Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blízká budoucnost. Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) je každou noc pronásledován snem, ve kterém se ocitá na Marsu. Během návštěvy virtuální cestovní kanceláře zjistí, že mu byly nedávno vymazány vzpomínky a ve skutečnosti byl zcela jiným člověkem. Jeho procitnutí z něj náhle dělá cíl všech jeho bývalých spojenců i nepřátel... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (870)

Lima 

všechny recenze uživatele

Stručně řečeno, TOTAL RECALL je skvělý film. Dokonce bych řekl, že po Blade Runnerovi je tím nejlepším filmovým zpracováním nějaké Dickovy novely, tentokrát v neopakovetelném podání geniálního úchyla Paula Verhoevena. Jeho režie je dynamická a jeho zaliba ve spoustě krve a násilí pro něj typická a svým způsobem neodolatelná :o) Příběh je správně dickovsky temný s nejednoznačným koncem a tak to má být. Triky jsou na svojí dobu fantastické a po zásluze byly odměněny Oscarem. A nesmím zapomenout vyzdvihnout nápaditý soundtrack Jerryho Goldsmitha, který se neoposlouchá a jenž patří mezi to nejlepší, co Mistr složil. Sci-fi pecka pro fajnšmekry. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Myšlenky Phillipa K.Dicka, akce hodná Arnolda a k tomu extra cool hlášky ("Do you think I'm the real Quaid? Yes, I Am." - kdo neviděl, nepochopí) a několik zajímavých vysvětlení hodných dlouhé diskuze. Musím říct, že jsem spokojená a jde o jeden ze tří nejlepších filmů podle Philipa K.Dicka (vedou samozřejmě Blade Runner a Minority Report), ale i o jednu ze tří nejlepších věcí s Arnoldem (spolu s Terminátory a Pravdivými lži). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Myslím, že P. K. Dick by s takhle kvalitní adaptací mohl být spokojen, narozdíl třeba od takového R.A. Heinleina, jehož Starship Troopers Verhoeven vyloženě zprznil...a ještě jeden spojovací článek s Hvězdnou Pěchotou - skvělý Michael Ironside:) Total Recall skutečně byl Matrixem svojí doby, některé efekty berou dech i dnes (i když leckdy jen z čisté nostalgie:)). Na 80% se dostáváme díky skvělému hudebnímu doprovodu od Jerryho Goldsmithe. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Umělé vzpomínky, sofistikovaný příběh, brutální násilí, sci-fi prostředí, výlet na Mars, hnusní mutanti, Sharon Stoneová, naštvaný Arnold, obstojné triky, drsná muzika, odporní padouši, nepovedený a nejednoznačný konec: Tak tohle všechno ve filmu je, avšak týden po zhlédnutí už si dokážu vybavit pouze to brutální násilí. No, alespoň něco. 80% Zajímavé komentáře: hirnlego, Dan9K , k212, gr8 escape, Honza dAve, D.I.G ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála dobrých filmů, kde se vyskytuje AS. A opět to není jeho zásluhou: tolik potřebné ingredience v tomto filmu je zajímavá předloha, promyšlený děj, tradiční Verhoeven a teprve pak až to ostatní. Zpětně mám pocit, že je dobře, že snímky, kterými se nechávali unášet tehdy patnáctieltí kluci, si já vychutnal znovu a později. A změnil jsem názor. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

"Nepůjdem do kina? Teď jde v Alfě novej film s Arniem, prej je to hroznej masakr, moc nechápeš o co jde, ale pere se tam krásná blondýna s krásnou brunetkou, jsou tam mutantíííí, dost se tam střílí a Arnold ukáže bicáky, ty vole." "To zní dobře půjdem". Takhle nějak jsem asi před 17 lety byl nalákán do tehdy nejluxusnějšího kina v Praze na novej film s Arnoldem. Včera jsem si dal film sám od sebe znova a můžu říci toto: je to hroznej masakr, moc nechápu o co jde, ale pere se tam krásná blondýna s krásnou brunetkou, jsou tam mutantíííí, dost se tam střílí a Arnold ukáže bicáky, ty vole. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tohle je dost možná vůbec nejlepší film, v němž se vyskytuje Arnold Schwarzenneger. Poprvé jsem to viděl vpodstatě hned jako žhavou novinku a byl jsem více než příjemně překvapen, a kupodivu i když se na ten film kouknu po letech, vždycky mě zaujme. Samozřejmě že se nejedná o žádné veledílo, které jednou provždy změnilo nazírání diváků na Arnoldovo herecké "umění", ale faktem zůstává, že scénář má hlavu i patu (samozřejmě v mezích žánru), herci vesměs zbytečně nepřehrávají nebo nedávají najevo "jak moc je to nebaví", triky jsou na velmi slušné úrovni a i hudební stránka má něco do sebe. Prostě povedená oddechovka bez nároku na větší soustředění a hluboké přemýšlení. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $65miliónovTržby USA $119,394,840Tržby Celosvetovo $261,299,840║ úžasná jazda s Arnoldom, skvelé sci-fi, akcia, triky, masky, či odfrky /90%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Svět, kde se dají myšlenky vymazat i uložit. Na místě, kde se neprodává voda, ale vzduch (kyslík). Zde Douglas Quaid přemítá o svém skutečném já a vzpomínkách, které patří tajnému agentovi nebo jsou jen pozůstatkem návštěvy ve společnosti Recall. Výborný Arnold a především Verhoeven, který se nebojí propustit uzdu fantazii a vytvořit bizardně zvrácenou podobu Marsu, jako místa plného odpadků, mutantů a jeho oblíbené krve. Naprosto skvělý film, v kterém se pro mě spojili tři hvězdy své doby Arnold Božský, Sharon Krásná a Paul Krvavý :). PS: film z povídky vychází (jak je u povídek Dicka zvykem) jen volně. V ní se totiž Quaid nedostane ze Země, takže celý Mars je jedna velká improvizace scénáristů... ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Krásně zamotaný příběh, který jsem dodnes stoprocentně nepochopil. Ovšem je to natočeno bravurně: na tehdejší dobu výborné vizuální efekty (Oscar), tehdy ještě slušný Arnold a dravá režie Paula Verhoevena. Zapomněl jsem na něco? No jistě, výborná hudba Jerryho Goldsmithe. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Celá tato dickovská adaptace má jeden jediný zádrhel. A sice, že v hlavní roli není někdo poněkud civilnější než-li Arnie. Mám ho sice hodně rád, ale do paranoidní adaptace Dickova díla zrovna dvakrát moc se svou postavou nezapadá, byť se snaží seč může. Jinak je vše jak má být. Tempo, efekty, režie i vize budouctnosti. Spolu s nepřekonatelným Blade Runnerem jednoznačně nejlepší filmová adaptace Dicka. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Akční sci-fi bomba s mým oblíbeným Arnoldem a že to stojí za to. Střelba do civilů jako by se nechumelilo :-)))),mutanti, trpasličí děvka, nafouklý přetlakovaný ksichty a nejlepší rozvodová scéna v dějinách kinematografie. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Zábavná, provokativně extravagantní, oduševnělá, viscerálně terapeutická, prostě typicky verhoevenovská… Rudá záře nad Marsem. Jestliže Joyce transponoval mýtus homérský, Verhoeven zamýšlel transponovat mýtus marxovský. Stanoviska marxismu nicméně chytře zneutralizoval, protože až do konce nedává definitivní klíč k tomu, zda tu máme co do činění se snem nebo realitou, a tudíž zda měníme duchovní nadstavbu či ekonomickou základnu. K neradosti fanoušků P. K. Dicka má celá podívaná blíže k rozmáchlé space opeře než k sedavé introspektivní paranoii, přičemž na vrub to jde bombastickým efektům, které vše ostatní ve filmu přebyly a přiměly Verhoevena, aby se na nějaký psychologizování vykašlal a posunul film k bezhlavé akci kmitající v Arnoldově temporytmu. Přestože jsem skeptický ohledně jakéhokoliv posuzování hereckých výkonů, protože vzhledem ke komplexitě každého filmu nikdy nelze oddělit vklad scénáristy (napsaná role), kameramana (nasvícení, zabírání), režiséra (vedení herce), charismatu člověka a jeho skutečného výkonu - jinými slovy kdykoliv někdo spustí o hereckých výkonech, jedno při jakékoliv příležitosti, dívám se na něho malinko úkosem -, tak přesto nelze Arnoldovu performanci nekvitovat, dvojnásob proto, že je obsazený proti typu do role nevinného civila přeneseného do necivilizovaného prostředí. Jestli se někde lámal přechod od miniatur k CGI, pak někde tady na začátku devadesátých let mezi Total Recall a T2. Kupříkladu proslulá rozplátkovaná hlava tlusté lady je kompletně mechanická práce, tzn. žádný computery, ale kabely, silikonový odlitky a starý dobrý servomechanizmy. Digitální triky stárnou o mnoho rychleji než analogový, proto je filigránsky udělaná 2001 nesmrtelná, proto má Total Recall v análech zaděláno na tuhý kořínek, roller-coasterovému béčkovému vyznění navzdory. Analogový triky a poctivý miniatury nasvědčují také tomu, proč se Total Recall přes četné spekulace odehrává v realitě. Dnes je tomu spíše naopak a filmy jako Počátek a Prokletý ostrov pracují s postavami, které sužují děsivé noční můry, z nichž se nemohou probudit do reality. Kdysi jsme si v tomto kontextu říkávali, že slabší povahy, které nedokážou unést realitu, utíkají do snu. Dnes bychom mohli spíše říci, že lidé, kteří nedokážou zvládnout své sny, utíkají do reality, kde mají alespoň zdánlivý pocit, že mají věci pod kontrolou. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Jeden z nostalgických hříchů mládí/dětství. Kuato Otevřtemysl po sobě kdysi zanechal milou stopu v podobě pár krušných dětských nocí a závěrečné tríčky s obličeji potěší i po tolika letech. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Film, kterej nezískává ani po letech body (hvězdy) za nostalgii, ale za to, jakej opravdu je. Verhoeven potrénoval na Hvězdnou pěchotu a Arnold si střihl další z rolí, na který se nezapomíná. Možná film, na kterej se bude dát koukat furt! Jestli ho nějakej magor nezkurví remakem..... ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Viktorka se narodila v roce 1989, Total Recall 1990. Viktorka se věkem stává atraktivnější, Total Recall bohužel opakem. Viktorce Total Recall 19 let unikal, ale neunikl :o) Viktorka je ráda :o) No co si budeme povídat, Total Recall má do dokonalosti daleko a oproti hodně mladším snímkům zaostává, ale na svou dobu, je to velice zdatné dílo. Námět nápaditý, hudba mi k ději pasovala, z efektů mi rozum stál a herci v čele s Arnoldem odvedli slušný kus práce. Právem si, i přes hrozné poulení očí a mutanty, zaslouží být červený :) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Někdy k úspěšnému sci-fi stačí pouze nastřelit kulisy a přitvrdit muziku. Verhoeven na to jde poněkud pochybným způsobem, pouští ze řetězu svůj zvrácený vkus a dává Arniemu pocit, že hraje v důmyslně zaobalené hře na diváka proti všem zlým členům společnosti. Ne, tudy ne. Krev se hodí do Robocopa a drsné vypořádání se s netradiční manželskou krizí do otevřenější satiry. ()

Související novinky

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

22.01.2020

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate divákům přinese řadu nových oceňovaných snímků (Malý Joe, Vivárium, H0use), které budou soutěžit o hlavní cenu festivalu, ale i nesmrtelné… (více)

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

08.08.2018

Režisér Paul Verhoeven (RoboCop, Hvězdná pěchota) se do paměti filmových fandů nadosmrti zapsal jako autor kultovních pecek Total Recall s Arnoldem Schwarzeneggerem či erotického thrilleru Základní… (více)

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

09.03.2018

O comicsovém nakladatelství Valiant Entertainment jste možná nikdy neslyšeli. Podobně jako Marvel a DC ale má svůj propojený vesmír s tisícovkami postav, který se teď převádí na velké plátno.… (více)

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

06.01.2014

Paul Verhoeven dal světu trojici výjimečných akčňáků – Total Recall, RoboCopa a Hvězdnou pěchotu -, které díky kombinaci satirického nadhledu a brutální akce těžko někdy upadnou v zapomnění. Bohužel… (více)

Reklama

Reklama