Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někteří lidé si pamatují na časy, kdy se jako děti báli jezdit výtahem. Jedné noci v hotelu dojde k nehodě, při níž málem zahyne několik hostů právě cestou výtahem z restaurace. Vyšetřování případu ale žádnou technickou ani jinou závadu neprokáže. Dny plynou dále a incidentů s výtahem přibývá, tentokrát již smrtelných. Výtahový technik Felix Adelaar se rozhodne na vlastní pěst pokračovat ve vyšetřování i po tom, co je náhle nadřízeným z případu odvolán. Toto rozhodnutí, jak se později ukáže, uvede ve smrtelné nebezpečí i jeho samotného. (FIBO)

(více)

Recenze (22)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Spíše tři a půl. Film zobrazující výtah jako zabijáka, to je zajímavý, ale nejen zajímavý. Místy humorný. Nizozemci mají zajímavé filmy, bohužel jich je velmi málo znát a to je chyba. Jsem rád, že je díky jedné knize, kde jsou kompletní dějiny filmu, můžu poznat. Když jsem o tom četl, čekal jsem že to bude film, který bude zabírat jen prostředí kolem výtahu, ale dostaneme se (asi škoda) i dál. Celý film vypadá trošku amatérsky (to mnoho díváků odradí), ale přesto se mi líbí jak je masakrující výtah hravej a dokáže se vyřádit. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Mám taký pocit, že niektoré horory majú vysoké hodnotenia len preto, že sú staré, lenže staré ešte neznamená dobré. Aj toto je ten prípad. Je to dosť nudný film. Nápad o vraždiacom výťahu je vcelku originálny a originálne sú aj niektoré vraždy (najviac sa mi páčilo, keď sa výťah zahral na gilotínu). Žiaľ, bolo toho strašne málo a dokopy tam boli len dve - tri scény, ktoré sa mi páčili. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Scény zabíjení výtahem jsou spíš komické než hororové a kromě nich scénář nic moc zajímavého nenabídne. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Což o to, nápad s vraždícím výtahem je docela slušný, ale zpracování dost pokulhává... To, že se ve filmu vyskytuje poměrně dost hluchých míst by mi ani tak moc nevadilo, přece jenom v osmdesátkových hororech je to poměrně častý jev, že celý film vyznívá neuvěřitelně béčkově taky ne (herci, hudba, kamera, přesně jak jsem čekal), ale co mě vysloveně nasralo byly samotné vraždy... Že nebyly dostatečně krvavé, čert to vem, ale že byly neskutečně nudné a bez jakéhokoliv nápadu (předvídatelné) to mi vadilo hodně... Škoda, chtělo to trochu originality do toho umírání a z De Lift mohl být hodně dobrý kousek... Takhle jen průměr... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Režisér Maas je hodně zvláštní člověk a jeho filmy jsou taky dost zvláštní. Ne jinak je u tohohle filmu. Zabijáckej výtah se nevidí zas tak často(konrétně si vybavím jen jeden film). Tohle sice nebylo vůbec špatný ale zbytečně dlouhý. Film samotně je natočenej na výbornou, čekal jsem že se budu spíše smát ale opak je pravdou tenhle film je celkem brutální a je i zatraceně dobře natočenej, kamera je výborná a film se snaží nenudit, ale bohužel mu to moc nejde. Scény které se odehrávají mezi tím než výtah někoho zabije jsou poměrně o ničem. Strašně bych chtěl dát 4*, ale bohužel nemůžu film by se musel sestříhat a některé herce vyměnit(nejlépe hlavního hrdinu kterej mi byl silně nesympatickej). ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Dobové 80tky jsem tu vnímal v čistě pozitivním světle, když na mě během sledování dopadá jisté retro kouzlo klasického žánrového filmu z doby, jež jsem nezažil... horrorový námět o výtahu coby vraždícím monstru byl dostatečně originální a poutavý. První půlhodina mě bavila bez výhrad a je mi často sympatické, když se tvůrce rozhodne rozehrát fantaskní horror tak, že v mnoha scénách na svůj žánr ani nevypadá, vtáhne do prakticky reálného světa a pak úderněji působí. První klíčová výtahová scéna se zaseknutím a hromadným děním uvnitř výtahu (včetně bizarní erotiky v hraniční situaci) připravuje na jistý stylizovaný nadhled, první vražda s výtahem ve funkci gilotíny nebo pozdější lekačka s vypadlou zavěšenou mrtvolou patří pak k tomu hodně efektivnímu, co tento Výtah v rámci žánru nabízí. Chytla mě i detektivní rovina s řešením technického půdorysu a mechanismu výtahu, na druhou stranu poté, co se stále více rozjíždí zlomyslné jednání výtahu i pátrání, částečně přestávají fungovat scény, které se v hotelu s výtahem neodehrávají a přímo s hlavní zápletkou nesouvisí, když sledujeme např. soukromý život mladého technika – vyšetřovatele na vlastní pěst Felixe a jeho přítelkyně... i proto, jak místy působí herci v těchto dvou postavách až nezáživně (žel i Huub Stapel, na kterého přišla hvězdnější chvilka až v závěru s převažně fyzickým výkonem). S prostříháním a možná i větším rozpracováním ústřední zápletky bych měl dojem výrazně lepší, takhle to budou jen silné 3 hvězdičky, na které to hodně pozvedla napínavá závěrečná dvacetiminutovka. [70%] ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

V době vzniku tohoto holandského hororu nebylo téma zabijáckých výtahů ještě okoukané a tudíž se nedá režisérovi Maasovi upřít jistá dávka originality. Od té doby se našlo několik pokračovatelů, kteří se jej snažili napodobit (on sám natočil později remake, který ovšem dost propadl), ovšem tyto filmy se nikdy nedočkali příliš velké divácké přízně. Maas má na svém kontě několik velice zajímavých filmů a co se týká hororového žánru, tak tohle není jeho jediný zářez na pažbě. Dokonce bych řekl, že De Lift je minimálně o třídu lepší, než jeho mladší americký remake The Shaft (2001). Co se týká atmosféry, tak ta se vydařila především ze začátku filmu. I přes nepříliš povedené herecké výkony jsou totiž první úmrtí (slepec, noční hlídač) velice dobře provedeny a to nejen co samotných triků týká, ale i jisté porce napětí. Nelze si totiž nevšimnout jisté škodolibosti, nebo lépe řečeno lehce morbidního přístupu, jakým vše bylo natočeno. Poté však začala zápletka sklouzávat spíše na úroveň detektivky, což se samozřejmě muselo projevit na kvalitě samotné atmosféry. Popravdě prostředek filmu byl v mých očích trochu nudným. I proto jsem očekával alespoň řádně vygradované finále, ale ani to se bohužel nekonalo. Nebylo sice vyloženě špatné, ale působivému začátku se to nevyrovnalo ani omylem. Což byla opravdu škoda, protože film měl rozhodně navíc. Ti jenž trpí klaustrofobií či se vyhýbají jízdě výtahem jako čert kříži, by se na tohle dívat raději neměli! Přece jenom by jim to nemuselo udělat dobře. Maas však mohl ubrat na detektivní podstatě svého příběhu a přidat více mordů. Tím by jistě získal na svou stranu mnohem více příznivců. 50% ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

De Lift je príkladom nevyužítého potenciálu. Nápad s nevyspytateľným výťahom ako slasherovým zabijakom je fajn a ním spáchané vraždy sú nápadité. Problémom však je, že ich tu je ako šafránu, nakoľko väčšinu minutáže vypĺňa nezáživné pátranie jedného opravára výťahov a rádoby technicky zamerané kecy o možných príčinách zblbnutia mechanizmu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Sice o něco lepší, než Maasův americký remake, ale ani tak se nejedná o žádnou slávu. První půlhodina ještě docela šla. Výtah řádil a z celého filmu dýchala příjemná atmosféra osmdesátkových béček. Ale jakmile mechanik a protivná novinářka začali pátrat po příčině, která nutí rozčilený elevátor vraždit, šlo všechno do háje a začala nuda, která byla rozehnána až v samotném závěru. Stejně jako druhá verze si zaslouží zapomnění i ta první. 35% ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že tenhle snímek mě teda dost příjemně překvapil. Čekal jsem fašírku s krvavým výtahem a krom fašírky s krvavým výtahem jsem se dočkal i docela slušný evropský filmařiny ( v rámci žánru ) a vlastně mě to celý docela dost bavilo a pointa s myšlenkou na rok vzniku snímku teda byla rozhodně dost dobrá. Navíc hlavní hrdina vypadá jako horší ( teda vlastně normálnější ) brácha Jeffa Goldbluma. Na rok 1983 ale fakt dobrý. 7/10 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Kritizovať niektoré filmy len preto, že niesu pôvodom z Hollywoodu a tak ich spracovanie nieje až tak dokonalé, by bolo v tomto prípade nemiestne. Problém je ale v tom, že film stráca grády z minúty na minútu, to znamená že všetko dobré sa odohráva v prvej polovici. Škoda, čakal som viac ako obstojnú žánrovku, ktorá by mi dala opäť najavo, že machri sú aj mimo USA. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Lehce démonická holandština tomu dodala celkem říz, takže jsem 1.pol. měl dojem, že sleduji ´´ranného´´ Cronenberga ( hl. díky kameře, nikoli jazyku, ostatně, jsem přesvědčen, že právě Cronenberg by z de Liftu udělal pořádné maso) či Triera ve stylu Rigetu.;-) Vyzdvihnu hudbu, kterou zde prakticky nikdo nezmínil, ale to mě obecně na čsfd vůbec nepřekvapuje. Zde se totiž Maas bezesporu inspiroval Carpenterem (a pokud by v té době již existoval, tak i Twin Peaks a taky trochu Enya:) a za to mu dávám palec vzhůru. Nikoli prostředník. Jasně, zranění neslučitelná se životem si tu vskutku moc neužijete (TOP je bez debat ta urvaná hlava, kterou jsem si pustil v tušení, že to bude zřejmě to nejvýživnější, což se ukázalo jako správné, hned několikrát) takže se přiznám, že mě více zajímal Felixův osobní a pracovní život, než vraždící Výtah, hehe. Proto jsem sice potěšen, že v posl. 10min. se režisér/scénárista/skladatel (zdravím Carpentera) vzpamatoval a ukázal to, na co asi většina čeká celou tu stopáž, ALE mě by ve výsledku více zajímalo, zda se k němu ta hloupá ženská, co poslouchá kamarádku se slepičím mozkem a soudí (po 10 letech manželství) bez jakéhokoli důkazu vrátí, nebo zůstane i s dětmi u matky. Výsledný a docela kladný dojem z tohoto filmu jest ten, že jsem viděl něco, co není z USA či GB a více než cokoli jiného to je psychologickosociální konverzačka, kde jen tak občas, živý de Lift, otevře, nebo zavře náhle a bez varování...dveře. Ano správně. Maas se mohl na ten samotný Výtah vykašlati a natočit (stejně to v podstatě udělal) příběh svědomitého pracovníka a jeho okolí. Takto to dle mého zbytečně maskoval jako horor, což je ve výsledku...skorokničemu a tomu já říkám, ironie.;-) Palce též nahoru za úvod se čtveřicí ve výtahu, i když ta poloodhalená ženština s těmi brýlemi vypadala jako regulérní chlap s parukou a za techtle/mechtle šéfa a sekretářky. Ale toho neoprávněného facana té holčičce, co má panenku se stejnými šaty, jako majitelka, jí dávati tedy nemusela. Lehce pobavily koncové credity, kdy mysteriózní kamera (kam se na to hrabe Lynch, checht) zabírá nohy 2 hl. postav, jak jdou ze schodů.:) A novinářka Mieke a příčina Felixových manželských problémů (byť hl. díky té slepici) byla docela fešná.;-) 31.min. OST 80% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prva polka bola v pohode, kym este vytah vrazdil... potom jaxa do toho pustil vysetrovatel tak kvalita filmu sla do haja. Uz v 80. rokoch neslo o nadpriemerny film. Behom casu navyse film brutalne zostarol a starne dalej, o par rokov bude posobit nepatricne . 30 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

HOROROVÝ VÝBĚR, ZEMĚ Č.34 - NIZOZEMSKO - Kdybych na tohle nenarazil, tak už jsem mohl mít konečně zhlédnutou Lidskou stonožku, ale mám pocit, že by to vyšlo na stejno. Tady mě dost nalákal námět, ale bohužel z něj tvůrci nevytěžili víc, než jen těžké bečko, které je zbytečně natahované na hodinu a půl skrze tlachání o ničem a řešení tak důležitých věcí, jako je šéfova dovolená, ačkoli by se klidně daly vystřihnout. A sem tam někoho zabije výtah, nebo holčičce z plakátu urve hlavu panenky. Jediná opravdu napínavá scéna je závěrečná oprava výtahu, ve které není vůbec jisté, kdy se výtah pokusí Felixe zabít, ale jinak to je celé dost generické a skoro jsem tam neviděl ani nic typicky holandsky divného, na což jsem byl zvědavý nejvíc, jelikož u nich se točí převážně divné filmy. Tohle by se mi ale rychle vykouřilo z hlavy, nebýt toho vraždícího výtahu. 2* ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Toto je moj prvy kontakt s holandskym hororom a musim pripomenut, ze to zas nebol taky zly film. Akurat tych akcii aj mohlo byt viacej, pretoze zbytocne obkecavanie moc nemusim. Ako jednohubka je to dost dostacujuce a opakovany navrat k tomuto filmu u mna nehrozi. Tvorcovia filmu sa tiez mohli viac sustredit na lepsie zabery kamier, co zas nemozem povedat o vsetkych, pretoze niektore podarene sceny sa aj vopchali do zaberu kamery, ale bohuzial v strasnom minime. ()

snoodles 

všechny recenze uživatele

Nemohu se rozhodnout mezi 2 a 3*. Padající hlava velice nabádá k vyššímu hodnocení, avšak celkově... inu... nechám to na druhém shlédnutí, nejlépe někde ve vysokopodlažním hotelu s vícero výtahy. Alespoň si zacvičím, až budu chodit pěšmo. ()

TomStrom 

všechny recenze uživatele

Zvláštní záležitost, nepamatuju film na podobné téma. Ti Nizozemci mají asi kupu nápadů, ale zpracování je dosti béčkové a nějakých drsnějších scén si taky neužijete, ale jako jednohubka proč ne. ()

John80 

všechny recenze uživatele

Vrazdiaci výťah, ktorý za záhadných okolností zabíja ľudí, na vtedajšie obdobie 80 rokov zaujimavy snímok 2* ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Dobrý začátek a konec. Spousta hluchých míst. Pár dobrých triků, ale jinak poměrně nudný film. Originální nápad chtěl lepší zpracování a využití ústředního motivu. Podprůměr. 25.I.97 pro 7 10253bt ()

Reklama

Reklama