Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Amsterodamu se blíží turistická sezóna a zdejší občané jsou vyděšeni sérií vražd. Pátrání po děsivém vrahovi se ujímá inspektor Eric Visser, ale jeho práce nebude jednoduchá. Obětí přibývá, náhodná svědkyně mluví o vraždící obludě, poblíž typických amsterodamských vodních kanálů je čím dál tím více nebezpečno a starosta chce výsledky. Film, který byl v našich kinech uveden v listopadu 1990, nám mj. předvede i většinu turistických atrakcí nizozemské metropole. (Anthony)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (67)

Baxt 

všechny recenze uživatele

/Nizozemský a vlámským film/ Režisér Dick Mass je v kontextu evropské kinematografie 80. let zvláštním úkazem, neboť zasvětil svůj život tvorbě různorodých žánrových snímků, které jsou vždy snadno vymezitelné – jde o komedie, thrillery nebo horory. Na základě několika ukázek přistupuje k tvorbě znalý trendů, přičemž v případě thrillerů a hororů hledá inspiraci v populárních slasherech z USA. Fantom Amsterdamu je až ortodoxně vystavěn kolem standardní zápletky zabijáckého monstra, které v průběhu stopáže rozličnými způsoby vraždí nevinné. Hlavní linii vyprávění tvoří pátrání stereotypního tvrďáckého detektiva po pachateli. Za ozvláštňující lze označit fakt, jak do děje vstupuje Amsterdam jako prostředí – místy se jedná o takový travelog malebných míst, jejichž krásu narušují brutální výjevy, nejčastěji zohavená mrtvá těla. Vzhledem k tomu, že se film dočkal uvedení v mnoha zahraničních zemích, včetně USA, lze na něj nahlížet jako na černohumorné pozvání do Amsterdamu. Oceňuji, že se režisér pro zachování žánrovosti nebojí inscenovat i takové bizarnosti, jako dlouhou (a překvapivě filmařsky povedenou) lodní honičku městskými kanály za prchajícím vrahem. Snímek je ke své podstatě vysoce sebereflexivní – je zde vědomí, že takový příběh nelze vyprávět bez humoru a pomrkávání na diváka absurditou některých scén. Filmu lze vytknout, že se v rámci ústředních zločinů vraždí většinou v podstatě neznámé postavy, s kterými se seznamujeme až ve scéně, v níž mají zemřít. Neznamená to, že tyto výjevy nejsou napínavé a především zábavné, ale časem začne být jejich vršení poněkud ubíjející, zvlášť když vyprávění příliš nerozvíjejí. Pokud se v průběhu snímku sledují všechna vodítka, závěrečné odhalení působí docela průhledně. I s touto dýchavičností, jakou se Fantom vyznačuje v posledním aktu, jde o solidní žánrový film z nezvyklého prostředí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vďaka atmosfére a príbehu dostatočne temný snímok. Škoda len, že som sa nedočkal viacerých prvkov, ktoré by tento film skutočne zaradili do slasher subžánru. Z môjho pohľadu ide totiž viac menej o thriller, než horor v pravom slova zmysle. Každopádne, solídny film o sériovom zabijakovi, ktorý si bez problémov udrží pozornosť diváka. Bavilo! - 65% ()

Reklama

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Kultovní krimi horor z konce 80 let, který i po cca 20 letech dokazuje, že stále dokáže zapůsobit na diváka. Ano, je to místy hodně přehnané, ale to se dá i odpustit, protože tenhle film má dobrý spád a divák se u něj rozhodně nenudí. Já si nemůžu prostě pomoct, ale evropský krimi jsou o dost lepší než ty americký. Film můžu doporučit všem nostalgickým typům, kteří mají, prostě ty starší filmy radči než ty nové . ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tuhle kriminálku jsem viděla kdysi dávno a pamatovala jsem si z ní dvě věci, že jsem se u toho jako mládě strašně bála a honičku na motorových člunech po amsterodamských grachtech.. Dnes jsem si tedy dala opáčko a stálo to za to, po hororovém začátku se z toho vyklube skvělá kriminálka, temný zabiják řádí jako utržený ze řetězu a vyšetřovatelé mají plné ruce práce.. Hlavní postava v podání Huuba Stapela mi byla sympatická a divák celkem přirozeně fandí straně zákona, aby toho psychopata dopadli.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Slasher/giallo z Holandska je predsa len niečo iné, ako giallo z Talianska alebo slasher z Ameriky. Dick Mass zrejme miluje Amsterdam tak, že vlastne ide o hlavnú postavu filmu a prekvapivo skáče z klasickej detektívky cez slasher až po čistú akciu ako od Johna Woo. Podozrivých je hneď niekoľko, ale našťastie si na konci nepoviete, že veď to bolo jasné od začiatku. Nejde síce o žiadne extra prekvapenie, ale nepôsobí tupo. Pred hororovým finále tu máme niekoľkominútovú akčnú naháňačku po amsterdamských vodných kanáloch a je sa na čo pozerať. Film síce možno zostarol viac ako klasiky spomínaných žánrov, ale má rýchle tempo, skvelý vizuál a poriadne smerom k záveru graduje. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Při zátahu policie na údajného "hlavního podezřelého" prchá pryč z hotelu na motocyklu Yamaha XT500. (Max_FX)
  • Drtivá většina filmu vůbec nebyla kvůli provozu turistických atrakcí natáčena v Amsterdamu, nýbrž v Haagu. (Robbi)

Reklama

Reklama