Reklama

Reklama

Základní instinkt

  • USA Basic Instinct (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vyšetřování brutální vraždy vysloužilého rockera, kterému někdo zasadil při sexu mnoho bodných ran sekáčkem na led, dostane na starosti detektiv Nick Curran (Michael Douglas). Jako první jede detektiv se svým parťákem Gusem vyzpovídat rockerovu přítelkyni, spisovatelku Catherine Tramellovou (Sharon Stoneová). Té je však smrt jejího přítele naprosto ukradená, detektivy s úsměvem na tváři sprostě vyhodí a Nickovi je jasné, že s touto dámou budou potíže. Sám má však za sebou náročné období. Jeho vinou zahynuli při vyšetřování staršího případu omylem dva turisté. Nick byl sice zproštěn viny, ale musí pravidelně docházet za psycholožkou, se kterou sem tam prožije milostné vzplanutí, doktorkou Beth Garnerovou. Z Catherine je hlavní podezřelá. Třicetiletá žena je vdova po boxerovi, spisovatelka, která má vystudovanou i psychologii. Oba rodiče jí tragicky zemřeli, zdědila po nich velký majetek. Před rokem napsala knihu, ve které hlavní hrdinka zabije svého přítele, bývalého rockera, sekáčkem na led. Psycholog po rozboru knihy dospěje k závěru, že pokud spáchala žena tento vražedný čin, jedná se o velice nebezpečnou psychopatku, protože vraždu musela naplánovat ještě mnohem dříve, než kniha vůbec vyšla. Detektivové v čele s Nickem po ní jdou. Chtějí jí odvézt k výslechu, Nick u ní najde staré noviny s článkem o jeho osobě. Catherine pak cestou sdělí Nickovi, že už píše další knihu. Bude o policistovi, který se zamiloval do nesprávné ženy, která ho pak zabije. Při výslechu si Catherine s detektivy hraje, hlavní pozornost soustředí na Nicka. Provokuje ho sexuálními dotazy, nabízí mu cigaretu, přestože ví, že kouřit přestal. Následuje nejslavnější scéna z filmu, kdy dá spisovatelka nakouknout detektivům pod sukni, přestože si nevzala spodní prádlo. Catherine navrhne vyšetření na detektoru lži. Ačkoliv vyšetřením projde jako nevinná, Nick je stále přesvědčen, že žena lže. Má také podezření, že nehoda, při které zemřeli její rodiče, nemusela být nehoda. Večer dojde v baru mezi Nickem a jeho kolegou jménem Nilsen k roztržce. Nick si dá panáka, přestože s alkoholem před několika měsíci přestal. Do hospody dorazí Beth. Nick s ní odejde k ní domů, kde se spolu pár vyspí, ale Beth je vyděšená z Nickova surového přístupu v posteli. Pohádají se a detektiv začne znovu kouřit. Druhý den se k němu dostane informace, že Catherine studovala na Berkeley, přičemž v té samé době tam byl jeden z profesorů zavražděn sekáčkem na led. Rozjíždí se akce, jeden tým jede do Berkeley, druhý má zjistit, jak to bylo s nehodou jejích rodičů a Nick má za úkol sledovat Catherine... (TV Prima)

(více)

Recenze (684)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Freude, Freude, vždycky na tě dojde. Verhoeven provokuje-a odezva je silná především proto, že ještě zbývá určitý stud, zábrany a většina žen nosí spodní prádlo. Působil by Základní instinkt animálně o deset let později? ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jerry Goldsmith: 1. Main Title [2:18] ,2. Crossed Legs [4:52] ,3. Night Life [6:05] ,4. Kitchen Help [4:00] ,5. Pillow Talk [5:02] ,6. Morning After [2:30] ,7. The Games Are Over [5:37] ,8. Catherine's Sorrow [2:43] ,9. Roxy Loses [3:18] ,10. An Unending Story [7:57] ()

tron 

všechny recenze uživatele

Keď Verhoeven aj s celou svojou rodinou koncom 8O. rokov emigroval z Holandska do USA, pochopil, že ako človek, ktorý ešte ani poriadne nevie po anglicky, "nemôže" natáča civilné filmy s Američanmi o Američanoch pre Američanov. Nečudo, že sa najskôr vrhol na sci-fi (RoboCop, Total Recall). Základný inštinkt je jeho prvým hollywoodskym "civilným" filmom. A bola to úžasná trefa do čierneho. Divákov totálne nadchol Verhoevenov drsný prístup, najmä teda samozrejme tých, ktorých dovtedy jeho nezameniteľne tvrdá a kontroverzná robota obchádzala. Kým v RoboCopovi a Total Recall sme sa čudovali, ako bolo možné, že mu Hollywood dovolil natočiť také drsné veci, tentokrát sme sa čudovali, ako je možné, že povolil také odvážne erotické scény. Miestami idú až k softpornu, vďaka čomu dodnes patria k tomu najlepšiemu, čo sa v erotickom žánri v 90. rokoch natočilo. Ani tony nasledovníkov, snažiacich sa zviezť na vlne úspechu Základného inštinktu, nemali šancu (napr. Niekto sa pozerá, tiež so Sharon Stone). Verhoeven to riskol, veril svojim snom a do titulnej ženskej úlohy obsadil Stone, ktorá zažiarila už v Total Recall ako Arnieho falošná (?) manželka, hoc vtedy len v podpornej roli. Tentokrát jej umožnil zažiariť naplno. A samozrejme nielen jej, ale i jej azda až nerealistickému telu. Prínos Douglasa do filmu mnohí diváci spochybňovali, ale sám Verhoeven ho obhajoval a dokonca tvrdil, že práve vďaka tomu, aký bol Douglas výborný herec, bolo umožnené vyniknúť Sharon Stone. Ostatne, pri scéne ako je "prekladanie nôh" (kde okrem inkriminovaného rozkroku exceluje Wayne Knight), nečudo, že na seba Sharon strhla celosvetovú pozornosť. To ju zároveň preklialo, lebo v každom druhom filme sa snažila zaujať skôr skrz svoje fyzické, než herecké prednosti, vyzliekala sa aj tam, kde to bolo samoúčelné (Špecialista so Stalloneom) a to sa jej časom vypomstilo. Počas natáčania sa zmohla vlna protestov, paradoxne scenárista Eszterhas im chcel čiastočne ustúpiť prepísaním niektorých častí scenára, na čo na scénu napochodoval Verhoeven, povedal, že to je blbosť a niečo také cez neho v žiadnom prípade neprejde a prinútil scenáristu poslúchať. Áno, svojím spôsobom režisér chránil scenár pred jeho autorom. Diváci boli nakoniec v kinách nadšení, snímka s rozpočtom 49 ich na celom svete zarobila neskutočných 352. Aj také boli 9O. roky. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich thrilleru vsech dob. Verhoeven se s nicim nepara, kdyz uz pichaci scena, tak poradna, kdyz uz vrazda, tak hezky krvava. Navic pribeh je slusnej, nerikam, ze nejak zvlast originalni, ale slusnej. Nicmene scenar je tak neskutecne promakanej, kdy clovek stejne nevi, kdo je vrah a vsechno se zamotava, ze to je proste parada. Navic od zacatku do konce je film kurevsky napinavej. A pak tu je perfektni Douglas a naprosto hyper vostra svine Sharon Stone. Proste dokonalej film, kterej nema hluchy mista. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Kultovní erotická detektivka, chápu proč. Ale když vás vyloženě neokouzlí Sharon Stone a její decentní nejslavnější bobr v dějinách kinematografie, není na tom vůbec nic mimořádnýho. Pár scén napínavých, ale Douglas slabší, slabší druhá půlka. 7/10. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Dokonalá pocta Hitchcockovu VERTIGU. Verhoeven je geniální režisér. Obrazová složka se zde nádherně kloubí s perfektní Goldsmithovou hudbou a atmosféra by se dala krájet! Nezapomenutelná podívaná! ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Kultovní thriller s vynikajícím scénářem, skvělou režií Paula Verhoevena a herci v čele se sexy Sharon Stone a Michaelem Douglasem. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Klasika, se kterou zůstane Sharon svázaná navěky věků, což se bohužel pokusila dokázat nedávným pokračováním. Zde ale září v plné formě stejně jako nablýskaný sekáček na led. Pro leckoho to asi bude důkaz mojí ujetosti, ale pro mě je důkazem síly tohohle dílka, že jsem i já přemýšlela o tom, jak to bylo s kalhotkami u výslechové scény. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Film, který nenechá nikoho chladným. Nechal bych se podřídit všemi sexuálními praktikami, jako Michael Douglas. Sharon Stone, která byla nejvíc sexy mrcha, co jsem snad ve filmu za posledních pár let viděl. Pohlcující vášeň. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Moje kniha je skoro hotová. Detektiv je skoro mrtvý." Kdybych měl zemřít při orgasmu při souloži století se spisovatelkou Catherine, tak s tím rozhodně souhlasím a chci to hned teď. Jenže jak se mám srovnat se sarkastickým detektivem Nickem, když nejsem alfasamec, kterej v kokainovým oparu střílí turisty? Tentokrát si vybrala jeho. Nevadí, já se budu koukat. Nejednou. Mám totiž důvodný podezření, že ten film totiž dokonalej. Sexuální scény jsou žhavý, hudba znepokojivá, vtípky originální, automobilový honičky nadupaný, skákání na špek nápaditý a napětí by se dalo krájet ... teda sekat sekáčkem na led. Já jsem si to užil v roce 1992 v brněnský Scale i v roce 2023 v karlovarským Času. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Notoricky známému hitchcockovskému neo-noiru dominuje krásná Sharon, herrmannovský soundtrack a stylová režie. Eszterhazův scénář je plný sexu, sprostých dialogů a nečekaných zvratů, bohužel když se člověk soustředí na zápletku, zjistí, že logika dostává neskutečně na frak. Je to efektní jízda po povrchu, jaké Paul umí, jenže s postupem času ztrácí na přitažlivosti - na rozdíl od jiných, podvratnějších Verhoevenových počinů. 70% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Excelentní thriller, ačkoliv scénář sám o sobě genialitou neoplývá, vykonstruován je velice "funkčně" - máme tady detektiva, kterému "to" všechno přerůstá přes hlavu, ďábelsky svůdnou femme fatale i do poslední chvíle nejasné rozuzlení. K tomu pak přistoupí mistr Paul Verhoeven a vytvoří nesmírně jiskřivou, erotickou atmosféru. Dusno a "zakázané" emoce touhy z obrazovky jen sálají, herecké duo předvádí perfektní výkony, takže snad jen ten psychologický rozměr snímku mohl být klidně komplexnější/složitější/hlubší... 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Verhovenův majstrštik. Paranoia a stihomam vytažený na maximum. A Sharon Stone... no... sluší jí to... Úžasný thriller, jaký nemá moc srovnání. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno moc nechápu všeobecný nadšení z tohoto filmu. V roce 1992 možná byla známka punku natočit film, kterej je plnej sexu a Sharon Stone se tam v jednom kuse ukazuje nahá, jenže dneska (v roce 2008) to na mě žádnej extra dojem neudělalo. Podle mě je to celkem průměrná detektivka, která v době vzniku působila možná kontroverzně. Mě to neustálý šukání nějak nebralo, takže většinu času to ubíhalo dost pomalu, ale později jsem se přecejenom dočkal nějakýho toho překvapení a zajímavýho rozuzlení ve finále. Film mě zaujal ještě jednou věcí. Mam totiž rád filmy, kde probíhaj honičky v ulicích San Francisca. Na Bullitův případ to samozřejmě zdaleka nemá. A dost otravná mi přišla hudba - jednotvárný fidlání na housličky. Jsem rád, že jsem tento slavnej film konečně viděl. Nebylo to špatný, ale že bych to musel vidět znovu, to zrovna ne. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Nick Curran: Budeme šoustat jako veverky, mít hodně dětí a žít šťastně až do smrti. Catherine Tramellová: Nemám ráda děti. Nick Curran: Tak budeme šoustat jako veverky, žádný děti a žít šťastně až do smrti......Poriadne mrazivý a zároveň šteklivý erotický thriller. Napatie by sa dalo sekať sekáčikom na ľad a erotické scény sú aj vďaka famózne nádhernej Sharon Stone pastvou pre oči. Najlepší erotický trhriller všetkých čias (a vela filmov sa jeho úspech a aj kvalitu snažilo neskôr napodobniť - neúspešne). ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mnoho povyku pro nic, Šára Šutrová si hraje na femme fatale a kdovíproč jí to žerou ve filmu i mimo něj. Přehazování nožiček? A co jako? Nic extra nejsou a i kdyby, film se z nich neuplete. Policajt Douglas a celá policie se chovají jako banda nemyslících pitomců co půjdou první ke zdi, až nastane revoluce. Všichni se nechají tahat na vařený nudli scénáře předepisujícího Douglasovi podlehnout nesympatický lesbický krávě. Ne, to se mi nelíbilo. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů, který mně připadá značně přeceňovaný. V podstatě se jedná o průměrnou detektivku s pár na svou dobu odvážnými záběry, která by vyšuměla jako většina soudobé produkce, nebýt obrovské bubliny, již všichni vytváří ohledně té "slavné" erotomanní scény. Doslovný závěr navíc snímku ubírá a natvrdo říká, že nám jde všem jen o jedno; veškerý potencionální mysteriózní dojem se tím pádem vytrácí a zůstává jen nuda. Celkově stejně nechápu ten postoj, kdy lidé říkají o filmu, že je vynikající, jen protože je přitahují, nebo vzrušují, chcete-li, hlavní protagonisté. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Ona a on. Bisexuální femme fatale s minulostí plnou morbidit a nevyrovnaný polda, který měl dost problémů i bez ní. A oba to mají rádi natvrdo. Sexy hollywoodský thriller napínavý jak malé slipy a prošpikovaný dráždivými erotickými scénami. Douglas i Stone v hlavních rolích sedí jak hrnec na prdel a Douglas si po Osudové přitažlivosti připisuje další veleúspěšný erotický thriller. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Brilantní thriller. Pohltí diváka od začátku až dokonce a přitom ho nechává neustále na pochybách. Duo Douglas + Stoneová, skvělý scénář, mrazivá a napínavá atmosféra, žhavé scény, nemůžu hodnotit jinak než plným počtem. ()

Související novinky

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

08.08.2018

Režisér Paul Verhoeven (RoboCop, Hvězdná pěchota) se do paměti filmových fandů nadosmrti zapsal jako autor kultovních pecek Total Recall s Arnoldem Schwarzeneggerem či erotického thrilleru Základní… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

„Židovské Statečné srdce“ se nekoná

„Židovské Statečné srdce“ se nekoná

13.04.2012

Alespoň prozatím. Je ale pravděpodobné, že studio Warner Bros. nakonec projekt The Maccabees zruší úplně. Důvod? Antisemitismus a hulvátství Mela Gibsona. Alespoň to tvrdí scenárista Joe Eszterhas.… (více)

Mel Gibson a židovské statečné srdce

Mel Gibson a židovské statečné srdce

10.09.2011

A taky nějaké židovské základní instinkty. Co to všechno znamená? Shrňme to jednoduše: Mel Gibson to jako filmař nevzdává a plánuje pro studio Warner Bros. produkovat a pravděpodobně i režírovat… (více)

Reklama

Reklama