Reklama

Reklama

Mala Noche

  • USA Mala Noche
Trailer

Obsahy(1)

První celovečerní film uznávaného režiséra Guse Van Santa Mala Noche vypráví příběh Walta, zaměstnance večerky v drsné části města. Walt, který má slabost pro mladé Mexikánce, potká sexy přistěhovalce Johnnyho, jenž nemluví anglicky. Začne k němu pociťovat nejen sexuální touhu, ale i zamilovanost. Johnny se však od jeho vilných návrhů distancuje. Zkroušený Walt proto naváže oboustranně výhodný vztah s Johnnyho kamarádem, kterému platí za sex, zatímco tajně touží po Johnnym. Od této chvíle se film přesouvá do sféry těžko definovatelných vztahů, které jsou po věkové, jazykové, rasové, sexuální i finanční stránce často zcela nevyvážené. (Cinemax)

(více)

Recenze (9)

movie 

všechny recenze uživatele

Debut Guse Van Santa je přesně takový jaký by měl být: svižný, konverzační, nenudí, vychází ze stručné zápletky a zachvátí diváka vstřícnou nadšeneckou atmosférou. Připomene to SHADOWS od Cassavetese nebo Jarmuschovi prvotiny. Mad props za Tima Streetera. Má famózní charisma a energii, se kterou táhne celý film. MALA NOCHE je přitom jeho jedinou filmovou rolí. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Dýchli na mňa osemdesiatky, dýchol na mňa Jarmusch, dýchol na mňa Neil Young. Ale len dýchli. Tak voľajako málo farebne. Sympatický, ale dramaturgicky nevyrovnaný debut GVS. Bude a je lepšie. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Asi stejně jako většina diváků, tenhle Van Santův hraný debut - který lze směle označit jako klasický "americký nezávislý film", vznikl totiž dlouho před tím, než byl tenhle termín zprofanován - jsem objevil a oceňuju až zpětně. Je to možná nakonec dobrý postup, protože v něm můžeme s libostí rozpoznávat archetypy pozdějších režisérových oblíbených hrdinů, syžetů i forem filmového vyjádření (viz o šest let mladší My Own Private Idaho; a mimochodem, Mala Noche se až na několik výjimek drží norem Dogmatu 95 – a to celých deset let před tím, než jej severští tvůrci sepsali). Ale co mě dostalo nejvíc: jde o neobyčejně natočený obyčejný příběh posedlosti, a to ani ne tak láskou, jako spíš zamilovaností, či možná dokonce jen touhou. I když se hrdinové rekrutují z portlandských nižších vrstev (eufemismus) a nebudují závratné ani zajímavé kariéry, film rozhodně není pokleslý ani mravokárný, což by se nabízelo, ale naopak: naprosto civilně, uvěřitelně a kultivovanou filmovou řečí vypráví nepředvídatelný příběh tří hlavních hrdinů, lišících se od sebe snad vším, co si lze představit: původem, řečí, touhami, cíly, sexualitou,... Přesto se setkají, navzájem chvíli potřebují, aby se nakonec minuli. Věru to není hollywoodská romance, ani pohádka o lásce z anglického venkova. Naopak, Mala Noche je poměrně drsným, originálním příběhem, který přesto zažíváme mnohem častěji, jen ho všichni neumíme takhle vyprávět. Po zhlédnutí tohoto na svou dobu tematicky průkopnického filmu jsem byl dojatý, ale ne sklíčený, potěšený, i když ne veselý a konečně obohacený novým úhlem pohledu na svět. To je to, co od filmu očekávám. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Bláhová posedlost láskou...aneb If you fuck with the bull, you get the horn. 1) Moc jsem nepobral, o co tu vlastně šlo...Otravný Walt nedá Johnnymu pokoj, protože ho miluje. Pronásleduje ho a opakovaně se mu nabízí. Láska snad opravňuje k takovému chování? Možná za Byrona._____ 2) Taky by to mohl být instruktážní pomůcka k tomu, jak má gay svádět heterosexuálního kluka. Velmi neproduktivní způsob, třeba dodat._____ 3) Mexičané představují živočišný, přímočarý, nevypočitatelný, primitivní životní postoj jako kontrapunkt organizovanému americkému vnímání světa._____ 4) 33letý homosexuál Gus Van Sant (zde režie, scénář, produkce a střih, jinak také fotograf, malíř, zvukař) ve své celovečerní prvotině předjímá vlnu gayovsky zaměřených filmů pro festivaly, takové to gayové sami sobě a o sobě. Od roku 1992 se tomuto trendu říká New Queer Cinema._____ 5) Tim Streeter (prodavač Walt), Doug Cooeyate (Mexičan Johnny, kterého Walt miluje) a Ray Monge (Mexičan Roberto, kamarád Johnnyho) jsou typově přesně vybraní neherci (pár menších rolí v dalších filmech na tom nic nemění)._____ 6) If you fuck with the bull you get the horn nemá nic společného s významem get the horn (jako že ti stojí). Celý idiom znamená asi toto: Pokud uděláš něco hloupého nebo nebezpečného, může to bolet. ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Na začátku si říkáte...hergot, už zase další vývar ze Smrti v Benátkách, tentokrát na hispánský způsob. Film se ale nevyvíjí k dramatu. Všechno je jakoby mimoděk, nikdo tu za nic nemůže. Černobílá kamera by taky nebyla nic, z čeho by se člověk posadil na zadek, kdyby nekontrastovala s barevnými záběry u titulků. Mala noche je tak docela standardní a nic moc neříká. Nevím, jak moc to na svou dobu, bylo průlomové (třeba to tehdy udělalo díru do světa), ale dnes snímek působí jako zmateně odvyprávěný příběh, ze kterého se vytrácí i veškerá lyričnost, když už mu epika dala vale. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Příběh me zaujal, přenesl jsem se okamžitě do té doby. Snímek byl ale předpotopně prohulený, to už se dívám na něj z dnešního pohledu, takže nesnižuji za to hodnocení. Pro mě největší sympoš byl překvapivě Walt (až na ty zuby) a ne ti Mexičani a zřejmě se na film v budoucnu podívám znovu a ještě více docením jeho kvality ... 6656 ()

Reklama

Reklama