Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Gepard (1963), adaptace románu Giuseppa Tomasiho di Lampedusy, nás zavede na Sicílii 19. století. Na pozadí bouřlivých událostí let 1860-61, kdy ostrov dobyla Garibaldiho revoluční vojska, vypráví o šlechtickém rodu Salinů - který měl ve svém znaku právě geparda. Konfrontuje odcházející svět hrdé, ale konzervativní šlechty a nových, nastupujících společenských vrstev s poněkud rozdílnými hodnotami i morálkou. Ve filmu, který získal Zlatou palmu na MFF v Cannes v roce 1963, zářili Burt Lancaster, Claudia Cardinaleová či Alain Delon. Viscontiho film je velkorysou podívanou glosující společenské změny - a je velkorysý i svou délkou: tu však vyváží vynikající umělecký zážitek, kde se mistrovská režie spojuje s neméně výbornými hereckými výkony, kamerou, kostýmy (Piero Tosi nominován na Oscara) i výpravou a hudbou (Nino Rota). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Nikdy v minulosti jsem neviděla tento snímek celý, vždy jen útržky. Přitahovala mě fascinující výprava a hlavní představitelé, ale odrazovala mě délka filmu a neznalost italských dějin. Teď jsem se přinutila a na třikrát jsem to zvládla. Mezičas jsem věnovala lekcím z italské historie. Pomalé tempo vyprávění mi nevadí, ale čeho je moc, toho je příliš. Upřednostněna je vizuální stránka, samotný příběh je spíš o politických, sociálních a společenských změnách té doby. Tato problematika je mi cizí asi tak, jako by byla pro italské diváky naše historie z filmu Proti všem. Je to velkoryse výpravný film, na kostýmech, početném komparsu a noblese šlechtických sídel se nešetřilo. Tuto působivou uměleckou romanci bych doporučila pouze skalním fanouškům šarmantního Alaina Delona a démonické krásky Claudie Cardinalové, protože ti byli neodolatelní, jak herecky, tak zevnějškem. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

S tou Viscontiho retrospektivou mi letos v Hradišti dali pěkně zabrat. Další tříhodinová kláda, další sál plný studentek uměnovědy chichotajících se při každém záběru aranžovaném podle nějaké té Snídaně v trávě. Psal bych asi něco podobného jako u Vášně, nebýt překrásné role Burta Lancastera, skrz kterou se mi tentokrát povedlo procítit se do onoho vznešeného smutku za odcházejícími staletími, o který tu podle všeho šlo především. Ovšem plesová nádhera převedená na plátno v téměř reálném čase to zase málem celé zazdila. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Hudba, kamera, výprava a kostýmy sú tie veci, ktoré som na tomto filme fakt ocenil. Samotný príbeh tiež nie je zlý, ale bolo to strašne rozťahané a pomalé. ()

sochy.zirafka 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná inkarnace filmového realismu od Viscontiho s tak hvězdným obsazením, jak jen může být. Odcházející pořádky staré sicilské šlechty, nutně s sebou přinášející i úpadek morálky, na úkor nové, mladé a dravé šlechty evokuje pocit neodvratného zmaru a bezmoci. Smíření starého Saliny však vzbuzuje i jiné pocity - jakákoliv revoluce vede ke stejnému, ne-li horšímu stavu, a že mladší hyeny se stejně zestárnutím změní v gepardy. Důležitá je jen rodina, svět se může měnit, jak jen se mu zlíbí. Film samotný je zkrátka krásným obrazem hodným dlouhého pohledu. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Gepard je dost náročný snímek, rozvláčný, řekl bych lyricko-epický. Ale mě se to líbilo, Burt Lancaster byl vskutku přesvědčivý starý kníže v nové době. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Cardinale i Delon září jako klenoty, ale pravou hvězdou je zde Lancaster! To, že je rodilý Sicílan, jsem mu spolkl i s navijákem. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Pěkný a velice rozvláčný film ze starých časů se skvělým Burtem Lancasterem a velice nevýraznou dvojicí Delon-Cardinale (hezcí, leč plytcí). Čekal jsem trochu víc. ()

jamalka 

všechny recenze uživatele

Film o kráse mládí, nezastavitelném stárnutí a neustálých změnách, s kterými se musíme během svého života vypořádat. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Velký opus mistra Viscontiho. Místy rozvláčné, ale přesto úžasné. Po příběhové i vizuální stránce ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Vizuálně opravdu povedené dílo, některé scény jsou kompozičně tak vybroušené, že by mohly jít do filmových učebnic (pravděpodobně tam i jsou), ale to nic nemění na tom, že jinak je Gepard velmi čistou esencí nudy (a to mám pomalé filmy opravdu moc rád). Zvláště pak téměř 45 minut dlouhá scéna bálu je ,dle mého, oprvdu přehnaná. Sice se objevují zajímavé myšlenky a situace, ale na stopáž snímku je jich tak málo, že konečný výsledek nevytáhnou ani výborní herci a už zmíněné vizuální orgie. ()

kisha 

všechny recenze uživatele

Gepardovi uděluji soukromou cenu karlovarského festivalu - film, u kterýho v sále spalo nejvíc lidí. Ale pan kníže s mocnými vlčími pejzy byl fešák, o tom žádná. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tento film som si nenechal újsť. Na prvý pohľad, zdĺhavé... No , zadíval som sa a započúval do tej hudby, videl som tú krásnu výpravu filmu a k tomu tam hral aj Delon, tak som si to celkom užil.....75%. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Tříhodinový gejzír nudy. Andrej Rublev byl proti tomuhle opusu Kill Bill. Zatímco první polovina se táhla, druhá byla mrtvolně strnulá a skoro jsme u ní s manželkou usnuli. Bylo-li režisérovým záměrem přenést nudu šlechty na diváka, povedlo se mu to dokonale. Neuvědomil si ovšem, že dobrý film má divákovi pocit nudy pouze zprostředkovat, nikoli jej nudit. Občasné rádobymoudré monology knížete byly stejně škrobené jak jeho stojáček. Vizuální stránka byla nicméně krásná. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Je to tedy opravdu dlouhý film. To ano. Ne že by celou dobu bavil, ale nedokážete od něj odtrhnout oči a říkáte si, co přijde? No a pak přijde konec a ten vás dostane... ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla hned jak tehdy přišel do kin a ano dostávali jsme možnost k vidění i takové lahůdky.Navždy se mi vepsal do paměti  když jsem ho viděla po delší době opět už na něj usedla patina času ale má své stálé místo v historii kinematografie ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké obsazení, netradiční vedení režiséra Viscontiho a skvělé herecké obsazení. Čekal jsem možná malinko větší pnutí a souboj mezi Lancasterem a Delonem, ale místo toho se režisér věnuje ústupu aristokracie a dejme tomu starých rytířských a šlechtických časů ztvárněné právě velice sympatickým Lancasterem (vynikající závěr za zvuků zvonů) a na druhé straně nástupu republiky, nových pořádků a ambicióznosti mládí ztělesněné neméně sympatickým Delonem. Oba dva však mezi sebou nemají po celé tři hodiny víceméně žádné problémy, respektují se a milují (mají rádi), ale přesto každý ztělesňuje úplně jiné hodnoty a postoje. ()

Al Mustafa 

všechny recenze uživatele

Další z naprosto zavádějících názvů filmu. Člověk se chce podívat na geparda jak loví antilopu a oni jsou tam furt nějací šlechtici. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Předem podotýkám, že mám rád pomalé filmy a četl jsem knižní předlohu. Ta mě ostatně příliš nenadchla a doufal jsem, že všemi vychvalovaný film mi poskytne plnější zážitek. Dějově se (až na zkrácení závěru) vůbec nic nemění, vše je lehce zjednodušené. Ty tři hvězdy v hodnocení jsou z 90% jen za vizuální stránku filmu - kameru, výpravu, kostýmy, výběr lokací atd. a těch zbylých 10% pak za úžasného Burta Lancastera v hlavní roli, při které skoro ani na chvíli nesleze z plátna. Ale dívat se tři hodiny na film, ve kterém se opravdu nic zásadního nestane, jsem vydržel a ani nevím proč. Mám-li to krátce shrnout - je to o postarším sympaťákovi, kterému se dělí pod rukama svět, ne nějž byl zvyklý a je schopen a ochoten vše vydržet s grácií a noblesou jemu vlastní. ()

Související novinky

Reklama

Reklama