Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný filmařský pokus Vladislava Vančury, jenž využil námětu Ivana Olbrachta, se odehrává na někdejší Podkarpatské Rusi a zachycuje nejen bídu a zaostalost, ale také kypící vášně, vedoucí k nenapravitelným činům. Režisér se pokusil začlenit dobové novátorské postupy, zvláště příběh zbavit zbytečné sentimentality, opíral se naprosto neznámé tváře, které navíc mluvily téměř nesrozumitelným dialektem. Pokusil se rozkrýt složité předivo citového rozpoložení, kterým hlavní hrdinka prochází, dokonce se odvážil akcentovat na počátku 30. let odvážné erotické prvky. Ambiciózní dílo, natočené mimo velké výrobny, však narazilo na nezájem publika, možná zaviněný i sníženou jazykovou srozumitelností. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Film byl natočen v Koločavě a v údolí Černé Riky v Podkarpatské Rusi. (Autogram)
  • Film byl původně natočený jako němý, až později byl namluven neherci. (Elisebah)
  • Na vzniku snímky sa podieľali traja spisovatelia: Olbracht, Nový a Vančura. Preto býva označovaný aj ako "Film troch spisovateľov". (Marina111)
  • Platy pre vedľajšie postavy boli nasledovné: 20 korún na každý filmovací deň, v Prahe (či sa už filmovalo, alebo nie) 50 korún + strava a byt a cestovné. Samozrejme, v niektorých prípadoch to nebolo jednotné. Neherci však platy dostali až po celkovom skončení natáčania, aby "nerobili drahoty". (Marina111)
  • Napriek tomu, že herečka Anna Šklebejová už nikdy nenatočila iný film, vznikol o nej a jej "kariére" dokument. (Marina111)
  • Na Podkarpatskej Rusi sa natáčalo päť týždňov. Keď sa Anna Šklebejová vrátila z natáčania do rodnej dediny, každý si myslel, že oný čas strávila v košickom bordeli - dedinčania totiž dovtedy nikdy ani len nepočuli o filme a filmovaní. Situácia sa vyriešila tak, že štáb zaplavil Anninu dedinu filmovými plagátmi a výstrižkami novín, aby sa jej navrátila dobrá povesť. (Marina111)
  • Predstaviteľku Marijky objavil Ivan Olbracht v jej rodnej dedine a vybral si ju preto, lebo vyzerala ako "svätá z obrázku". (Marina111)
  • Vo filme hrali aj miestny obyvatelia, niektorí dokonca postavám prepožičali svoje mená. (Raccoon.city)
  • Vo filme sa hovorí väčšinou rusínsky a jazykom jidiš. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama