Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V „nejlepším holandském filmu století“ zaktivizoval Verhoeven svoje oblíbené téma lidské sexuality a jejího zkoumání. Bouřlivák a promiskuitní sochař Eric Vonka (Rutger Hauer) potkává po četných avantýrách tu pravou, krásnou Olgu. Po krátkým čase se berou a v sérii retrospektiv sledujeme jejich vztah. Jak mezi „milenci“ postupně vzrůstají neshody, přiživované matkou Olgy, mění se i nálada filmu z extrémní otevřenosti do příběhu o ztrátě iluzí. (Shadwell)

(více)

Recenze (84)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Skandalózní snímek, kde se šuká a umírá na rakovinu. 1) Ve své době (pro útlocitnější možná i dnes) lehce skandální snímek, který si nebere servítky a zobrazuje různé věci, o kterých se mezi "slušnými lidmi" prostě nemluví. A tak nevěstě při svatebním obřadu praskne voda a přiběhnuvší pes ji slíže nebo třeba hrdina ručně zkoumá stolici své dívky, aby zjistil, jestli je její obava z rakoviny na místě. Ve více či méně podobných situacích si režisér libuje a překvapivě kultivovaně předává divákovi spolu s pocity rozpaků, trapnosti a nepatřičnosti i poznání života bez příkras a bez autostylizačních filtrů, za které se tak rádi schováváme._____ 2) Ve filmu nemám, s kým bych se ztotožnil. Hlavní hrdina šuká jako králík a život žije tady a teď. Chuligání a suverénně se posunuje od trapasů k průserům. Hlavní hrdinka je vulgární megera bez duchovního backgroundu rovněž žijící přítomným okamžikem. Svět okolo tvoří oběti a lhostejný kompars. Nejoblíbenější holandský film století? No pozdrav pánbůh. Ale jak znám Holanďany..._____ 3) Rutger Hauer hraje báječně. Moc nemluví, proč taky, když všechny potřebné emoce dokáže vyjádřit jinak. Trochu bych mu ořezal velký zadek, i když nemyslím, že bych tím zvýšil jeho nesporné herecké kvality._____ 4) Jak o tom tak uvažuji, mám k filmu vlastně jenom jedinou výhradu - emocionální odtažitost. Žádný smích, dojetí, obavy, nic jsem necítil, neprožíval. Byl jsem režisérem odsunut do pozice nezaujatého pozorovatele. Je to možná dobré pro rozbor díla, ale víte, co neprojde srdcem, to neexistuje._____ 5) Takže mi to vychází na tři hvězdičky + jednu za eroticky zajímavého Rutgera (vlastně jenom půl, ta druhá půlka je proto, že mi tři připadají přece jenom málo). ()

swed 

všechny recenze uživatele

Perverzní poetika "Turks fruit" poskytuje nevšední zážitek, který může mnohé diváky odradit či dokonce šokovat. Verhoeven si nebere servítky a jeho krásně natočená prasárna kontrastuje s režisérovými pozdějšími filmy natočenými pro Hollywood, které jsou ve srovnání s jeho domácí tvorbou (zahrnující například fenomenální "Černou knihu") umírněnější a pro samotného tvůrce limitující. K úspěchu filmu jistě dopomohl i Rutger Hauer, jehož postava si nehledá sympatie publika, ale naopak ho dráždí svou animálností, tolik typickou pro celý snímek. 8/10 ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších nizozemských filmů. To nic moc teda. Hlavní hrdina mi na začátku celkem vadil pak jsem si na něj zvyknul. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Holandskych kvalitnych filmov je fakt malo, ako safranu. TRochu ujete, ale nijak uchylne - sex a manzelstvo bolo hetero . 70 % ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Vyhlášeno nejlepším nizozemským filmem 20. století. Je to v podstatě takový milý romatický příběh. Rutger Hauer hraje ne moc úspěšného sochaře, který klátí skoro každý den jinou sukni, až automobilová nehoda ho svede s dívkou, která se stane jeho femme fatale. Po nějakém čase ho opustí kvůli jinému, takže začne zase v depresi klátit co potká, aby po nějakém čase ji opět potkal, ale tohle další setkání už nebude mít šťastný konec. Ale Verhoeven se nezapře, takže uvidíme dost ženských full frontalů, Hauer se taky prochází po place bez spoďárů, dočkáme se zvracení u stolu, prohrabování se v hovnech v záchodové míse a peprných hlášek ve stylu „Vylížu ti ty tvoje ho*na z prd…“, prostě ideální film na romantický večer 😊 8/10 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vlasatý mladý Hauer uživajúci si pôžitkov, prevažne sexuálnych, do doby, kedy padne kosa na kameň a on sa zoznámi s podobne zmýšľajúcou ženskou. Príbeh plný odľahčených epizódiek, šteklivých a provokatívnych, niekedy až nechutných, nie však vtipných. Nenudí, ale ani si neviem predstaviť, že za ním stojí neskorší tvorca amerických sci-fi klasík ako Robocop či Hviezdna pechota. Zaujímavé, že Hauer, ktorému rola úplne sadla, ostal dodnes rovnaký. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Love story vyrozprávaná Paulom Verhoevenom. Treba ešte niečo dodávať!? Ak áno, tak snáď, že to nie sú len oné diskutované sexuálne a násilnícke scény. Verhoeven odviedol skvelú prácu definujúc a defilujúc najsubtílnejšie umelecké nálady; podľa mňa je krásny napríklad ten moment, v ktorom sú Olga a Erik vonku v daždi, obaja premočení, smejú sa. Erik sedí za ňou, obopína ju nohami. Pijú pri tom dažďom zriedené víno a sú, sú nachvíľu šťastní. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní, to mě hned první napadlo. Jinak velmi erotický, mírně bláznivý film, který má rychlé tempo. Ale občas polevuje a díky tomu zjístíme, že Verhoeven je všestraný režisér a že tohle není žádná blbůstka. Je to reálné drama, ze života, které ukazuje jak život může zábavný, tak může být i smutný. Na začátky Paula Verhoevena výborné a jako první film Rutgera Hauera taktéž. Bravo. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Svérázná love story (!) přesně jak by se od mladého Verhoevena slušelo a patřilo. Všechny mistrovi propriety od sexu, přes násilí až po prasárničky všech možných druhů přítomny.To začátečnické nadšení je fakt nakažlivé a Hauerovo nasazení, živelné. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Surovost, syrovost, prasecinky, naboj, kontroverze, volnost, svoboda = debut (Paul Verhoeven). Ne kazdemu se zavdeci a zalibi. 65% ()

dopita 

všechny recenze uživatele

No pro puritány to opravdu není, ostatně to se dá říct o každém filmu Paula Verhoevena. Je to vlastně romanťák vyprávějící o sexu, promiskuitě, provokaci, živelnosti, o lásce a její ztrátě..., ovšem podle Verhoevena. Nálada poslední třetiny je ale výrazně jiná. Ve své době film asi hodně šokoval, i dneska působí několik scén jako pěst na oko. Verhoeven se nebojí provokovat (detail na seroucího psa - to kdyby dal do Základního instinktu, tak se v americe všichni poserou), stejně tak přichází s různými nápady, které jsou pro něj naprosto typické (nebudu tady vyprávět, na co Eric tak zoufale potřeboval kleště) až po srandovní úlety (Eric famózně parkuje kolo). No prostě Verhoeven dokazuje, že už zamlada uměl a že už zamlada byl pěknej prasák. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Přehlídka (nejen fysicky) ošklivých lidí. Hlavní "hrdina" Eric je provokatér, hrubej, krutej, ničeho si neváží... ale jezdí elegantně na kole, to se mu musí nechat; je vidět, že to mají Nizozemci v krvi. Jedinou sympatickou postavou byl pro mě Olžin táta. Překladatelský dodatek: "Turks fruit" označuje ve skutečnosti lokum, ne turecký med (pod tím si představujeme něco jiného, nizozemsky noga nebo nougat). Je to dobře vidět, když Eric Olze ke konci filmu přinese právě lokum do nemocnice; tureckým medem by si zuby bývala opravdu mohla vylámat. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh o tom, že manželství založené pouze na romantice je časovaná bomba. Ze začátku rozverná juchačka, ve finále na vážno, oboje parádně zvládnuté. Nebýt těch hippízáckých manýr v první části, šel bych na plný počet. ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Tak ten Verhoveen bol kedysi riadny uchylák. Žiadne romantické hlášky, žiadne krásne milovanie, len proste veľa šukačiek, penisov, bordelu a hnusu. Určite nie film pre každého ale z hlavy tak skoro nevyfučí. Najlepšia hláška ženy ,,Už nemôžem byť s tebou pretože ty chceš len mrdať 10 krát denne a nič iné ťa nezaujíma :-)) ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Exkurze do pravěku holandské kinematografie - rrežie Verhoeven a hlavní role Rutger Hauer, kterého si vybavuji opravdu z jiných rolí, kde neběhá nahý a nešermuje penisem. Odvážný film o jednom sochaři, který dostává do postele hromadu žen, které ukážou opravdu vše - na rok 1973 šokující. Nakonec najde tu pravou ale happyend nečekejte. ()

Arnyfe 

všechny recenze uživatele

Radosti i ctnosti všedních i nevšedních dnů jednoho uměleckého páru s pochmurností hlavního protagonisty Erica Vonky v podání Rutgera Hauera, jenž je jedním z jeho prvních filmových debutů patřícímu mezi naprostý skvost světové kinematografie. ()

Reklama

Reklama