Reklama

Reklama

Muž bez stínu

  • USA Hollow Man (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Geniální vědec Caine pracuje pro Pentagon a v tajném laboratorním komplexu vede tým, který pracuje na projektu látky, způsobující neviditelnost. Týmu se podaří vytvořit i sérum, které neviditelné organismy opět zviditelní. Přes úspěšný pokus s gorilou Caine neprozradí armádnímu výboru, že práce na projektu se blíží ke konci. Místo toho se rozhodne vyzkoušet látku na sobě. Málem zkolabuje, ale stane se neviditelným. Tým si zvyká na neobvyklou situaci, kdy se mezi nimi pohybuje neviditelný Caine. Jeho zpočátku úsměvné legrácky jsou ale stále znepokojivější. Když se pokusí osahávat Sarah, která usnula v laboratoři, a zděšená Linda se s ním odmítne pomilovat, začnou si členové týmu uvědomovat změnu v jeho chování. Situace se ještě zhorší, když se plánovaná reverze nezdaří a Caine zůstane neviditelný. Jedné noci uprchne z podzemního komplexu a vydá se do města, kde znásilní krásnou sousedku. Šokovaná Linda se netají tím, že vše prozradí. Podaří se ho zbývajícím členům týmu najít a zastavit dřív, než unikne z laboratoře a ztratí se v ulicích Washingtonu? (TV Nova)

(více)

Recenze (398)

golfista 

všechny recenze uživatele

Zajímavý sci-fi film se spoustou dobrých triků, který definitivně srazí do kolen poslední čtvrthodina. To musel asi původní scénárista dostat infarkt :-) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Mám rád Verhoevena a jeho jistou míru zvrhlosti a absenci zábran, ale tenhle snímek se jeho předchozím dílům rozhodně rovnat nemůže. Přitom potenciál tu byl. Skvělé triky, slibný rozjezd a vlastně celá první půle je zajímavá. Ale poté to začne dějově drhnout a ke konci nastupuje scenáristická křeč, kdy to Verhoeven na diváka zkouší až alienovskou vyvražďovačkou. Ještě bych dokázal překousnout, že se Bacon, politý krevní konzervou od hlavy až k patě a s vlasy uleptanými od krve dokáže vypulírovat během minuty "dočista do čista", ale co následně všechno přežije, to nesnese srovnání ani se Supermanem, i kdyby ho přejížděli parním válcem či sekali na kousky v kafilérce. Logika žádná a k tomu kupící se klišé a X-krát nastavovaný a do extrémů vygradovaný konec - tedy vše, co na filmech nemám rád. U béčkové produkce se to dá přehlédnout, ale u tvůrce Verhoevenova formátu nikoliv. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Verhoeven si zase zvrhle zařádil a k hektolitrům krve přimíchal vnady Elizabeth Shue. Výsledkem je adrenalinový thriller bez překvapení, ale taky bez vyloženě hluchých momentů. 80% Zajímavé komentáře: tron, Visáč, numi, Macik, MilesTeg ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Kdykoli začnu přemýšlet nad tím, jak bych využíval schopnosti být neviditelný, dostanu ze sebe strach a děkuju za to, že ji ještě nikdo "nevynalezl". Námět je tedy úplně úžasný, bohužel se jej nepodařilo plně využít. Kupříkladu by neuškodilo, kdyby Bacon nepůsobil jako nebezpečný šílenec hned od začátku. V závěru film na nějaké hlubší poselství rezignuje úplně, ústřední padouch dostane krom neviditelnosti ještě další várku superschopností, které mu zajišťují nesrtelnost, a áčko se tak mění v béčko. Sice v slušné béčko, ale promrhaný potenciál zamrzí. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Producenty přidušený a netvárným scénářem do kouta zahnaný Verhoeven vyloženě nezklamal. Ty náznaky myšlenek o tom, jaké možnosti skýtá člověku věda a nakolik je možné se díky ní přiblížit k Bohu, tam hmatatelné jsou. Akorát se film spíše primárně soustředí na akci a působivou práci trikařů. Na režisérovy klasické trademarky jako krev (něco málo v závěru ukápne) a stylové násilí (useknuté znásilnění) se kašle. Dokonalá ukázka toho, jak hollywoodská mašinerie sešrotovala unikátní talent. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $95miliónovTržby USA $73,209,340Tržby Celosvetovo $190,213,455 ║ nakoniec v roku 2014 mením hodnotenie z 60% na 80% ide o dosť dobre zvládnutý thriller, Verhoeven vie ako tomu dodať riadnu šťavu /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Verhoeven, vědecké téma sahající do psychologie člověka, dobré obsazení a hromada efektů. Samozřejmě nesmím zapomenout na další "cameo" roličku krásné Rhony Mitry, která své tělo vystavuje na odiv, kde jí to dovolí. Muž bez stínu je už od své myšlenky dost problematický film, který hodně lidí neuspokojí. Možná kdyby se Verhoeven snažil více držet klaustrofobické atmosféry podzemní laboratoře a vynechal všechny výlety "do městských lovišť", celý film by působil silněji. Přesto jde o dobře zvládnuté řemeslo, které dobře zabaví a udrží atmosféru i napětí. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od pravého Neviditelného muže od Wellse se tohle odehrává v podzemí a jako vojenský experiment.Kevin Bacon bohužel není polovinu filmu vidět ale nevadí,Verhoeven režíruje tak jak ho máme rádi tedy hodně krve a trochu té erotiky.Ale jediné cotenhle film brzdí je nevyužitý scénář. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Otřepané téma neviditelnosti tentokrát v perfektním provedení. Nejmodernější triky dělají z filmu opravdový vizuální zážitek (především přeměna ze stavu viditelnosti do neviditelnosti a naopak). Navíc má film spád a napětí. Nevadí mi ani závěrečná akce – je to tedy silně přehnané, ale to já u těchto filmu beru – spíše jsem se tomu musel smát než, že by mě to znechutilo. Dost zajímavý mi přijde vývoj postavy vědce, kterého hraje Kevin Bacon. Zpočátku normální (ač dost egoistický) člověk pomalu odhazuje zábrany a stává se nebezpečným. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Paul Verhoeven natočil až překvapivě nekontroverzně průměrný snímek, který je solidně odvedeným řemeslem. Přitom měl navíc, dokonce i scénář se zpočátku drží v kvalitních vodách. Jenomže čím více se blíží konec, tím více se to potápí do vod béčkové nezajímavosti. Zachraňuje to charismatický Kevin Bacon a solidní vizuální efekty. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Za Kevina snad i tu čtvrtou * - v pubertě jsem si říkala, jaký by asi byl sex s ním, a teď si můžu říkat, jaký by asi byl sex s ním neviditelným (no dobře, nemusel by to být konkrétně on - prostě někdo neviditelný, toho bych si snad i vzala). (SPOILER) Ale ten nechutně klišovitý konec, kdy samozřejmě zlo v podobě Sebastiana (mno, zlo - rovnou říkám, že mít takový "dar" já, taky bych se ho taky nechtěla jen tak vzdát) musí prohrát a dobro zvítězí (trapné hraní si na MacGyvera v mrazáku) - tfuj. Tak aspoň ty 3* za triky a jitření pubertálních představ. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

"Platón ve své Republice říká, že kdyby se člověk dokázal učinit neviditelným, začal by loupit, na co by přišel, narušoval by soukromí jiných lidí, znásilňoval ženy, zabíjel nepřátele – zkrátka choval by se, jako by byl bůh. Platón má podle mě pravdu v tom, že se chováme slušně a spořádaně jenom proto, že nás k tomu nutí společnost.“ To jsou slova Paula Verhoevena k jeho poslednímu americkému filmu, Muži bez stínu, který je chytřejši, než se na první pohled zdá, a známý to provokatér si neodpustí ani různé náboženské paralely - proč je jméno hlavní záporné postavy Sebastian podobné slovu "christian", tj. křesťan?_____ Muž bez stínu v podstatě představuje vrchol Verhoevenovy americké tvorby, v níž rezignoval na nejednoznačné postavy a jejich psychologickou drobnokresbu, naopak se vyžívá v kinematografii atrakcí a zintenzivněné naraci... a v tomto ohledu Muž bez stínu ani lepší být nemůže, protože tvůrci se nijak netají tím, že vzniknul pouze jako triková exhibice. Erotické dusno, známé ze Základního instinktu či Showgirls, se zde proměnilo ve fetišizaci, naopak spojitost s klasickými universaláckými horory hlavně 30. let zde na rozdíl od RoboCopa (Frankensteina) není tak patrná._____ Co je ale na Muži bez stínu to nejzajímavějši, je fakt, že - krom toho, že film prošel MPAA bez jediného zásahu - se do středobodu vyprávění dostává konečně ženská soběstačná hrdinka. Ty měly vždy u nizozemského filmaře své místo, ale optika přiběhu byla podávána skrze mužovo oko, zde se důmyslně měńi cca. v poslední třetině fokalizátor příběhu a všechna machistická klišé se tak tím pádem hyperbolizují a vysmívá se jim. Necítit v tom nevyužitý potenciál, je to za jasných 5*, nikoliv váhavých a co do americké Paulovy tvorby jeho nejslabším filmem. A opětovně platí, že Verhoevenovy filmy by se neměly dočkat pokračování, viz RoboCop, Základní instinkt, Hvězdná pěchota a nakonec i Muž bez stínu. :-( ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jerry Goldsmith: 1. The Hollowman 2. Isabelle Comes Back 3. Linda and Sebastian 4. This Is Science 5. Not Right 6. What Went Wrong? 7. Broken Window 8. False Image 9. Hi Boss 10. Find Him 11. Bloody Floor 12. The Elevator 13. The Big Climb ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Nemôžeme urobiť nič viac?" - "Začnite si baliť veci z kancelárie." Verhoeven po príchode do USA natočil trháky RoboCop, Total Recall a Základný inštinkt, ale prepadákom Showgirls nechtiac zničil mnohé z toho, čo dotyčnými troma hitmi dokázal vybudovať. Chcel sa zahojiť návratom k sci-fi, ale Vesmírna pechota napokon zarobila menej, než čakal. A tak sa následne vrátil... s ďalšou sci-fi. Žiaľ ani to nebol taký úspech, ako sa čakalo; pri rozpočte 95 miliónov ich Muž bez tieňa nezvládol na celom svete zarobiť ani 12O. Verhoeven po náročnom natáčaní a opäť pomerne slabom úspechu v kinách hodil flintu do žita a vrátil sa domov, kde natočil Čiernu knihu. Pritom Muž bez tieňa si úspech zaslúžil. Je to znepokojivý, drsný a atmosférický stalkerovský sci-fi triler plný nielen nenápadne umiestnených škandálov (penis, vtip o Supermanovi), ale najmä v dobe premiéry grandióznych, nepochybne revolučných (a teda neuveriteľných) efektov. Verhoeven poskytol drastickú réžiu, Kevin Bacon skvelý výkon, scenár vtedy populárneho remeselníka Andrewa W. Marlowa (Koniec dní, Air Force One) je príjemne nepredvídateľný a nečakane ostrý. Napriek tomu snímka nie je až taká explicitná, ako mohla byť. Rapídne sa prestrihalo nielen zabitie psa, ale scéna znásilnenia bola rovno komplet vystrihnutá a objavila sa až na DVD medzi bonusmi (napokon však nie je zďaleka taká úchylná, ako sme čakali, pokojne vo filme mohla zostať). Kino Považan NMnV 2000 ()

Související novinky

Sequely od Sony

Sequely od Sony

13.07.2005

V Sony Pictures sa pomaly trhá neveľké vrece, z ktorého sa na nás v najbližších rokoch vysypú hneď tri pokračovania k známym filmom. Začnime najmenej zaujímavým - ROAD HOUSE 2: LAST CALL, ktorý bude… (více)

Reklama

Reklama