Reklama

Reklama

Služka

(seriál)
  • USA Maid
Trailer 1
USA, 2021, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Matka samoživitelka zápasí s chudobou, vidinou ztráty střechy nad hlavou a byrokracií. Aby se uživila, začne pracovat jako uklízečka. (Netflix)

Recenze (115)

Qitek 

všechny recenze uživatele

V záplavě temných dramat, thrillerů, scifáren atd moc příjemná změna. Nečernobílá sociální sonda, která háže možná až moc často klacky pod nohy, ale vyvažuje to i hezkýmy momenty, skvělým scénářem, a hereckými výkony všech zúčastněných. A ten pozitivní a fakt krásný konec by to na tu pátou hvězdu skoro vytáhnul. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř. Na Alex se toho valí, ale ona neztrácí bohorovný výraz :). Ne, nebudu zlá. Margaret Qualley je civilní a půvabná i v pletených svetrech a krátkých kalhotách z charity, aby ne když je dcerou Andie MacDowell, jejíž matka-hipísačka mě svým hlasem a kecy neskutečně vytáčela a vlastně i Alex, která si nechala všechno snažení ničit od svých nejbližších. Tu a tam jsem jí napovídala: tohle nedělej, holka. Ale ona kupodivu neposlechla :). Dlouho to vypadalo, že hasne i světýlko na konci tunelu, ale pak kdosi nahodil pojistky a vysavač mohl zas likvidovat bordel. V bytě i v životě. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Něco mezi mateřským (melo)dramatem, thrillerem a socioekonomickou studií. Mladá matka v první epizodě s dcerou prchá od násilnického partnera. Nemá peníze, práci, střechu nad hlavou ani nikoho, kdo by jí pomohl (maniodepresivní matka, která odmítá terapii i léky, jí naopak přidělává starosti). Následujících devět dílů poměrně realisticky ukazuje výzvy, s nimiž se člověk v její situaci musí vypořádat (podkladem byly memoáry Stephanie Land, která se s chudobou a emočním zneužíváním potýkala několik let). Jak získat opatrovnictví a státní příspěvek na školku a bydlení? Jak uniknout agresivnímu ex a vypořádat se s PTSD? Jak uspořádat dětskou narozeninou oslavu jen za stravenky? Jak z toho všeho nezešílet? Nekouká se na to lehko, brečet budete často, ale zároveň nejde o patetické misery porn. Alex v podání skvělé Margaret Qualley (z Tenkrát v Hollywoodu) zažívá – hlavně s dcerou – plno radostných a vtipných okamžiků a není charakterově bezchybnou obětí domácího násilí a nesolidárního systému, které by se děla jen samá příkoří (podobně není její bývalý partner jednorozměrný padouch). Chvílemi to sklouzává k lehké didaktičnosti, ale vzhledem k důležitosti tématu (a jeho neviditelnosti pro velkou část společnosti) mi snaha popsat co nejvíc peripetií samoživitelek a ukázat možná východiska nevadila. Velké překvapení a jeden z nejúspěšnějších mainstreamových pokusů přiblížit se Kenu Loachovi. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Dosť dobre vystavané drama o pretĺkaní sa životom a ako každá chyba vzápätí vracia dvojnásobne úder. Fajn herci, chytľavý aj keď  smutný dej. /75%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drama, na kterém mě nejvíc zaujala nejednoznačnost postav. Ona mě občas docela srala a naopak jsem fandil tomu týpkovi. Pak se vše dokáže přirozeně otočit a vy chápete, proč se ty týraný ženský vracej a hned zase zdrhaj. Taktéž oceňuji lidské řešení konfliktů. Nedějí se tam žádné vyhrocené výjevy, vše je takové obyčejné a to je dobře. Herecky mi přišel dobrej ten týpek, věřil jsem mu to ale nejvíc utkví správně šílená Andie MacDowell. Úplně jsem zapoměl, že existuje, ale cáklou matku dala bravurně. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MUSÍTE SE VÍC SNAŽIT…“ ///    Seriál pro ty, kteří nemají kam jít, ani komu zavolat a přesto se nebojej vzít osud do svých rukou... Drama s podtextem „sociální“ pro svobodný matky…. Tak kurva, proč na to koukám já? Asi proto, že je to po těch všelijakých thrillerech a vyvražďovačkách příjemná změna. Vobčas to teda se mnou cloumá stejně jako při hororu a nejsem schopnej přijít Alex na slušný jméno. Hold život a nikdo nejsme dokonalej. Napadaj mě různý myšlenky, vybavuju si příběhy ze svýho okolí a i když jí třeba nadávám do „krav“, přeju ji štěstí. Protože o tom nejsou jen tyhle příběhy, ale vo tom je přece celej život (Ty vole, ty fakt asi budeš ženská…) Ale bacha! Jestli se vás tohle opravdu týká, je možný, že vás během sledovačky opustí touha „odejít“. A ne proto, že se dá „starej“ dohromady…   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Maid: Hard Work, Low Pay and a Mother's Will to Survive“, kterou v roce 2019 napsala Stephanie Land, neznám. 2.) Lžu sama sobě. Abych přežila.  /// Thx za titule „Petr Miklica“.     /// PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Udělal díru do zdi, navíc musela vytahovat rozbité sklo z vlasů téměř tříleté dcery. Trpělivost došla. Noční úprk a zoufale rychle klesající zásoba peněz. Margaret Qualley se sice dokázala (prozatím) napřímit, ale bude to mít sakra těžké. Je patrné, že budeme spíš klesat hlouběji do deprese a komplikovaný americký sociální (i justiční) systém ukážou svoji nekompromisní tvář. Protože jsou sociálně znevýhodnění a sociální znevýhodnění. A když stačí peníze sotva na benzín, školku pro malou nebo ten zpropadený trajekt... Význam a aktualita zvolených témat jsou nezpochybnitelné. Světlem v tunelu má být job v úklidové firmě, kdy u prachatých klientů poznává hlavní hrdinka Alex jejich marnivost. Toalet nakonec vyčistí stovky, vyzkouší sedm typů státní podpory a čeká ji několik stěhování. A bude psát. A možná vyjde i stipendium. Jenže ona „naneštěstí“ neměla modřiny. A to může být problém. Neustálé kupení tragédií může vyznívat účelově, ale ono se to postupně vyváží. Autorka Molly Smith Metzler solidně kloubí množství motivů a vesměs seriálový John Wells už v případě dramatu Blízko od sebe dokonale využil mistrovství svých hereček a nabídl dramaticky i emocionálně rezonující dílo. Nakonec velká spokojenost. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Treba nadhľad tuna. Niektoré situácie sú na hlavu postavené a niektoré reakcie hlavných hrdiniek tiež, ale ako celok to funguje nakoniec parádne. Andie McDowell bude piť krv, a možno viacej i Alex, kvôli jej empatii, ale toto sa dá prekúsnuť a nakoniec z toho bude parádny filmový zážitok. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi, jak pasívnou postavou bola Qualleyovej seriálová dcéra (ani by som sa ju nebál prirovnať k Reichardtovej psovi z Wendy a Lucy) a jak sa tým film dokáže vyhýbať roztomilosti a celkovo útokom na prvú signálnu. Qualleyová výborná. Záver odzívaný, ale niekde tri epizódy pred koncom som zvažoval aj 5* - vyhrotené okamžiky ja môžem. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Podivně návyková věc, kterou si zprvu pustíte coby kulisu, jenom abyste o chvíli později zjistili, že jste o deset hodin starší. Nádherně natočený lidský drama, který žene kupředu parádní scénář, bezchybný herectví a pěknej soundtrack. Po všech sci-fi, horrorech, thrillerech a akcích člověk tak nějak zjistí, že prostě potřebuje vidět drama zakořeněný ve skutečnym světě. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to velmi empaticke, autenticke.Hrdinka z platna prakticky nesleze, takze si k ni lze vytvorit silny vztah. Da se rict, ze jde krome thrilleru o materske melodrama a socioekonomickou studii. Projdete si s hrdinkou hromadeni jejich problemu. Ucelem ale neni ukazat,jak se hrdinka trapit,ale jakou ma "hardiness". ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Seriál, který i když neukazuje mnoho dobrého na vše kouká s určitým nadhledem. Začíná to útěkem mladé matky s dcerou od partnera alkoholika a její cesty za práci, bydlení i souboj o dceru. A co se může pokazit to se pokazí a každá světla chvilka je vykoupena dalším průserem. Problém je v tom, že celý seriál se podobně jako hlavní hrdinka, točí v kruhu a diváka po čase začne unavovat sledování stejného kolotoče. Ale minimálně kvůli skvělým hercům stojí seriál za vidění, jen by stačilo kolem 5 dílů, do kterých by se vešlo vše podstatné. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Abeceda o výběru partnera aneb jak jedno špatné rozhodnutí spustilo dominové kostky problémů a strastí mladé kočky, která je inteligentní, schopná, pracovitá, milá a milující maminka. Chybu neudělala jen jednu, nasekala jich, že mi vlasy vstávaly na hlavě, jenomže takhle to chodí. Není zdaleka jediná a divák to dobře ví a i přes její kroky vedle, holce (oběma holkám) fandí. Ví co chce, ví co nechce, ale ani tak to není snadné. Člověk někdy potřebuje pomoc, zvláště když nemá použitelné rodiče, zázemí, zato má v zádech alkoholika- násilného manipulátora a uzurpátora, který si z ní udělal karavanovou rohožku a potrpí si na držení huby a kroku. U nás je zažitá všeobecná představa, že samoživitelka má na cigára a na chlast vždycky a takové to: "kde ma dítě tatínka?", však tato klišé zdaleka neodpovídají realitě, pracující matky samoživitelky často nemají na zdravé jídlo a kde je fotr? No třeba je tahle rodinka tak strašně statečná, že pláchla zrovna proto, jak je borec týral. Strach je silný motor, ale ne každá žena dokáže odejít. Pastí v takové situaci je mnoho. Navíc by se veřejnost asi divila, kdyby viděla, kolik bývá na traumatologických ambulancích ošetřených žen, s tituly, z "lepších" poměrů, prachatých abstinentek, nekuřaček, se zlomeninami, rozsáhlými haematomy, s otřesy mozku, které se jim staly opakovaně po pádech ze schodů a odmítají podat oznámení a vracejí se pokorně domů... Pamatuji mladou ženou, kterou novomanželíček zmlátil dva týdny po svatbě tak, že zůstala apalická. Alex neměla modřiny, ale dlouho by netrvalo, aby je měla. Margaret byla v roli naprosto úžasná, věřila jsem jí vše. Její máma, ta si snad zaslouží nějakou cenu, protože toto bylo na rozkopání televize, seriál možná na pět hvězd není, nebylo snadné na to koukat, ale nešlo to vypnout a ačkoli se dalo kde co předpokládat, skutečně šablonovité chování žen, jak z knihy, jdu do plných, jelikož téma je nadčasové, skvěle zpracované, sedělení je důležitější než hromada zábavných hororů pro děcka a v této formě má potenciál oslovit i mladé publikum. Takže holky, zapamatujte si: výběr partnera je jedním z nejdůležitějších tahů v životě. Krok vedle a celý váš život nabere hodně smutný směr. Jo a že ráčíte raději rošťáky? Ty si nechte jen na občasné povyražení. Jinak si s takovou teorií snadno můžete zahrát hlavní roli v reality show, která bude tutovou variací na tohle téma, kdy bude honorář výrazné chuti pelyňku. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, ktorý sa výborne naštartuje a tú dokonalosť so sebou nenesie celý čas, častokrát naserie, pohnútky a konanie niektorých postáv nepochopiteľné, ale stále púta. Je to výborná sonda do sociálnych vrstiev na americkom zapadákove, pretože nie, USA to nie je len Beverly Hills či New York, ale bežný človek, keď spadne do sociálnej diery, tak je v riti. Keďže je to netflixovina, tak samozrejme nápadne sú všetci alkoholici a tyrani tí neopálení, opálení sú zase výlučne pomáhači. A je tu zvláštny paradox. Hoci hlavnej postave strašne fandíte, zároveň vás totálne serie, ako nevyužije možnosti a rozhoduje sa presne opačne, ako by mala. No ale zas ešte viac serú iné postavy, takže vlastne to nejak vždy prehliadnete. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Význam série je převážně edukační, pojednává o tom, jak různou formu může mít domácí násilí. A ano, opravdu nemusí mít jen podobu fyzických surovostí. Hlavní hrdinku přítel odstřihne od přátel, telefonu, peněz, auta - takže ji vlastně drží ve vězení. Dále se dozvíme, jak funguje sociální systém (nic moc, ale asi lepší než u nás), trochu statistiky o týraných ženách a především, že pomůžou jen ženy a především, že si musíš pomoct ty sama. Muži zde jsou téměř všichni pachatelé nebo spolupachatelé násilí (snad s výjimkou vrátného v azylovém domě, ale ten nemá mluvenou roli). I muž, který se chvílemi jeví jako princ z pohádky (zde doslovně: kovboj), ukáže, že taky chce jen něco za něco. Pouze ženy pomáhají nezištně. ….  Hlavní hrdinka se pachtí jako Popelka na úklid v luxusních cizích domech, zatímco úzkostlivě sleduje, jak jí těch pár dolarů, co má na účtu, skáče do červených čísel (graficky znázorněno na obrazovce). Každý nadějný počin téměř vzápětí zkazí a zničí její daremný /ex/přítel. Aby nakonec vše skončilo … tak, jak je záměrem této série. Totiž povzbudit týrané ženy k sebevědomí a samostatnosti. ….  Nic proti takto pojatému filmovému dílu, film může i vychovávat a povzbuzovat, ale z filmařského hlediska je to průměr. Mizérie hlavní hrdinky se násobně stupňuje, situace se stále opakují, ona odhodlaně trpí. Jedinou výraznou postavou je zde Andie MacDowellová coby mešuge matka, většinou na zabití. SHRNUTÍ: Týrání je hnusný, odporný čin a může se projevovat různě. To, že nenosíš modřiny na těle, ještě neznamená, že je nemáš v duši. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Extrémně underrated, neskutečně bolestivý a emočně odžitý příběh, který v sobě skrývá neskutečnou hravost tvůrce (ala kalkulačka peněz neustále na obrazovce, scéna kdy se propadá hlavní postava do gauče.) 8/10 ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě v prvním díle možná až nasílu prvoplánovitá snaha o vykreslení zoufalosti hlavní postavy, které se během jednoho dne nepodaří doslova desítka věcí. Nevím nevím, jestli je tohle ta správná forma podání a jestli bude seriál mít co nabídnout po obsahové stránce v dalších dílech… Po 2. díle přestávám sledovat, jelikož si myslím, že seriál nic kloudného nenabídne. Bez hodnocení. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čas od času se stane, že mě nějaký film nebo seriál zasáhne na citlivých nervových zakončeních, protože to vůbec nečekám a nestihnu si připravit defenzívu. Tady se sešel výborný scénář s výbornou režií a s fantastickým obsazením, protože obsadit Andie MacDowell a Margaret Qualley do rolí matky a dcery byl tah, který celou tuto záležitost poslal ještě o hvězdičku výš. Nestává se mi často, aby do mě téměř každá epizoda nějakého seriálu dokázala napumpovat takovou dávku bezvýchodného zoufalství, ale tady se to opravdu povedlo.V krátké době jde už o druhou záležitost od Netflixu, u níž si nemusím stěžovat na otravné kvóty, politickou korektnost a přemíru patosu, jen váhám nad jejím žánrem. Drama/ Komedie? No, nevím, větší depresi ve mně vyvolala jen četba Zolova Zabijáka. Postavě Alex jsem i přes její přešlapy vytrvale fandil, a to znamená, že mě tvůrci dokázali vtáhnout do děje. Skvělá záležitost, na kterou se mi nedívalo příliš snadno. / Poučení: Pokud máš slabé nervy nebo sklon k depresím, podívej se radši na něco lehčího. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Mnohovsrstevnaté, výborne obsadené, interakcia Margaret s Ryleou je až dojímavá. S Andie, s Nickom, s úžasnou BJ Harrison postavy žijú, nehrajú. Je to terapeutické, je to nekomerčné, napriek tomu vťahujúce, je to smutné a bezútešné, napriek tomu pozitívne. Som do nich a prosím si viac. Margaret dajme všetky ceny, to jej žmurkanie je a ostane trademarkom. 4ever. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Tomuto "žánru" sa väčšinou vyhýbam. K pozretiu ma zlomili pozitívne recenzie a predovšetkým Margaret Qualley, ktorú som chcel vidieť niekde, kde dostane konečne nemalý priestor sa ukázať. Príbeh nie je ničím šokujúci, klasické drama zo života. Celý dojem ťahá skvelá Margaret a jej nie len filmová matka Andie MacDowell. Páčil sa mi štýl rozprávania, kde sledujete súčasnosť a občasné záblesky minulosti, ktoré dávajú potrebný kontext. Tak isto sa mi páčilo, že detská postava tu nijakým spôsobom nepôsobí ako ždímač emócii. A to je pritom stredobodom všetkého. Vadil mi ten stále sa opakujúci cyklus. Nastal problém, ktorý bránil všetkému. Ten sa vyriešil, zadaril sa drobný pokrok a prišiel nový, opäť všetkému brániaci problém. Plus postava Reginy mala až priveľmi happy endový vplyv. Príbeh je vo výsledku, až na zopár momentov, uveriteľný, skvelo zahraný, ale okrem túžby vidieť Margaret Qualley v áčkovom filme, neprináša žiadnu času odolnú emóciu. Už len so seriálom nesúvisiaca poznámka na záver. Odporúčam pozrieť na youtube Kenzo World, pretože práve tu som, možno časom členku môjho súkromného klubu TOP 10 herečiek, náhodne objavil. ()

Reklama

Reklama