Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech vznikla řada filmů o dospívající mládeži. Nejdříve pojednávaly o zmatečném hledání životní orientace, o obtížném vstupu do dospělého života - a pozvolna se zájem přesouval k mládeži delikventní. Tento snímek mapuje poměry na odlidštěném sídlišti, kde se mládež z nudy shlukuje do part, které se bezcílně toulají, ponižují kolemjdoucí, napadají bezbranné. Zjišťuje, že na bezprizorné děti mají rodiče příliš málo času, že jejich činy bagatelizují tak dlouho, dokud nedojde k tragédii. Avšak zbytečné siláctví slov i gest, melodramatický důraz na první lásku a pozdní prohlédnutí v jádru slušného chlapce, jenž podlehl lákání atraktivních vzorů, umenšuje varovnost tohoto jinak cenného snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (112)

Ygnor 

všechny recenze uživatele

"Umlčte zvony umlčte kladiva co do nich buší umlčte tóny ďábelsky doznívaj a klid ruší" ...na některé věci nelze zapomenout, pardon dobu. Záměrem původně ideoligicky film, který měl zacílit na zlé a vlasaté máničky. Jisté paralely napovídají o dnešní době. Jenže ty máničky jsou stejný anachronismem jako vyhynulí ještěři. Ano tohle byl konec osmdesátých let... (po 25 letech jsem se na film podíval znovu a .... hudba a celý zpěv Doda mi přišel hodně úsměvný, naopak zbytek, ve mě evokoval Mechanický pomeranč a to se vší pompou i poctou, zmar a bezvýchodisko v zasrané době na zasraném sídlišti; tohle by měli opakovat navzdor všem vymydleným Discopříběhům a pochybným Kamrádům...) ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Možná je to až moc hvězdiček, ale ta čtvrtá je prostě za odvahu a snahu v ještě dohnivajícím komunistickém režimu natočit takový film. Perfektní jsou záběry kapely Vitacit, kde nechybí ani zpěv Lucie Bílé a hlavně reálná ukázka takových nevychovaných grázlů ze sídliště. V podstatě je přehnané tyto grázly srovnávat s vyznávači metalové hudby, protože ti se víc zajímali o to, jak se opít a co rozbít. Hlavní postavou je slušný kluk z normální rodiny, který se s touto partou chuligánů začne bavit a lítat po venku. Bohužel do toho zapadne i jeho přítelkyně a to se jim vymstí. Zajimavý počin, kterých bylo tehdy natočeno opravdu pramálo. Výbornej je i Jandák v roli otce, který musí do školy, protože jeho synek řekl v hodině, jak otec tvrdí, že pas je na prd, když nemůže vycestovat do zahraničí a navštívit mámu. (co emigrovala) ()

Reklama

keoma26 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si splnil dalsi rest z mladi, film je nechtenym dokumentem sve doby se vsim vsudy,vcetne te mirne spolecenske kritiky "v mezich zakona", proste pokud nekdo bydli na jizaku nebo posloucha tvrdsi muziku, nejlepe oboji,i kdyz v uplne jinem case,musi tohle jednoduse videt, i kdyby to melo na csfd jen procento ...btw jak se tady vsude pise, ze se jedna o obzalobu metalu,tak je to samozrejme presne naopak,ti nejvetsi grazlove metal neposlouchaj ani nehrajou,jen omylem se ocitnou na koncerte..pomoc pak zavolaji prave fanousci vracejici se z koncertu,sporadanym obcanum je to jedno nebo se boji,metal je zobrazen jako hudebni smer,ktery se stava ventilem pro vykorenenou mladez a nabizi smysluplnejsi alternativu k bezcilnemu flakani se po sidlisti,ktery sam svymi texty reaguje na jejich problemy a i kdyz je neresi,muze poskytnout alespon nejakou utechu a cil,proto tu taky ty zabery z koncertu slouzi jako takovy metakomentar deni na ulici a ve skole i v praci ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Horká kaše disponuje především přehlídkou skvělých zjevů (mj. pokuřující Brousek coby příslušník, běžící si do mlíčňáku pro karton cigaret nebo např. Jandák v roli otce-tyrana), ale taky syrovou depresivní atmosférou, a co mě překvapilo, většina neherců (skupina výrostků, jež terorizuje celé sídliště) nepodala špatné výkony a působila celkem přirozeně. Obecně vzato je to typ filmu, na který se ráda dívám - i když těch posledích 15 minut byla celkem síla i na mě. Ani dialogy nebyly špatné... : " Skvělý odpoledne, courat s dvackou po Jižáku...", nebo "naši tu maj prima singl, " a z gramofonu se ozve Janda: "Kdo tě líbá, když né já.. ". Ačkoliv že by někdy po obyčejné klukovině učitelka viníkovi, žákovi čtvrté třídy řekla, ať se sebere a už se tam nikdy neukazuje, s tím jsem se teda nesetkala. Má na to vůbec právo? Ale jinak opět, nechápu většinové hodnocení, film nesoudí, nevyhrožuje, jen konstatuje, a chvílemi je i humorný. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem zajimavy a pro me uplne neznamy film. Pamatuji si, jak moc se mi v detstvi ony metalove vesty plne nasivek, nazehlovacek a vysivek libily. V puberte me oslovil i heavy metal. Vse uz je tedy davno pryc, nostalgie vsak zustala. Krome Vitacitu a Bile se parkrat film opre do komousu a jinak nam ukaze znudenou prazskou mladez z Jizniho Mesta. Ve sve dobe chtel film ocividne sokovat, dnes uz potesi jen pametniky:-)! ()

Zajímavosti (10)

  • Premiéra filmu bola 4.1.1989 v pražskom kine Světozor. (Smok)
  • Film sa natáčal v meste Praha a pri vodnej nádrži Hostivař. (Raccoon.city)
  • Mirek Lettermann, v civilním životě Šváb, zemřel tragicky přibilžně půl roku po premiéře. (Terva)

Reklama

Reklama