Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologické drama, líčící osudy dvacetiletého matematického génia, ale zároveň i hospodského flákače Willa Huntinga. Ten pochází z nuzných poměrů a svůj život strávil převážně v sirotčincích. Mladíkovy neuvěřitelné početní vlohy vyjdou najevo, když jako uklízeč na bostonské univerzizě náhodně vyřeší složitý matematický příklad, který zůstal na tabuli. Citově vyprahlý a zablokovaný Will ovšem odmítá využít svého obrovského talentu a změnit svůj život. Nakonec se však podvolí tlaku okolí. Příběh je koncipován jako střet několika silných osobností a charakterů. Přesvědčivě je ztvárněno jak prostředí a atmosféra jižního Bostonu, tak "akademická půda". (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (993)

enzo_cz 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že Damona i Afflecka muselo osvítit. Jak jinak si lze vysvětlit, že takto mladí kluci napsali více než mimořádný scénář. Nejlepší herecký výkon Robina Williamse. ()

montel 

všechny recenze uživatele

Mladík Will Hunting (Matt Damon) dělá uklízeče na bostonské univerzitě. Zde vyřeší složitý matematický úkol a profesor Lanbeau (Stellan Skarsgård) s ním chce co nejdříve promluvit. Po drsné rvačce jej však najde ve vězení a jedinými podmínkami, které by zabránili jeho definitivnímu uvěznění jsou, že se bude dále zabývat a řešit velmi těžké matematické úkoly a že bude chodit na psycho terapie. To Will důrazně odmítá a všechny terapeuty zesměšňuje. Zaujme jej až profesor Maguire (Robin Williams), který pronikne do křehké Willovi duše...Jeden z nejúspěšnějších psyhologických filmů mě bohužel nezaujal. Scénář i herecké výkony jsou samozřejmě skvělé. Sezení mezi Damonem a Williamsem mě však nudili a já si k filmu tu svou cestu prozatím nenašel. 50% ()

Otan 

všechny recenze uživatele

Solidní film,který je zejména o scénáři a ten se povedl.Damon byl podle mne jako nepoužitelný génius,pokud to tak mělo být,tak ok.85% ()

2sistem 

všechny recenze uživatele

Jako Will Hunting si Matt Damon našel své místo mezi mými oblíbenými herci. Film se stal mým top nejen díky skvělému scénáři, který si Matt s Benem napsali sami ale i ostatním hercům a dobrým výkonům. Psychologické drama je přiznávám má slabina a nejvíce vyhledávaný žánr. Ještě když je tak bravůrně zvládnutý. ()

mcclane412 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdospělejších snímků vůbec a genialita v naprosto esenciální formě. Pokaždé když slyším geniální monolog o tom proč nevzít práci u tajné služby, tak nevěřícně kroutím hlavou, protože je... geniální. Asi bych měl víc číst knížky, abych měl bohatčí slovní.. no tu přece... skladiště, ale u tohoto filmu se jiné adjektivum než geniální nedá použít. ()

chlievik 

všechny recenze uživatele

Tento film dať ako 81.najlepší film je úplná blbosť. Necítil som sa pri sledovaní ani očarený, ani prekvapený, ani umelecky naladený, nič. Jednoducho ma to nepresvečilo, a ani o tom nebudem písať slohy, ako zvyknem :) Herecké kvality Matta Damona sú relatívne slabé, hoci nie je dramaticky až tak zlý, vie sa aj rozplakať, ale nevie očariť prirodzeným šarmom, ani nemá v tvári nejak veľa emočnej inteligencie, a v úlohe génia u mňa neobstojí, neznamená to, že génius musí byť okuliarnik s útlym telom, v ošarpanom svetri, ale jednoducho Damon nie je ani emocionálne zrelý, ani mu nečítam v očiach inteligenciu. Damon sa nikam nehodí, nie je ani playboy, ktorý môže hrať romantika, ani grázel, ani génius, ani blbec, je to výlučne tuctový a priemerný herec. Affleck aj Williams sú toho istého náboženstva, episkopáliani, čiže americké anglikánstvo, takže sú v americkej miešanej spoločnosti v jednom tíme, čiže si pomôžu,a Damon je Affleckov kamarát z detstva, takže mu dohodil herecký job tiež, neviem kto komu, ale ..pomohli si. (U Američanov je to dosť typické toto, delenie sa podľa náboženstva). Zaujímavé je, že film vymysleli Damon a Affleck, to oceňujem, ale keďže sa aj šupli do hlavných úloh, tak z toho nemohlo byť nič iného než blbosť, nehodia sa do roly toho, čo hrali, každopádne Damon nie je prirodzene IQ nadaný, a Affleck je príliš chlapský, a nemá v sebe okrem fyzickej krásy nič významného, takže ma v tomto filme každopádne neoslovili. Prísľub Robina Williamsa tiež sklamal, výraz skromného vedca v tejto úlohe submisívneho riťoleza mladému faganovi proste nesedel. Je to blbý film podľa mňa, bez logiky, bez deja, bez nápadu, géniovia vyzerajú ináč, chovajú sa ináč, aj ten indický génius, ktorého spomenuli, keď si ho omrknete na google, vyzneje v očiach kompletne iný ako tento nabúchaný upratovač Damon. Film je v láske povrchný, scény sú nútené, "len aby boli". Mne sa film nepáčil, povedzte si čo chcete, nezaujíma ma to. A ponižovanie sa vedca (Skarsgard) trápne kľaciac na kolenách a zovierajúc v ruke horiaci papier s matematickými rovnicami je trapas. Nie sú až také rozdiely medzi jednotlivými vedcami, a to ani na supergeniálnej úrovni. A tie matematické príklady, no proste niekto kto je priemerný chcel natočiť niečo kvázi geniálne, a posral to... :-/ ()

Mina230692 

všechny recenze uživatele

miluju filmy o géniech. Každý film, který obsahuje superinteligenci v jakékoliv postavě má u mě body navíc... Ani nevím proč. asi už automaticky čekám, že ti chytří lidi nebudou dělat ve filmu jednu blbost za druhou. Líbili se mi herci, líbil se mi scénář, a líbil se mi báječně vydařený vztah mezi hlavním hrdinou a psychologem...Robin Williams byl pro tu roli báječný. jop sledovala jsem to se zájmem a nadšením..Ano tento film si rozhodně pusťte. ()

cajda77 

všechny recenze uživatele

Narazit na dobrý a zajímavý film je s každým filmem složitější a složitější. Přesto se občas podaří narazit na dílo se skvělým a rafinovaným příběhe, který podtrhují propracované charaktery postav. Nádherná psychologická hříčka! ()

ReTeZa 

všechny recenze uživatele

Dojímá mě ten příběh, že byli dva nejlepší kamarádi, kteří si sedli a napsali scénář... Taky jsem si chtěla sednout ze svou nejlepší kamarádkou a něco napsat... (bohužel to tak zdařile nedopadlo)... Scénu na lavičce netřeba připomínat, ta mě dostane vždycky... ()

RoSzomak 

všechny recenze uživatele

Tento film jeden z našich pedagógov často používa, aby ilustroval istú etickú situáciu ktorá nastáva v živote Willa (Matt Damon). Niet sa čomu čudovať, pretože postavy ktoré tu sú tu vyobrazené čelia komplexnej situácii ktorú podarilo tvorcom filmu zachytiť pomerne dobre. Snáď jedine čo by som im vyčítal je veľký priestor pre domýšľanie konsekvencii a vnútorných stavov jednotlivých postav. U hlavnej postavy to možno bolo zámerom (čim mi snáď lepšie priblížili nemožnosť pochopiť myseľ génia), ale u ostatných? Taktiež od Robina Williamsa sa nedočkáte ničoho nového ako v jeho ostatných drámach, hrať v istom zmysle vyhorenú postavu mu skrátka sedí. Ak chceš vedieť, prečo ľudia čo na niečo majú svoj život premrhajú, toto je film pre teba. ()

skok01 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to jeden z velmi kvalitních a povedených filmů. Film má výbornou režii, scénář, hudbu, herečku v hlavní ženské roli (Minnie Driver), herce v několika hlavních mužských rolích (Matt Damon, Robin Williams). Jedná se o film, kde jsou výborným způsobem detailně propracované filmové role a jsou ztvárněny tak, že na nich jsou vidět psychologické a charakterové vlastnosti. Líbí se mi, že jde o film s myšlenkou, film o hledáni a nacházení sebe sama a svého dalšího bytí. Film, by se chtělo říct, končí klasickým „happy endem“, ale je tomu skutečně tak? Neznamená to naopak, že si ke svému štěstí teprve musí projít dlouhou cestu? Zaujala mě postava hlavního hrdiny a jeho životního osudu, navíc je mistrně zahraná v hlavní roli výborným Mattem Damonem. Film hodnotím velice vysoce a skutečně ho doporučuji ke shlédnutí. (edice: filmx) ()

dundu 

všechny recenze uživatele

Přes mladý věk autorů scénáře skoro neuvěřitelně vyspělé dílo, i když se značnou dávkou naivity. Skvělá hudba, skvělé výkony hlavních postav, nemám co bych vytkla. Bravo! ()

petrce 

všechny recenze uživatele

Velice poutavy pribeh o mladikovi, matematickem geniovi, ktery stoji na zivotni krizovatce a nejde mu vybocit ze zajetych koleji. Skvele vykony obou mladych hercu a zaroven scenaristu Matta Damona a jeho nejlepsiho kamose Bena Afflecka a bezkonkurencniho Robina Williamse. Chytlava hudba a celkova atmosfera delaji z filmu opravdovy zazitek, ktery chyti za srdce... ()

HJ-FILIP 

všechny recenze uživatele

Scénář a příběh ani provedení mi sympatické zdaleka nejsou. Zato Robin Wiliams se svým výkonem ano. Hudbu si z filmu nepamatuji žádnou, takže ta na mě dojem také neudělala. ()

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama