Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly. Saturnin je v Čechách pojmem již několik generací. V roce 1942 napsal spisovatel a novinář Zdeněk Jirotka (1911 až 2003) knížku s tímto názvem a od té doby byla vydána dvanáctkrát. Čtenáři ji milují pro její suchý humor, ne nepodobný "anglickému", množství parodií a nadsázky a zejména pro absurdní situace, do kterých uvádí svérázný sluha Saturnin celé své okolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (422)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Milouši, chlapče, když už ti něco takového vyrostlo, možná by sis měl ve společnosti před nosem přidržovat kapesník... co k tomu dodat, prostě komedie nejkomediálnější a nejlaskavější. Souhlasím s Radyoem, že kniha je na 100% - já dodávám, že film je tak na 90%, protože především v úvodu trpí rozpočtovými omezeními a zejména práce se světlem dost tahá za oči, ale technika je u děl typu Saturnina věcí vedlejší, prim hraje obsah. A k tomu je třeba také mít drobnou výhradu, a to k nepochopitelnému vystříhání některých scén (jako třeba Saturninova neodolatelná ranní rozcvička na lodi), které byly použity v "seriálu", a které se nenacházejí ani na žádném DVD:P ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

V některých okamžicích vypadá docela televizně, ale bravurní herecké výkony to vynahrazují. Ti, jejichž projev by mohl vypadat jak z tlevizní estrády nás k jejich dobru zklamou. Opravdu velmi povedené, velmi směšné, Zdeněk Jirotka jistě nic nenamítal... SETAPOUCH! SOBÝ HNUSEC! SEŽENE MEMLUJE MÉ! VOJSELUL VDOVY! NEDOLÍM! NEDOLOVÍM! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Některé dialogy tesat do kamene, protože to byla ukázka dokonalého vtipu, který mně absolutně sedne. Postupem času, mně přišlo, že ty dialogy ztrácely na údernosti, ale Saturnin bavil. Nejsem si trošku jist hereckým obsazením až na tetičku a její hlas ten by mně dokázal nasrat i kdyby říkal "tady máš milion eur" . ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Konzervativní společnost 30. let se podařila díky dobrému scénáři plnému trefných a distingovaně uhlazených dialogů, společně s přímočarým režijním tahem na bránu a skvělému hereckému obsazení navodit bezchybně. Škoda toho, že režisér Věrčák svým sedmadevadesátiminutovým přešlapováním na hraně minimalistického celovečerního filmu a sucharské televizní inscenace nedělního večera na ČT, dělá nehezký škraloup na formálním zpracování. Kdyby alespoň trochu přitlačil na výpravě, byl by jeho počin geniální směsicí starosvětského humoru vyšší společnosti, který tak v případě tohoto filmu zachraňují pouze herci, k nimž není námitek, zvláště u Oldřicha Víznera se jedná o mistrovský tah číslo jedna, jehož všeznalé glosování pobaví i cynického milovníka televizních estrád. Zde může chyby hledat jedině škarohlídský znalec Jirotkovy předlohy, ke kterým sice nepatřím, ale rozhodně se k nim v brzké době zařadím. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdo nečetl knihu, může být nadšen. Kdo ji ale četl, ten toto nadšení rozhodně nemůže sdílet. Snaha o zachování dialogů je sice záslužná činnost, leč přesto ve filmu v některých scénách onen knižní situační humor ani zdaleka tak nevynikne. Co se ale myslím autorům filmu povedlo, to bylo herecké obsazení. Oldřich Vízner v titulní roli sice není naprosto jedinečným Saturninem a možná bych si v té roli dokázal představit i někoho jiného, ale kus toho Saturninova "uličnictví" z něj vyzařuje. Přesně se ovšem do svých rolí hodí Ondřej Havelka a Jana Synková, ale i Lubomír Lipský nebo Milan Lasica. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč se o Saturninovi nemluví více. Co scéna, to hláška. Co hláška, to poselství. K tomu nádherný, laskavý humor, který mi v současných českých filmech dost chybí. Inteligentní, decentní, zábavný. Jen k závěru bylo vidět, že se toho divák snadno přejí a tak jsem byl rád za stejně decentní závěr. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jirotkův originál patřil dlouho k mým favoritům a nutno přiznat, že suchý anglický humor funguje mnohem lépe v knize než ve filmovém zpracování. To má sice správné dobové ladění, ale místy bych skoro řekl, že repliky příliš nejdou hercům od pusy a výsledkem je trochu přehraná a afektovaná komedie, která ztrácí to nenapodobitelné suché kouzlo knižní předlohy. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Až na Víznera v ústřední úloze mi přijde obsazení hodně diskutabilní. Což by možná tolik nevadilo, kdyby se alespoň podařilo zachovat ducha předlohy. A v tomto ohledu scénárista totálně zklamal. Celkový dojem nevylepší technické zpracování, které jakoby z chudší televizní inscenace vypadlo. Saturnin není vůbec špatným snímkem, jen je až moc průměrný a své knižní předlohy nehodný. Nic více, nic méně. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knihu, nemohu víc (ale míň bych možná mohl). Tvůrci by si měli uvědomit, že to, co je vtipné na papíře, ve slovech, nemusí být tak vtipné na plátně, v obrazech. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne dobrej film a to hlavne zasluhou hercu. K filmu mam jen jedinou vytku, ze misty pusobi tak jakoby umele a televizne. Jinak vtipu tu je dost, ne naky vylozene kulervouci, ale vetsinu casu je film vtipnej, navic sem tam padne naka slusna hlaska. No a pak herci. Havelka je sice takovej chudacek, ale spatnej neni. Hodne libovej je Petr Vacek. Pak Jana Synková byla tak neskutecne vostra, snad jeste vostrejsi nez v Byl jednou jeden polda. No a pak tu je Oldrich Vizner, kterej podava snad zivotni vykon, ten byl fakt perfektni. Tech 100 minut jsem se dobre bavil a film rychle utek. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Host do domu - bůh do domu!" "Slyšel jsem to i jinak." Co si budeme nalhávat, tenhle film má chyb požehnaně, ale já mu to odpouštím, protože je stoprocentně herecký film s nesmírně trefným obsazením. Zejména Lubomír Lipský je zde roztomilý, ostatní také velice přesní. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

To je ale blázinec...:-( - - - Tak hrozně upocená, vizuálně cosi jaksi přetáhnutá televizní inscenace, každopádně však naprosto nezvládnutá adaptace vcelku šarmantního a inteligentního humoristického románu. Laciné, otravné a tak strašně dlouhé. Neustále hýkající Synková, která už nepozná, co je ona sama a co konkrétní role a další - více či méně trapné figurky v podání "našich předních herců", to vše umocněno jejich významnými grimasami a deklamováním kostrbatých dialogů jako že na námět Jirotky... Mizerně napsané, trapně odepřehrávané, ledabyle natočené povrchní dílo, vydávané za komedii. Honoráře nepochybně stály za to. Větší legrace je tak zdejší hodnocení, to je opravdu k popukání, to je snad nějaká marketingová hra ne? Ale na druhou stranu chápu, že trubcům od televizních obrazovek (uvyknutým na novoprimní a čétévácké sračky) tahle ubohost připadá pomalu jak ňákej ten felíny alén, popřípadě ňákej fičák... No - věru toho pan Věrčák nafičit naštěstí nestačil, děsím se jen toho, jak s tím standardem současných velikánů českého filmu dopadne adaptace Hrabalova "Obsluhoval jsem anglického krále". To se na to snad raděj soudruzi umělci vyserte. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Zástupy fanoušků Saturnina se musely rekrutovat ze čtenářů předlohy. Jiné vysvětlení pro oslavné chorály u průměrného televizního snímku nemám. Humor prokládaný příslovími je až moc prkenný. S odstupem času se však obsazení ortodoxního fanouška první republiky Havelky jeví jako geniální tah. Hodně pomáhá i účast jedné z prvních porevolučních štěrbin, jejíž kvality ocenili nejen všichni členové skupiny Lucie. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hluchá, nikoli suchá planeta. Totiž adaptace. Od problematického obsazení (sedli mi jen Lasica a Lipský) po často neodpovídající podání humoru - repliky se tu často trousí dutě do prázdna. I když se pár skvělých pasáží najde (Obdivuji vás. Víte, kolik lodí se ročně potopí? - Všechny se ale nepotopí na Vltavě. - To ne, ale všechny se potopí až na dno. / Servírovat v mém věku rakvičku jako zákusek je prostě ohavné.), přece zbyde dojem těžce nevyužitého potenciálu. Otázka je, zda lze předlohu zfilmovat lépe. Ovšem když to porovnám třeba s Bylo nás pět, je vidět, že to jde. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"Víte, kolik lodí se na světě pochopí?" -"Ale ne všechny se potopí na Vltavě, že?" -"Ale všechny se potopí až na dno." ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

S odstupem let je to pořád skvělý film, stejně jako je s odstupem let pořád skvělá kniha Zdeňka Jirotky. Zde se postavy zcela konkrétně etablují do svých knižních předloh a vzniká tak dokonalý humorný filmový román, kde dáte několik protikladných rolí dohromady, do krizové situace, a zkusíte z nich vykřesat maximum. To se povedlo, neboť role byly svěřeny vynikajícím hercům. Za nejlepší volbu považuji dosadit Petra Vacka za Milouše a Janu Synkovou do role tety Kateřiny. Film působí dosti lacině, skoro až seriálově, ale nakonec lze říct, že je to tak dobře. Atmosféru Jirotkovy knihy to zachycuje zcela brilantně. Těžko si film představit s jinými herci a jinou, bohatší, produkcí. Jestli někdo v budoucnu natočí Saturnina znovu, dopadne to podobně jako s Černými barony. Nový bohatší háv, větší konkrétnost s předlohou, ale laťku nastavenou původním zpracováním nikdy nedosáhne. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jako divák neznalý knižní předlohy jsem si tuto pohodovou a nenáročnou komedii protkanou Saturninovými kousky a příslovími tety Kateřiny užil a nenudil se. Z výborného hereckého obsazení se mi nejvíc líbili Milan Lasica a Petr Vacek. "Saturnine? Marcus Aurelius je lvice." - "Nikdo není dokonalý, pane." ()

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama