Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Gepard (1963), adaptace románu Giuseppa Tomasiho di Lampedusy, nás zavede na Sicílii 19. století. Na pozadí bouřlivých událostí let 1860-61, kdy ostrov dobyla Garibaldiho revoluční vojska, vypráví o šlechtickém rodu Salinů - který měl ve svém znaku právě geparda. Konfrontuje odcházející svět hrdé, ale konzervativní šlechty a nových, nastupujících společenských vrstev s poněkud rozdílnými hodnotami i morálkou. Ve filmu, který získal Zlatou palmu na MFF v Cannes v roce 1963, zářili Burt Lancaster, Claudia Cardinaleová či Alain Delon. Viscontiho film je velkorysou podívanou glosující společenské změny - a je velkorysý i svou délkou: tu však vyváží vynikající umělecký zážitek, kde se mistrovská režie spojuje s neméně výbornými hereckými výkony, kamerou, kostýmy (Piero Tosi nominován na Oscara) i výpravou a hudbou (Nino Rota). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jsme generace lvů a gepardů, nastupuje generace šakalů a hyen... Tahle slova jsou asi nesmrtelná! Trojice hlavních představitelů Lancaster, Cardinalová a Delon zde skutečně zazářili ve výpravném filmu, sekundoval jim k tomu dokonce i Terence Hill a řadu tváří klasického filmového žánru italské produkce jsme také poznali. Takřka tříhodinová podívaná rozhodně nenudila a vedla i při dlouze vedených dialozích mnohdy k vážnému zamyšlení. ()

Kvítek 

všechny recenze uživatele

Tříhodinový epos s téměř nulovým příběhem vbuzující otázku jak je možné přežít velkofilm kde se 185 minut nic neděje? Je to snad odzbrojující krásou Claudie Cardinale? Je to očima Alaina Delona? Je to vůní krásné a neklidné Sicílie? Je to Lucinem Viscontim ? Kdoví ví, ale je to tam! ()

xdutchx 

všechny recenze uživatele

No panečku, Visconti mě zatím nikdy nějak zvlášť neoslovil. Ale na tohle jsem hleděl přes tři hodiny s otevřenou pusou a hltal každý záběr a nevěřil svým očím, nikdy jsem neviděl ve filmu tímto způsobem zachycenou estetiku a formát BD je pro tento film tím pravím. Až neuvěřitelně prokomponovaný film, skvělé barvy, světlo, filmový materiál. Přirozené herecké výkony. Viděl jsem tento film poprvé a co se týče rozhovorů a děje, tak jsem si to moc neužil, protože jsem se rochnil při procházení muzea obrazů. To mi stačilo, viděl pohybující se obrazy Vermeera či Renoira. Avatar, Matrix, Temný rytíř mohou jen v tichosti závidět a krčit se někde v rohu, ale to jim pro absenci pokory tak nějak nejde. ... ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Když pominu extrémně nezáživnou první půl hodinu s mnohdy otřesnou doprovodnou hudbou, jedná se o zajímavé dílo. Celý film ovšem ubíhá velmi, ale opravdu velmi pomalu a často jsem se u něj nudil. Navzdory těmto tvrzením dávám vysoké hodnocení, neboť vnímám potřebu ocenit kvalitní herecké výkony, obzvláště v druhé půli skvělou hudbu a nádherné kostýmy na závěrečném bále. Většina venkovních scén je zasazena do krásné sicilské krajiny a je skutečně pastvou pro oči, až se mi těžko věří skutečnému stáří tohoto díla. Ani interiérové scény ovšem nejsou o nic ochuzeny, bohatě zdobená sídla a úchvatné fresky jen dotváří onu úžasnou dobovou atmosféru. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Rád by som vedel, čo viedlo niektorých užívateľov nazvať tento snímok strhujúci. Na pozadí revolučných rokov 1848 - 1860 v Európe, ktoré bez toho aby ste poznali aspoň základ histórie vám nič nepovedia, sa odohráva súkromný príbeh talianskeho kniežaťa, ktorý pochopil nevyhnutnosť zmeny a ocitol sa medzi dvoma dobami. Niečo ako ja, akurát tie doby sú iné :) Herecky nadupané, no hviezdi iba Lancaster. Ostatní kariéry len začínali. Kostýmy,krajina, dobovo dokonale pripravené kulisy nenahradia chýbajúcu dynamiku a neustále talianske rečnenie vás spoľahlivo pošle do spánkoviec. Predtým si však stlmte zvuk lebo hudobný podmaz v šesťdesiatych rokoch bol výraznejší ako v dnešných reklamách.. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Claudia Cardinale, Alain Delon, Terence Hill a Burt Lancaster v jednom filmu. A v mistrovském filmu. Mimo jiné filmu s nejlépe ztvárněným aristokratickým plesem. Plesy byly v šedesátých a sedmdesátých letech vůbec hodně populární a jsou v kdejakém filmu. Tento však všechny naprosto převyšuje. Tříhodinová stopáž se na takový film bude zřejmě zdát dost dlouhá na to, aby mohla být očekávána nuda a však chyba lávky. Silná literární předloha dala vzniknout pevnému scénáři vytvářející atmosféru nádhernými scénami v působivé elegantní až extravagantní kompozici kostýmů a prostoru. A právě to převyšuje krásný ucelený dojem z příběhu. Každá scéna je dost dlouho na to, aby propojila svět daných problémů s charaktery postav a jejich vzájemných vztazích. Duševní klid a společenská vznešenost v uzavřeném prostoru vyjadřuje dynamiku formálnosti šlechty, která začala ztrácet vliv, zatímco střední třída je na vzestupu. Jedná se převážně o konverzační příběh, ve kterém jsou dialogy používány k shrnutí politické situace měnící se Sicílie, kde se celé dětství odehrává. Snímek se tak dívá na revoluci a politiku drobné buržoazie v roce 1860, založeném na stejnojmenném románu Giuseppe Di Lampedusy. Přináší vizuální podívanou na danou dobu, herecké koncerty, ve kterých nejvíce vyniká především Burt Lancaster a dojemnou vizi staré Itálie v morální malbě rodinné historie. Film právem oceněný na festivalu v Cannes. ()

Cruchot 

všechny recenze uživatele

Obrazově překrásný film. Nádherné kostýmy, interiéry paláců, domů i obyčejných sicilských uliček, přírodní scenérie. To vše doplněno podmanivou hudbou Nina Roty. Na diváka doslova dýchne atmosféra 19. století na Sicílii, kdy končí staré dobré časy a nastává nový věk. Pod křídly krále Viktora Emanuela vzniká sjednocená a moderní Itálie. Po téhle stránce jsem si určitě přišel na své, ale nějak jsem nepřekousl ono pomalé a zdlouhavé vyprávění páně Viscontiho. Nekonečně dlouhé scény, kdy se nic neděje, mě brzo přestaly bavit a ve druhé půli jsem se začal i nudit. Burt Lancaster je výborný, Claudia Cardinale překrásná a s Delonem jí to náramně sluší. Ale místy mi to prostě přišlo o ničem a některé scény jsou vyloženě nestravitelné. Jistým způsobem je to neskutečná filmová lahůdka, ale já jsem jí zas až tak na chuť nepřišel. ()

IXOXI 

všechny recenze uživatele

Čím delší doba uplynula od prvního zhlédnutí Geparda, tím více oceňuji jeho kvalitu a kulturní přínos. Děj po celou dobu filmu ubýhá jen velmi pomalu, přesto Gerpard není zdlouhavý a ani nenudí. Přibližně o 20 let později natočené Vzpomínky na afriku přinesly úchvatnou podívanou plnou záběrů z afriky, které časem zevšedněly. Narozdíl od nich v Gepardovi se divák kochá krajinou slunné Itálie, zdejších zámků, vesniček a společenské zábavy pro horní vrstvu, které mají dnes stejné kouzlo jako v době vzniku. Kromě toho Burt Lancaster v roli hlavy rodu Salinů předvedl vynikající výkon. Velkou poklony si také zaslouží závěrečný 50-ti minutový bál, který je nejen pastvou pro oči. ()

Argondia 

všechny recenze uživatele

Nesnesitelně ublábolená, extrémně protahovaná nuda, kde ze mě teatrální italština po 3 hodinách vysála životní sílu a trpělivost. Nezajímají mě ocenění, kostýmy, ani slavná jména herců, protože pro mě to byla nepřekonatelně prázdná otrava v krásně nazdobeném pozlátku. ()

Martensson35 

všechny recenze uživatele

Skvělá společenská sonda revoluční Itálie a to přímo na tak svérázném území jakým je Sicílie. Výpravné a scénaristicky skvěle pojaté dílo s velkým citem pro detail, skoro bych řekl taková italská Vojna a mír. Pravda, podobné také ve své těžkopádnosti, dané dlouhou stopáží a spoustou postav. Pro ty, kdo chtějí poznat tento z našeho pohledu zasutý kousek historie a nevadí jim vypravěčský styl vícesvazkových dějinných románů, určitě přijíemná povinnost. ()

Numas 

všechny recenze uživatele

Vskutku vyjímečný film nejen na svou dobu. Myslím, že ale nemá cenu cokoli podrobněji rozebírat vzhledem ke slávě snímku. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl ten ples a těch hejsků na něm, měl jsem chuť vytáhnout ze sklepa svou starou gilotinu:-) Vizuální stránka jde trochu na úkor ostatního. Ovšem kdo má tohle rád, toho bude přecházet zrak. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Detailní prokreslení společenského vývoje i postav, bohatá výprava, pěkná hudba, bohužel už nezbylo mnoho místa na výraznější příběh. Když se k tomu přidá tříhodinová stopáž, kloním se k nižšímu hodnocení. ()

Shaqual 

všechny recenze uživatele

Já prostě... musím.. Sice je to opravdu úmorně dlouhý, až to bolí, ale když už jednou vidím téměř dokonalou filmařinu, tak jí prostě musím ocenit. Viscontiho epické, důvtipné a do detailu promyšlené veledílo snad musí do jisté míry oslovit každého. Sice se se svým volným tempem nikam nežene, ale opravdu snad všechno v tom filmu má své místo a odůvodnění. Jedním slovem fenomenální! ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

"Tak nádherný pak již film nikdy nebyl." Opravdový skvost, spolu se "Smrtí v Benátkách" Viscontiho nejlepší snímek. Bez váhání ho řadím mezi padesátku nejlepších filmů všech dob. Nechme promluvit samotného Viscontiho : "Abych nemusel scény přetáčet, točím často třemi kamerami současně. Dělal jsem to v "Roccovi" i v "Gepardovi". Dělám to při důležitých záběrech, ale někdy i při záběrech méně důležitých. Protože já nerad přetáčím tentýž záběr z jiného úhlu." ()

blowup 

všechny recenze uživatele

Tak se na Viscontiho nezapomnělo. V tv se to pěkně kouká, je to ostré víc než v kině. Viděno víckrát, po letech se dají třídit herecké výkony - Delon a CC jsou trochu horší než Lancaster. Krásné obrazy Itálie, krajina, paláce v vysušené a tváře zaprášené (v kostele, řada fosilní aristokracie). Viscontiho díla mají filmovou sílu, klasickou, beze zmatku. Vždycky si uvědomím, kolik různých přístupů, postupů a pohledů existuje. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Teprve po přečtení románu G.T. di Lampedusy může divák pochopit velikost a historickou prozíravost "geparda" - knížete Saliny (B. Lancaster - režisér chtěl původně ve filmu mít jako knížete Salinu ruského herce Nikolaje Čerkasova, známého z filmů Ivan Hrozný a Alexander Něvský, ale ten roli odmítl). Ztělesňuje opravdového sicilského šlechtice, který pevnou rukou vládne své početné rodině, i když v podstatě opravdové ambice vkládá do jediného - mladého synovce Tancrediho (A.Delon). Proto jej podporuje v jeho účasti jako příslušníka vojsk Garibaldiho, proto za něj požádá starostu Dona Calogera Sedaru (P. Stoppa) o ruku jeho krásné dcery Angeliky (C.Cardinale), ačkoliv Sedarou ve skutečnosti spíše pohrdá. A nad bohatým více než tříhodinovým epickým dějem drží pevnou režijní ruku Lucchino Visconti, tvůrce, jenž sám měl aristokratické předky. Vzniklo mistrné veledílo, které mě vždy uchvacuje i dojímá. ()

Richie1 

všechny recenze uživatele

Poněkud zbytečně dlouhý film s několik nudnými pasážemi a nezvládnutými bojovými scénami. Nicméně výprava, kostýmy či scenérie byly výborné. Zajímavý byl i dlouhý závěrečný ples aristokracie. Nejvíce na mě zapůsobil výkon Lancastera, který zcela zastínil mladého Delona. Role starého aristokrata mu dokonale sedla a dle mého mínění pozdvihuje film na světovou úroveň. ()

Související novinky

Reklama

Reklama