Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Romulus se odehrává v osmém století před naším letopočtem. Podél břehů Tibery se rozprostírá primitivní a brutální svět, v němž o osudu člověka rozhoduje nemilosrdná moc přírody a bohů. Seriál je natočen v archaické latině a vypráví příběh tohoto světa nahlížený z pohledu tří lidí poznamenaných smrtí, osamělostí a násilím – jsou to Iemos, Wiros a mladá vestálka Ilia. Zatímco se tito muži a ženy učí, jak získat kontrolu nad vlastním životem, místo aby nečinně snášeli nevyzpytatelné rozmary osudu, přijímá divoká a ochranitelská ženská postava vůdčí úlohu při formování nové společnosti - a pokládá základy jedné z největších říší všech dob. Historické drama vypráví epický příběh o původu Říma tak, jak jej dosud neznáme. (HBO Europe)

(více)

Recenze (16)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vedel som, že ma to nebude príliš baviť, možno ako film by to vyšlo lepšie. Pretože na seriál je zbytočne nalepený šamanizmus, až mi to miestami pripomínalo seriál Britannia, ktorý tiež veľmi nemusím. V starovekých témach chýba materiál, z ktorého by sa dal robiť silný príbeh. Všetko je opradené legendami a takým mýtickým oparom, čiže tu nie je priestor to, aby ma to upútalo. Jediné, čo si zapamätám budú nerozvinuté postavy, ktoré boli permanente špinavé. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co se mi líbilo byl celkové uchopení legendy. Něco zůstalo, ale to zásadní nepostrádá originální autorskou licenci a třeba převyprávění toho, jak to bylo s vlčicí, mě hodně bavilo. Slušně ztvárněné bylo i prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Žádné nablýskané exteriéry plné pompézních staveb, ale ušmudlané vesnice plné otrhaných lidí, jejichž králové jsou spíš kmenoví náčelníci, než svrchovaní vládci. A najde se tu i pár slušných mysteriózních výjevů i několik relativně slušných rubaček. Nicméně na můj vkus bylo deset padesátiminutových dílů moc a těch dlouhých chvil, které se tvůrcům nedařilo vyplnit, se navršilo příliš. Krajina nebyla taková, aby dokázala hrát sama a našla se tu řada dialogů i monologů, za které by autor měl mít doživotní zákaz vstupu do Říma. Nijak zvlášť mi to nesedlo ani herecky. Představitel Romula (který se tady tak nejmenuje) by ještě jakž takž ušel a něco do sebe měly i Ilia či lesní kněžka. Ale jinak to byl děs a bída a největším úletem byl Romulův nejlepší přítel. Celkově to je z mého pohledu rozpačitý průměr, což je vzhledem k výše zmíněnému trošku škoda. 50% ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu mě mrzelo, že jsem nebyla schopná sledovat v původní archaické latině, ale s mluveným slovem mám stále ještě problém i v té klasické, natož abych (byť s titulky) stíhala řeč, kterou se mluvilo v Latiu v 8. stol. př. Kr. Docela zajímavé zpracování příběhu, který známe úhledně zabalený a převázaný růžovou mašlí od historika doby Caesarovy a Augustovy - Tita Livia v jeho „Ab Urbe condita“ (případně zkrácené z doby pozdější od pánů Eutropia a Festa). Starý Řím mě už od dětství fascinuje, (spolu se starověkým Řeckem, a nejen proto, že jsou kolébkou evropské civilizace) takže jsem si mnohokrát kladla otázku, jak asi doopravdy vznikla společnost, kde zazdívali zaživa zamilované panny vestálky, bičovali odsouzence něčím velmi ohavným, co podle nich dostalo i název (flagrum romanum), přibíjeli nepřátele národa na kříž, vraždili si své čelní představitele a říkali tomu spravedlnost a zabíjeli v cirku jen tak pro pobavení mas… (ale ne, tohle všechno jsem od dětství nevěděla, nejprve byly mé znalosti poněkud sporadičtější) Jak? Jelikož o tom víme úplný kulový, tak třeba klidně i takto. Napřed jsem si sice říkala, že Aeneas by se asi divil, co se stalo s jeho celkem vyspělou hrstkou lidí, co si přivedl od Tróje, ale… my víme, že je to jen báje, kterou si Vergilius …  inu vybájil. První díly totiž  byly takové pomalé a občas i nudné (a to i přes veškeré násilí, jehož tam bylo opravdu  přehršel, a lásku, která nedošla naplnění) a asi tak u čtvrtého dílu jsem zvažovala, že to přestanu sledovat. Ale pak se objevila ona pověstná Lupa, tedy vlčice kapitolská, a tentokrát nám zachránila nejen „chlapce“ ale i celý seriál (nejen proto, že tam k naplnění pár lásek došlo). Jednání těch lidí mi sice i nadále připadalo dost zcestné a mimo mé chápání, ale to je asi z hlediska rozdílu jejich a mé (nebo naší) mentality asi správné. Závěr byl rozhodně zajímavý a i docela překvapující, a pokud se objeví pokračování se Sabiny a Sabinkami, bude mě určitě zajímat. Jsem zvědavá, jestli už se tam setkáme třeba s Numou Pompiliem, který dal Městu jakýs takýs zákon a řád. Před tím asi znovu zhlédnu i tuto první řadu (třeba se už odvážím i v tom originále) a ohodnotím i jednotlivé díly (jejichž děj mi trochu splývá, zhlédnuto totiž v kuse), ale celkově musím říci, že se mi tenhle koprodukční počin zamlouval. PS: Pro mira007: středověk začíná až min. tisíc let poté, co se tohle odehrává, možná to mohlo připomínat některé filmy ze středověku, ale obě období se dost liší ( i když třeba já jsem zase na začátku měla pocit při pohledu na (exteriér) Alby Longy, že vidím středoafrickou vesnici z dob královny Viktorie, byť teda interiéry při záběrech vypadaly o dost lépe ;-)) ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po trochu náročnejšom úvode čo sa množstva postáv týka sme nakoniec boli svedkami jedného z najlepších historických seriálov natočených v poslednej dobe, najmä čo sa atmosféry týka. Je pravdou že z historickými faktami je to o niečo horšie ale v priebehu celej dĺžky si seriál drží vysoký štandard, toto obdobie však aj podľa nízkeho počtu hodnotení určite nie je pre každého. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Italský seriál s předělávkou Shout od Tears for fears jako znělkou k příběhu, který vychází k báji o bratrech, kteří založili Řím. Pokud se člověk dostane přes první dva díly, které jsou nudné a odrazující, dostane se mu drama z temného kmenového středověku s velmi přesvědčivou špinavou, strašidelnou, syrovou atmosférou, ale ve výsledku to uspokojí víc než tříhvězdičkově jen nadšené skalní příznivce středověkých tématů, my ostatní litujeme, že to nemělo jen tři díly. ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Konečně. Dílo jehož tvůrci jsou tvůrci tvůrčí. Látka notoricky známá. Dávná historie, legenda o založení věhlasného, mocného města. Zpracovaná v intencích historicko-legendárního příběhu bratří, odkojených a vychovávaných vlčicí a současně zpracovaná nově a originálně. Popravdě mi přístup autorů této mini-série, připomněl přístup spisovatele Bernarda Cornwella k artušovské legendě, i v jeho vypravování je vše, co znáte z jiných pramenů, proslulý příběh je ovšem podán z odlišného a nečekaného úhlu pohledu. Pro někoho může jít o vyprávění, které mýtus racionalizuje, pro jiné, kteří jsou schopni vycítit zásah Bohů i za zdánlivými náhodami, mýtus přetrvává. Co zbývá dodat: ROMA ÆTERNA ! ROMA VICTRIX ! ()

Ludo444 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niekto chodí na ryby, Matteo Rovere točí špinavé, brutálne adaptácie legendy o založení Ríma v rekonštruovanej archaickej latinčine. Rovnaký tvorca, rovnaký otrhaný vizuál ako Il Primo Re. Namiesto pokračovania ale začína znova úplne od začiatku a teraz uchopil zakladateľský mýtus úplne inak - čisto ako mýtus, ktorý má iba čiastočné spoločné prvky s udalosťami, menami alebo miestami. Oveľa viac než len boj o prežitie sa tu rieši politika a názor bohov. Občas podobne uťahané (vymyslenými) rituálmi ako Vikings, ale po Barbarians mám fetiš na filmy v dobových jazykoch, tak som sa nenudil. ()

NikaIn 

všechny recenze uživatele

Je pravda,že sa to rozbieha pomaly,ale potom to už uteká zbesilím šprintom. Famózne, napínavé,ani chvíľku som sa nenudila,bavilo ma to veľmi. ()

otecBobby 

všechny recenze uživatele

Musel jsem přidat pátou⭐ Jsou místa a doby, do kterých si přejete, aby vás někdo vzal. A díky Romulovi tam jste zcela ponoření. Neodvažuji se hodnotit z historického hlediska. ()

babuška 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pohled na vznik ríše římské, syrovost a charakter postav se docela povedl, výborné exteriéry, no vlaši uměj i natočit, když teda zapomenou na svou velkohubost. ()

JanniV 

všechny recenze uživatele

Ačkoli se tam alespoň tedy v celé první sérii nesetkáte s nikým, kdo by nesl jméno Romulus, nebo Rémus, časem vám dojde, kdo to je. Je to spíš něco, o čem by se dalo říct, že to tak asi nebylo, ale klidně to tak mohlo být. Je to to zrnko, podle kterého mohla vzniknout ta pověst. Samozřejmě, čtyři * to má ode mne z hlediska televizní zábavy za málo peněz. Příběh není úplně pitomej, atmosféra je docela zajímavá, stará protolatina taky, prostě to má něco do sebe, i když to zpočátku nevypadalo nic moc. Ale pokud další řady, tak tedy i větší rozpočet a víc poslouchat rady historiků. ()

ezop1012 

všechny recenze uživatele

Prvé dve časti veľmi dobre, charakter postáv veľmi dobrý, vyzerá to ako druhy Rím, avšak ďalej už je to len sračka, áno ešte raz napíšem sračka. Je mi záhadou, čo sa stalo po druhej časti, ale kleslo to až na odpad, jedna hviezdička je za už spomenuté prvé dve časti ()

ZOMO 

všechny recenze uživatele

Úžasné poňatie legendy o založení Ríma, keď aj vďaka odklonu od pôvodnej verzie, vďaka skvelej práci talianskych filmárov, nedokážete oči odtrhnúť od sledovania jedného dielu za druhým. Ak by som bol Ríman, takéto znenie legendy by sa mi páčilo asi viac. ()

Reklama

Reklama