Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byl naprogramován tak, aby sloužil veřejnosti, udržoval pořádek, chránil nevinné, zneškodňoval zločince, kteří ovládli ulici. Napůl člověk, napůl stroj, ale celý policista - říkají mu RoboCop. Obří průmyslová společnost OCP převzala kontrolu nad policejním útvarem ve městě a od té chvíle přišlo o život 31 policistů. S rostoucí zločinností je třeba něco udělat. Vědcům a technikům se ale první pokus nezdaří - jejich robot zabije omylem nevinného člověka. Potřebují něco tak dokonalého, jako byl policista Murphy - než ho gangsteři rozstříleli na kousky - ale nezranitelného. Mladému vědci Mortonovi se podaří úžasná věc - spojí to, co zbylo z Murphyho s nejmodernější technikou a na světě je RoboCop - sen každého policejního náčelníka. RoboCop předčí ve své výkonnosti všechna očekávání - při jeho neuvěřitelných akcích se tají dech a naskakuje husí kůže. Jeho dokonalost má malou chybičku, která se stane osudnou těm, kdož pod záminkou ochrany veřejné bezpečnosti doufali, že totálně ovládnou město... (INTERAMA a.s.)

(více)

Recenze (667)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný sci-fi film od Paula Verhoevena. Má vydarený príbeh odohrávajúci sa v blízkej budúcnosti, kedy je polícia proti neustále narastejúcemu zločinu takmer bezmocná a hlavný vplyv v krajine má spoločnosť, ktorá už vlastní takmer všetko, aj políciu. Schopný policajt sa počas svojho prvého dňa na novom oddelení stane obeťou vplyvného gangu, ale využije sa pre prototyp novej zbrane proti zločinu, policajného kyborga. No spomienky sa mu nečakane vrátia a chce dostať tých, ktorí môžu za jeho smrť. Spracovanie je na tom pomerne dosť, ale dalo sa z toho získať aj o niečo viac. Určite musím pochváliť výbornú atmosféru mesta, v ktorom vládne zločin, nájde sa tu niekoľko skutočne vydarených scén, celý čas si to udržuje príjemne svižné tempo, takže nudiť sa tu rozhodne nedá, ale zároveň film obsahuje niekoľko výrazných prvkov, ktoré sa mi páčia, ale pôsobia dosť nedotiahnuto, napríklad psychológia hlavnej postavy po premene na kyborga. Jednoducho pri sledovaní sa nemôžem zbaviť pocitu, že takmer všetky zásadné prvky majú omnoho menej priestoru na úkor celkovej dynamiky a to je vlastne aj hlavný zápor filmu. Akcie je tu dosť a je aj celkom slušná, no aj tak sa nezbavím trochu rozporuplných pocitov. Na jednu stranu chválim, že je výborne natočená a pôsobí nadmieru nekompromisne a drsne, čo mám veľmi rád, takže sa tu nájde niekoľko skvelých momentov, ale zároveň pôsobí dosť staticky, keďže postava Robocopa svojim pojatím neumožňuje väčšiu rozmanitosť a nápaditosť. Jednoducho stále strieľa zločincov tou istou zbraňou a tým istým spôsobom a navyše sa nepotrebuje ani kryť. A tak sa tu vlastne ani nenájde nejaká dlhšia akčná sekvencia, ktorá by ma skutočne bavila, ale zase na tých pár scén, ako vražda policajta, smrť kyselinou alebo prezentácia policajného robota sa len tak nezabúda. Herecké obsadenie je na tom pomerne dobre, síce Peter Weller mi nepríde dostatočne zaujímavý, ale zase pre potreby filmu aj tak stačí, skôr ma bavila jeho partnerka Nancy Allen alebo plno známych záporákov. Réžia a technická stránka sú výborné, čo ale nie je žiadne prekvapenie, keďže Paul Verhoeven patrí vo svojej kategórii medzi najlepších. Tu sa dá vytknúť iba pár horších efektov s policajným strojom, inak vôbec nič, páči sa mi vizuálna stránka, atmosféra a aj veľmi dobré krvavé efekty. Robocop je klasika, ktorú poznám už od útleho detstva a videl som vlastne všetko, čo s touto postavou súvisí, ale napriek tomu kvôli spomenutým záporom nemôžem dať tomuto kultu lepšie hodnotenie. Ale aj tak patrí medzi filmy, ktoré sa dajú pozerať opakovane. 65% ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Film s výborným soundtrackem, atmosférou, herci. Při každém zhlédnutí cítím stejný respekt, jak při prvním podívání, jelikož mě pořád děsí scény jak zavraždí Murphyho. Velice syrový filme a velice kvalitní dílo z mého mládí. Mé hodnocení 5 hvězdiček. "Mrtvý nebo živý, půjdeš se mnou!" ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Netuším čím to je, ale filmy Total Recall a Robocop mne naprosto fascinují. Verhoeven dokázal vytvořit nadčasové sci-fi klenoty, které se dají srovnávat pouze s Lucasovými Star Wars. V době, kdy se podobná dílka točí už jen na zeleném pozadí, je možnost vidět starou ruční práci potěšením. Příběh filmu je možná přimočarý, ale jeho provedení, ať už se jedná o dialogy či hrdnivo "vzpomínání" na dávnou lidskost, mně vyrazilo dech. Velkou zásluhou na tom má samozřejmě také nezapomenutelná hudba, skvělé pojetí budoucnosti, nijak zmatené akční sekvence a sama kultovní postava neohroženého bojovníka za spravedlnost. Chápu že v tom někteří vídí sračku, ale pro mne, člověka jenž vyrostl na trikovém Matrixu či Pánu Prstenů, je tohle nezapomenutelný zážitek, který si v srdci a mysli uchovám až do smrti. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Akcna klasika od Verhoevena ktora ma naozaj potesila. Uz zo zaciatku ma dostalo velmi zdarne navodenie atmosfery mesta kde vladne zlocin a korupcia a skutocna spravodlivost vlastne ani neexistuje. Samozrejme to sa zmeni po prichode nasho plechoveho serifa, ktory po ranu nechodi daleko :) Vo filme ma prekvapila nielen velmi slusna akcia (prestrelky su ozaj vinikajuce), ale aj na americky film nevidana davka brutality ba az cronenbergovskych prvkov (smrt zapricinena kyselinou, to bola skutocna chutovka). Ale to Verhoeven ukazal aj v Total recall a Hviezdnej pechote, takze niet sa comu cudovat. Jednoducho je to sucast jeho reziserskeho rukopisu, a my sme mu za to vdacny :). Vyzivne, zabavne a zo skvelym finisom. (8/10) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

RoboCop je ukázkový především v nevídaně dobře provedeném žánrovém vybarvení. Málokomu se do hitech scifi podaří tak kvalitně implentovat potemnělost prostředí a především důraz na krev a brutalitu. Zvládl to z části Cameron v Terminatorech a právě Verhoeven zde. Technicky zdatně provedené, herecky slušně zvládlé - potěší padouši ve kvalitních vedlejších rolích a atmosfericky špičkové. Nejvíce člověk stejně ocení režiséra jako takového, protože jeho rukopis je znát v každém jeho filmu. U RoboCopa to platí na sto procent. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

RoboCop je legenda, ke které jsem se bohužel dostal až mnohem později, než bych asi měl. A když nefunguje nostalgie, je to problém, protože si člověk všímá chyb a nedostatků, a to hlavně pochopitelně v technickém zpracování. Přesto však musím říci, že ačkoliv se jedná o snímek z roku 1987, samotný RoboCop vypadá stále stejně drsně a jediné, co z dnešního pohledu pro nezaujaté může působit směšně je robot ED 209, který tenkrát prostě nešel rozpohybovat jinak, než digitálně. Čeho si cením je fakt, že na mě i v dnešní předigitalizované době dokázal Peter Weller ve své nejznámější roli zapůsobit a místy mě i pobavit. Ještě že se dočkáme remaku, který snad uvede do obrazu i mojí generaci...80% ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Je pozoruhodné,jak je filmografie Paula Verhoevena,co se kvality týče,pestrá."RoboCop" naštěstí patří do té lepší kategorie.Příběh je vlastně dost jednoduchý ( co taky jiného od filmu s takovým názvem čekat :) ),ale má patřičnou atmosféru,slizké padouchy a opravdu pořádně krvavou akci.Plus výborná hudba Basila Poledourise.Takže vlastně příjemná zábava... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Jeden z dalsich filmov 80-tych rokov, na ktorom som v detsve vyrastal. Posobi to takto ako detsky film o dobrom policajtovi-robotovi, ktory bojuje proti gangom, ale v skutocnosti je to film v niektorich statoch pristupny az od 18-tich rokov kvoli brutalite a krvi, ktorej Paul Verhoven nesetril, ale aj tento film patril medzi jednym z tych, ktory bol pred dvadsiatimi rokmi casto nahravany na VHS-ky a navzajom sme si tieto filmy vtedy poziciavali, kym otvorili videopozicovne. Dnes by som dal tomuto filmu asi 80%, ale nostalgia je silnejsia, takze 100%, pretoze toto su presne filmy, ktore mam velmi rad. Skoda, ze dalsie casti sli dolu vodou... 11.11.2010 ________ Peter Weller - (Policajt Alex J. Murphy / RoboCop) +++ Nancy Allen - (Policajt Anne Lewis) +++ Ronny Cox - (Dick Jones) +++ Miguel Ferrer - (Bob Morton) +++ Robert DoQui - (Seržant Warren Reed) +++ Ray Wise - (Leon C. Nash) +++ Felton Perry - (Johnson) +++ Hudba: Basil Poledouris +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Setkání po letech zafungovalo. Překvapivě příjemně!! Je tak trochu tvrdohlavý a zarputilý, o to větší potěšení z jeho smrti má jedna zločinecká banda. Zbytky Murphyho těla a mozek „zbavený“ paměti pomůžou jednomu experimentu, na jehož konci stojí nezničitelný kovový kyborg. Vytříbený nizozemský stylista Paul Verhoeven, vskutku zajímavý sci-fi tvůrce a úchyl do obnažené lidské „robotí“ kůže, natočil na svou dobu drsný, satirický a stále poměrně originální kousek, který se obouvá do světa bez morálky, těží ze slušných vedlejších rolí a solidní atmosféry! Na place nicméně nerad na něco čekal. Ovšem na samotný kovový oblek čekat musel, dokonce měsíce, než byli všichni spokojení. Musel tak přehazovat scény a harmonogram natáčení. Obsazení Petera Wellera do role Murphyho pomohlo, že byl drobnější postavy (Arnold se holt do obleku nenasoukal) a měl výrazné rty. Ovšem také měl v průběhu natáčení s mnohým problém. I se členy štábu. Na technicky zdatném a nápaditém výsledku to naštěstí nepoznáme. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jak se jmenuješ, chlapče? - Murphy! Paul Verhoeven a jeho klasický, brutální film a 80. léta v plné své kráse. Tyto snímky se prostě skutečně docení až v dnešní době, protože už je v současnosti nikdo netočí a zeje po nich černá díra. Naštěstí mám kdykoliv po ruce DVD s tímto opancéřovaným hrdinou, který kdysi rázně vkročil na půdu akční sci-fi. RoboCop i přes trošku stárnoucí triky, zraje jako dobré víno. P.S. Kurtwood Smith je jedním z nejlepších filmových záporáků všech dob. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"RoboCop" je absolutne béčkový americký akčný sci-fi snímok z osemdesiatych rokov. Film o fízlovi-cyborgovi a bande gangstov, ktorí vizerajú ako učitelia zo strednej školy. Celé je to prešpikované neuveriteľne stupidnými dialógmi. Predstava režiséra P.Verhoevena o budúcnosti s počítačmi ako skryňa, nezmyselnými technológiami a autami, ktoré už v dobe vzniku tohto diela nemohol nikto považovať za model budúcnosti, je hlúpa. Ako nakonec aj idea a spracovanie celého filmu. A mimo to: A.C.A.B. (All Cops Are Bastards!). ** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jeden z top kousků 80 let. Verhoeven se nezapře a kromě akce brutality a slušný dávky nekorektností je film i precizní satirickou ódou na násilnickou Ameriku. Pravda po stránce vizuálu a efektů se na tom podepsal zub času, ale pokud jste si tenhle film oblíbili za svých mladých let budete k němu mít vřelý vztah navěky. Není to sice úplná dokonalost, ale mám ten film hodně rád, tak uvidíme jak dopadne remake, kterej tu máme co nevidět. Každopádně tenhle původním film považuji za solidní klasiku a udílím mu 85% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Viděna ještě krvavější Director's Cut. Jinak samozřejmě nesmrtelná klasika, která kdysi čile kolovala na WHS. Dnes si troufám tvrdit že kult. Není dne, abych nepomyslel na toužebně očekávaný remake. Clarence J. Boddicker, Leon C. Nash, Emil M. Antonowsky, Joe P. Cox a Steve Minh to je pětice pěkně ostrých záporáků, které stojí za to si připomenout. 100% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Drive jsme nad tim slintali a kazdy to chtel mit na VHSce - dnes to vypada smesne a vlastne to ani tak dobre neni. Z dobreho nametu se podarilo vytvorit pouhou beckovou podivanou. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Hodnotit podle toho, jak tenhle film vnímám dnes, to znamená podprůměrnými dvěma hvězdičkami pro typické akční SF béčko z let osmdesátých (s momentálně už směšnými efekty a slabými hereckými výkony), nebo dát 4 až 5 hvězdíků s ohledem na nadšení, když jsem film viděla poprvé coby puberťačka? Je to zapeklité dilema, které jako obvykle vyřeším kompromisem, tedy mírným nadprůměrem. Dlužno dodat, že "RoboCop" si nikdy mé srdce tak docela nezískal, ale bavil mě a vždy jsem padouchům přála pořádnou nakládačku:-). 65% ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Tohle je dost břečka... Čekal jsem aspoň nějaké odpovědi na otázky kam zmizelo dítě a žena apod.Achjo- ty" triky"... Až na toho rozmáznutého padoucha na skle auta je to úplně zoufalé... Navíc Peter Weller je hovnř, to mi nikdo nevymluví (ale Nahý oběd jsem ještě neviděl...) ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

..skvělá hudba, zajímavý herec v hlavní roli a perfektní nastínění možné budoucnosti s privátním policejním sborem, originální a prostě dobře udělané.. ()

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

RoboCop našel režiséra

RoboCop našel režiséra

21.11.2019

Vycházející australský filmař Abe Forsythe (Little Monsters) byl čerstvě najat k režii chystaného filmu RoboCop Returns pro MGM a Atlas Entertainment. Forsythe tak nahrazuje Neilla Blomkampa, který… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Reklama

Reklama