Reklama

Reklama

Maso a krev

  • Česko Krev a maso (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na začátku šestnáctého století zuří kdesi v západní Evropě jedna z mnoha šarvátek podporovaných dosud ještě stále netuchající morovou nákazou. Italský šlechtic Arnolfini (Fernando Hilbeck) se snaží za každou cenu dostat zpátky svůj hrad a slíbí bandě žoldáků několik hodin plenění, pokud se jim podaří ho dobýt. Jenže žoldnéři jsou horší jak smečka vlků a tak se rozhodne svůj slib změnit. Odebere jim zbraně i kořist a pár jich pro výstrahu nechá pověsit. Malá skupina z nich vedená Martinem (Rutger Hauer) se ale rozhodne svou křivdu napravit loupením. A jaké je jejich překvapení, když se jim do kořisti připlete i sličná nastávající choť Arnolfiniho syna Stevena (Tom Burlinson) Agnes (Jennifer Jason Leigh). A netrvá dlouho a Martin se zamiluje... (monolog)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (204)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem tenhle film jednou snad před 15 lety a dodnes si ho pamatuju se spoustou detailů. Na tehdejší dobu předvedl nebývalou brutalitu středověku, nenabízel kladné hrdiny ani romantické scény... ta syrovost a realistická krutost mě dostaly. Možná bych hodnotila plným počtem hvězdiček, ale přece jen si nechám rezervu a snad jednou dostanu příležitost ohodnotit tenhle film s "čerstvými" poznatky a zážitky. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Syrová a drsná doba to byla a takový je i tento film. Bylo by ale mylné si myslet, že je přeplněný brutálními scénami a krutostmi a každý, kdo to od něj bude čekat se zklame. Syrovost a drsnost je tu někde jinde, v lidech. Nechovají se však jako namakaní drsoni v akčňácích, ale spíš jako dravé šelmy, jako hladoví lvi v aréně. Jde tu o boj o život a o přežití, o to se mít co nejlíp a dokud to jde, tak si nacpat břicho k prasknutí. A když už nic nezbylo, tak co, jinde se zase budeme mít dobře. Jde tu taky o přístup k životu, kde hlavní slovo má Bůh a různá znamení. Kde pozemský život je jen přechodná stanice mezi ničím a rájem, a nebo naopak peklem. Kde nikdo není bez chyby, kde čestné slovo neznamená vůbec nic. Kde člověk daleko nedojde, pokud nemá oči i na prdeli a pokud možno nůž tamtéž. Kde obyčejní lidé jsou jen posluhovači a nástroje těch mocných a bohatých a obdařených "šlechetným" původem. Pravda, pár výhrad bych ale měl. Převážně se však týkají té vědecké části scénáře, kdy má mladý Arnolfini už v roce 1501 plnou pusu DaVinciho (1452-1516) a na základě jeho studií vytváří tank ze dřeva s jakousi výsuvnou plošinou. Kdyby na tom dělal pár let, tak neřeknu, ale jeden den i se stavbou, kterou navíc provedli jeho vojáci, to je trochu moc. Jinak Rutger je jako zhýralej a pohádkou moci posedlej žoldák ideální. Ty jeho světlý oči se přesně hodí k typu bojovníka, jakýho hraje. Myslím, že Maso a krev (mám raději alternativní název Růže a meč) je jeden z nejlepších představitelů pseudohistorickýho filmu vůbec. Atmosféra středověku, jak si ji představuju, se povedla dokonale. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Opravdu úsměvná variace středověku s nevídaně kreténským mysteriózním (?) "feelingem" a rádoby krvavými akčními scénami. Celé poselství tohoto filmu opravdu nechápu, jelikož občas má divák tzv. WTF pocit a říká si jestli měli tvůrci všech pět pohromadě. A věřte tomu nebo ne, to dvouhodinové hašteření herců působí všelijak jen ne filmově. Očividně byly časy, kdy byl Verhoeven ještě v plenkách a do šokujícna a mraziva měl ještě ke zdolání velký kus cesty. Alespoň se na tomto paskvilu nacvičil. Bohužel však způsobil i v podstatě konec Rutgera Hauera, který se postupem času začal objevovat stále více a více ve vedlejších rolích, což je relativně podivné, neboť i jako úchylný žoldák s kolečkem navíc má poměrně dost charizmatu. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Co to krucinal bylo? Muze mi tady nekdo rict kdo ze si mel v tomto snimku ziskat me sympatie jako kladny hrdina? Komu jsem tady mel drzet pesti, szit se s nim a prozivat vsechno to jeho dobrodruzstvi? A nebyl by to Verhoeven aby nam tam nepridal nejake to vzruso pro dospele. Ale pribeh jsem tam nezaznamenal nikterak oslnivy, ba spise hodny do hodin ceskeho jazyka nekde na zakladni skole. Hl. hrdinka sama nevi koho chce. Na druhou stranu je tento snimek odlisny od vsech jinych snimku tohoto zanru a to je vzdy sazka do loterie. Jak tak sleduji vetsinou se libilo, ovsem u me to nikterak nezabralo. Jen ten Rutger Hauer byl cool. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli středověk vypadal takhle, ale rád si představuji, že ano. 1) Strhující dobrodružství v historických kulisách. První hollywoodský projekt v té době již známého holandského režiséra 47letého Paula Verhoevena, se zvláštním pojetím a podivnou stylizací (natáčelo se ve Španělsku) určitě zařadil mezi snímky, které si divák zapamatuje. 2) Míra brutality a sexu mi na rozdíl od mnohých nadšených či naopak pohoršených komentátorů nepřipadá přehnaná. 3) Některé scénáristické excesy na mě působí spíše zábavně než nepřípadně (úsměvné osvobození z řetězu úderem blesku). 4) Zaujali mě 29letý půvabný Australan Tom Burlinson (šlechticův syn Steven) a samozřejmě 41letý Holanďan Rutger Rutger (šéf nespokojených žoldnéřů Martin). 5) Výstižný koment: Bluntman*****. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (6)

  • Tento film je odpoveďou Paula Verhoevena na romantizujúci pohľad tvorcov na obdobie stredoveku. Chcel divákom ukázať, že toto obdobie bolo presiaknuté brutalitou, rozličnými chorobami, chudobou a biedou a že odchod z tohoto sveta prirodzeným spôsobom bol vzácnosťou. (beso74)
  • Postava menom Hawkwood (Jack Thompson) bola pomenovaná po Sirovi Johnovi Hawkwoodovi (1320-1394), skutočnej historickej postave. Hawkwood viedol skupinu condottiérov - talianskych žoldnierov v 14. storočí. (misterz)
  • Film je částečně založen na nevyužítých scénách a materiálu ze seriálu Floris (1969), ve kterém debutoval režisér Paul Verhoeven a ve kterém také hrál Rutger Hauer. (Terva)

Reklama

Reklama