Reklama

Reklama

Texaský masakr motorovou pilou

  • USA Texas Chainsaw Massacre
Trailer 2

VOD (1)

Pokračování hororu, ve kterém skupina influencerů zamíří do Texasu vdechnout život městu duchů, ale narazí na Leatherface, proslulého vraha s maskou z lidské kůže. (Netflix)

Recenze (393)

POMO 

všechny recenze uživatele

Pokus o přímé pokračování originálu (po mnoha letech) s nešťastným castingem a podprůměrným scénářem s jedinou zapamatovatelnou scénou - krvavými jatkami v autobusu. Ta jakoby byla startovací myšlenkou scénáristů, kolem které pak dovymysleli zbylý dějový balast. Režijně tomu jistě šlo pomoct lepší atmosférou místa a zajímavějšími postavami, ale nestalo se. A babička, která se chce coby jediná přeživší z prvního filmu pomstít za trauma z mládí, je takřka k smíchu. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Historicky první Texaská masárna, v níž je Kožoxicht veskrze sympatickým, kladným a společensky přínosným hrdinou, jemuž nelze než celou hrací dobu zarytě fandit! Do texaské prdele si to totiž v propagandistických dresech Netflusu a v příznačném elektrošrotu pošahaného, autistického hrabivě spekulantského pojeba tentokrát přihasila předpisově probuzená neomarxistická partička zdegenerovaných, bezohledných pamrdů, povoláním nefachčenkovské „hvězdy“ asociálních sítí, a to v korektně rasovém i genderovém složení: banda negrů, jeden ťaman, nějaké ty porážkové komparztrasky a dvě naprosto iritující, wykydpedicky přechytřelé a šeredné feminicticko - bolševické piče, nesmírně silné, angažované a uvědomělé to  juvenilní muženy, které by snad nepřeříznul ani ten nejzoufalejší námořník po pětileté cestě kolem světa. Ovšem Kožoxicht je frajer z jinačího těsta, otrlý, a navíc má motorovku! Tudíž je blažené až povznášející sledovat, jak tu kohortu civilizačně zpotvořených společenských parazitů osmdesát minut brutálně porcuje na karboše. Nic víc, nic míň. Kromě povrchní účelové demagogie, solidně natočeného explicitního násilí a obvyklého behaviorálního kokotismu všech zúčastněných od „scénáře“ nic jiného nečekejte. Takže to máme tři rudé pěticípé dolů za tupost a šíření levotočivé kulturní kokotporátní plísně, ovšem zase jednu nahoru za dokonale výstižnou scénu v autobusu, kdy nějaký ťaman s opět příznačně jabkovým mobilem v ruce tváří v tvář popuzeně chroptícímu stokilovému mazlíčkovi se staženou cizí držkou nalepenou na xichtě a nastartovanou zakrvácenou motorovkou v ruce arogantně pronese: “Try something and you are canceled!“ Načež jsou z něj dva až tři ťamani. Tak tak, vytahat ty mediálně agresivní kancelační kulturisty z bezpečí sebevědomých virtuálních ulit a řezat je, degeny! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Vůbec mě to neurazilo. Na to, jak to byla problémová produkce, a že po dlouhém tichu zakotvila na Netflixu místo aby zamířila do kin, je nový přírůstek do Leatherface série poměrně fajn (určitě lepší než poslední dva, možná tři filmy). Kvituju krátkou stopáž a výživné gore scény. Zamrzí nevyužití Sally z originálního filmu (ta je tu jen proto, že legacy sequely jsou teď moderní, a svou příležitost na zadostiučinění po letech teda dost prosere) a plochost ostatních postav. Ty občas mluví, jen aby mluvili (v jedné scéně Melody naléhá "Lilo, uteč, nechej mě tady", aby hned ve scéně navazující volala "Lilo, pomoz mi!"). Samozřejmě lepší to být mohlo milionkrát, ale pokud to budu brát jako slasherovou jednohubku, nemám moc důvodů si stěžovat (zvlášť třeba v porovnání s posledním návratem ikonické hororové postavy, ambicióznějším Halloween Kills). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že Texaský masakr je takový film generací. Mě osobně sejmul ten z přelomu tisíciletí, mladé možná zaujme verze tato. Obecně ale totálně o ničem. Pár gore prvků, ale jinak nic, co by z toho dělalo lepší zážitek, než jakýkoliv jiný film. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Ano, už i u Koženýhoxichta si řekly, co takhle udělat legacy sequel, kde se Motorovka a přeživší holčina z originálu utkají po letech? Jako by to kur*a někoho zajímalo u 50 let starého artového hororu. No a výsledek je nuda k p*srání, která je děsivá asi jako pampeliška. Stačí se jen podívat na to. jak směšně vypadá tentokrát leatherfacova maska, což by možná schovali kvalitní práci s kamerou a osvětlením. Bohužel nic takového tu nenajdete. Do toho nějakého genia napadlo nevkusně spojit Texaský masakr s tématy ,jako je střelba ve škole. Ve výsledku je celý film více komedií než hororem a to díky naprosto stupidnímu provedení, proč Koženýxicht znovu vraždí a jak utekl policii. Hlavní postavy jsou naprosto sympatické, otravné a hlavně se chovají jako po lobotomii. Kdyby měla aspoň jedna z těch postav IQ větší než ovce, tak umře možná jeden člověk. K tomu je tu naprosto trapné setkání tváří v tvář, nesmrtelný Leatherface, který když zrovna nevykryje výstřel brokovnicí motorovkou, tak pro něj střelný rány nejsou žádnou hrozbou. Upřímně, kdyby mě stupidní situace, rozhodnutí a chováním postav, nezpůsobovali mentální bolest, tak by šlo aspoň o fajn komedii. Ale lhal bych, kdybych řekl, že jsem si neužil pár momentů, jako řezání motorovky pod podlahu a nebo vyvraždění autobusu, kde si trapným způsobem dělají srandu ze sociálních sítí. Navíc film má aspoň pár nápaditých záběrů a nějaký styl. Avšak člověk nemůže lehce tento film nemilovat skrze ten geniální konec! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

50 let trvalo, aby Texaský masakr konečně obstál svého názvu.Z mého pohledu naprostá euforie a návrat 15 let zpět do doby kdy vznikaly pecky jako Haute Tension, Hranice smrti, Martyrs, Hills have Eyes apod. Explo/Hixplo je subžánr, který už pomalu v hororech mizí, ale tenhle comeback po snad 5 letech k žánru, který miluji naprosto vítám s otevřenou náručí.Kdo je pravý gore hound a má rád pořádnou chlapskou řežbu, tak nevěřím, že se při sledování neusmíval od ucha k uchu štěstím a radostí. LGBT komunita, intelektuální pozérové, vlhké teenky a nerdi omdlévající při první vraždě budou samozřejmě frfňat. protože po opětovném zhlédnutí Fathera jim na Netflixu automaticky načetl nejsledovanější film týdne a v domnění, že dostanou slow burn drama z Texasu o hnusném chlapovi prodávající motorovky v zapadlém krámě na konci města, chlastající pivo při západu slunce, při kterém bude vyslovovat filosofické úvahy o zániku světa a řešil každodenní dospělé překážky. Do toho se samozřejmě dozví, že má rakovinu a začínajícího Alzheimera a tudiž se nemůže nadále starat o své dva syny- autisty, tak všichni ti byli krutě vyvedeni z omylu, když se dozvěděli, že tohle nebude ten pravý film, který si pustí se svými prarodiči. Ták a teď konečně k filmu. Je to nádhernéj film! Excelentní módní přehlídka gore scén s bodycountem tak vysokým, že by si dokázal vytřít prdel s jakýmkoliv hororem za posledních 5 let po stránce Gore ( Zdravím Alvarézův Evil Dead) na nic jiného si nevzpomínám. Film má jen krátkých 80 minut a po 20 minutovém úvodu to začne. Leatherface nasadí svou nejvíc creepy masku ve své kariéře a jde to řezat hlava nehlava. Rozmašírované lebky, křupání kostí, mrzačení lidí na desítky způsobů, střeva, useklé hlavy, rozpůlené těla, useknuté končetiny. Kreativita a nápady v zabíjení lidí zde nemá žádné hranice, je to nekompromisní Rko-téměř NC17, což se dneska už prostě nenatáčí a já při sledování úplně OŽIL! Pochválit musím i kameru a hlavně soundtrack ( dojde i na pár jumpscarů a kdykoliv je Leatherface na scéně, tak je to intenzivní, syrové, evil, bezútěšné a chladné. Z postav jde cítit, jak jim vyhasíná život až hmatatelně a scéna v autobuse je už teď instant cult classic, která se za 10 let bude objevovat v různých Youtube videích.Je to hloupé, je to cheesy, postavy jsou nesympatické, ale je to kurva zábavné a tak moc brutální, že všechny tyhle nedostatky odpouštím s úsměvem na tváři. Tohle já můžu a kdo ne, tak dramat máte na skladě pořád dost. PS: Všichni, co dali 4 hvězdy mají mé sympatie a jsou zárukou, že true horror fans havenˇt died yet. Příběh 2/5, Akce 4/5, Humor 2/5, Násilí 5/5, Zábavnost 5/5 Hudba 5/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 3/5, Napětí 4/5, Emoce 2/5, Herci 3/5. 8.5/10. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Tenhle film me bolel asi vic, nez tu pipku z autobusu rozriznuti vejpul. Jako, gore bylo realisticke a ty dve hlavni herecky celkem sympatacky, ale bohuzel scenar daval dohromady nekdo, kdo si jeste pred psanim potykal s Leatherfacovym kladivem. Jako divak jsem celkem jednodussi a neni tezke mne potesit, o cem obcas ma vysoka hodnoceni vypovidaji, ale az tak jednoduchej nejsem… ()

tron 

všechny recenze uživatele

Sága disponuje oveľa horšími dielmi. Tento je miestami taký dobrý, že som dokonca zvažoval 4*. Bohužiaľ, ku koncu postavy začínajú konať skutočne až neskutočne nepochopiteľne. Jedna z postáv sa roky pripravuje na stret s Leatherfaceom, ale v praxi to vyzerá tak, že sa naň vôbec nepripravovala. Ťažko sa verí nielen tomu, že identitu Leatherfacea nikto za celé roky neodhalil, ale neuveriteľné je tiež to, že sériový vrah desaťročia nezabíjal (aj keď možnože Zodiac a Jack Rozparovač to dokázali, už sa asi nikdy nedozvieme, ako to s nimi bolo, no možnože žili dlho po svojej poslednej vražde). To je proste blbosť. Rozčuľujúco pôsobí množstvo momentov, v ktorých mali postavy dokonalú príležitosť zlo poraziť a samozrejme to neurobili, lebo by to musel byť kraťas. Naopak potešilo ma, že je to sympaticky krátke, texaská výprava je dusná a buranská, Leatherface budí rešpekt (ale na dôchodcu behá podozrivo svižne), úmrtia sú nepríjemne realistické a gore je na nadštandardnej úrovni. Na niektoré zábery tak skoro nezabudnete, uviaznu vám v pamäti. Lacnú kópiu scény z Terminátora 2 (keď uvidíte, spoznáte) nekomentujem. Scenár prekvapivo kráča v stopách Halloweenu Davida Gordona Greena: t.j. ignoruje všetko okrem jednotky, do popredia stavia preživšiu obeť z prvej časti, z ktorej sa stala naštvaná dôchodkyňa, ktorá nemá problém svoju nemesis nekompromisne zavraždiť. Produkcia Fede Alvareza (remake Evil Dead, Muž v temnote, Dievča v pavúčej sieti) je cítiť. Posledná scéna silená? ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ničím extra a stejně zapomenutelný jak x předchozích sequelů. Nevím zda byl dobrá volba zrovna tenhle okruh otravných hipster postav, stejně jako odfláknutý návrat Sally. Ale jo, člověk si přijde na svý — motorovka, krev a brutalitky, cením masovou porážku v autobuse (tedy plusový bod za body count). Ten syrový psycho efekt originálu, to ani hodně zdaleka. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Skupina mladých kamarátov vyrazí do malého texaského mestečka Harlow. Po krátkej chvíli ale prichádzajú do kontaktu s legendárnym vrahom prezývaným Leatherface. - Máličko lepšie, než som čakal, ale bol by som spokojnejší, keby to vzniklo ako samostatný slasher. Využiť pôvodný film kvôli cca trom scénam je podla mňa úplne odveci, ale v dnešnej dobe sa vela kreativity od hororových tvorcov očakávať nedá. Krvavé scény sú pôsobivé a bodycount je slušný, pričom scéna v autobuse, na ktorú mi tvorcovia robili chute takmer polovicu stopáže, je vrcholom celého filmu. Ešte by som vytkol to, že sa väčšina krvavých scén odohráva v noci, čo je dosť škoda, pretože práve to odporné horko a dusno uprostred letného dňa pomáhajú v pôvodnom filme vytvárať nepríjemnú atmosféru. Inak ale v pohode, hlavne kvôli stopáži, počas ktorej to ani nestihne diváka začať nudiť. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Netflix se nažral a kinematografie zůstala celá. Některé kultovní postavy by se už z vitríny vytahovat neměly, ale říkejte to bandě influencerů. Nejen oni mají views na prvním místě a Leatherface je vždy zajistí. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Leatherface a jeho texaský masaker pre mňa nikdy neboli až také žánrové ikony, ako tí známejší a charizmatickejší filmoví zabijaci, videl som originál a potom všetky diely natočené v tomto tisícročí, pričom vždy sa jednalo o obstojnú, ale nijak výnimočnú žánrovú zábavu, teda až na ten 3D diel, ktorý nestál za nič a síce ani tentoraz sa o žiadny zázrak nejedná, ale ja som náhodou celkom spokojný. Problém je, že toto je skutočne stále o tom istom, žiadny nový nápad, trochu iné smerovanie, vôbec nič, čím sa film rovno odstavuje od možnosti byť niečím lepším a je to príliš krátke. Skôr som mal pocit, že pozerám epizódu z nejakého hororového seriálu, než plnohodnotný film, kľudne by som uvítal aj dlhší úvod, kde by som sa trochu viac zoznámil s postavami na oboch stranách, toto už priamočiarejšie byť nemohlo. A aj tá línia s preživšou z originálu je tu úplne zbytočná, toto nefunguje. Ale na pomery žánru ma to nijak nerušilo, nenudil som sa, ja si moc nesťažujem. Len nerozumiem výberu prostredia, dej sa odohráva na jednej prázdnej ulici jedného asi mestečka so zanedbateľným množstvom miestnych a ja by som určite skôr ocenil to pravé špinavé južanské prostredie, kde sú práve aj tí miestni potenciálnou hrozbou. Ale zase tu má Leatherface aspoň nejakú normálnu motiváciu, partia mladíkov síce nie je moc sympatická, ale tiež tu prišla z rozumného dôvodu a medzi nimi sa nájde ešte pár postáv, ktoré tu tiež majú svoj význam. A film našťastie nesklame v tom hlavnom a je to skutočne masaker, obetí je dostatok a je to poriadne drsné a krvavé, často s praktickými efektami, ale ani tie digitálne ma nerušili. Vždy, keď sa tu Leatherface o niekoho postará sa je na čo pozerať. Len občas niektoré postavy prežijú až prekvapivo dlho a aj s úplnými devastačnými zraneniami sú schopné ešte niekomu zachrániť život. Režijne to síce nemá tú správnu atmosféru, ale technicky je to dobre zvládnuté, kamerou aj efektami. Takže ani tento nový Texaský masaker pre mňa nie je žiadny zázrak, ktorý by som si pozrel znovu, ale nemám s ním väčší problém, určite jeden z tých lepších krvákov za dlhú dobu. 63% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

I když mi trochu vadí faktická stránka věci, nezastavitelné zabijáky ještě zvládnu a v každém případě jsem si tento film náležitě užil. Dílo to sice neuchrání od vtípků a dalšího zlehčování ze strany publika, ale to bych částečně považoval za záměr a rozhodně to nijak nevytýkám. Ať už se jedná o zabijákovu rychlost, výdrž či fakt, že všechny tyto zázračné kousky vlastně provádí osmdesátník. Nicméně se nějak nedokážu smířit s tím, že všechny tyto prakticky nesmrtelné záporáky nakonec pokaždé zneškodní ten nejslabší článek skupiny. Zvažoval jsem 2-3 hvězdy, ale dávám mnoho plusových bodů za rvačku s údržbářem, scénu v autobusu a za otevřený konec. 58% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Snaha převést původní atmosféru a osvěžit ji o modernější motivy pokračuje. A zase takový průšvih to není, ať si to rovnou ujasníme. Leatherface patří stejně jako takový Michael Meyers k pantátům, kteří nikam nespěchají, ale chodí děsivě pomalu. A jsou pořád zatraceně brutální. A my se pořád i přes nepopiratelnou tupost rádi mrkneme. Diváci, kteří vědí, kdo byl Tobe Hooper a že vytvořil jeden z pilířů gore filmu, jsou s touhle famílií jako doma. Nechybí nekonečné napínání a hra nazvaná odkud ten bubák vyskočí, a jakmile se tak stane, začne honit, děsit, porcovat, čtvrtit pomocí zubů své motorové pily. Navíc tvůrci jsou tentokrát snad ještě brutálnější a hlavně kreativnější. Určitě potěší hned první kontakt v policejním voze či divočení v autobusu. To už za sebou máme představení „děje“, kterak do zapadlého městečka v Texasu přijíždí partička influencerů, kteří mají v úmyslu dodat opuštěnému místu pomocí investorů ztracený lesk. Znamená to ovšem ztrátu domova pro jednu starou paní, která záhy zaklepe bačkorami, což solidně nakrkne jednoho obřího pána. Horší je to i s napojením na první Texaský masakr, protože účast původní přeživší postavy je víceméně zbytečná a odbytá. Prostě tím tvůrci jen lehce natáhli velice krátkou stopáž (hodinka a čtvrt). Na první rande to rozhodně nebude nejlepší výběr, každopádně to stále „omílající se“ schéma (vlastně) pořád baví. PS: Když si u předešlých dílů vzpomenu třeba na Jessicu Biel nebo Alexandru Daddario (a jejich outfit), přeci jenom bych i tentokrát čekal víc ženského půvabu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Za tie "jednotky a dvojky" by sa mohol "Leatherface" s podaktorými trošku "vyhrať". Netflix solídne naplnil očakávania, pričom mimoriadne pozitívne hodnotím najmä maličký, dejový twist. Predaj takmer rozpadnutých, historických barákov, totiž priláka nejedného "dobráka", ktorý je potenciálnou mŕtvolou, a teda dáva pomerne veľký potenciál či priestor na realizáciu násilia. Ono sa síce nedá tvrdiť, že by šlo o totálny gore fest, no tých scén je rozhodne viac, ako v prípade iných "hixplo-jďákov". Bolo milé opäť ťa stretnúť, Ty "malá" mrška s motorovkou ❤️❤️❤️ ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V oblasti horrorovej kinematografie sa titul "Texaský masaker motorovou pilou" stal jedným z pilierov tohto subžánru. O vyčíňaní šialenej, zdegenerovanej rodiny z texaského vidieku bolo natočených mnoho snímkov. Všetko to začal v roku 1974 režisér Tobe Hooper, keď natočil pôvodný titul. Z toho sa stal kult. O dlhých dvanásť  rokov neskôr zrežíroval hodne uvoľnené pokračovanie "Texaský masaker motorovu pilou 2". Potom som videl nehorázne zmršený "Masaker v Texase" z roku 1994. To nestojí ani za reč. V roku 2003 sa však objavil hodne podarený remake. Ten má na svedomí Marcus Nispel. O tri roky neskôr bol vyprodukovaný prequel "Texaský masaker motorovou pílou: Počiatok". Nebolo to špatné. V roku 2017 som si pozrel ďalší kúsok z tejto kolekcie "Leatherface". No a teraz som sa dostal ku "Texaskému masakru motorovou pílou" z roku 2022. Scenár dosť povrchný, herci nie moc sympatickí, atmosféra takmer nulová. No musím oceniť rýchly spád, brutálne vraždy a krvavé gore. Leatherface sa tu poriadne odviazal. Bol to fakt nekompromisný masaker motorovou pilou. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný zvlášť velký ctitel původního filmu, zato jsem se ale nejspíš stal ctitelem tohoto. Ano, tvůrci opisovali od nového Halloweenu, jak mohli, nicméně výsledek není vůbec k zahození a jedinou slabinu vidím v tom, že Olwen Fouéré prostě není Jamie Lee Curtis. Je to zkrátka víc než solidní, nekompromisní podívaná, která nabídne spoustu skvělých žánrových scén i předtím, než poprvé zaječí motorovka a než v autobusu dojde k něčemu TAK velkému, že "masakr" v názvu ale vůbec nepřehání. I když film zkrátka jede v osvědčených kolejích, je to skvělá jízda. A ten závěr, proboha, ten závěr! ()

Související novinky

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

Reklama

Reklama