Reklama

Reklama

Ve stínu kakaovníku

  • Slovensko V tieni kakaovníka
Trailer
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko / Slovensko, 2020, 22 min

Obsahy(1)

Víte, kde a jak začíná cesta vaší čokolády? Z Pobřeží slonoviny pochází 40 procent světové produkce kakaa. Pěstitelé za své boby dostávají nízké výkupní ceny, žijí s méně než jedním dolarem na den... Dokumentární film Stanislava Komínka upozorňuje na podmínky pěstování kakaa v západní Africe. Přibližuje dopady na životy pěstitelů i životního prostředí. Společně s Lukášem Matěnou natáčeli v Pobřeží slonoviny, odkud pochází 40 procent světové produkce kakaa. V dokumentu se dotýkají témat jako chudoba pěstitelů, nedostatek dělníků pro sklizeň, dětská práce nebo kácení deštných pralesů. Snímek byl oceněn na 36. Mezinárodním filmovém festivalu Agrofilm za nejlepší zpracování mezinárodního tématu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Mars, Nestlé, Ferrero, Lind...V Ghaně při sklizni kakaa pracuje přes dva miliony malých negříků, protože zde nejsou kvůli nízkým výkupním cenám kakaa těchto firem dost pracovníků na sklizeň. Lidi dostanou čtyřikrát víc při těžbě zlata. V Pobřeží slonpoviny dostane malý negřík ročně v přepočtu 4000 korun. Společnost funguje tak, že rodiče v Togo, Mali, Burkyně Faso šukají jak křečci a pak své laciné děti aby nepochcípali hlady naženou do Pobřeží slonoviny na plantáž. Kvůli  kakau se v Pobřeží slonoviny kácí deštný prales s jejich příbuznými gorilami. Od 60. let země přišla o 80% deštného pralesa a nyní je jen na 4% území. Stát zřídil agenturu na ochranu pralesa, ale její pracovníci přijdou tam, kde se v pralese pěstuje kakao a vezmou si úplatek.  Neziskovky v EU africké plantážníky podporují družstevnictvím "fair trade" a hlavně dovozem negříků přes středozemní moře do demograficky vymírající Evropy pod heslem "diverzita". Dokument je ke shlédnutí na České televizi https://www.ceskatelevize.cz/porady/14459346855-ve-stinu-kakaovniku/ ()

sator 

všechny recenze uživatele

Příliš unaříkaný dokument...Svět není fér, proč by mělo být pěstování kakaa? https://www.ceskatelevize.cz/porady/14459346855-ve-stinu-kakaovniku/ ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama