Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V létě 1990 vyhlašují pobaltské státy nezávislost na Sovětském svazu. Lokální estonský basketbalový klub Kalev se přesto účastní prestižního sovětského turnaje. Každý zápas pro hráče znamená nejen sportovní událost, ale boj za nezávislost své země. Debutující režisér Ove Musting tu čerpá z vlastních vzpomínek na turbulentní dobu. (Dny evropského filmu)

(více)

Recenze (2)

hemul 

všechny recenze uživatele

Dva filmy o oslobodení Pobaltia z ruského väzenia: Kalev (Estónsko), Január (Lotyšsko): 1) Kalev - Film s citom pre mieru a podľa spoľahlivého receptu, s primeranou štipkou politického kontextu, ktorý je nám bližší, ako by sme chceli. Obavám sa, že slovenský ekvivalent takého filmu by bol oveľa menej civilnejsi a oveľa viac nacionalisticky. 2) Január - Revolučné udalosti tu vnímame cez príbeh tínedžera, ktorý miluje filmy a chce byť režisérom. Počas dní, keď vrahovia vtrhli do jeho krajiny, prežíva obdobie hľadania samého sebä, ktoré rieši odvodom do ruskej armády. Až po preflákanej noci s inými mladými umelcami, takisto hľadajúcimi samých sebä, dostáva videnie, chytí kameru a ide do ulíc. Sám som zažil November 89 približne v jeho veku a samého sebä som našiel na ulici. Samozrejme, mal som to ľahšie, lebo my sme neboli súčasť ZSSR a u nás vtedy boli ruské tanky v kasárňach. Celé toto spojenie umeleckého hľadania skrývajúceho sa za Tarkovského je kalkul. To čo je je v Kalev civilne naznačené, je v Januári preexponované - napríklad, rodinné pomery, v ktrých je jeden komunista a druhý nie a pod. 3) Záver - Kalev považujem za oveľa podarenejší a poctivejší film, a to hovorím ako človek, ktorého basketbal vôbec nezaujíma a ktorý miluje Tarkovského. ()

TondaCer 

všechny recenze uživatele

Sportovní film na pozadí politických událostí není nic zas tak neobvyklého a Kalev nijak nevybočuje. To ale není nutně špatně. Film funguje přesně tak, jak má a divák se snadno ztotožní s postavami, potažmo týmem, takže při jeho zápasech tají dech. Tempo filmu tak akorát, zápasy dobře natočené. Oceňuji že se film vyvaroval některým klišé, které se podbízeli. Zkrátka další skvělý zážitek z LFŠ. 80% ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama