Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jaká by byla Francie bez něho? V roce 2020 si Francie připomínala hned tři výročí spojené s velkou postavou nejen francouzských, evropských a světových dějin – generála de Gaulla. Uplynulo 130 let od jeho narození, 50 let od jeho smrti a 80 let od jeho zásadního apelu k národu, který pronesl 18. června 1940. Každý zná de Gaulla jako muže – vojáka, který se odmítl vzdát, politika, vizionáře, tvůrce V. republiky, státníka, který měl svou ideu a šel za ní. Ale jaký byl Charles de Gaulle jako člověk? Co bylo jeho hnací silou, jakou roli sehrála v jeho životě, který zasvětil své zemi, manželka Yvonne?  A čím bylo pro něho dcera Anna, která mu dodávala sílu ve chvílích pochybností? Život de Gaulla a zároveň historii Francie v „jeho období“ zachytili francouzští tvůrci v šestidílném seriálu De Gaulle, kterému dali podtitul Lesk a tajemství... (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Charles de Gaulle je jedna z nejvýznamnějších postav francouzské historie a nejspíš nejdůležitější té novodobé. Bez něj by už nebyla Francie Francií. Buď by ji ovládlo Německo, nebo by se stala kolonií USA a Británie. Ještě, že se generál nenechal strhnout a trval si na svém. Právě meziválečné období je tím nejzajímavějším. Možná by se dnešní prozápaďáci měli podívat, jak si po válce chtěla Amerika trhat kusy Francie s tím, že si to prostě zaslouží a Francouzi mohou být rádi, že jsou rádi. A jak drze, sebevědomě a s jakou přirozeností přišlo Churchillovi, že je De Gaulle jen vzteklý pes, který neumí být vděčný. Další díly se už trochu plácají v tom, že generál tak trochu nevěděl, kdy odejít ze scény. Ne, že mu jeho lid nebyl vděčný za to, co udělal. Ale nové Francii už jaksi neměl co dát. Mladá generace nehodlala poslouchat rodiče natož někoho staršího v Elysejském paláci. Bouřili se a nevěděli vlastně proti čemu. Proti všemu. Rozhodně mohl De Gaulle odejít důstojněji. Ač voják, tak nepostrádal to, co ti dnešní prezidenti nemají. Moudrost a uznání samostatnosti ostatních států. Když se dívám na to, co se děje v současné zemi galského kohouta, říkám si, že je dobře, že se toho slavný generál nedožil. ()

kpt.Johanson 

všechny recenze uživatele

Ačkoli to má slušně našlápnuto, výprava je skvělá a celkově z toho čiší vyší rozpočet, tak vlastně celá série vyžaduje znalost událostí jaksi z jiného zdroje. To mi v prvních třech dílech až tolik nevadilo, jelikož se v té éře vyznám. Jenže jakmile skončí válka už je to pro někoho, koho nikdy mírové dějiny Francie nezajímaly, tak nějak vytržené z kontextu. Nejen, že vylíčení nějakých motivací a charakteru postavy je upozadněno, tak je bohužel upozadněno i dění historických událostí a tak divákovi zbude jen se koukat a tak nějak si nechat unikat cokoli, co by mu objasnilo jak motiv, ať už jedné, či druhé strany, nebo důvody, proč se některé věci dějí. Zkrátka tomu chybí kontext. A narozdíl od například českého století, seriál ani divákovi neklade podprahově zprávu, "ono to kontext má, ale ten si musíš najít v dějepise, který bys měl znát." Prostě něco se někde stalo, De Gaulle se s tím nějak vyrovnal. Kde to bylo správně, zda na jeho, či druhé straně je jedno, protože pozadí problému je nezůčastněnému divákovi stejně ukradené, jako to, jak to dopadne. Za mě je tohle ohromně promarněná šance něčeho, co mohlo být skvělým hraným history dokumentem. Bohužel jsem si díky tomuhle neudělal obrázek ani o De Gaullovi, ani o Francii a vím o tom všem i o něm stejně, jako když jsem to neviděl. Takže nulový přínos. Dvě hvězdy dávám jen za precizní filmařskou práci s výjimkou scénáře. ()

Reklama

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Klasický pojatý životopisný seriál o velkém státníkovi světového formátu. A byť se tvůrci snažili i o jakýsi osobnější pohled skrze jeho rodinné vztahy, působil na mě hodně popisně, aniž by pronikl víc pod povrch, do hlubšího pochopení generálových pohnutek mimo obvyklá klišé a pronášené fráze. Faktograficky jistě poučné, ale nic víc. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Seriál De Gaulle připomínající život jedné z nejvýznamnějších osobností novodobých francouzských dějin je bohužel krajně únavný a nezáživný. Zcela jistě se to dalo natočit poutavěji, ale tvůrci se zjevně potýkali s nedostatkem finančních prostředků. Docela se divím, že jsem těch šest rozvláčných epizod přestála bez újmy na duševním zdraví. Patrně mi k tomu pomohl zdařilý hudební doprovod. Toť ovšem jediná věc, kterou můžu pochválit. (45%) ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hudbu nahrával Filharmonický orchestr města Prahy. Na natáčení se podíleli mj. region Hauts-de-France, město Remeš+region Remeš-venkov, město Nancy+region Nancy-venkov, prefektura Pais-de-Calais, muzeum v Dunkerque, pamtník Ch.deGaullea v Colombey-les-DeuxÉglises (rod deGaulleů tam měl své venkovské sídlo), prefektura Remeš a prefektura Marna . *P.S.: musím se smát těm, co hned po 1.dílu "odstřelí" celý, v tomto případě 6-dílný seriál .....  .   (14.10.2022 : Jeden z nejlepších životopisných seriálů, které jsem kdy viděl : 5 * a 89 % . ()

Galerie (63)

Zajímavosti (4)

  • Natáčalo sa v Nancy, Ambleteuse, Reims a Épernay, ale aj v Paríži, najmä v Elyzejskom paláci. Niektoré scény boli natočené v La Boisserie v Colombey les Deux Eglises, v skutočných apartmánoch generála de Gaulla. Natáčanie prebiehalo od októbra 2019 do januára 2020. (Arsenal83)
  • Odvysielanie seriálu v roku 2020 si pripomína 130. výročie narodenia Charlesa de Gaulla, 50. výročie jeho smrti a 80. výročie jeho slávnej výzvy z 18. júna 1940. (Arsenal83)

Reklama

Reklama