Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Amsterodamu se blíží turistická sezóna a zdejší občané jsou vyděšeni sérií vražd. Pátrání po děsivém vrahovi se ujímá inspektor Eric Visser, ale jeho práce nebude jednoduchá. Obětí přibývá, náhodná svědkyně mluví o vraždící obludě, poblíž typických amsterodamských vodních kanálů je čím dál tím více nebezpečno a starosta chce výsledky. Film, který byl v našich kinech uveden v listopadu 1990, nám mj. předvede i většinu turistických atrakcí nizozemské metropole. (Anthony)

(více)

Recenze (67)

tron 

všechny recenze uživatele

Keď sa povie Holandsko, tak čo sa filmov týka, spomeniem si maximálne na Paula Verhoevena. Úpenlivo premýšľam, či som vôbec niekedy v živote nejaký čisto (teda nie koprodukciu) holandský film videl. A neviem na nič prísť. Možno áno, ale skôr nie. A potom som sa dozvedel o horore Fantóm Amsterdamu a rozhodol som sa napraviť to. A výsledok? Nie je to zázrak, ale inak ide o pomerne dobre zvládnutý kúsok. Atmosféra je pomerne exotická (možno jemne pripomínajúca benátsku kultovku Teraz sa nepozeraj?) a zabijak má pôsobivé scény. Ponuré, pochmúrne, drsné a troška úchylné. Oproti tomu však znudene postáva zbytočne dlhá minutáž, priemerné postavy a nezaujímavé rozuzlenie. Vadil mi i nepríjemný kontrast medzi hororovými scénami a scénami odľahčenejšími, vôbec to nešlo dokopy. Rovnako tak dlhé akčné scény, ktoré sú nakrútené zručne, ale do hororu sa proste nehodia. 50 %. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Hororově laděná kriminálka z dřívější nizozemské produkce působí i v novém tisíciletí docela netradičním dojmem. Obří zásluhu na tom má ono prostředí amsterdamských grachtů, ve kterých začne řádit tajemný zabiják, na něhož je i policie krátká. Fantom Amsterdamu je hlavně drsným thrillerem, ale nabídne i trochu humoru (ten obzvlášť v podobě dvou malých sourozenců) a nesmí chybět ani slavná honička na člunech skrz město. Zápletka nestačí nudit, pořád se totiž něco děje, hlavní detektiv je sympaťák a vraždí se tu poměrně často a efektně (viz proříznutí pipiny nožem skrz nafukovadlo). ()

choze 

všechny recenze uživatele

Holanďani se pokusili o thriller západního střihu a docela se jim to povedlo. Scénář je sice průměr nejprůměrnější a zoufale tomu schází i výraznější režijní rukopis, ale vraždící potapěč řádící v městských kanálech-grachtech je fajn nápad a tři scény utkví spolehlivě - mrtvola zavěšená pod mostem, která vyděsí školní výpravu, nůž prořezávající se dnem nafukovacího člunu k rozkroku nic netušící oběti a solidní závěrečná honička motorových člunů grachty. Koukám, že Maas natočil i další z mála známých nizozemských filmů a sice DE LIFT. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Holandská detektiva o mstě potápěče, která bodovala před lety, dnes boduje zase jednom u stejné generace diváků, kteří se k ní přiklonili tehdy. Další "fenomén", který mne minul, ale bylo zajímavé dát si další dávku hitů dle jiného vzoru. V 90. roce byl ten film mmj výletem do budoucnosti, která nás brzy doběhla, s veškerými projevy západního konzumu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vďaka atmosfére a príbehu dostatočne temný snímok. Škoda len, že som sa nedočkal viacerých prvkov, ktoré by tento film skutočne zaradili do slasher subžánru. Z môjho pohľadu ide totiž viac menej o thriller, než horor v pravom slova zmysle. Každopádne, solídny film o sériovom zabijakovi, ktorý si bez problémov udrží pozornosť diváka. Bavilo! - 65% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Pro dnešního otrlého diváka, který je rozmazlený dnešními horory to bude slabá káva, protože si myslím, že je zvyklejší na větší hrůzy, ale pro nejednoho skalního příznivce starších thrillerů mohu napsat, že určitě film stojí za pozornost. Už jen proto, že jde o slušnou detektivní zápletku, okořeněnou notnou dávkou tajemného vraha. Hned od začátku to nabere tempo. Ani jsem nevěděl, že mne to bude tak bavit, docela napínavý. Mohu ji klidně doporučit všem! Ale nechoďte za deště ven, když rozprostře tma svá křídla nad ponurým nábřežím. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Příjemný překvapení ze země tulipánů. Jak už tu trefně podotknul tron, tak i já to měl tak, že když někdo řekl Holandský režisér, tak se mi vybavil taky tak maximálně Paul Verhoeven, ale teď jsem úplnou náhodou objevil i pana Dicka Maase režiséra s velmi specifickým stylem který mi, ale zatím docela hodně sedí. Tenhle údajný kino hit Československých kin začátků let devadesátých je pak typickou ukázkou staré dobré osmdesátkové práce. Móda této desetiletky by se klidně vrátit mohla, protože tehdy byl svět ještě v pořádku a normální a hlavně se točily kvalitní snímky s pořádnou dávkou poctivé filmařiny místo těch spotřebních rychlokvašek co se točí dneska. Všechny scény s vraždícím potápěčem mají parádní ponurou atmosféru, přičemž úvodní scéna s ubodanou prostitutkou pověšenou na mostě která spadne do výletní lodi těch školáků je over the top. Ani ta občas použitá zjevná nadsázka a odlehčené scény kteří tu někteří kritizují mi nevadila. Ano pravda svým způsobem to je béčko jako kráva a žádný filmový umění tu nečekejte, ale to mi nevadí. Perfektní honička na motorových člunech po kanálech je pak určitě vrcholem filmu, ale narozdíl od ostatních mi nevadilo ani to finální rozuzlení. Pravda nebylo nijak šokující, ale aspoň dávalo logiku. Hlavní hrdina je pak sympatickej drsňák kterýmu jsem neměl problém fandit. Pár hluchých míst se tu pravda najde, ale celkově je to určitě nadprůměrná záležitost, tak proč zbytečně kverulovat a ty 4* tomu úplně v pohodě dám. Stýská se mi po podobných starých dobrých poctivých filmových žánrovkách co si na nic nehrály.70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Slasher/giallo z Holandska je predsa len niečo iné, ako giallo z Talianska alebo slasher z Ameriky. Dick Mass zrejme miluje Amsterdam tak, že vlastne ide o hlavnú postavu filmu a prekvapivo skáče z klasickej detektívky cez slasher až po čistú akciu ako od Johna Woo. Podozrivých je hneď niekoľko, ale našťastie si na konci nepoviete, že veď to bolo jasné od začiatku. Nejde síce o žiadne extra prekvapenie, ale nepôsobí tupo. Pred hororovým finále tu máme niekoľkominútovú akčnú naháňačku po amsterdamských vodných kanáloch a je sa na čo pozerať. Film síce možno zostarol viac ako klasiky spomínaných žánrov, ale má rýchle tempo, skvelý vizuál a poriadne smerom k záveru graduje. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Thriller o vraždícím psychopatickém potapěči, nepostrádá napětí ani akci, zejména honička vodními kanály v Amsterdamu je zdařilá, přesto to stačí vidět jen jednou, vynikající je i český dabing... ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Málokedy som sa bál tak, ako pri tomto filme. Určite to bolo nízkym vekom, ale proste aj dnes by som si Fantóma Amstredamu pustil s radosťou. Nezabudnuteľné scény, dobrá atmosféra, efektné potápačské scény, zaujímavé zabitia. Hlavne rozpáraná ženská na nafukovačke, nožom pomedzi nohy, to bola paráda. ()

jarous 

všechny recenze uživatele

Ale proč ne, velmi milé překvapení. Občas neškodí se porozhlédnout i jinde v jiných "destinacích". A nakonec se z toho vyklube pro mě dobrý film, který má švih i spád a i zajímavou zápletku. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Druhý horrorový snímek Dicka Maase připomínal častěji standardní krimi thriller, ovšem s výborně zvládnutou temnou atmosférou. Atmosféra i souvislé gradování děje mi tu takřka po celou dobu připadaly mnohem lépe zvládnuty oproti Výtahu (1983) a taktéž Huub Stapel již po 4 letech od své první hlavní role působí jako mnohem schopnější i docela charismatický herec, který coby vyšetřující mladý inspektor dokáže film táhnout, má tu navíc štěstí i na spolehlivou hereckou partnerku v Monique van de Ven a zvykl jsem si brzy i na ostatní nizozemské herce. Po druhém filmu už mi došlo, že Dick Maas zřejmě bude oblibovat lekačky s padající zavěšenou mrtvolou před očima, ale tady výborně zvládl i napínavé a rozsáhlé akční honičky, ať už tradiční auto-moto po ulicích nebo v méně okoukané variaci na motorových člunech napříč amsterdamskými kanály, a skvěle mu vychází též napětí v komorním prostředí (perfektní temná část bloudění vodním kanálem!, následována po zvratu asi nejvíc uzemňující scénou v nemocnici). Na zápletku s podvodním vrahem (tedy vyloženě číhajícího a často i konajícího pod vodou) jsem taky ještě nenarazil, takže v atraktivním prostředí, řemeselně skvělém provedení, i s občasnými vtipnými gagy během akčních scén, mě Fantoma Amsterdamu skutečně i přes lehce béčkovější charakter bavilo sledovat až do závěrečného rozuzlení. [80%] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra, napětí stupňované hudbou, střihy, prostředím am. kanálů. Až na tu honičku motorových člunů po břehu dobrá práce příjemně osmdesátkového střihu. Viděno v druhém, leč unikátním dabingu z Brna. Možná se budete bát. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Fantom Amsterdamu" dobu svého vzniku nezapře, ale přes jistou naivitu jak zápletky tak zpracování si tento snímek dodnes uchoval atraktivitu minimálně pro ty, kdo mají rádi Amsterdam jako takový, protože atmosféru tohoto města (které se zas tak moc nezměnilo) vystihuje opravdu výborně (včetně toho obřího flašinetu, který se ve filmu několikrát objeví a jenž je dodnes nedílnou součástí amsterdamského koloritu). A kvalitně natočená honička grachty na motorových člunech má rozhodně také něco do sebe. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po všech směrech absolutně béčková, ale docela zábavná kriminálka s prvky akce i hororu. Nic převratného, ve výsledku docela i amatérské, ale přesto má film určitou béčkovou zábavnost. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Ano, přiznávám, je to velmi silná protekce. Jedna hvězdička navíc za Amsterdam, kvůli kterému jsem se na to vlastně začala dívat. Další hvězdička navíc jako omluva Holanďanům za to, že jsem od nich nečekala, že dokážou natočit film, který má hlavu a patu, logiku, zápletku, napětí, gradaci, věrohodné postavy. Výtka tvůrcům za to, že v několika záběrech vydávají Utrecht za Amsterdam. A potom otřesný dabing: to je takový problém zjistit si, jak se vyslovuje "gracht"? ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Svižný, napínavý thriller o vraždách v Amsterdame pred turistickou sezónou spĺňa všetky predpoklady. Jednoduchý príbeh sa vyznačuje všetkými atribútmi dobrej kriminálky - vtipné dialógy, rýchle tempo. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně po letech sehnal DVD s tímhle filmem (ne, u nás ne) a musím říct, že před x lety se mi film líbil víc. Je to dané tím, že tehdy byl originální, dnes by to vydalo na jeden případ v Midsommeru nebo NCIS... Ale atmosféru to má i díky holandským exteriérům pořád působivou. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl na základní škole, tak Fantom Amsterdamu patřil k mnohokrát propíraným a obdivovaným filmům (podobně jako třeba Karate Tiger 3 a tuny dalších). Bohužel jsem měl tenkrát deficit a neviděl ho, do rukou se mi dostal až teď. Na Nizozemí a dobu vzniku celkem povedená kriminálka, jejímž vrcholem je určitě hodně zdařilá honička člunů v amsterdamských kanálech. K nezapomenutelným scénám jistě patří ještě záběr na nůž, který se postupně přořezává skrz člun k ženě v plavkách. Mě ničím neurážející dílko, které působí místy trochu televizně si zaslouží objektivní 3*. Vidět to ovšem tenkrát na ZŠ, tak je to jasných 5*, takže uděláme kompromis. Jo a v miniroličce dirigenta na loďce slavný nizozemský dokumentarista Bert Haanstra. ()

Reklama

Reklama