Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech vznikla řada filmů o dospívající mládeži. Nejdříve pojednávaly o zmatečném hledání životní orientace, o obtížném vstupu do dospělého života - a pozvolna se zájem přesouval k mládeži delikventní. Tento snímek mapuje poměry na odlidštěném sídlišti, kde se mládež z nudy shlukuje do part, které se bezcílně toulají, ponižují kolemjdoucí, napadají bezbranné. Zjišťuje, že na bezprizorné děti mají rodiče příliš málo času, že jejich činy bagatelizují tak dlouho, dokud nedojde k tragédii. Avšak zbytečné siláctví slov i gest, melodramatický důraz na první lásku a pozdní prohlédnutí v jádru slušného chlapce, jenž podlehl lákání atraktivních vzorů, umenšuje varovnost tohoto jinak cenného snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (112)

Terva 

všechny recenze uživatele

ZAJÍMAVOST - Hlavní Metalový hrdina František, kterého hraje Miroslav Lettermann měl v reálu vadu řeči. Okolo 30 minuty řekne jednu jedinou větu ve filmu ("Kašlem na to, jdem") a tu museli tvůrci ve studiu předabovat........ Jinak Mirek Lettermann (František) měl v civilu přezdívku Šváb a bohužel tragicky zahynul asi půl roku po premiéře filmu. V tom kotli "hrozičů" na koncertě Vitacitu jsem někde i já, nikdy jsem se však nenašel narozdíl od několika přátel, kteří vidět jsou. Koncert se odehrává v legendárním hudebním klubu KD Barikádníků "Barča" ve Strašnicích. Příběh je sice situován na Jižní město, ale koncert je snímán na Barče. DIALOG : LUCIE (Lucie Benešová) Můžu jít do kina ? OTEC (Čestmír Berouský) A co dávaj ? LUCIE - Nějakou blbost, ale prý je to dobrý............ CITÁT - Je to skvělé, bude Jů a Hele.......... DIALOG : REPORTÉRKA (Daniela Kolářová) - Proč chodíte na Heavy Metal ? METALISTA - Jako na Vitacit ? REPORTÉRKA - Ano. METALISTA - Protože dvě lžičky Vitacitu rozpuštěné ve vodě nahradí šťávu z jednoho Citrónu. REPORTÉRKA - Taky dobrej nápad.......... (Vitacit a Citrón jsou Metalové kapely) Vnímavý divák jistě pochopí, že film není o Metalové mládeži, ale že ji používá jen jako kulisu. Naštěstí je tu tato Metalová mládež vyobrazena jako kladná. Nebezpečí naopak číhá z party Honzovo (Petr Bok) čtyř kamarádů. Jedná se o jakýsi předvoj Anarchistů té doby. Film přináší i jednu krásnou raritu. V 60 minutě je možná vidět i slyšet zpívat Lucii Bílou. V té době hostovala jak z Arakainem tak z Vitacitem. Lucie prostě začínala jako Metalistka. Ve filmu zpívá tři písně a to Peaceman, Trápení a Bez prodlení. Mimo jiné také zazní píseň, podle které má film název "HORKÁ KAŠE" od tvůrců Martina Kratochvíla a Josefa Novotného. Nostalgický film z dobovými obleky. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Horká kaše disponuje především přehlídkou skvělých zjevů (mj. pokuřující Brousek coby příslušník, běžící si do mlíčňáku pro karton cigaret nebo např. Jandák v roli otce-tyrana), ale taky syrovou depresivní atmosférou, a co mě překvapilo, většina neherců (skupina výrostků, jež terorizuje celé sídliště) nepodala špatné výkony a působila celkem přirozeně. Obecně vzato je to typ filmu, na který se ráda dívám - i když těch posledích 15 minut byla celkem síla i na mě. Ani dialogy nebyly špatné... : " Skvělý odpoledne, courat s dvackou po Jižáku...", nebo "naši tu maj prima singl, " a z gramofonu se ozve Janda: "Kdo tě líbá, když né já.. ". Ačkoliv že by někdy po obyčejné klukovině učitelka viníkovi, žákovi čtvrté třídy řekla, ať se sebere a už se tam nikdy neukazuje, s tím jsem se teda nesetkala. Má na to vůbec právo? Ale jinak opět, nechápu většinové hodnocení, film nesoudí, nevyhrožuje, jen konstatuje, a chvílemi je i humorný. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Krupicovou kaši já tuze rád, bramborovou neméně, Horkou z osmaosmdesátého ne! Co to jako mělo být?! Odvracená tvář sídliště? Zhoubnost metalu; oslava metalu?? Psychologický portrét dospívajícího chlapce??? Kdoví, jistojistě to však byla setsakramentská nuda, s pointou, jež by slušela jinému filmu. 35% ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Nikdy v životě by mě nenapadlo, že budu někdy rád, když uslyším Lucii Bílou. Tahle stupňující se brutalita plná kurviček ze základní školy, krutých sídlištních dětí a reálií pražského Jižáku má vážně něco do sebe. Bohužel jsem si poznámky začal dělat až v posledních 17 minutách, protože jsem měl za to, že se nacházíme teprve někde v půlce a ten film se skutečně začne naplno věnovat metalu, jak říká jeho anotace, místo toho, aby si hrál na jakousi upřímnou sociální sondu do života dobou a nekonzumem zkažené mládeže. Tohle krimi z Jižáku má díky pokroucené divácké optice vážně drajv a nosnou ideologii a když už nic, alespoň tam na konci všichni souloží a brečí. Pulse metal Brno a džiskový svět. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Vitacit - "Horká kaše" - "Panelák snů rušil beat a starší hlas začal klít. Klid musí být! Křik na mně stůj, čeká tě pád, metal je hnůj, nesnaž se hrát. Co na to říct? To jejich stáří na tebe míří. Nechte nás být, chceme dál jít, i když vám je to fuk. Manévry dnů, hraje se blues, polykač snů koutkem ústa není jich víc! Je plno frází, co z tebou hází. Kdekdo ti poví, že tomu hoví, jen nesmí se to hrát. To jejich stáří na tebe míří. Nechte nás být, chceme dál jít, i když vám je to fuk. Rock není plísní, stává se básní, když přítomností v uších zní. Metal je naše horká teď kaše a vy teď nevíte, co s ním..." ** ()

Zajímavosti (10)

  • Převážná část filmu se odehrává na sídlišti Chodov v Praze. (sator)
  • Film sa natáčal v meste Praha a pri vodnej nádrži Hostivař. (Raccoon.city)
  • Představitel Františka Miroslav Lettermann, měl ve skutečnosti vadu řeči. Okolo 30. minuty řekne jeho postava jedinou větu, a to "Kašlem na to, jdem", kterou museli tvůrci ve studiu předabovat. (Terva)

Reklama

Reklama