Reklama

Reklama

Galaxie teroru

  • USA Galaxy of Terror (více)
Trailer

Obsahy(1)

Po ztrátě spojení s kosmickou lodí Remus, ke které dojde poté, co loď neplánovaně přistane na asteroidu Morgentus, se jí vydává na pomoc záchranná loď Explorer vedená velitelem Ilvarem (Bernard Behrens) a zkušenou kapitánkou Trantorovou (Grace Zabriskie). Po přistání a prohlídce Remusu záchranáři objeví nedaleko vraku obrovskou, zdánlivě opuštěnou základnu a rutinní záchranná mise se změní v noční můru. Při průzkumu základny dochází k záhadným úmrtím jednotlivých členů a zbytek posádky musí čelit nejen vzrůstající nevraživosti ve vlastních řadách, ale hlavně svému zhmotnělému strachu. Působivý sci-fi horor vznikl v produkci Rogera Cormana. (kosta73)

(více)

Recenze (69)

Lima 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtové sci-fi, na první pohled silně inspirované (a v mnoha ohledech ho nestydatě kopírující) Scottovým ´Vetřelcem´a produkováno béčkovým guru Rogerem Cormanem, které je v dnešní době zajímavé snad pouze ze tří důvodů : jednak bylo ve tři roky staré anketě filmových publicistů zařazeno mezi 50 nejhorších filmů všech dob, dále za jeho výpravu a podobu kulis byl zodpovědný tehdy neznámý začínající James Cameron a tu třetí pozoruhodnost si nechám na konec. Nutno říct, že oné kulisy, které v několika málo záběrech s podivem působí i nákladným dojmem, jsou to jediné řemeslně zvládnuté na celém filmu. Ostatní filmové složky patří někam do galaxie po bok Eda Wooda, Berta I. Gordona a další neumětelské legendy. Bráno ale okem nadšence pro B-movies, je to chvílemi i docela nechtěně zábavné, zejména některé vynalézavé mordy. Mezi nimi hraje prim smrt jednoho z členů posádky - černošského kosmonauta ozbrojeného samurajskými hvězdicemi (zatímco jeho kolegové třímají v rukách laseromety), když ho zabije jeho vlastní uříznutá ruka, která se plazí po zemi, sebere jednu z hvězdic a smrtícím hodem nebohého černocha skolí. Kdyby to bylo bráno s nadsázkou jako třeba Raimiho Evil Dead II. (na kterého jsem si při scéně s rukou nutně vzpomněl), nepůsobilo by to paradoxně tak směšně, jako u ´Galaxy of Terror´, které se celé tváří smrtelně vážně. Nicméně jeden primát přeci jenom toto Cormanovo produkční dítko má: je to bezpochyby jediný film z celé řady alien-klonů, kdy vetřelec v poměrně explicitním podání zabije jednoho z členů posádky, respektive členku, znásilněním. Pozorovat vetřelčí monstrum z předaleké galaxie, jak celé nadržené strhává skafandr z nebohé astronautky, je pro daný žánr pohled vskutku nevšední :o) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tiež ťa rád vidím.“ Mám slabosť pre votrelecké klony (DEEP STAR 6, LEVIATHAN, SATURN 3, NETVOR s Kinskim) a prekvapilo ma, že toto nie je céčko, ale „iba“ béčko. Také klasické, od Cormana. Po stránke scenára je to samozrejme katastrofa, ale hŕstka hercov tomu dodáva aspoň náznak vážnosti (Sid Haig a mladý Robert Englund), prvá polovica sa môže pochváliť solídnou atmosférou a výprava nie je až taká lacná, ako v CREEPOZOIDS. Bohužiaľ, druhá polovica sa začne topiť v blbých zvratov, blbých postavách, blbých akčných scénach, blbých trikoch, blbom všetkom. Ale pokiaľ aj vy máte pre podobné filmy slabosť, zrejme vás neodradí žiadny názor... P.S. Na relatívne nedôležitej funkcii sa podieľal (začínal) James Cameron. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Your countdown to hell is about to begin! Tak takováhle slova spolu s pěkným plakátem jsou tady jen šaškárna na oblbnutí... Jedná se o klasický béčko jako kráva, co se snaží uhrát to na vážnou věc. Zápletka: Ne moc sehraný záchranný tým se vydá na pomoc nezvěstné posádce jedné vesmírné lodi. Když pod pilotním vedením psychicky rozemletý ženský, který bych řízení něčeho takovýho v životě nesvěřil, doletí až na danou planetu, narazí jen na mrtvoly a na futuristickou pyramidu plnou hmyzáků a červů... Tak to alespoň tak do tří čtvrtin vypadá, pak se to celý rozmotá trochu v něco jinýho. A musim říct, že v ještě větší zhovadilost:) Plusem ale zase je docela dobrý provedení, od prostředí po vraždy. V jedný hezký scénce znásilní členku posádky megačerv, to je celkem ujetý. Ve středně velkých rolích se objeví smrkáč Englund a drsňák Sid Haig. Takže bych to shrnul, prostě průměr. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nenechte se oklamat plakátem. Za ním se nachází film připomínající chvílemi vetřelčí biotop nebo Nostromo design, ale jinak velmi nepovedený, chvílemi dost hloupý, nudný a pro náročnější nekoukatelný už po pěti minutách. I zbytnělá nostalgie a touha vidět klasiku let osmdesátých vás nedovede přikovat k obrazovce. To už i v Arabele měli lepší triky. Vůbec nejvýraznějšími personami jsou noční motýl Robert Englund a klaun Sig Hail. A když říkám klaun, myslím klaun. Tady je hodně příležitostí, kdy se mu vysmát. Kouzlo nechtěného probleskuje z každého záběru a tak se lze docela kvalitně prochechtat do konce, ale to zvládne jen opravdu otrlý divák. Já to nedal. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Zase jeden film, díky kterému jsem si uvědomil, jak nesnáším atributy 80. let :) Hlavní macho hrdina je vykreslován, aby vynikl, v kontrastu s überdebilním chováním všech (což má smysl v kontextu zápletky, ale je to pruda). A teď ta horší zpráva, vypadá jako klon Schimanskiho, a to bohužel i chováním. Na tomto filmu je pozoruhodná vizuální stránka, skvěle vypadající kulisy. Kdyby byla časová posloupnost jiná, hodnotil bych kriticky jako silný a nedostatečný plagiát Vetřelců, takhle jen poznamenám, že Cameron se zúčastnil filmu, kde to udělali špatně, a napodruhé předvedl vlastním dílem, jak měl vypadat správně. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pán Roger William Corman obohatil filmový svet mnohými nízkorozpočtovými filmami. Väčšinou to boli snímky s horrorovou alebo sci-fi tématikou. V prípade titulu "Galaxia teroru" sa angažoval ako producent. Réžie sa chopil Bruce D. Clark. Záchranná misia vesmírnej lode Explorer na asteroide Morgentus je typickým produktom americkej béčkovej sci-fi horrorovej produkcie zo začiatku osemdesiatých rokov minulého storočia. Mizerní nesympatickí herci, smiešne filmové triky, lacné kulisy, chabá atmosféra, hlúpe dialógy. ** ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Přinejmenším zajímavá je vizuální (kulisová) stránka, která si půjčuje to lepší z prvního Vetřelce a uvidíme v ní také několik povědomých prvků z Vetřelců druhých, v té době ještě neexistujících - ano, v tvůrčím týmu Galaxie teroru totiž figuroval i James Cameron. Tím veškerá zajímavost končí, pokud pomineme extrémně stupidní chování všech členů posádky a vskutku úchylné scény jejich zabíjení. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Stopy smrti. Možná někdo přežil..." Roztomilý klon Vetřelce, který je připomínán téměř na každém kroku. Planeta, se kterou je ztracen kontakt, výtvarné řešení filmu, přistávací manévr, pyramida připomínající osídlení z Vetřelců, kteří teprve vzniknou, industriální hudba (Barry Schrader) a kapitánka mající za sebou peklo. Poslední třetina filmu jakoby vypadla z původního seriálového StarTreku, kde si posádka prošla podobnými situacemi. Zdařilé gore efekty (utrhané končetiny, vyhřezlé kosti s vnitřnostmi, servané maso z obličeje, exploze hlavy a podobné chuťovky) a milé příšerky (červi, pavoukovci, chapadlovci...)jsou příjemným zpestřením. Ohledně atmosféry jsou nejlepší úvodní titulky se záběry planety. Vzpomínaný J.Cameron si jistě řadu nápadů odnesl do svého pokračování vetřelčí ságy. Film není úplně špatný, ale v hlavě vám nakonec utkví jen pár scén. To jsem si uvědomil, když jsem si ho po pár letech znovu pustil... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

A víte, koho bych nejraději vystřelil do té galaxie teroru? Scenáristy. Takový paskvil se jen tak nevidí. Produkce Rogera Cormana už zplodila lepší a hlavně zábavnější sci-fi filmy. Galaxie teroru má jediné štěstí, že celkem rychle odsýpá, i když je to opravdu nehorázná bejkovina. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Príjemné dve hviezdy. Bavilo ma to,nenaštvalo, len je to proste moc lacné, triky úsmevné a trošku moc nápadne sa to podobá na o dva roky staršieho Votrelca. Toto je ale béčko (nebyť Englunda, bolo by to céčko) a to, že to bude po niečom opakovať, to má v popise žánru. Proste lacné, blbé, zábavné. V jednej veci má ale Galaxy of Terror predsa len pred Votrelcom navrch a to je napadnutie hostiteľa. Žiadne zámotky, larvy a podobne, ten votrelec vás pekne po staru znásilní! Nebyť záveru, ktorý stavia predchádzajúci dej na hlavu, išiel by som s hodnotením aj na tri. Samozrejme v rámci žánru. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Názov vážne klame, nejde o žiadnu galaxiu teroru, ale o planétu teroru, respektíve o jedno miesto na planéte, kde je teror. Ale radšej poďme k veci. Zaujímavá mytológia, niekoľko veľmi vydarených exteriérových aj interiérových záberov, je cítiť, že architekti si dali záležať. Vo filme z produkcie Rogera Cormana ostatne figuruje aj začínajúci James Cameron. Vzhľadom na vzhľad monštra ani nejde o tak prvoplánový béčkový kopirák Votrelca, ako napríklad neskôr v prípade Creature. No možno by to chcelo nejaký poriadne producentsky ošetrený remake, meno Cameron som tu už spomínal... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Jo tohle musela být svého času jízda, dneska to asi moc jízda nebude ale jako odpočinkový béčko je to parádní. Film z produkce Cormana plný příšerek, krve a parádní atmosféry. V tomhle filmu se hýbe všechno parádně. Nenudí to, příšery jsou pěkné a rozhodně se nestydí pořádně ukázat. Vemírná lod je parádní, sice to je takovej příživník Vetřelce ale kouká se na něj dobře. Nicméně má i dost chyb, celej film nedrží nějak moc pohormadě a špatnej konec tomu rozhodně nepomůže, herci jsou příšerní a vždycky jsem se těšil na Englunda. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Taková horší verze Aliena. Čekal jsem že Haig tam bude mít víc prostoru, ostatní z posádky už mě tolik nebavily a nevím co si mam myslet o tom konci. Každopádně špatný to nebylo. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Když vznikl v roce 1979 první Vetřelec, dočkal se během následujících let řady následovníků, kteří se povětšinou snažili jen přiživit na jeho slávě a úspěchu. Tento scifi horor bych v klidu mohl zařadit mezi ně, ale nelze si nevšimnout několika originálních nápadů, které následně okopírovali nebo se jimi nechali inspirovat jiné filmy. I proto k němu přistupuji poněkud odlišnějším způsobem, než k mnoha jemu podobným. I přes malý rozpočet jsem tu však našel jistou kvalitu – pod kterou se samozřejmě podepsali i lidé, kteří na filmu spolupracovali (Corman, Cameron), byť třeba začínající Cameron jen velmi úzce. Dnes už zápletka asi nikoho příliš u srdce nechytne, ale ve své době věřím, že si své oblíbence určitě našla. Novodobé anketě o 50 nejhorších filmech všech dob nevěřím ani co se za nehet vleze, protože podobně jako na její přesný opak (nejlepších 50 filmů) mám zcela odlišný názor a favority. Galaxy of Terror je pro mne průměrným scifi hororem, který své nedostatky a kartonové kulisy slušně skrýval ve všudypřítomné ponurosti a přítmí. Lacinost byla samozřejmě na první pohled zřetelná a to především v nepříliš přesvědčivých dialozích a hlavně co se speciálních (světelných) efektů týče. Oproti tomu monstra a bizarní situace se mi docela líbily. Takové mimozemské znásilnění, nebo krvavé cáry obětí nevypadaly vůbec špatně. Je však potřeba říci, že závěr filmu se moc nepovedl a byl hodně překombinovaný. 50% ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Sci-fi horory odohrávajúce sa vo vesmíre či na ďalekých neznámych planétach úplne zbožňujem, Galaxy of Terror však má na míle ďaleko od toho, aby dokázala uspokojiť moje kinematografické chúťky... Očakával som sympatické zábavné béčko, dostalo sa mi však čosi, čo sa snaží tváriť k smrti seriózne a nie je to vtipné, akčné, tajomné, mrazivé, nedisponuje dobrými efektami... stále je to však o čosi málo lepšie než iný alienoidný "klenot" Creepozoids. ()

eraserhead666 odpad!

všechny recenze uživatele

Ač z dnešního pohledu takřka hvězdné obsazení (Englund, Zabriskie, Haig) a navzdory velmi zajímavé scéně znásilnění astronautky obřím červem, nebyl jsem schopen to dokoukat do konce. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taky klasicky parazit na uspechu prveho Aliena. Ale kedze to produkoval Roger Corman, tak su vysledne kvality natolko mizerne, ze to skoro pôsobi ako parodia, ale nie natolko zabavna, aby to stalo za pozretie. Najväcsim minusom je divna hudba, ktora narusa akykolvek pokus o budovanie atmosfery. Rovnako masky priser su priserne. Postavy mi boli ukradnute. Napriek kratkej stopazi to bola neznesitelna nuda. Jedine, co ma zaujalo, boli kulisy interieru lodi, ktore vyzerali celkom solidne. Najskôr prave tie mal na starosti James Cameron, ktory na tomto filme pracoval ako nejaky pomocnik. NIektore napady potom evidentne okopiroval a v ovela kvalitnejsom prevedeni pouzil v Aliens. 2/10. ()

Reklama

Reklama