Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní krimi seriál podle stejnojmenného románu P. D. Jamesové. Intendant Scotland Yardu Adam Dalgliesh přijíždí na návštěvu ke starému knězi Baddeleymu, který žije v domově pro invalidy v Dorsetu. Po sérii podivných úmrtí na Toyton Grange, která se vždy jeví jako nešťastná náhoda, se Adam pouští do vyšetřování, které vyústí ke střetu tváří v tvář s rafinovaným vrahem. (contrastic)

(více)

Recenze (26)

CSSML 

všechny recenze uživatele

Další velmi povedená série s nečekaným rozuzlením. Zatímco v sérii „Zahalte jí tvář“ byli podezřelí téměř všichni, v této není podezřelý skoro nikdo. Herecké výkony jsou na slušné úrovni. Nad ostatní ovšem vyniká John Franklyn-Robbins v roli sarkastického Henryho Carwardina, pro nějž platí Dostojevského: „Sarkasmus: poslední útočiště skromných a čistých lidí, když se někdo hrubě vloupává do soukromí jejich duše.“ ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Rád by som ohodnotil vyššie, ale nedá sa. Tá predloha je proste skvelá, divák opätovne až do samého záveru nepozná identitu vraha a len na slepo strieľa od brucha. Lenže samotný seriál miestami pôsobí tak nejak nudne. Všetci hrajú podľa nalinajkovaných emócií, bez akýchkoľvek výkyvov, pričom o nejakom nastolení čo i len minimálneho napätia, ktoré by nebodaj zahralo na temnejšiu nôtu nemôže byť ani reč. Divák je svedkom skvostných dialógov, ktoré ale tak či onak časom omrzia. Nemá to taký spád, ako by sa žiadalo, pričom príbeh a rozuzlenie skrátka nie sú všetko. Chcelo by to "nový kabát". ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasická britská detektivka s úctou k žánru převedená do televizní podoby. Tak má vypadat Adam Dalgliesh. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ušatý detektivní dlouhán Adam Dalgliesh ze Scotland Yardu dal práci socialistickým ruchařům a naondulovaným socialistickým hospodyňkám dodal hlavní téma ke konverzacím v prodejnách Pramen o tom, kdo je vrah. V osmdesátých letech minulého století tento ušlechtilý lamač natáček a pilníků tehdejších dam mohutně tlačil na vaginální stěny psavé autorky detektivních románů P.D.James (lze se jen s úspěchem dohadovat co přesně značily její iniciály), až svolila, aby její literární díla byla převedena do televizní podoby, následně se s jejími literárními adaptacemi roztrhl pověstný pytel. Byly to sice mimořádně pomalé, ovšem poměrně inteligentně vyvedené detektivní spletence, které diváci byli ochotni rozplétat třeba po šest večerů, aniž by si nějak stěžovali na krajně nepůvabnou kameru a celkově nevalné technické zpracování, které svorně provázelo tyto detektivky. Ovšem hudební motiv byl mimořádně vyvedený, takže podmanivě doprovázel záhadné dění kolem vražd. Identita vraha, někdy i vrahů, zůstala utajena do posledních minut. V případě této série ovšem byla nešikovně vyzrazena o něco dopředu, načež amatérské "akční" vyvrcholení u inkriminované Černé věže budilo pousmání. A hádejte, koho asi tak ztvárnil známý Art Malik. Perfektní Roy Marsden v titulní roli dedukcí obdařeného detektiva vyšlapal cestu jinému britskému kolegovi jménem James Bond, kterého zde soudruzi tehdy nestrpěli. A já se střídavě nudil a (neo)mylně určoval vraha. 6/10 ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba, výborný dabing. Výčet kladů končí. Televizní formát je hrozný, některé záběry opravdu odfláknuté, celý děj by se s přehledem vešel do dvou dílů, zbytek je jen plané tlachání. Asi dalšího Dalglieshe oželím. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Detektivky P.D.Jamesové mám rád, takže přehlídnu zbytečně akční skoroamerický závěr, přimhouřím oko a za atmosféru panující v Dorsetu dávám plný počet. Navíc přihlížím k tomu, že Adam Dalglish si s vyšetřováním musel pomoci sám. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Vynikající TV detektiovka podle PD James. Se skvělou atmosférou, charismatickým inspektorem Dalglishem, skvělou hudbou. Nejlepší na tom všem je, že je divák od začátku až do konce udržovaný v napětí, indicie přicházejí postupně a člověk si je skládá spolu s detektivem. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Tak tento seriál jsem si opravdu užil. Přesvědčivý Dalgliesh postupně rozpletl zamotaný příběh a musím říci, že jsem se snažil najít motiv i hlavního negativnho hrdinu, ale jako vždy jsem neuspěl, protože na toto se opravdu přijít nedalo. Podobně jako další uživatelé csfd.cz, jsem si tento seriál pamatoval z dob socialismu, kdy platil za výjimečný počin na tehdejších obrazovkách. Za tu dobu kouzlo trochu vyprchalo, ale většina zůstala... ()

BASE 

všechny recenze uživatele

Nevím už, jestli jsem se víc bál u Černé věže nebo u Zahalte jí tvář... každopádně si pamatuju, že jsem si musel každý díl u rodičů vyprosit/připadalo jim asi nevhodné, aby malé dítě sledovalo tak silný příběh. Spolu se seriálem Oznamuje se vražda tvoří trio top v žánru.... ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější televizní série s Royem Marsdenem jako Dalglieshem. Podoba šestidílného seriálu téhle detektivce vůbec neuškodila. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Velmi ponurý Domov pro invalidní pacienty, kde dochází k podivným úmrtím, spousta zvláštně se chovajících osob, strašidelný maják, geniální hudba... Moje nejoblíbenější série s Dalglieshem, hlavně díky místy až hororové atmosféře. ()

zaseprd 

všechny recenze uživatele

Shrben u klíčové dírky, odháněn babičkou, druhý den ve škole kruhy pod očima. Tohle bylo hodně silné kafe v dobách, kdy jsem byl ještě špunt. ()

Scytale 

všechny recenze uživatele

Za totality jedna z největších pecek detektivního žánru, která se k nám přes Železnou oponu dostala. Při televizní repríze v roce 2009 jsem měl již jen pocit, že se tam vlastně kromě neustálého pití čaje nic moc neděje :-) Vysoké hodnocení dávám převážně za geniálně ztvárněnou postavu Adama Dalglieshe a nějakou tu nostalgii. ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Opět ta inscenační ponurost chladného anglického venkova a ty divné tváře v divném oblečení. Ale má to své kouzlo, chybí akce, ale nechybí suchý humor a duševní prokreslení jednotlivých postav. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Kvalita zfilmování sice není bůhví jaká, Poirot je vizálně hezčí, ale líbí se mi na tom, že je to tak dlouhé a že to působí téměř jako by to člověk četl. Velmi klasická britská detektivka, postavená na rozhovorech, odhalování motivů jednání všech lidí, žádné střílení (hlavně). Velmi příjemný počin na víkendovou relaxaci, hlavně pro ty co milují detektivky:) Ale je pravda, že mnohem raději bych příběhy P. D. Jamesové vstřebala knižně... ()

Joll 

všechny recenze uživatele

Klasické krimi dávané u nás za komančů, avšak velmi dobré a napínavé občas bych se nebál říct, že až horrorově. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Navzdory podivnému závěru velmi solidní "Dalglieshovka", na kterou mám i krásné vzpomínky ze svého dětství.. ()

Reklama

Reklama