Reklama

Reklama

Vítězství Michaila Strogova

  • Francie Le Triomphe de Michel Strogoff (více)

Obsahy(1)

Adaptace románu Julese Verna, ve které ruská carevna požádá neohroženého plukovníka, aby při obraně proti invazi do jejich země v 19. století chránil jejího synovce. (Netflix)

Recenze (3)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Carův kurýr (1876) Julese Vernea patří mezi jeho nejoblíbenější romány a pro Turžanského i Jürgense byl naprosto klíčovou látkou. Turžanský jej poprvé natočil v roce 1926 s Mozžuchinem v hlavní roli a Jürgens hrál poprvé Strogova v roce 1956. Nyní se oba sešli nad tématem znovu a výsledkem jejich setkání je ten nejpřirozenější dobrodružný román pro širokoúhlé barevné plátno (který nedokázala zprasit ani taková pomíjivá hvězdička jako Capucine). Jsem cele nadšena a lituji, že nám tuto radost nabídla ČT naposled v roce 2001. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Takový evropský Hollywood. Dobrodružná, ale vlastně prostá zápletka, mužný hrdina, krásná a tajemná hrdinka, masové scény bitev, drama, vášeň, hrdinství, zrada a pomsta. Už v dětství mi tenhle Vernův příběh připadal podivný. Většinou je Verne v svých příbězích "pokrokový". V Matyáši Sandorfovi fandí uherským revolucionářům z r. 1848, V Ocelovém městě se vymezuje proti německému militarismu, kapitán Nemo je sám revolucionář, V Tajuplném ostrově jsou hrdinové uprchlí zajatci seveřanské armády, v Lodivodu dunajském je hrdina bulharský vlastenec bojující proti Turkům..... A najednou zde je hrdina exponent reakčního carského režimu, který pomáhá porazit za svou samostatnost bojující Tatary. Pravda, dnes by se to dalo interpretovat, že Strogov vlastně bojuje proti světovému džihádu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Voľné pokračovanie o 5 rokov staršieho Michala Strogova. Síce o trošku slabšie ako prvý film, hlavne vďaka pridlhému a málo záživnému začiatku, ale stále dostatočne dobrodružné, atmosferické a v zaujímavých exotických lokáciách. Curd Jürgens opäť v roli sympatického dôstojníka, ktorý má filipa v hlave, skúseností na rozdávanie i dostatok guráže. Škoda toho dlhého a nezáživného úvodu, ktorý sa ťaha temer do polky filmu a tvoria ho iba konverzacie scény, všetko podstatné sa začne odohrávať až po nastúpení do vojnovej výpravy, kedy film dostáva šťavu a dobre spáduje. Jürgensovi dobre sekunduje Pierre Massimi, známy napr. z Cooperovej postavy Mohykána Čingačkuka, v roli ctižiadostivého a ješitného veliteľa výpravy. ()

Reklama

Reklama