Reklama

Reklama

Základní instinkt

  • USA Basic Instinct (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vyšetřování brutální vraždy vysloužilého rockera, kterému někdo zasadil při sexu mnoho bodných ran sekáčkem na led, dostane na starosti detektiv Nick Curran (Michael Douglas). Jako první jede detektiv se svým parťákem Gusem vyzpovídat rockerovu přítelkyni, spisovatelku Catherine Tramellovou (Sharon Stoneová). Té je však smrt jejího přítele naprosto ukradená, detektivy s úsměvem na tváři sprostě vyhodí a Nickovi je jasné, že s touto dámou budou potíže. Sám má však za sebou náročné období. Jeho vinou zahynuli při vyšetřování staršího případu omylem dva turisté. Nick byl sice zproštěn viny, ale musí pravidelně docházet za psycholožkou, se kterou sem tam prožije milostné vzplanutí, doktorkou Beth Garnerovou. Z Catherine je hlavní podezřelá. Třicetiletá žena je vdova po boxerovi, spisovatelka, která má vystudovanou i psychologii. Oba rodiče jí tragicky zemřeli, zdědila po nich velký majetek. Před rokem napsala knihu, ve které hlavní hrdinka zabije svého přítele, bývalého rockera, sekáčkem na led. Psycholog po rozboru knihy dospěje k závěru, že pokud spáchala žena tento vražedný čin, jedná se o velice nebezpečnou psychopatku, protože vraždu musela naplánovat ještě mnohem dříve, než kniha vůbec vyšla. Detektivové v čele s Nickem po ní jdou. Chtějí jí odvézt k výslechu, Nick u ní najde staré noviny s článkem o jeho osobě. Catherine pak cestou sdělí Nickovi, že už píše další knihu. Bude o policistovi, který se zamiloval do nesprávné ženy, která ho pak zabije. Při výslechu si Catherine s detektivy hraje, hlavní pozornost soustředí na Nicka. Provokuje ho sexuálními dotazy, nabízí mu cigaretu, přestože ví, že kouřit přestal. Následuje nejslavnější scéna z filmu, kdy dá spisovatelka nakouknout detektivům pod sukni, přestože si nevzala spodní prádlo. Catherine navrhne vyšetření na detektoru lži. Ačkoliv vyšetřením projde jako nevinná, Nick je stále přesvědčen, že žena lže. Má také podezření, že nehoda, při které zemřeli její rodiče, nemusela být nehoda. Večer dojde v baru mezi Nickem a jeho kolegou jménem Nilsen k roztržce. Nick si dá panáka, přestože s alkoholem před několika měsíci přestal. Do hospody dorazí Beth. Nick s ní odejde k ní domů, kde se spolu pár vyspí, ale Beth je vyděšená z Nickova surového přístupu v posteli. Pohádají se a detektiv začne znovu kouřit. Druhý den se k němu dostane informace, že Catherine studovala na Berkeley, přičemž v té samé době tam byl jeden z profesorů zavražděn sekáčkem na led. Rozjíždí se akce, jeden tým jede do Berkeley, druhý má zjistit, jak to bylo s nehodou jejích rodičů a Nick má za úkol sledovat Catherine... (TV Prima)

(více)

Recenze (686)

kondor77 

všechny recenze uživatele

Můj první a žel poslední "lechtivý" film, který jsem viděl na velkém plátně v kině. Vzpomínám si, že při těch erotických scénách jsem nevěděl co s rukama (byl jsem puberťák). Nedávno jsem si dal po letech repete, mé ruce byly klidné (beru antidepresiva, která dokonale potlačují libido) a film si tak mohl vychutnat. A musím říct, že jde o krásný romantický film, v němž se sbližují dva nesourodí lidé a jejichž láska a vášeň vyústí v tragický konec. ()

Odpadlik 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek, díky sexuálnímu jiskření mezi oběma hlavním protagonisty, napětí, tajemnou atmosférou, perfektní hudbě a atraktivním exteriérům San Franciska. Zápletka je vybudována opravdu dokonale a až do poslední chvíle nic není jisté ... ()

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

natočí ešte niekto lepší film s dráždivým erotičnom a ktorý má scenár ako je tento. Je to už viac ako 15 rokov a nič som neobjavil ... ()

Dartdevil 

všechny recenze uživatele

Vynikající thiller s fantastickým scénářem. Takový thiller naruby - už od první vteřiny je vám jasné, kdo za tím vším je. A přesto o tom celý film pochybujete, čekáte na klíčový zvrat, který ovšem nepřijde. A vy jste stále napjatí jak struna. Dnes už má Basic Instinct status klasiky. ()

dessa 

všechny recenze uživatele

Dnes již legendární erotický thriller, povinná relikvie ve sbírce každého Honimíra... Sharon I Michael excelují... ()

josieaddms odpad!

všechny recenze uživatele

O-ou! Myslela jsem že to bude něco když se s tím tak nadělá. Jenže film očividně vznikl jen proto aby se mohla Sharon předvádět v různém světle. Totálně stupidní zápletka, plytký příběh, totálně hovadské rozřešený, a levný závěr. Paul Verhoeven u mě není žádný režisér ale prasák co má peníze a prostředky. A to se máme snímku klanět protože je odvážný?? Strčte si to za klobouk! ()

balcazar 

všechny recenze uživatele

Tak toto mi bolo po chuti! Parádne upletená sieť postáv, z ktorých môže byť blázon azda ktokoľvek, no na konci možno vidieť, že nimi sú azda všetci. Príbeh, ktorý sa každú chvíľu mení, každých 5 minút ma niekto iný navrch, vždy sa niekto iný stáva lovenou zverou. Páčil sa mi záver, paradoxne toho som sa najviac obával, že pokazí celý dojem z filmu, našťastie, nestalo sa. ()

Jaxx84 

všechny recenze uživatele

Miluji filmy, které Vám nechtějí odhalit rozuzlení zápletky ani za zlaté prase...a když už, tak alespoň v poslední minutě. Tohle přesně je Basic instinct. Psychopatická sukuba Sharon Stone pohrávající si se vším co nosí kalhoty a tápající detektiv, který už ani sám neví, jestli je blázen on nebo ona, mě udrželi v napětí opravdu až do zmíněné poslední vteřiny. 8/10. ()

Reek 

všechny recenze uživatele

Až na trochu svižnější závěr filmu, kde se už skutečně něco děje a film začíná být napínavý je zbytek filmu poněkud zdlouhavě nudný. První 2/3 filmu jsou doslova prom*daný a na konci schází ten výbušný okamžik překvapení. 60% ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

V době vzniku a na dalších pár let, skvělý provokující snímek. Ale dnes kdy 8 z 10 žen chodí naostro už to není taková divočina :-) ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Parádní thriller s velmi dobrým příběh a ještě lepší hudbou. Největší předností, ale samozřejmě zůstává ustřední duo "hrdinů". Krásná, prolhaně manipulující Catherine Tramellová, která si omotá kolem prstu policejního detektiva Nicka Currana, který ji totálně podlehne. Jak Michael Douglas, tak sexy Sharon Stone předvádějí úžasné výkony ve svých rolích. Film ale nabízí mnohem víc, erotické scény, napětí i akci. Vždycky si ale budu tento snimek spojovat s onou již legendární scénou, která je nezapomenutelná. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasika, na kterou se vždy rád podívám. Naprosto geniální scénář a snad ještě lepší herecké výkony dvou hlavních představitelů. Douglas jako vždy výtečný, ale ta Sharon... ()

boni 

všechny recenze uživatele

Kvalitní scénář, který ale má pár kosmetických vad, úchvatně budované napětí, přesně padnoucí herecké výkony s tak žhavým jiskřením, až běhá mráz po zádech, akorát jen škoda toho, že hudba to občas strhává k lacinosti, méně výrazný podkres by tady sedl mnohem lépe. Každopádně i tak skvělá práce, a kdybych si mohl vybrat jednu jedinou filmovou roli, kterou bych si chtěl zahrát, tak bych neváhal ani vteřinu, neb by mě hned zalarmoval můj Basic Instinkt, a chtěl být detektivem Nickem Curranem. ()

Související novinky

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

08.08.2018

Režisér Paul Verhoeven (RoboCop, Hvězdná pěchota) se do paměti filmových fandů nadosmrti zapsal jako autor kultovních pecek Total Recall s Arnoldem Schwarzeneggerem či erotického thrilleru Základní… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

„Židovské Statečné srdce“ se nekoná

„Židovské Statečné srdce“ se nekoná

13.04.2012

Alespoň prozatím. Je ale pravděpodobné, že studio Warner Bros. nakonec projekt The Maccabees zruší úplně. Důvod? Antisemitismus a hulvátství Mela Gibsona. Alespoň to tvrdí scenárista Joe Eszterhas.… (více)

Mel Gibson a židovské statečné srdce

Mel Gibson a židovské statečné srdce

10.09.2011

A taky nějaké židovské základní instinkty. Co to všechno znamená? Shrňme to jednoduše: Mel Gibson to jako filmař nevzdává a plánuje pro studio Warner Bros. produkovat a pravděpodobně i režírovat… (více)

Reklama

Reklama