Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tereza musela z rodného městečka kdysi odejít se svou matkou. Dnes se na místo rozporných vzpomínek vrací jako dospělá žena, aby tu začala normální život obvodní lékařky. Ve městě už moc nezadaných žen není, tak není divu, že se stane objektem zájmu mladého učitele a kandidáta na starostu. Tereza však nemá zájem. Vypadá to, že muži ji vůbec nezajímají. Kdo by čekal, že nejpodivnější a nejskandálnější příběh jejího života na ni čeká v sousedním domě. V domě její bývalé nejlepší přítelkyně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Portugalsko tiež už nie je takou konzervatívnou katolíckou krajinou, ako bol človek z minulosti zrejme zvyknutý. Na druhej strane, toto bolo pohoršujúce aj pre mňa. 35-ročná doktorka stratila zrejme posledné zvyšky súdnosti a začne si romancu s 15-ročným synom svojej najlepšej kamarátky. Je dosť bolestné a trápne sledovať mnohé scény, veď koho by už napadlo zajačiť sa na záchode v prítomnosti prakticky celej rodiny, ktorá je za dverami? Chlapec kreslí ako Rembrandt, no v živote nepočul o Hieronymovi Boschovi? Ale tak možné to je, portugalské vzdelávanie bolo vždy v hanebnom stave a všetci simpletoni tam čítajú len futbalové noviny A Bola. V konečnom dôsledku ale pozoruhodný film, ktorému sa nedajú uprieť nefalšované emócie. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Ľúbostná romantická dráma. Pätnásťročný mladík sa zamiluje do o 20 rokov staršej ženy – priateľky svojej matky. Keby ich vzťah vyšiel najavo, vyvolalo by to v malom portugalskom mestečku škandál. Ich láska nebola len ošiaľom, keďže prečkala aj ťažké obdobie a vydržala. Milenci musia čeliť malomestským predsudkom aj pokrytectvu. (Poznáme to viacerí, veď kto už na Slovensku alebo v Čechách môže povedať, že býva vo veľkom meste?) Pokrytecky sa správa hlavne mužské osadenstvo, pretože Tereza je krásna žena a mnohým sa páči a viacerí by nedbali niečo si s ňou začať. Keď nastanú problémy, veľmi ľahko ju však dokážu aj odsúdiť. Film nenápadne nastoľuje aj otázku správnosti, či umelosti zákonov, ktoré určujú hranicu vekom a neberú do úvahy vyspelosť a zrelosť milencov. ()

gibbon 

všechny recenze uživatele

Nejspíš jediný portugalský film, který jsem kdy viděl. Jestli jsou i další emocemi nabité jako tento, tak mě to dost mrzí. ()

Mytologie 

všechny recenze uživatele

Film boří některý z mýtů o vztazích partnerů mezi nimiž je velký věkový rozdíl jako "Setkání v červenci" (aneb Plzák se v tomto případě určitě spletl). ()

Lukoye 

všechny recenze uživatele

Krásnej, pocitovej film. Hodnocení tohoto filmu od mne nikdy nebude racionální ale určitě spíše emocionální. Milostný příběh patnáctiletého chlapce a pětatřicetileté doktorky na pozadí konzervativní a průdérní společnosti jednoho malého portugaského městečka. Oba tito lidé v sobě najdou hlubokou lásku a nijak přehnaně neřeší její morální dopad. Objeví se tam jakési sebezpytné myšlenky, ale jinak rozvíjející se, zpočátku nejistý vztah skvěle graduje a stojí na pevných základech skvěle realistického scenáře. Je cítit temperament a půvab skrývané, utajované a vybojované lásky v netradičním stylu. Jedná se o televizní film a nutno podotknout, že má spoustu hluchých míst. Zaprvé výkony herců ve vedlejších rolích jsou často špatné až teatrální a podkopávájí skvělé výkony dvou hlavních herců. Oba jsou výborní, naprosto realističtí, důvěryhodní a romantičtí. Jakékoliv scény s hlavními představiteli by obstáli proti jakémukoliv milostnému filmu. Potom netradiční půvab Any Podrao je třešničkou na dortu. Nevím čeho se tento film chtěl dotkonout, pač mi na okamžik nepřišel jako spotřební milostné televizní drama. Možná to bude morálkou svázaná venkovská portugalská společnost, kterou film vyzívá k reformaci. Člověku zatrne a milencům hrozně fandí, když vidí jak jsou lynčováni. Je zde krásně vidět, že normou není vůbec nic, že to klišovité "láska kvete v každém věku" zde dostává další rozměr v současnosti a společenské konfrontaci. Překrásné dílko. ()

theSaint 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem ho před mnoha lety, ale zapůsobil na mě tak silně, že ho nemůžu dostat z hlavy ani po více než 10 letech. ()

Reklama

Reklama