Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární americký režisér Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting) natočil v roce 1993 romantickou komedii, v níž Uma Thurmanová v roli světem protřelé modelky Sissy odchází na venkov, kde má nafotit sérii snímků. Kupodivu se jí zde ale natolik zalíbí, že se rozhodne zůstat a společně s novou kamarádkou Bonanzou bojuje proti bývalému agentovi, který chce půvabnou farmu zbourat... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Hm, tak tohle by se dalo ocejchovat jedním slovem: "Řachlý". A pořádně! Sissy (Uma) je díky své abnormalitě - obrovským palcům (fuuuuj) - předurčená ke stopování. Miluje putovat sem a tam napříč zemí a jak se někde zdrží, tak jí svrbí. Ty palce! Další "řacha" je kamarád zvaný "hraběnka", který jí dohodí práci modelky (v ptačím peří) a bivak na ranči obléhaném partou militantních kovbojek. Jak řikám - řachlý ale docela originálně a mile. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Zářný příklad zmršené adaptace a to jsem ani nečetl předlohu. Válčení filmového média s literárním mi zde částečně připomínalo adaptace Slaughterhouse 5 a Cronenbergův Naked Lunch, nicméně ani ty netrpěly tou úpornou doslovností, neschopností pochopit, že co zní možná v knize, nezní stejně z úst filmové postavy a vůbec celkovým pojetím toho, jak se píše kniha a jak se točí film. Brr dlouho jsem neviděl film, který by nefungoval na tolika úrovních zároveň. To se tam pak může John Hurt třeba posrat... ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Mýtus o tzv. nezfilmovatelných knihách je hloupý. Ve skutečnosti jde zfilmovat cokoliv - od manuálu k pračce po telefonní seznam. Zásadní otázkou ovšem je, JAK je literární předloha zfilmována. Způsob, který zvolil u Kovbojek Gus Van Sant je jedním z nejméně šťastných. On, jakožto režisér a scénárista v jedné osobě, totiž neudělal nic jiného, než že původní poměrně komplikovaný (a šílený) Robbinsův román přepracoval do nesmyslně zjednodušeného (a šíleného) filmu. Čímž původní látku zničil. Z Robbinsových sžíravých komentářů a sarkastických úvah zbylo pár nesouvislých vět, z příběhu, skládajícího se v knize z mnoha časoprostorových úrovní, zbylo několik okleštěných a dohromady smysl nedávajích výjevů. A z románových postav zůstaly naprosto ploché karikatury, bez jakéhokoliv psychologického, historického a vůbec kontextuálního prokreslení a ukotvení - nemluvě o tom, že byla vypuštěna zásadní figura šíleného psychiatra dr. Robbinse. Atd. Atd. - Zkrátka Gus Van Sant zřejmě vůbec nepochopil v čem tkví kouzlo knihy a povedlo se mu svět obohatit o jednu další velmi rozpačitou adaptaci. (Nicméně kameru to má pěknou a Uma Thurman i John Hurt hrají solidně, to musím přiznat. Abych nebyl za úplného hnidopicha.) ()

Tommassi3 odpad!

všechny recenze uživatele

"Drahá madam možná by vám pomohlo, kdybyste si zapamatovala slova Paula Gauguina.. Ošklivé může být i krásné, ale hezké nikoliv !! Ale to vám asi mnohé neřekne.." Za tohle prostě při nejlepší vůli provokatérovi a experimentátorvi Van Santovi dát palec nahoru dát nemůžu, protože tenhle pokus dopadl ještě hůře než remake Hitchcockova Psycha a v mých očích se jedná o pravděpodobně vůbec nejhorší filmovou adaptaci knižní předlohy, jakou jsem viděl, byť Tom Robbins skutečně nepatří se svými jen těžko uchopitelnými mnohovrstevnými bizarními příběhy mezi nejsnadnější autory.. Zásadní otázkou zůstává, proč vlastně Van Sant často takhle hazarduje se svou pověstí.. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

To je asi jeden z těch filmů u kterého se víc bavili filmaři(při natáčení), než divák v kině......za burroughsovu třísekundovku tam kopnu tu třetí hvězdu :) ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Z dokonalé knížky se stal jen průměrný film. Uma Thurman je sice jako Sissy skvělá, ale knížka stojí spíše na bláznivých teroriích než na jedné postavě. Vytržené kousky knihy ve filmu tak úplně nefungují. Stále je to ale Robbins a stále je to ujeté a praštěné a originální. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak samotna Uma Thurman ma na konte aj lepsie filmy nez tuto patlaninu, a to plati aj o Ryvsovi /napriklad spomeniem taku Prochazku v Oblacich/. Gus Van Sant sa este asi iba rozbiehal, a to najlepsie tocil az neskor. 10 % ()

Akumulátor 

všechny recenze uživatele

Fakt ujetá blbost. Nejujetější byla scéna, kdy parta kovbojek si při přepadení statku sundá spodní prádlo se slovy: "Týden jsme se nemyly, tak čuchejte!" ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"VĚDĚLI JSTE, ŽE KUŘE JE NEJSNADNĚJI ZHYPNOTIZOVATELNÉ ZVÍŘE? JENOM S NÍM DVACETKRÁT ZATOČÍTE VE VZDUCHU A UŽ JE VAŠE." Svérázný film, zalidněný postavičkami, které by se dobře vyjímaly jako ansámbl nějakého hodně ujetého cirkusu. A jmenovat by se klidně mohl jako ranč v tomhle obskurním divadle - Gumová růže. Některé scény mě svou absurditou neskutečně bavily (např. když se kovbojky rozhodnou z ranče vyhnat všechny návštěvníky - houfně si stáhnou kalhoty a křičí: "VŠECHNY JSME SE VÍC JAK TÝDEN NEMYLI. ČICHEJTE!!"). Hodně známých tváří se objeví v malých i docela epizodních rolích (John Hurt jako transexuální Hraběnka, Keanu Reeves jako indiánský malíř akvarelů, Pat Morita jako nadržený pseudominch ve skalách, Heather Grahamová jako anonymní kovbojka atd.), přičemž té hlavní, modelky s nechutně obřími palci, stvořenými pro stopování, se ujala mladá Uma Thurmanová. Nevím, co Van Sant chtěl tímto filmem říct (těžko věřit, že by mu šlo jen o bezduchou adaptaci - autorovi předlohy Tomu Robbinsovi přitom patří hlas svébytného komentáře, prokládajícího dění ve filmu). Zamýšlel jej jako manifest skryté sexuality? Doktrínu feministického hnutí? A nebo jde opravdu jen o náhodnou hříčku, která se vymkla kontrole? Těžko říct, ale tohle bude asi jedna z těch filmových adaptací, která dává větší smysl při současné znalosti knižní předlohy. 60% ()

tempus 

všechny recenze uživatele

No nevím jak bych měl hodnotit. 2 nebo 3 *. Pro obě varienty mám dost důvodů. 2* z důvodu nesympatické Hraběnky, nudného příběhu, i když se z toho mohlo získat daleko víc. 3* bych dal za Umu a část na ranči s kovbojkama. Dám 2* a při dalším zhlédnutí se rozhodnu znovu. ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Hravý, vtipný, potrhlý i moudrý a šťavnatě bizarní Tom Robbins dokáže spolehlivě rozkmitat mou bránici a potěšit mou duši. Převést jeho příliš vrstevnatou předlohu a její působivou atmosféru na filmové plátno je asi zatím nad síly filmařských možností a umu. Jednu hvězdičku dávám za pár úsměvných scén a tu druhou za snahu.Tak snad někdy příště, a lépe - třeba u Parfému bláznivého tance;-)? Zda-li to v případě knižních předloh autora formátu Robbinse vůbec jde. ()

Kracken 

všechny recenze uživatele

Uma Thurman jako nejlepší indiánsko-kovbojsko-lesbická stopařka s největšími palci na rukách. Šílené, nepříliš zábavné ale rozhodně zajímavé. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Řekl bych že docela nevyužitá příležitost. Příběh o holce s obřími palci má velkej potenciál, ale chtělo by to sevřenější příběh a přímočařejší režii. Škoda. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Prazvláštní nezávislák s ještě ne tak známou Umou Thurman plné známých tváří v epizodních rolí, kterých si ani skoro nevšimnete a bobrem Lorraine Bracco. Docela úlet, ale nic víc. Zajímavost: V roli kovbojky Debbie se předvedla Victoria Williams, byla to však její první a poslední role, neboť ji ve stejném roce diagnózovali roztrouštěnou sklerózu. ()

Reklama

Reklama