Reklama

Reklama

Bílá hora

(TV film)
Česko, 2020, 52 min

Režie:

Pavel Jurda

Scénář:

Pavel Jurda

Hrají:

Luboš Veselý, Jaromír Meduna (vypravěč), Petr Lněnička (vypravěč)

Obsahy(1)

Jakou roli hrál muž jménem Dominik a co všechno se odehrávalo na bitevním poli? I po 400 letech je stále co objevovat... Dokumentární film s hranými prvky o nových objevech současných historiků, s podtitulem detektivní rekonstrukce příběhu z jednoho obrazu, nabízí moderní pohled na okolnosti bitvy na Bílé hoře. Poprvé se tak český divák dozvídá o karmelitánovi Dominikovi, významném duchovním představiteli své doby, který zastupoval v bitvě papeže. Dominik se pohyboval na samotném bitevním poli a skrze jeho postavu se divák dostane do situací, které bitvě předcházely. Film se soustřeďuje na podrobný rozbor vojenského rozložení sil, terénu a složení vojska, jehož vojáci často nemluvili stejným jazykem, což poznamenalo průběh bitvy. Dozvíme se o situaci vojáků, oslabených hladem a cholerou, kteří zjevně doufali, že k bitvě nedojde. Projekt vychází z moderního pojetí, které lidem přibližuje dávné doby pomocí ukázek všednodennosti tehdejších lidí. Namísto suchého výčtu dat a jmen se tak historické události stávají napínavým vyprávěním o lidech, jako jsme my, do nichž se každý dokáže vžít a prožívat s nimi jejich rozhodnutí, slávu i prohru. Jde o nový pohled na historii, který uvádí na pravou míru národní mýty a namísto kolektivní národní sebelítosti nabízí svěží vhled do světa našich předků. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

stefaton 

všechny recenze uživatele

Finále bylo výborné, dobrý nápad propojit historický dokument se záběry dnešních šermířů hrajících si na bitvu! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Minulý dokument o Bílé hoře, který jsem viděl také nebyl špatný, ale tento je ještě o kapku podrobnější. https://www.ceskatelevize.cz/porady/11825272936-bila-hora/ ()

Reklama

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavé moderní zpracování notoricky známých událostí s větším důrazem na vojenskou a taktickou situaci na Bílé Hoře před bitvou i během ní. Příjemná je i hraná část dokumentu, ve které dominuje tajemný obraz a mnich Dominik. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Jako celek jde o dobrý dokument, i když – z hlediska řemeslného – ne úplně vynikající kvality (hraná část mi připadá slabší). Jeho cena je však hlavně v tom, že se na Bílou horu nedívá oním protestantsko-komunistickým pohledem, který tu byl nejméně 100 let povinný. Samozřejmě, souvislosti náboženské, zejména ty s P. Dominikem a se zázračným obrazem byly známé historikům už dávno před tím, než je zdůraznil francouzský historik Chaline! Stačí se podívat do starých spisů, psaných katolíky. Demagogie a protikatolická tendenčnost v u nás od první republiky přes komunistickou interpretaci dosáhla obludných rozměrů a je dodnes silně zakořeněná. Naprosto nelze nic vytknout projevům prof. Mikulce a Chalina, jemné výhrady trochu k Uhlířovi a trochu více ke Koldinské. Zato naprostým zklamáním (a pro mne až šokem) byly výroky současného karmelitánského převora Poly, který se za P. Dominka omlouval!!! Jakoby říkal to, co si myslel, že od něho chtějí slyšet. Je to k pláči, bohužel…Ale jinak tvůrcům díky za dokument! Díky, díky!!! Na dnešní poměry dobré, až na ten závěr!!! ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama