Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Romulus se odehrává v osmém století před naším letopočtem. Podél břehů Tibery se rozprostírá primitivní a brutální svět, v němž o osudu člověka rozhoduje nemilosrdná moc přírody a bohů. Seriál je natočen v archaické latině a vypráví příběh tohoto světa nahlížený z pohledu tří lidí poznamenaných smrtí, osamělostí a násilím – jsou to Iemos, Wiros a mladá vestálka Ilia. Zatímco se tito muži a ženy učí, jak získat kontrolu nad vlastním životem, místo aby nečinně snášeli nevyzpytatelné rozmary osudu, přijímá divoká a ochranitelská ženská postava vůdčí úlohu při formování nové společnosti - a pokládá základy jedné z největších říší všech dob. Historické drama vypráví epický příběh o původu Říma tak, jak jej dosud neznáme. (HBO Europe)

(více)

Recenze (16)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co se mi líbilo byl celkové uchopení legendy. Něco zůstalo, ale to zásadní nepostrádá originální autorskou licenci a třeba převyprávění toho, jak to bylo s vlčicí, mě hodně bavilo. Slušně ztvárněné bylo i prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Žádné nablýskané exteriéry plné pompézních staveb, ale ušmudlané vesnice plné otrhaných lidí, jejichž králové jsou spíš kmenoví náčelníci, než svrchovaní vládci. A najde se tu i pár slušných mysteriózních výjevů i několik relativně slušných rubaček. Nicméně na můj vkus bylo deset padesátiminutových dílů moc a těch dlouhých chvil, které se tvůrcům nedařilo vyplnit, se navršilo příliš. Krajina nebyla taková, aby dokázala hrát sama a našla se tu řada dialogů i monologů, za které by autor měl mít doživotní zákaz vstupu do Říma. Nijak zvlášť mi to nesedlo ani herecky. Představitel Romula (který se tady tak nejmenuje) by ještě jakž takž ušel a něco do sebe měly i Ilia či lesní kněžka. Ale jinak to byl děs a bída a největším úletem byl Romulův nejlepší přítel. Celkově to je z mého pohledu rozpačitý průměr, což je vzhledem k výše zmíněnému trošku škoda. 50% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vedel som, že ma to nebude príliš baviť, možno ako film by to vyšlo lepšie. Pretože na seriál je zbytočne nalepený šamanizmus, až mi to miestami pripomínalo seriál Britannia, ktorý tiež veľmi nemusím. V starovekých témach chýba materiál, z ktorého by sa dal robiť silný príbeh. Všetko je opradené legendami a takým mýtickým oparom, čiže tu nie je priestor to, aby ma to upútalo. Jediné, čo si zapamätám budú nerozvinuté postavy, ktoré boli permanente špinavé. ()

Reklama

JanniV 

všechny recenze uživatele

Ačkoli se tam alespoň tedy v celé první sérii nesetkáte s nikým, kdo by nesl jméno Romulus, nebo Rémus, časem vám dojde, kdo to je. Je to spíš něco, o čem by se dalo říct, že to tak asi nebylo, ale klidně to tak mohlo být. Je to to zrnko, podle kterého mohla vzniknout ta pověst. Samozřejmě, čtyři * to má ode mne z hlediska televizní zábavy za málo peněz. Příběh není úplně pitomej, atmosféra je docela zajímavá, stará protolatina taky, prostě to má něco do sebe, i když to zpočátku nevypadalo nic moc. Ale pokud další řady, tak tedy i větší rozpočet a víc poslouchat rady historiků. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po trochu náročnejšom úvode čo sa množstva postáv týka sme nakoniec boli svedkami jedného z najlepších historických seriálov natočených v poslednej dobe, najmä čo sa atmosféry týka. Je pravdou že z historickými faktami je to o niečo horšie ale v priebehu celej dĺžky si seriál drží vysoký štandard, toto obdobie však aj podľa nízkeho počtu hodnotení určite nie je pre každého. ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Konečně. Dílo jehož tvůrci jsou tvůrci tvůrčí. Látka notoricky známá. Dávná historie, legenda o založení věhlasného, mocného města. Zpracovaná v intencích historicko-legendárního příběhu bratří, odkojených a vychovávaných vlčicí a současně zpracovaná nově a originálně. Popravdě mi přístup autorů této mini-série, připomněl přístup spisovatele Bernarda Cornwella k artušovské legendě, i v jeho vypravování je vše, co znáte z jiných pramenů, proslulý příběh je ovšem podán z odlišného a nečekaného úhlu pohledu. Pro někoho může jít o vyprávění, které mýtus racionalizuje, pro jiné, kteří jsou schopni vycítit zásah Bohů i za zdánlivými náhodami, mýtus přetrvává. Co zbývá dodat: ROMA ÆTERNA ! ROMA VICTRIX ! ()

Galerie (92)

Zajímavosti (1)

  • Všechny dialogy byly kvůli autenticitě původně v archaické latině. (SONY_)

Reklama

Reklama