Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

6. října roku 1973 vypukla jomkipurská válka, když arabské země vedené Egyptem a Sýrií zahájily překvapivý útok a téměř porazily Izrael. Příběh je vyprávěn z pohledu tří postav, které se ocitly uprostřed této válečné smršti. (HBO Europe)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Izraelská televizní tvorba má v poměru ke své velikosti ve světě výsadní postavení a opakovaně dokazuje, že umí přicházet s neotřelými nápady a novými formáty, které poté přebírají ostatní. Údolím slz vstoupila na půdu válečného žánru, kde by vzhledem k výjimečnému postavení, jaké v Izraeli armáda má, mohla být víc než doma. Čekal jsem něco, co mě uzemní, dostal jsem něco, co mě znejistilo. Seriál má status nejdražšího projektu izraelské televize a vskutku je to i podívaná, kde štáb dokáže rozpohybovat několik desítek tanků a simulovat tak velkou tankovou bitvu - největší střetnutí tankových vojsk od druhé světové války. Těžiště ale pro filmaře představovaly intimní příběhy několika účastníků války. Místo abych se nechal pohltit příběhem, postupně se začaly vkrádat protivné otázky. Sledujeme osazenstvo pevnosti, které pasivně čeká skryté za pytli písku a vyzbrojené ručními zbraněmi, až nepřítel vyhodí do vzduchu vchod. To vážně základna nemá žádné kulomety a těžké zbraně, kterými by obránci mohli klást odpor? Velitel základny nezná její schéma a tím i únikovou trasu. Zpravodajský důstojník se nezabývá likvidací tajných materiálů a nezachraňuje šifrovací klíče. Má jiný úkol - opatruje svého domácího mazlíčka, ježka jménem Oříšek, a následujících několik dílů sledujeme, jak obtížně Oříšek uniká z pevnosti, skáče ze skály, je něžně nesen nočním pochodem územím nepřítele, podstupuje krvavý bojový střet a prochází minovým polem. Tak si říkám, jestli sovětští vojáci při ústupových bojích z obklíčení také nosili v krabici své kočičky a morčátka. Místy mi prostě děj přišel poněkud uhozený. Jiná situace: pěší jednotka se uchýlí do bunkru na temeni hory, ze kterého by teoreticky šlo kontrolovat široké okolí, ten ale nemá střílny ani pozorovací stanoviště, takže vojáci musí vybíhat do deště dělostřeleckých granátů, aby zjistili, co se kolem nich děje. Nevím, jsem amatér, ale přijde mi to absurdní. Ona i naivita a neschopnost arabské strany zachází někdy do extrémů. Ale abych jen nehanil, pořád zbývá spoustu poctivě odvedené práce a nakonec se přece jen kloním ke čtvrté hvězdičce. Celkový dojem: 70 %. Snad jen dodatek, Izrael vždycky interpretoval svůj konflikt s arabskými sousedy jako souboj Davida s Goliášem, realita byla taková, že Izrael představoval průnik moderního euroamerického světa do území, které spadá do kategorie rozvojové. V taktice i strategii, ale i vojenskoprůmyslovém komplexu měl vždycky převahu, nehledě na vlastnictví jaderných zbraní. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavě a realisticky pojatý válečný seriál z období jomkipurské války, chlapi v tanku s depresemi, nesnášenlivostí, a nedostatkem nábojů... Seriál má několik hlavních postav, jejichž osudy sledujete, a je to skutečně napínavé. Nicméně musím zůstat trochu zklamaný z toho, že rozhodující události války jsou pojaty zkratkovitě, případně vynechány úplně (tedy ofenzíva k Damašku, do Egypta), kromě titulu Kočáry pouště, nemáme v češtině dodnes jedinou pořádnou knihu na téma, která by věci vylíčila pravdivě, a řekla nám jak se stalo, že po pár prvních dnech vítězství Egypta, Sýrie, dokázal Izrael kartu obrátit (já právé zákulisní důvody znám, ale dodnes je nikdo naplnou hubu neřekne, respektive nenapíše, hanba, akorát budu obviněn z antisemitismu, kdybych to napsal, což je vážně směšné, když Izraeli fandím, jediný normální stát v oblasti). Seriál se soustředil na syrskou frontu proti tomu nic nemám, a ačkoliv dovede navodit tísnivou, válečnou, depresivní atmosféru plnou strachu, nejistoty, přiblížit osobní život hrdinů, tak je neuspokojivý nejen závěr, ale i kvalita posledních dílů, navíc někdy zcela zbytečně upadá tempo a dochází k prostojům, které nemají odůvodnění. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vynikající izraelský seriál o Jonkipurské válce - interpretovaný samozřejmě rastrem vítězů, tedy Izraelců. Místy je to opravdu slušný izraelský ,,heavy metal" aneb jak se na Golanských výšinách kalila sovětská ocel! :-) Tenhle konflikt byl totiž typickým reliktem Studené války - Izrael vyzbrojovaný USA proti koalici okolních arabských států s výzbrojí ze Sovětského svazu. Konkrétně Shermany proti T-32. Scény tankových bitev byly fakt povedené, ne nadarmo je Údolí slz nejdražším izraelským seriálem v dějinách. Trochu nevěrohodný byl jen poslední díl plný patosu a hrdinských velečinů, stejně jako arabské mučení zajatých vězňů, je jasné, že to samé dělala i druhá strana... Až na tohle drobné zaškobrtnutí vynikající seriál! ()

Daddko odpad!

všechny recenze uživatele

6.10.1973 je najpotupnejším dňom Izraelskej armády a jej tajných služieb. Pozerať tento propagačný nezmysel o bojoch na okupovanom Sýrskom území Golánskych výšin som chcel skončiť hneď po prvom diele, kedy 3 Izraelské tanky zasiahli 40 Sýrskych tankov. Izraelské zostali nedotknuté. Skutočnosť je taká, že za prvý deň Sýrske tanky zničli 77 izraelských tankov z celkových 170 ktoré mali na Golanoch a velitelské stanovište obsadili. Mimo iných nepresností, sýrčania mali väčšinu tankov T55-A. V záberoch sa ale temer vždy objavujú T-62 so 105 mm kanónom, v strede zosilený výkovok. Ale dopozeral som až do konca čo všetko ešte propaganda naloží a zamlčí. Bolo toho dosť. 8.10.1973 kabinet Goldy Meirovej odsúhlasil aktivovať 13 jadrových hlavíc, každá 20 kT na rakety Jericho a F-4 Phantom II (Hirošima 15 kT). Američania leteckým mostom dodali 22.500 ton vojnového materiálu. Zaujímavý v seriály je ešte tabuizovaný vzťah „nadradených“ Aśkenézov voči „spodine“ Sefardom (Chazari s turkistickým DNA samozrejme neexistujú). Jedno je isté, pokiaľ okupované Golanské výšiny nebudú Sýrske, dovtedy vojna bude pokračovať a destabilizovať Blízsky Východ. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Izraelci tohle vyrovnávání se se svojí pohnutou,krátkou a adrenalinovou historií umí a ani Valley Of Tears není výjimkou.Skrze několik postav nám tu tak dávají nahlédnout do intenzivní války počínaje nečekaným napadením,přes ne zrovna příznivý vývoj kdy byl Izrael na pokraji zániku až k finálímu vítězství nevítězství.I když ta poslední část vlastně není tak úplně pravda,protože seriál končí ve chvíli kdy se izraelci nadechnou k protiútoku a zbytek se dozvíme jen z titulku.Což je vlastně největší mínus celé téhle výborné série - nenabízí divákovi plnohodnotný závěr a je to škoda.Velká škoda,protože do té doby měl našlápnuto na plnou palbu a za mě si příběhy postav,které dokázali divákovi přirůst k srdci pořádný závěr zasloužily...80%. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (11)

  • Když je Avinoamem (Shahar Taboch) s Yoavem (Aviv Alush) u zastávky, tak má v některých záběrech vojenské známky pod tričkem a v některých na něm. (Duoscop)
  • Když u zastávky žádá Yoav (Aviv Alush) Avinoamema (Shahar Taboch), aby ho zastřelil, tak ho uchopí za tričko a potom ho pustí. V dalším záběru ho ale zase drží a v dalším už ne. (Duoscop)
  • Když je Yoav (Aviv Alush) s Avinoamem (Shahar Taboch) na minovém poli, tak se v různých záběrech mění jejich vzdálenost od okraje pole. (Duoscop)

Reklama

Reklama