Reklama

Reklama

Doktorka Bramwellová

(seriál)
  • Velká Británie Bramwell
Velká Británie, 1995, 27x54 min

Tvůrci:

Harriet Davison

Hrají:

Jemma Redgrave, Ian Carmichael, Nicholas Farrell, Gary Lydon, Anthony Calf, Ruth Sheen, Robert Hardy, Linda Bassett, Shirley Anne Field, Kelly Reilly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Tento britský dramatický seriál o nekonvenční doktorce Eleanor Bramwellové z viktoriánského Londýna diváky ohromil, zaujal, ale občas i děsil svým dějem.
Mužská profese. Ženská vášeň.
V roce 1895 se předpokládalo, že ženy nebudou chodit do práce, ale že se budou starat o domácnost a svoje děti. Jen některé si vydobyly výsadu, že pracovaly jako učitelky nebo ošetřovatelky. Jedna žena ale byla odhodlaná toto pravidlo změnit. Eleanor Bramwellová (Jemma Redgrave) pracuje zatím pouze pod dozorem sira Herberta Hamiltona (Robert Hardy). Není ale šťastná. Poté, co Hamiltonovi po jeho chybě zemře zdravá mladá matka, se Eleanor rozhodne, že změní historii lékařství. Nejdříve je kvůli tomuto rozhodnutí zesměšňována spolužáky a studenty lékařské fakulty. Ani doma to nemá jednoduché. Ač sama pochází z lékařské rodiny, je od svého otce Roberta Bramwella (David Calder), taktéž doktora, tvrdě vyslýchána. Po překonání mnoha potíží si začne přece jenom plnit svůj dávný sen. Od lady Cory Petersové (Michele Dotrice) dostane darem renovovaný dům a otevře si tam svoji vlastní ošetřovnu s názvem "The Thrift". Ale v 19. století se považovala profese doktora výhradně za mužskou... Má Eleanor opravdu šanci přežít, ošetřovnu si udržet a budou ji její mužští kolegové skutečně uznávat?

Charles Sheldon (Robert Glenister) pracuje jako dodavatel chirurgického vybavení pro ošetřovnu "The Thrift". Cestou za doktorkou Eleanor Bramwellovou je svědkem ošklivé nehody, kdy je obětí mladá elegantní žena. Zcela vyčerpanou ji dopraví svým kočárem na ošetřovnu "The Thrift". Když Eleanor prohlíží pacientku, je v šoku, protože zjistí, že je to ve skutečnosti mladý muž Frederick Hackett (Hans Matheson). Ostatní pacienti a ošetřující personál nejsou nadšeni, že mají Fredericka ve své blízkosti, ale jeho zranění jsou vážná a tak ho musí nechat Eleanor přes noc na ošetřovně. Následující den, opilý pacient pan Beamish čeká na ošetření tržné rány na ruce, ale pod vlivem alkoholu napadne mladého Fredericka, rozbitou lahví ho těžce pořeže na krku a prchne... Frederick ztrácí mnoho krve a Eleanor v boji o jeho život rozhodne, že mu daruje svou vlastní krev a udělá transfůzi. Když se Charles Shelton dozví o zlém útoku na Fredericka a jeho velmi kritickém zdravotním stavu, je velmi znepokojený a navštíví Eleanor a Fredericka na ošetřovně. V očích Eleanor je Charlesovo gesto a chování velmi "džentlmenské". Když se pomalu začne lepšit Hackettův zdravotní stav a nabude vědomí, vyjádří Frederick svůj dík panu Sheldonovi. Nakonec se mladý Frederick díky doktorce Eleanor Bramwellové a jejímu personálu zotaví. Ještě než odejde z její ošetřovny, Eleanor shledá, že Frederick žije špatným způsobem života a proto v zoufalé snaze mu nějak pomoci jej přesvědčuje, aby nastoupil do evangelické polepšovny pana Sullivana (Robert Pugh), ale Frederick odmítne a Eleanor je zklamaná... (Lynette)

(více)

Recenze (1)

marusshhka 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí první řady jsem celkem nadšená. Obvykle mi sice seriály z lékařského prostředí nic neříkají a vyhýbám se jim, ale tento je výjimkou, možná už proto, že se jedná o "period drama". Seriál o doktorce, která to na přelomu 19. a 20. století opravdu nemá jednoduché, naráží na různé předsudky kvůli svému pohlaví a navíc musí bojovat i se zastaralými metodami léčení... Ne, v té době bych opravdu nechtěla žít, když vidím ten přístup a metody... ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama