Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novomanželský pár vědců Françoise a Robert Monierovi se chystá strávit svatební cestu ve vesmíru, což je projekt, na němž spolu pracovali několik let. Těsně před vzletem se Robert vážně zraní, cestu do vesmíru ale nechce vzdát. Jeho místo po boku manželky Françoise přebírá jejich společný přítel Lucien. Cesta se nakonec podaří, po návratu ale Françoise zjišťuje, že ve svých vědeckých výpočtech zapomněli na jednu podstatnou věc.
Sci-fi námět s tématem cesty do vesmíru byl ve francouzské kinematografii čtyřicátých let velmi ojedinělou záležitostí, tento dnes již zapomenutý film má však v historii své místo jako debut později slavného komika Bourvila, který se tu objevil v epizodní roli. Film natočil režisér André Zwoboda a do ústředního páru obsadil tehdy velmi populární herce Madeleine Sologne a Jeana Marchata. Film byl natočen v závěrečných měsících roku 1941 a premiéru měl 19. dubna 1942. (argenson)

(více)

Recenze (4)

Matty 

všechny recenze uživatele

Kdyby měl Georges Méliès hodně peněz a žádný smysl pro humor... stejně by nenatočil nic tak komicky mizerného. Úniková zábava je to ale v každém ohledu. Někdy tak důsledně, že mi unikal i smysl té které scény. 55% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Příliš si neumím představit filmovou sci-fi o létání do vesmíru, která by byla natočena mnohem dřív, než se první let do vesmíru vůbec uskutečnil a zároveň by dokázala i dnešního diváka zaujmout bez toho, aby se člověk více pozastavoval nad stářím filmu. Rozvoj nejen filmové techniky včetně triků i rozvoj vědeckého poznání často způsobují, že sci-fi patří k těm žánrům, v rámci něhož řada filmů dokážou stárnout rychleji, než jiné, a tato kuriozita z Francie o svatební cestě ve vesmíru natočena během 2. světové války zrovna výjimku nepředstavuje. Dokonce ani coby komedie pro pamětníky, což je kategorie, kam se vzhledem k častým pokusům o humor dají podle mě Hvězdné plavby zařadit taktéž a v rámci které by mohly navzdory zmíněným okolnostem být hodně zábavným filmem, se nejedná o žádný zázrak, protože humor tu funguje minimálně... možná jsem nebyl v správné náladě, ale většinou jsem si to neužíval ani coby jakousi nechtěnou srandu. Díky snesitelné stopáži film celkem slušně utekl, ale moc jsem se nezasmál, napětí se taky neobjevilo a pokud mě něco speciálně upoutalo, tak určitě ta představa kosmické lodi vzlétající a přistávající díky přivázání k výletnímu vzdušnímu balonu! To jako zas jo...:-)) Těšil jsem se i na francouzské herce, ale ani v tomto směru jsem neuspěl, protože ústřední dvojice mě ničím nezaujala, mladý Dufilho je zde asi minutu a Bourvila, který se zde údajně objevil v nějaké epizodní roli jednoho z vědců kdesi na začátku, jsem vůbec nespozoroval. Film, jehož zhlédnutí si lze zřejmě úplně odpustit, ať už si ho vyberete z jakéhokoliv důvodu a asi jsem si ho mohl odpustit také. Přesto musím uznat, že ta taneční revue rámující vzlet do vesmíru byla na svou dobu provedena opravdu velkolepě... [50%] ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Prapodivná sci-fi komedie kde jde všechna logika i humor stranou a zbývá jen poněkud útrpné sledování nijak neklenutého děje, v němž se brzy hlavní představitelé ztratí - podle mě dramaturgicky naprosto nezvládnutý počin. Po technické stránce to taková hrůza není, i když samozřejmě i ona dnes vyvolává úsměv. Přesto samotná vize hvězdného nádraží s velkolepou taneční prezentací, do níž se zapojí i dosud nevýrazná kamera a jež vědomě cituje z Méliésova světa působí velmi svěže, ale je jen jakýmsi oživujícím předělem mezi dvěma nudnými částmi, do niž se film rozpadá. ()

reqiuem 

všechny recenze uživatele

Měl jsem chuť tomu dát 5. A proč?Tolik hovadin na jednom místě prostě nemůže bejt náhoda. Často jsem měl pocit, že dochází k parodování snad úplně všeho..technologický evoluce(viz procházení postavy se žebříkem v druhym plánu scény-později průjezd vlakem a nakonec létající neidentifikovatelný letouny) stejně jako její pro laika směšný komplexnosti, který se prostřednictvím Paul Frankeura(např. zabalenýho do drátů) nezbývá než smát..Stejně věta, kterou hlavní postavy pronášejí ve vesmíru: "Aspoň se nadýcháme čerstvýho vzduchu" nebo směšnost kostýmů. posunu v čase, Venuše jako ráj na "zemi". Jsem si jistej, že by Melies souhlasil :-))(možná s těma hvězdama se v kulisách trochu přehánělo a sem tam se mohl taky někdo vypařit, ale stejně jako Meliesovy ambice, tak i u tohoto filmu je "kvalita" věcí prchavýho pobavení) ()

Reklama

Reklama