Reklama

Reklama

Let It Be

  • Velká Británie Beatles at Work (pracovní název) (více)

Obsahy(1)

Tento dokumentární snímek mapuje poslední etapu existence nejslavnější kapely všech dob - The Beatles. Když kapela počátkem šedesátých let začínala, bylo jim všem kolem dvaceti, byli nevyspělí a nevěděli, co všechno od života a od hudby chtějí. Na konci desetiletí se ocitají ve fázi, kdy už to vědí, ale zároveň si také uvědomují, že každý z nich chce něco jiného. Práce na hudbě už dávno není společná, každý ze členů svoji energii soustředí hlavně na svoje vlastní písničky. Paul by chtěl být po smrti dlouholetého manažera novým "šéfem" kapely, John podléhá vlivu Yoko Ono a heroinu, George je zahořklý kvůli tomu, že jeho vlastní hudbu nebere "hlavní tvůrčí dvojice" vážně a Ringo už toho má všeho po krk. Díky tlaku zvenčí i vnitřnímu pnutí se kapela na začátku roku 1970 rozpadla, přesto se ale předtím zvládla vzepnout a natočit desky "Abbey Road" a "Let It Be". "Abbey Road" je ikonickým dílem od titulní fotografie po poslední píseň. "Let It Be" poznamenaly spory o hudební produkci i neshody mezi hudebníky. Dokument, který nese stejné jméno, se nese v podobném duchu. Zachycuje atmosféru ve studiu a problematický vznik nahrávek, zároveň také dokumentuje legendární "koncert na střeše", poslední společné veřejné vystoupení skupiny. Skupiny, která existovala pouhých deset let, přesto v mnoha různých smyslech pomohla změnit svět a položit základy současné popkultury. (Morien)

(více)

Zajímavosti (20)

  • Celosvětová premiéra proběhla 13. května v New Yorku. (ČSFD)
  • Peter Sellers během natáčení přivezl Beatles marihuanu, jenže záběr byl nakonec vystřižen. (ČSFD)
  • John Lennon o filmu prohlásil: „Dělat Let It Be bylo peklo. Když to začalo běžet, řada lidí si stěžovala, že v tom Yoko vypadá příšerně. Ale ani ten největší fanda Beatles by tuhle šestitýdenní mizérii nevydržel. Byla to ta nejhorší šichta na světě. (ryccoly)
  • Na závěr koncertu na střeše John Lennon pronesl: ""I'd like to say thank you on behalf of the group and ourselves and I hope we passed the audition."(Chtěl bych jménem sebe a skupiny poděkovat a doufám, že jsme ve zkoušce obstáli). Toto se vztahuje k jejich zkušebnímu nahrávání pro společnost Decca, v lednu 1962, kdy nahrávací firma skupinu odmítla. (barbarossa)
  • Na premiéru filmu se nedostavil ani jeden z členů kapely. (eling)
  • Jediná skladba ve filmu, kterou Beatles oficiálně nevydali na žádné své desce, je hit skladatele Consuela Velasqueze "Besame Mucho". Tuto písničku zpívali raní Beatles na počátku 60. let při svých štacích v hamburských klubech. (Robbi)
  • Koncert na střeše odehráli Beatles v pětici i s Billy Prestonem a jeho skutečná délka byla 42 minut. (Robbi)
  • Alan Parsons, tehdejší nahrávací asistent a pozdější vedoucí sestavy Alan Parsons' Project, si přesně vybavil, že ho producent Glyn Johnns před "střešním koncertem" poslal do obchodu koupit dámské punčochy, které potom navlékl na mikrofony, aby v nich nebyly slyšet poryvy větru. Parsons způsobil v obchodě pozdvižení, protože neuměl řádně odpovědět na otázku prodavačky, jakou velikost punčoch chce - dokonce se domníval, jestli jí nenapadlo, že hodlá vyloupit banku. (Robbi)
  • Každá verze písničky na LP původně zamýšlené jako GET BACK byla natočena téměř ve třiceti verzích, takže nakonec měl hudební asistent Glyn Johnns 35 hodin zvukového materiálu. Nevěděl si s ním rady prakticky nikdo, takže byl odložen "ad acta" a skupina v létě roku 1969 vytvořila desku ABBEY ROAD. Když se pak vztahy mezi jednotlivými členy klesly na bod mrazu, rozhodl se John Lennon po úspěšné spolupráci na singlu Instant Karma požádat o dokončení bývalého projektu Get Back producenta Phila Spectora. Ten některé písničky opatřil pro něj typickým bohatým smyčcovým a instrumentálním doprovodem, zvaným "wall of sounds", takže zcela převrátil původní ideu "syrové, poctivé desky". Paul McCartney byl některými verzemi svých písní zděšen (především The Long And Winding Road) a žádal manažera Kleina, aby v této podobě desku na trh nedával. Allen Klein pouze suše odvětil, že už se LET IT BE lisuje z matric - Paul až v roce 2003 vydal alternativní desku nazvanou LET IT BE... NAKED, na níž jsou písničky v té podobě, v jaké je Beatles původně zamýšleli. (Robbi)
  • Za soundtrack k tomuto filmu dostala skupina The Beatles hned dvě prestižní ceny - Oscara a Grammy. Na oscarové ceremonii ale kapela nebyla přítomna, sošku za ně převzal slavný americký producent Quincy Jones. (Morien)
  • Během natáčení koncertu na střeše londýnští policisté po stížnostech z okolních kanceláří skupinu požádali, aby ztlumili zvuk. To Brouky zklamalo, později se především Ringo Starr nechal slyšet, že doufali v násilné odvlečení na policejní stanici za rušení veřejného pořádku. Litoval i Paul McCartney, podle něj: "by to byl pro film skvělý konec". (Morien)
  • Původní sestřih materiálu o délce půldruhého dne provedli spolu s režisérem Michaelem Lindsay-Hoggem samotní Beatles - trval 210 minut. Druhá a finální verze byla razantně zkrácena na 81 minut a většina vystřižených částí patřila Johnovi Lennonovi a jeho ženě Yoko Ono. Také Ringo Starr si později stěžoval, že většina šaškáren, které režisérovi na požádání předváděl, ve filmu vůbec nebyla použita. (Morien)
  • Ve filmu je zachycena hádka mezi George Harrisonem a Paulem McCartneym. George po ní odešel domů a napsal skladbu "Wah-wah", později vydanou na jeho sólovém trojalbu ALL THINGS MUST PASS. George se vůbec rád hádal, během nahrávání ve studiu Abbey Road si stranou odložil čokoládovou tyčinku a tu mu snědla Johnova manželka Yoko Ono. John Lennon tvrdil, že George jeho ženu tehdy fyzicky napadl. (Morien)
  • Měsíc před chystanou premiérou Paul McCartney oficiálně oznámil svůj odchod ze skupiny, datum 10. 4. 1970 tak je považováno za konec Beatles, ačkoliv právní konec existence liverpoolské čtyřky učinil až následný soud po návrhu Paula na vypořádání ohledně "podniku Beatles". (Morien)
  • Album sa mal volať pôvodne Get Back a farebný dokument mal byť o tvorbe hudby Beatles. Nakoniec to bol dokument o definitívnom rozpade skupiny. (kosticka7)
  • Film bol natočený v lednu 1969, diváci ale museli čakať do května 1970, kým sa snímok dostal do kín, kvôli zdlhavému dokončovaniu albumu Let it be a už bez konečnej účasti členov Beatles. (kosticka7)

Reklama

Reklama