Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a Léon Duchemin (Bourvil) vede pokojný život v Normandii. Jeho restaurant nejčastěji navštěvují němečtí oficíři, ale také partička místních velkohubých odbojářů, kterým je Leonovo zdánlivé poklonkování Němcům trnem v oku. Ve skutečnosti ovšem Leon žádný kolaborant není, nacista Friedrich se nepřátelí s ním ale s flaškou té nejlepší Benediktínky, a Leon se jako poctivý restauratér o politiku prakticky nezajímá. Pokud mu ovšem do postele jeho dcery Juliette nespadne z nebe anglický výsadkář. Od toho dne je všechno naruby. (dopitak)

(více)

Recenze (23)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Atlantský val je ztřeštěnější komedií, ohlížející se s rozvernějším nadhledem na trudné časy nacistické rozpínavosti. Marcel Camus vede humor řízně, odhodlaně, a karikuje, rozdává rány a jízlivosti, nikoho příliš nešetří, nezbedně poskakuje kolem mely toho všeho lidského běsnění. Přesto v celé záplavě francouzských válečných komedií nepatří k těm nejcharismatičtějším a nezapomenutelným. Hvězdou zábavy je Léon Duchemin (velmi příjemný Bourvil), normanský restauratér. Touží pouze po poklidném životě, ale jeho smolně šťastný strážný anděl ho vysílá v dobrodružství, svobodné vůli navzdory. Druhým hrdinou, zlehčující válečnou zběsilost, je poručík Jeff (příjemný Peter McEnery), britský letec, vášnivý ragbista, sebevědomý milovník. Armádní povinnost se plní s nasazením, stejně tak i nalezení osobního štěstí. Hlavní ženskou postavou je Juliette Duchemin (příjemná Sara Franchetti), Léonova dcerka, romantické vzplanutí a nedočkavé mládí, půvabné, energické a bezprostřední. K výraznějším postavám skotačení patří také Léonova sestra Maria (příjemná Sophie Desmarets), ve zdánlivé kolaboraci nápaditě pracující vůdčí odbojář Armand (dobrý Jean Poiret), a bodrý násoska a Rommelův osobní řidič, poručík Friedrich (příjemný Pino Caruso). Z dalších rolí: nešťastník s dosti častými úrazy hlavy, poručík Heinrich Jakobus Steinbichler (Reinhard Kolldehoff), zásadně nedůvěřivý britský major Perry (Terry-Thomas), německý plukovník Muller s osudovou ztrátou tajných dokumentů (Jean-Pierre Zola), Léonův londýnský anděl Sybil (Annabel Leventon), Jeffův otec a anglikánský biskup (William Mervyn), vůdce odbojářů Hippolyte (Georges Staquet), párek četníků - odbojářů (Jacques Balutin a Roger Mailles), či cíl akce polní maršál Erwin Rommel (Johannes Eppler). Film Atlantský val je bláznivou komedií, zlehčující trudnou okupační minulost. Má pobavit, což se také neurvalým způsobem podaří. ale mezi úchvatnější zážitky se stejně nezařadí.. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Válečná komedie, téměř okopírovaná ze seriálu Alló,alló. Je to všechno velká sranda, spojenci bombardují Normandii a když nějaký sletí na padáku, udělá dítě dceři místního hospodského. Protože je gentleman, chce si ji po válce pochopitelně vzít. Opravdu hodnou chvíli jsem u této komedie vydržel ale pak mě ta píčovina nesmírně otrávila a tedy vůbec nevím jak to dopadlo. Skvělý dabing! ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Bohužel, opravdu bohužel, není Atlantský val zajímavý film. V konkurenci Sedmých rot, Stepující stonožky a zejména Velkého flámu (a několika dalších) opravdu nemůže obstát. Jenže by nejspíš neobstál ani bez nich. Bourvil to táhne, je ve formě, žádná nemoc na něm vůbec není znát, je prostě tradičně výborný, výtečný byl také Terry-Thomas (ačkoliv jen v malé roličce) a ani ostatní herci nebyli špatní. Zápletka filmu má rozhodně bezvadný potenciál, jenže ten zůstal naprosto nevyužit. Zmatený děj skáče sem a tam, chvíli jsme ve Francii, chvíli v Anglii (ve které jsme klidně mohli zůstat déle, protože anglická část je z filmu rozhodně nejlepší), odehrává se to během bůhvíkolika let, nejsou tam žádné zábavné scény ani zapamatovatelné hlášky, Němci jsou nezajímaví a celé je to prostě takové o ničem. Ale naštěstí to docela příjemně utíká a ten čas u toho nebyl úplně zabitý, tak špatné, jak to zní, to rozhodně není, prostě jen průměr, který sice úplně neurazí, ale rozhodně nenadchne. Nemá čím. A jeden Bourvil to bohužel nevytrhne. Inu, z čistě osobní zvědavosti jsem se podíval, ale že bych to musel vidět znovu, to rozhodně ne. To radši potisící všechny filmy, které jsem jmenoval na začátku. 60%, bez Bourvila by to nejspíš bylo o něco míň. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Bourvil v roli majitele francouzské restaurace, do které jedné krásné noci spadne britský letec ze sestřeleného letadla. Za nějaký čas se zamiluje do jeho dcery. Bourvil je slušný člověk, který dobře vychází se všemi a nezištně pomáhá partyzánům. Jednoho dne kvůli jednomu nedorozumění dostane úkol vymalovat kancl místního německého nacisty. Když je u něho v kanceláři a drží v ruce kupu rolí se vzory, omylem přibalí i mapu Atlantického valu. A to jěště není všechno, za rok má totiž přijet sám Rommel. Celkem dobrá válečná komedie a poslední Bourvilův film. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Bourvil si po Velkém flámu švihl ještě jednu válečnou komedii, která se bohužel nedá s první jmenovanou nikterak srovnávat a jestli jejím účelem mělo být pobavit, tak se to panu režisérovi Marcelovi Camusovi hrubě nepovedlo, což je vzhledem k obsazení takřka nepochopitelné. Na druhou stranu, je Atlantský val krásným příkladem toho, že když je špatný scénář, tak film nespasí ani velká osobnost komediálního žánru, jakou Bourvil rozhodně byl. Moje hodnocení 40%. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Johannes Eppler (1914–1999), představitel polního maršála Erwina Rommela ve filmu, byl během druhé světové války špiónem Abwehru a za bojů v severní Africe pracoval přímo pro Rommela. (tomtomtoma)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Londýne a v Saint-Vaast-la-Hougue a Barfleur vo Francúzskej Normandii. (dyfur)

Reklama

Reklama