Reklama

Reklama

Mé soukromé Idaho

  • USA My Own Private Idaho (více)
Trailer 1

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

danoo 

všechny recenze uživatele

V nežnej ale nesentimentálnej artovej dráme sa Van Santovi podarilo ako máloktorému filmovému tvorcovi podarilo sprostredkovať subjektívnu skúsenosť rebelujúcej mládeže. Oproti neskorším mainstreemom ako Dobrý Will Hunting či Osudové stretnutie netlmí svoje avantgardné východiská a ponúka gay road movie vychádzajúcu zo Shakespearovho Henricha IV. ošumelý realizmus so štylizáciou filmu noir. Isto obsadenie nepoškodilo komerčné výhliadky, ale nikto nemôže tvrdiť, že by Van Sant nebol ochotný riskovať nepochopenie prípadne odmietnutie priemerného diváka. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Téma filmu mi moc nesedlo, nemyslím homosexualitu, ale beznadějný život losera na ulici v Americe, zemi neomezených možností s tolika markantními rozdíly. Když si představím, že mají 7x větší Ecostopu než my, je to těžko uchopitelný rozpor. River u mě vyvolával pocity lítosti, jako každé dítě opuštěné matkou. Naopak exotický Keanu dostal roli jak od nejlepšího krejčího. Ať už představoval sílu a moc budoucího Nea nebo zosobňoval svůdnost a slabost Ďáblova advokáta. Režijně jsem tápala mezi psychedelickou imaginací nebo alternativním divadlem. Každopádně byl film něčím zvláštní jako jedinečná silnice - skřivená tvář. "Have a nice day." ()

Reklama

Nautila 

všechny recenze uživatele

Tím špatným způsobem statické a bez jakéhokoliv závanu větříku, udušené jak motor na pouštní dálnici. Možná ta prázdnota má korespondovat s nitrem postav, co já vím, ale to vakuum mě zkrátka nutilo ke spaní. Světlým momentem je jen Udo... protože je to zkrátka Udo ( http://youtu.be/i-8T1X62AaA ). ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Máte chuť na gey roadmovie jedného gigola? Výborne. Tento film je pre vás ako stvorený. Áno, River Phoenix bol veľmi dobrý herec, nech mu je zem ľahká, ale ani s pomocou Keanu Reeevesa sa nepodarilo z tejto snímky vyžmýkať viac, než nudný šedý podpriemer. Neviem aký typ človeka by som musel byť, aby ma to bavilo, alebo aby som vyložene vyhľadával takéto druhy filmov. Priznám sa, že som si to pozrel práve kvôli hercom. No to často krát zvyknem oľutovať. Film je plný nudných tichých scén, kedy sa nič nedeje, len tak si cestujete na motorke a cool háro vám veje vo vetre. Prepáčte, na hudbu si po piatich mesiacoch od pozretia tejto snímky vôbec nepamätám, rovnako tak na viac ako polovicu deja tejto teplej ságy. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Tento film stojí nehybně jako modla na lesním svatišti. Nechce se hnout, jelikož je nadvakrát ukotven do skály. První ukotvení obstarává Keanu Reeves. Do role člověka na scestí, který nepatří ani do světa prostitutů, ani mezi obyčejné smrtelníky, se hodí skvěle. Pomáhá mu v tom míšenecká geneze – jeho otec byl Číňan / Havajec, matka z Anglie. Jenže k čemu to, když herecky strádá a vedle Rivera Phoenixa nanejvýš přicmrndává. Druhý ukotvení je, jak jinak, pojetí filmu. Když už člověk vykácí les, měl by i vyklučit pařezy, zorat zem a zasít zrno. A na tohle Gus Van Sant shituje. Je spíš měkký než tvrdý. A poněkud sentimentální. S citem a opatrně hledá místo, kam každý z nás patří, a dobrovolně se tím vystavuje odcizení. Tímhle postupem ovšem riskuje, že mu podobně jako narkoleptik River Phoenix divák zničehonic usne. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • Postavy se jmenují Mike a Scott podle opravdových prostitutů, kteří byli Van Santovi inspirací pro vůdčí charaktery filmu. Objeví se v roličce ve scéně v kavárně. (aluna)
  • V první kavárenské scéně hraje na pozadí písnička "Too Many Colors" od River Phoenix's Band, Aleka's Attic. (ČSFD)
  • Mé soukromé Idaho je výsledkem spojení tří projektů. První byl moderní verzí Jindřicha IV. s názvem "Howling At The Moon" o mladých na ulici v Portlandu a byl psán shakespearovským veršem. Druhý se jmenoval "In A Blue Funk" a byl o dvou španělských bratrancích žijících na ulici v Las Vegas, kteří se rozhodnou jet do Španělska a dozvědět se něco o sobě a své rodině. Třetí měl titul My Own Private Idaho (Mé soukromé Idaho) a byl o Mikeovi, který se živí jako prostitut. Toho vyzvedne Němec prodávající díly do aut a doveze ho domů. Gus Van Sant měl problém s dokončením scénářů, a tak je spojil do dohromady. (barazara)

Reklama

Reklama