Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) před čtyřiceti lety získal Pulitzerovu cenu. A to bylo naposledy, kdy o něm svět slyšel. Když sportovně nadaný afroamerický chlapec Jamal Wallace (Rob Brown) vleze k Forresterovi do bytu a náhodou tam zapomene batoh plný vlastních spisů, začnou mít události spád, který oba protagonisty překvapí. Když překonají vzájemně své předsudky, nachází Jamal ve Forresterovi prvního příznivce své literární činnosti a svého pozdějšího patrona. Forrester má zase poprvé po dlouhých letech důvod, aby se vzdal své dobrovolně přijaté samoty. Jejich přátelství však projde zatěžkávací zkouškou poté, co je Jamal autokratickým profesorem Crawfordem (F. Murray Abraham) obviněn z plagiátorství. Oba muži stojí před závažným dilematem – Jamal se musí rozhodnout, zda bude následovat svůj sen, nebo zradí drahého přítele. Forrester je zase nucen volit mezi tím, zda zůstane ve své ulitě, nebo se odhodlá pohlédnout na svět novýma očima. (HBO GO)

(více)

Recenze (104)

imaginer21 

všechny recenze uživatele

Nádherné téma uchopené... tak nějak fádně. Samozřejmě Connery to vyzdvihuje o level výše, ale sám na to stačit nemůže, zvlášť když mu nemíří kamera do tváře po celou dobu stopáže filmu. Tu naopak vyplňují snaživě na city hrající, ale žel spíš nefunkční pasáže o tom, kterak afroamerický talent na snobskou školu přišel a jak mu (což už bylo viděno mnohde jinde) od počátku jen z principu nakládají. Kdyby nosným pilířem byla originální literální tvorba dosahující skutečně tech Pulitzerovských kvalit, jaké film proklamuje, jsme někde jinde. Zatímco Connerymu jeho asociálního a životem zvrásněného literárního génia uvěříte na první dobrou, všechny ostatní postavy včetně klíčového Jamala kolem něj jen poskakuji, aby onoho génia podepřeli. Samozřejmě jako good-feeling podívaná a jeden z posledních filmů s Connerym před jeho rezolutním odchodem do hereckého důchodu je toto jistá povinnost. Vysloveně neurazí, důstojnost si udrží, ale mohl to být výrazně oduševnělejší. ()

purekritik 

všechny recenze uživatele

Filmy Van Santa maj dost pomalý tempo, který dává prostor pro utváření atmosféry a profilaci postav. Nejvíc mě však baví ty nenápadný drobnosti, často cynickýho, potažmo humornýho rázu, kterejma jsou protkaný jeho snímky. Jako tady např. když Sean Connery sleduje tři různý televize a ve všech běží někdy jinej, jindy stejnej program. Tenhle film se dobře konzumuje, avšak nevyhnul některým klišé a je až moc uhlazenej. 65% ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Gus Van Sant mi dal Dobrého Willa Huntinga a to pro mě bude navždy hrozně moc znamenat. Osudové setkání je sice někde jinde, přesto zaujme. Nerudný děda a literárně nadaný mladík. Jeden je držitelem Pulitzerovy ceny, který je opředený „zaručenými“ legendami, druhý černoch, který v chudinském jižním Bronxu nemá úplně nejlepší vyhlídky. Hraje s kamarády basket, nicméně hodně čte a často něco literárního načmárá do sešitu. Shodou okolností mezi nimi vznikne zvláštní vztah. Stařec mu dá pár lekcí ze spisovatelského řemesla, sám při tom vyklouzne ze své uzavřenosti. Do toho ještě vstoupí ješitný pedagog, který brzdí chlapcům literární rozlet. Není toho moc, ale funguje to. Zápletka je svým způsobem prostá, nicméně nezávislý tvůrce nepotřebuje nějaká okázalá gesta, sází na komorní atmosféru a šlapající chemii mezi dvěma hlavními hrdiny. Umí výborně vyprávět, navíc měl štěstí na skvělé herce. Škoda, že někdy se snaží být až moc líbivý, jindy si v docela přepálené stopáži neví rady s hluchými místy. A také toho jazzu bylo trochu moc. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, kdy ten klouček stíhal všechno ostatní, když pořád jen četl (vlastně měl už v šestnácti přečtené všechno a pamatoval si každou větu), psal, přepisoval nebo se honil pod basketbalovým košem. Kouzlo tohoto filmu je asi pro mnohé v tom, že by taky chtěli v něčem vynikat a mít k tomu takového dědu, jako je Sean Connery. Bohužel, většině se ani jedno z toho nepodaří. Takže nejzábavnější zůstává scéna, v níž si to po Jménu růže Connery s Abrahamem opět vzájemně "vyříkali". ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Osudové setkání kdysi slavného, Pulitzerovou cenou oceněného spisovatele, který je ale nyní spíš podivínským a nerudným staříkem a šestnáctiletého, literárně neobyčejně nadaného černošského kluka z Bronxu... Vcelku komorně natočené drama, přesto poutavé - hlavně v druhé polovině. Herecká představení a role Seana Conneryho v jeho pokročilém věku mne většinou baví víc, než ty z období jeho bondovek a tato jeho role spisovatele Forrestera k nim určitě patří. Velice dobrým hereckým parťákem je mu zde mladý Rob Brown a nelze nepochválit také Murraye Abrahama v roli, která mu ukládá být zlý, mstivý a hnusně nepříjemný - a to on umí velice dobře. Gus Van Sant nám servíruje ne mimořádný, ale velice hezky filmový zážitek. 75%. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (10)

  • Scény zo strednej školy Mailor-Callow sa nakrúcali na Regis High School na Manhattane. (m.a.t.o.)
  • Na basketbalových loptách, ktoré Jamal drží počas celého filmu, je napísané The Rock, čo je odkaz na Conneryho film Skala (1996). (m.a.t.o.)

Související novinky

Osudové setkání se dočká seriálové verze

Osudové setkání se dočká seriálové verze

25.11.2020

Ve snímku Guse Van Santa z roku 2000 se samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) seznámí s nadaným černošským basketbalistou Jamalem (Rob Brown) a vznikne mezi nimi nečekané pouto.… (více)

Reklama

Reklama