Reklama

Reklama

Kampaň proti klimatu

  • Dánsko Kampagnen mod klimaet (více)
všechny plakáty
Trailer
Dánsko / Finsko / Norsko / Švýcarsko / Belgie, 2020, 53 min

Obsahy(1)

Dánský investigativní film o lobbistech za klimatický skepticismus... Jeden zásadní příklad odporu proti opatřením za lepší klima. Jejími představiteli jsou pochopitelně největší hráči ropného průmyslu. Jejich cílem je, aby běžný občan „pochopil“, že ve vědě o klimatu existuje mnoho pochybností, že je stále vše nejasné, nepodložené. Podle dokumentů chce ropný průmysl, aby veřejnost pochybovala o vědeckých nálezech týkajících se klimatických změn. Na vrcholné schůzky nejsou zváni vědci. Program pro národní média, navrhuje osm způsobů jak ovlivňovat média tím, že zaplatí a vyškolí „vlastní“ vědce. Dále vysvětluje, jak se budou snažit ovlivnit novináře. Atd., atd. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

whack 

všechny recenze uživatele

Zamysleniahodný dokument, jeden z mála, ktorý približuje problematiku globálneho otepľovania a klimatickej zmeny z pohľadu klimaskeptikov. Kde vznikajú vo verejnosti tendencie popieračstva? Korene toho sú vo veľkých korporáciách, ktoré svojou činnosťou CO2 vytvárajú a profitujú z toho. V dokumente sú ukázané dôkazy dezinformačných kampaní, ktoré tieto korporácie vedú. Vrátane dokumentov ako vnútorný Akčný plán proti klimatickej zmene, a pod. Dokázateľne dotujú klimaskeptikov miliardami dolárov, aby za nich títo konšpirátori zakrývali a marili snahy klimatického hnutia. Multimiliardoví lobisti ovplyvňujúci pseudoexpertov, niektoré médiá a politikov, ktorých demagógie podporujú dezolátov, ktorí zase svojimi konšpirátorskými webmi zmagorujú časť verejnosti. Títo ľudia majú pocit, že sú nad vecou a že odhaľujú pravdu, ale v skutočnosti sú len zamotaní v bludnom kruhu tých najšpinavších konšpiračných teórií, ktoré organizujú nadnárodné korporácie a záujmové skupiny, ktoré majú z klimatickej zmeny a ničenia prírody zisky. Hnus. Dôležité vidieť. (podobné dokumenty: Greedy Lying Bastards a Merchants of Doubt) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je vidět , že většina vědců udělala revoluci a přes dlouholeté masové uplácení ropnými společnostmi houfně přeběhli do nového paradigmatu "změna klimatu je" a kdo zůstal ve starém, stal se divným. Museli, protože změn si nyní všímají už i obyčejní lidé. V dokumentu se sympaticky ukazuje na hlavní odpůrce paradigmatu už před 30 lety. Zatím nikdo nemluví o hlavní příčině změny klimatu - přelidnění. Podle prognóz jen třeba v Africe se má do roku 2050 počet obyvatelstva opět ztrojnásobit. Nasává je demograficky vymírající Evropa. Čína zrušila politiku jednoho dítěte a staví nebo má naprojektováno 218 dalších uhelných elektráren apod. Tyhle věci se v dokumentu tvůrci nezmínili. Stejně také to, že se dnes neformálně odhlasovala adaptace na změnu klimatu, místo jejímu zamezení. Již dnes způsobila ve světě škody větší než obě světové války dohromady. Po formální stránce to odsýpalo, i když to vyžaduje se bez oddychu stále soustředit. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

AFO 2021 online. Sice jsem během celého snímku měla chuť těm idiotům dát ťafku a na konci snímku ze mě byl uzlíček nasranosti, ale tak se vlastně pozná dobrý dokument :D Vyvolal ve mně nějaké pocity a to hodně silné. Už jen ten začátek "Takže více CO2 v atmosféře, je dobrá věc?" - Trumpův poradce Myron Ebell - "Ano, to si myslím rozhodně, potože více CO2 je vědecky prokázáno, že planeta více zezelená." Plesk! Jako docela by mě zajímalo, jak většinu z nich přesvědčili, aby v dokumentu vystoupili. Jediný, kdo to tam řekl naplno, byl Jerry Taylor, ale furt neodčiní to, že 10 let ovládal media a tvrdil, že globální oteplování neexistuje. Občas jsem byla i já v šoku, že vlastně topkové světové univerzity jsou sponzorovány ropnými společnostmi a malým písmem v řádech a stanovách je napsáno, že členové rady (jimiž jsou hlavní sponzoři) mají možnost rozhodovat o výzkumech na daných univerzitách. Glass breaking...Z dokumentu mi relativně vyplynulo, že každý think tank je prostě zlo. To, že ropné společnosti pracují se stejnými lidmi jako tabákové společnosti, které kdysi dávno popíraly, že by kouření mělo negativní vliv na zdraví, asi nikoho nepřekvapí. Ale jak bylo řečeno, prostý fakt... popírači klimatu nejsou většinou primárně vědci, jsou to velice zdatní PR pracovníci. Vědci naopak nejsou zdatnými řečníky. A to je základní kámen úrazu. 4,5* ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Na to, že to má hodinu, se to neuvěřitelně vleče. Je to asi zvoleným tónem, který se bere příliš vážně a s obyčejným soundtrackem a střihem bez jakéhokoliv rytmu poodkrývá záhadu, která je předvídatelná ještě před začátkem filmu. Dalo se to čekat a je to vidět na stovkách dalších kauz. Výrobci "fake news", "pochybností" a "dezinformací" znají neuralgické body společnosti, veřejných debat a mainstreamové informovanosti a neštítí se své znalosti kdykoliv zneužít. Od voleb, přes ovlivňování politiky až po chování jednotlivců. V tomto ohledu je ten úšklebek na závěr žaludek svírající... ()

Azurose 

všechny recenze uživatele

Zajímavý investigativní dokument, který vás nechá ještě dlouho přemýšlet po jeho zhlédnutí. Velice jsem uvítal změnu, že někdo zkoumá popírání globálního oteplování namísto jeho podporování. Kdyby byly vynechány některé opakující se informace, mohlo by to být celé kratší, avšak to nevadí, protože film vůbec nenudí. Chvílemi mi připadalo, jako by se do sebe témata zamotávala a v některých chvílích jsem ze všeho cítil hrozný chaos. Možná schválně, možná nedopatřením... Stále mi vrtá hlavou, jak přemluvili protagonisty k výpovědím, když jim to může více uškodit, než pomoci... Musím to ale uzavřít tak, že je to fajn film k poznání jiného úhlu pohledu na celou klimatickou krizi. ()

orgia 

všechny recenze uživatele

Dost veci uz jsem vedel, ale docela me prekvapilo, ze klimapopiraci driv pracovali pro tabakove spolecnosti. Ale dava to samozrejme smysl. ()

Eterninox 

všechny recenze uživatele

Pamatujete na Thank you Smoking, kde Aaron Eckhart jako fiktivní profi-kecal vtipně mlží o tom, že kouření škodí zdraví, aby nějaké svérázné vedlejší postavy nepřišly o práci? Tak si představte film, kde armáda opravdových, dobře financovaných profi-kecalů desítky let mlží o tom, že klimatické změny drasticky zkracují životnost lidské civilizace, aby šéfům ropných mega-korporací mohly dál naskakovat nuly ke kvartálním bonusům. A k tomu ještě přihazují hlody typu "Díky CO2 se planeta zelená, takže čím víc ho vyrobíme, tím lépe." Řemeslně to mohlo být zfilmované lépe, nicméně pokud chcete vidět film, ze kterého si řeknete "lidstvo je totálně v hajzlu", tak možná ani neni lepší kandidát. 85% ()

kondor77 odpad!

všechny recenze uživatele

Manipulativní dokument, který žongluje s fakty jako ruská státní televize. Hloupé děti a lidé trpící absencí kritického myšlení ho ale jistojistě ocení. ()

Martin_cz 

všechny recenze uživatele

Novější a méně zajímavá verze dokumentu Merchants of Doubt z roku 2014 rovněž inspirované knihou v obou dokumentech zmiňované Naomi Oreskes. Jako fajn doplnění pak může být film Děkujeme, že kouříte (2005). ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem kroutil hlavou, jak v 21. století, s nabitým internetem, se sociálními sítě, s youtube, je možné, aby někdo zpochybňoval práci vědců zrovna v něčem tak jasném jako je klima. Když pominu, že změny na planetě Zemi vidíme všude kolem sebe, pak existuje také mnoho dokumentů třeba zrovna od BBC, která upozorňuje na změny v přírodě i u zvířat. A za nimi stojí renomovaní dokumentaristé například David Attenborough. Každý si přeci musí položit základní otázku, komu vyvracení zdánlivých mýtů o klimatu prospěje. U ropných společností je to přece více než jasné. Podstatnou částí dokumentu ale měly též být dotazy politiků. Kolik jich přislíbilo omezit spalování fosilních paliv a větší akci v boji proti globálnímu oteplování? Někteří jsou zde i zmíněni. A výsledek? USA odstoupily od klimatických dohod, Čína si libuje dál ve svém prvenství největšího znečišťovatele...tak o čem se tu pak bavíme. Kdyby vlivné osobnosti - celebrity, ale i politici, byli hlavně ti, kdo o těchto tématech mluví, popularizují práce vědců a výsledky jejich prací, neměli by manipulátoři a velké koncerny šanci. Problém je, že člověk je ve své podstatě sobec. ()

Knightey 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi dobrý dokument a zároveň hodně smutný. A as i obyčejný člověk, se nikdy nedozvi, kde je opravdu ukrytá pravda. ()

Reklama

Reklama