Reklama

Reklama

Mé soukromé Idaho

  • USA My Own Private Idaho (více)
Trailer 1

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

Nautila 

všechny recenze uživatele

Tím špatným způsobem statické a bez jakéhokoliv závanu větříku, udušené jak motor na pouštní dálnici. Možná ta prázdnota má korespondovat s nitrem postav, co já vím, ale to vakuum mě zkrátka nutilo ke spaní. Světlým momentem je jen Udo... protože je to zkrátka Udo ( http://youtu.be/i-8T1X62AaA ). ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl někomu popisovat tenhle van Santův snímek, nevěděl bych, kde začít. Mé soukromé Idaho je bizarní mix Shakespearova Jindřicha IV., pouti za hledáním rodiny (která vyšumí do ztracena) a roadtripu po náhodných lokacích (od amerického středozápadu až po Řím), kde hlavní roli zastává kataleptický homosexuál, který se prodává jiným chlapům. Je to úplně nesoudržná směska, anarchisticky poslepovaná dohromady, která ale z nějakého záhadného důvodu funguje. Kdybych ale měl vysvětlovat proč, asi to vzdám na startu. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Hodně svérázně vystavěné a stylizované vyprávění o pubertálním hledání lásky a místa v životě, kam se vešlo lpění na vlastních kořenech i vzpoura proti nim, obětavé přátelství i cynická zrada, americké velkoměsto i italský venkov, pouliční realismus i debata oživlých kluků z plakátů, legendární Udo Kier interpretující svůj vlastní starší pokus o synthpopový hit stylem Modrý samet i král vágusů zhusta citující Falstaffa. Drzé, ujeté, křehké, autenticky lidské. ()

Copacabana 

všechny recenze uživatele

Sympatické počiatočné zoznamovanie s postavami a vtipné momenty vyplývajúce z Mikovho náhleho spánku zo stresu ma hneď na úvod zaujali, no ako film pokračoval, vyvolával u mňa naozajstné pocity, ten vzťah som im naozaj verila. Moja obľúbená scéna bol ten prepad v ružových županoch, čo nemalo chybu. Vtipné scény teda striedajú tie vážne a dojemné, celý film je citlivo natočený, a jeho obsah vypĺňajú skvelé herecké výkony, hlavne však R. Phoenix, pri ktorom som sa nestačila diviť ako ma dokáže v jednej sekunde rozosmiať šľahnutím seba o zem a v ďalšej ma rozľútostí až na pokraj sĺz. Ešte taká drobnosť, že v tomto filme bolo zobrazenie sexu, ktorý ma neiritoval, nedostával do rozpakov, a k tomu pôsobil umelecky, musím povedať, že asi to vyznie divne, no pre mňa asi najestetickejšie zobrazenie sexu vo filme – ak to vyznelo divne, pozrite si, pochopíte. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky patří pouze ucházejícím hereckým výkonům. Gus Van Sant zabrousil do okrajové společnosti prostitutů, přesněji líčí vztah dvou poměrně odlišných kamarádů. Mike, stižen narkolepsií, touží najít matku a dozvědět se skutečnou pravdu. Scott, pocházející ze zajištěné rodiny, působí zdánlivě jako černá ovce, která na truc dělá právě to, co dělá. Vše to ale působí zbytečně. Režisér se sice snaží syrovostí, drsností tématu i „dokumentární“ formou navodit pocit chladné a kruté reality, ale přišlo mi to celé nemastné, neslané (o konci ani nemluvě). Třebas je to tím, že tohle téma mi absolutně nic neříká. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • River Phoenix (Mike Waters) byl velkým fanouškem seriálu Simpsonovi (od r. 1989) a tak navrhl jejich vložení do filmu. Tvůrce Simpsonů, Matt Groening, nechal štáb použít záběry ze Simpsonovic Halloweenského speciálu "Treehouse of Horror" (1990) zcela zdarma. (Kacitr)
  • River Phoenix (Mike Waters) se rozhodl přepsat scénu u táboráku. Nový scénář sepisoval na malé útržky papíru. Gus Van Sant byl překvapen, když mu River sdělil, že ještě skládá písně. Překvapenější však, když ho požádal o předělání scény. Režisér ale neměl nic proti, měl k Riverovi naprostou důvěru. Prozradil mu, že jeho scénář ke scéně je lepší než původní. (Kacitr)
  • Název filmu je odkazem na jednu z písní B-52. (ČSFD)

Reklama

Reklama