Reklama

Reklama

Proces číslo 4

(seriál)
  • USA Trial 4
Trailer
USA, 2020, 7 h 20 min (Minutáž: 52–60 min)

Režie:

Rémy Burkel

Hrají:

Kevin Cullen

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Sean K. Ellis šel do vězení za vraždu policisty, kterou měl spáchat v Bostonu v roce 1993. Teď chce dokázat svoji nevinu a odhalit korupci a rasismus v řadách policie. (Netflix)

Recenze (4)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Netfix” opätovne šťuchá do hovna, aby smrdelo - tentokrát v Bostone. “Trial 4” možno vďaka tomu, že dostáva poväčšine priestor iba strana poškodená, vyznieva neobjektívne a manipulatívne. Lenže tí zodpovední za “všetko”, jednoducho odmietli, a tak neexistuje vhodnejší okamih, kedy použiť staré, slovenské príslovie: “kto mlčí, ten svedčí”. Toto je další z prípadov ala “Making a Murderer”, kedy v období 80-90 rokov, nejaký policajný úrad, kompletne zneužil svoje právomoci, aby usvedčil človeka, ktorý by bol vinný - “Reasonable Doubt”. V závere ma trošku zarazila a možno aj sklamala tá politická propaganda, no v širšom kontexte bola zrejme zapotreby. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keby to bolo kratšie, sadlo by mi to možno viac. Je dobré, ak bol nevinný človek prepustený, na druhej strane je divné, že stále nie je z vraždy obvinený niekto iný. V každom prípade takéto vyšetrovanie bolo škandalózne a že bol rasizmus prítomný v radoch polície v 90tych rokoch a zvlášť v Bostone je asi všeobecne známe. Dnes sa možno karta začína obracať uvidíme, len aby sme sa nedožili rasizmu opačného, nakoľko tam smerujú súčasné činy BLM i netflixovská propaganda. Uvádzanie dlhosiahleho zoznamu ľudí, ktorí sa ku dokumentu nechceli vyjadriť na konci každej časti je také nálepkovanie a pošpinenie ich reputácie. Nie každý nechce vypovedať lebo má niečo za ušami. Niekto proste nechce nič riešiť a už vôbec nie s médiami. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Film spíše než rozluštit záhadu kdo je vrah, pátrá po tom, co přispělo k selhání spravedlnosti. Ellis byl ve vězení půlku života. Tvůrci si myslí, že nespravedlivě a jsou na jeho straně. Svou roli sehráli úplatní vyšetřující policisté, kteří profitovali z města zamořeného drogami, nechávali si zabavené peníze apod. Roli také hrály v rasové předsudky. Nějakých překvapení se v této dokumentární sérii nedočkáte. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Zajímavé svědectví o možná neprávem odsouzeném Seanovi Ellisovi, který si odseděl většinu života za vraždu policejního detektiva Johna Mulligana, kterou údajně nespáchal. Nedávno byl po dlouhých letech strávených za mřížemi zproštěn obvinění a propuštěn. Dokument se snaží odvyprávět celý případ od samého začátku, přičemž poukazuje na spoustu nesrovnalostí, které tento případ od začátku provázejí. Je až neuvěřitelné, jak se mohlo stát, že policie a příslušné úřady odsoudily na doživotí člověka, u kterého existovalo tolik pochybností a nejasností ohledně jeho viny. Na druhou stranu mi docela vadil způsob, jakým se tvůrci snaží dokázat, že je Ellis nevinný. Dokument je pojatý jako jednostranná zpověď poškozené strany, víceméně veškeré osoby z "druhé strany" jsou brány automaticky jako špatné, zkorumpované a rasistické, což samozřejmě začne po nějakém čase nudit. Nenajdeme zde ani náznak pochybností o Ellisově nevině či nějakých úvah, jestli dotyčná osoba nemůže být náhodou v něčem provinilá. Celé sérii tak vládne ukřivděná atmosféra, pocit, že všichni policisté jsou rasisti a zlí. Tvůrci stojí na straně obviněného, nelíbilo se mi ani neustálé připomínání osob, které odmítly účast na tomto projektu. Objektivní jsou snad jen dobové záběry z různých televizních stanic nebo pořadů, jinak se jedná o těžce zaujatou minisérii, která ve finále ani nenabízí žádné překvapení nebo zvrat, pouze v šílené délce 7 hodin předkládá divákovi své předem dané pravdy a nedává ani nejmenší prostor k zamyšlení. Přišlo mi to tak trochu jako produkt doby, místy šel dost poznat silný vliv v současnosti populárního rasistického hnutí. Což je samozřejmě velká škoda a celý dokument to značně sráží. 3/10. ()

Reklama

Reklama