Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) před čtyřiceti lety získal Pulitzerovu cenu. A to bylo naposledy, kdy o něm svět slyšel. Když sportovně nadaný afroamerický chlapec Jamal Wallace (Rob Brown) vleze k Forresterovi do bytu a náhodou tam zapomene batoh plný vlastních spisů, začnou mít události spád, který oba protagonisty překvapí. Když překonají vzájemně své předsudky, nachází Jamal ve Forresterovi prvního příznivce své literární činnosti a svého pozdějšího patrona. Forrester má zase poprvé po dlouhých letech důvod, aby se vzdal své dobrovolně přijaté samoty. Jejich přátelství však projde zatěžkávací zkouškou poté, co je Jamal autokratickým profesorem Crawfordem (F. Murray Abraham) obviněn z plagiátorství. Oba muži stojí před závažným dilematem – Jamal se musí rozhodnout, zda bude následovat svůj sen, nebo zradí drahého přítele. Forrester je zase nucen volit mezi tím, zda zůstane ve své ulitě, nebo se odhodlá pohlédnout na svět novýma očima. (HBO GO)

(více)

Recenze (104)

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Velmi milý film viděný při "vojenském cvičení" -ne jen školní akce na Pálavě v Mikulově. Jamal se snaží vymanit z gheta a pomoci mu má jeho výrazný talent v literatuře...ne všichni ovšem mají pochopení. Naštěstí potká Willa Forrestra, který mu pomůže i přes dávnou rodinnou tragédii, kvůli které nevychází ven. viděno v kině 90% ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Osudové setkání kdysi slavného, Pulitzerovou cenou oceněného spisovatele, který je ale nyní spíš podivínským a nerudným staříkem a šestnáctiletého, literárně neobyčejně nadaného černošského kluka z Bronxu... Vcelku komorně natočené drama, přesto poutavé - hlavně v druhé polovině. Herecká představení a role Seana Conneryho v jeho pokročilém věku mne většinou baví víc, než ty z období jeho bondovek a tato jeho role spisovatele Forrestera k nim určitě patří. Velice dobrým hereckým parťákem je mu zde mladý Rob Brown a nelze nepochválit také Murraye Abrahama v roli, která mu ukládá být zlý, mstivý a hnusně nepříjemný - a to on umí velice dobře. Gus Van Sant nám servíruje ne mimořádný, ale velice hezky filmový zážitek. 75%. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Byl by to krásný film, kdyby nebyl tak těžce, ale fakt těžce šablonovitý. Kvůli tomu mu nevěřím nic, hlavně postavy, které jednají vždy a pouze tak, jak se to scénáristovi hodilo a životnost a uvěřitelnost jim prostě chybí. A kvůli tomu zde chybí i nějaký silnější moment, protože všechny scény které se o takový efekt snaží jsou prostě jen vykalkulované. Natočené je to ale naprosto skvěle, zahrané taktéž (a Sean Connery tu má velké charisma a je fajn, že tu vůbec ještě hrál, když už se pak nikde moc neobjevil) a atmosféru to má dost podmanivou, díky které nemůžu říct, že bych se u toho nudil. Navíc i ten námět mě zaujal a příběh o geniálním mladém spisovateli mi je určitě blíž, než o geniálním mladém matematikovi (ono to vůbec má dost podobného s Dobrým Willem Huntingem), jen je strašná škoda, že Van Sant neměl zájem ho vést jakkoli jinak než cestou typického hollywoodského dramatu. Pak bych poprvé v životě uznal, že je schopný natočit i něco skvělého, ale holt se nestalo a skončilo to pro mě i pod Willem Huntingem, protože ten mě sice tolik nechytl, ale zato je promyšlenější a ne tak hollywoodský jako Osudové setkání. Otázka taky je, jestli by vůbec Van Sant byl schopný natočit i něco lepšího, ale těžko říct... 3* ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"To jste všechno přečet ??" - "Ne, to tu mám, abych udělal dojem na návštěvy.." ;) Skutečně výborný snímek, jehož hlavní síla tkví především v chemii mezi ostříleným Skoťákem, totiž kozákem, Seanem Connerym a naopak hereckým panicem Robem Brownem, když oba zaslouží absolutorium.. Hodně se tu plácá o Dobrém Willu Huntingovi, jakkoli na první dobrou oba snímky jistě nabízí velmi podobnou zápletku, mně ovšem daleko více asociuje třeba Vůni ženy.. Když už jsme nakonec u těch často (ne)podstatných asociací, když Seanovu Forresterovi jméno Jamal Wallace zní jako nějaká marmeláda, mně zase jméno Guse Van Santa zní dost vánočně, a nutno dodat, že tentokrát nám divákům režisér, pohrávající si s tématem marginalizovaných subkultur a outsiderů velmi často, pěkně nadělil.. Tohle rozhodně nebylo žádné další Psycho..;) ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Jak tu čtu další komentáře, je mi jasné, že na AMC tomu ustřihli konec. Kde byla ta scéna, o níž píše kinderman, že nejvíc zábavná byla "scéna, v níž si to po Jménu růže Connery s Abrahamem opět vzájemně "vyříkali"."? Ten můj film skončil koktavým čtením práce jakéhosi studentíka a HNED PAK byly titulky. Do té vteřiny předtím, než se spustily titulky, jsem byla plna očekávání, JAK se doposkládá a vyvrbí, ale končím tak naštvaná, že nemám slov. Takže hodnocení 2* patří této nedokončenosti, kterou jsem měla možnost vidět. /// Druhý pokus na Cinemaxu byl nejmíň o 10 minut delší. Fakt to na AMC usekli, nechápu to. /// Takže hezké 3*. Sean Connery na kole s bekovkou, super pohled. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (10)

  • Postava Roberta Crawforda bola inšpirovaná skutočným Robertom Crawfordom, ktorý vyučoval históriu na Phillips Academy Andover, súkromnej škole neďaleko Bostonu. (m.a.t.o.)
  • V scéne, v ktorej Busta Rhymes večeria so svojou matkou, má na sebe tričko Bushi. Bushi bola Bustova nová kolekcia oblečenia. (m.a.t.o.)
  • Na basketbalových loptách, ktoré Jamal drží počas celého filmu, je napísané The Rock, čo je odkaz na Conneryho film Skala (1996). (m.a.t.o.)

Související novinky

Osudové setkání se dočká seriálové verze

Osudové setkání se dočká seriálové verze

25.11.2020

Ve snímku Guse Van Santa z roku 2000 se samotářský spisovatel William Forrester (Sean Connery) seznámí s nadaným černošským basketbalistou Jamalem (Rob Brown) a vznikne mezi nimi nečekané pouto.… (více)

Reklama

Reklama