Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyři sourozenci Kryštof, Kristýna a Ema a nejmladší Samuel prožívají spokojené dětství ve šťastné rodině. Jednoho rána se ale všechno změní. Jejich rodiče upadli do záhadného spánku a oni si musí najednou poradit docela sami. Takto záhadně usnuli rodiče po celém světě. Nastává chaos, jejich město ovládnou bezdětní a mladí, kteří se dokázali ve vzniklé situaci zorientovat. Věřit se nedá nikomu. Pro sourozence začíná každodenní boj, v němž by měli vítězit ti silnější a chytří, ale leckdy mají navrch ti vychytralí a bezohlední. Malý Samuel je navíc unesen a sourozenci se vydávají na cestu do neznáma, aby ho zkusili najít. Podaří se jim opět setkat a najít cestu zpět domů? Probudí se jejich rodiče a bude vše jako dřív? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (54)

MICHAEL73 

všechny recenze uživatele

Jakožto „nečtenář” předlohy mohu uvést jen své osobité dojmy... Měl jsem tu možnost zúčastnit se předpremiéry, kde byla atmosféra velmi příjemná. Snaživí tvůrci zjevně vynaložili velkou energii do tohoto projektu. Celou dobu z nich zářila pokora a radost. Snaživí dětští herci působili též velmi pokorně, přátelsky a celkově by se dalo říct, že se režisérovi podařilo vytvořit takový tým lidí, který pracoval na něčem, čemu všichni věřili. Bohužel musím oznámit, že po celou dobu sledování jsem samotný žánr filmu a temnou atmosféru Spícího města absolutně nevěřil. Bylo to až k nevíře. Měl jsem chuť se v kině kolikrát chytit a hlavu, jak moc mne bolelo sledovat určité scény, jelikož nebyly mnohdy vůbec uvěřitelné. Chtěl jsem být ale slušný a nedávat své negativní reakce najevo před producentem, jenž seděl vedle mne. Nerad bych shazoval dětské herce, jelikož jejich snaha byla velká, ale z nějakého důvodu jsem jim vůbec nevěřil celé toto jejich herecké sourozenectví. Stále jsem v nich viděl jen dětské herce a ne skutečné postavy. Paradoxně, toto se dělo i u dospělejších, zkušenějších herců. Žádná postava, žádná situace a především žádné jednání postav mi ve filmu nepřišlo realistické. Ne, že bych si potrpěl na realističnosti v tomto alegorickém filmu, ale z nějakého důvodu není zde na místě pochvala. Jen výjimky, které si už ani nepamatuji. Vážím si samotného námětu autora knížky a především snahy tvůrců, kterou do tohoto projektu dali. Přeji jim hodně štěstí, jelikož doufám, že v příštím projektu se polepší a podaří se jim vytvořit něco mnohem více uvěřitelného, co by drželo po kupě. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět trpí neuspokojivými scenáristickými i režijními rozhodnutími, jež z příběhu o dětech ve světě bez rodičů činí nikam nevedoucí nudu. Více zde. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Mnoho snímků natočených během pandemie koronaviru bude navždy zatíženo velmi nepříjemnými neduhy. Redukované obsazení, minimum lokací, osekaný rozpočet. Nic z toho nemuselo Svátka trápit, protože točil také o pandemii a prázdné ulice i povalující se roušky mu naopak zdarma vylepšily chmurnou atmosféru. Kouzlo předlohy je místy patrné, ale děti hrají příšerně a překvapivě tragičtí jsou i profesionální herci. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Po úspěchu adaptace Úsměvy smutných mužů se Dan Svátek chopil další adaptace českého úspěšného románu. Tentokráte se chopil úspěšné trilogie Martina Vopěnky, kterou celou plánuje adaptovat, přičemž započal právě adaptací první knihy s názvem Spící město. Jsou tu tak na české poměry neobvyklé ambice o tom, že se chystá rovnou celá trilogie a i samotný závěr prvního filmu láká právě na to, že si na pořádné odpovědi uplynulých události prvního filmu musíme počkat do příště. První díl ovšem naznačí, že by to s onou trilogií nemuselo být vůbec zlé. V aktuální pandemické situaci plné COVIDU-19 přichází film, který se též točí kolem pandemie. Ovšem pandemie, která rodiče dohání ke spánku. Zajímavá myšlenka, která je následně spouštěčem divokého světa, který s lehkou nadsázkou jde přirovnat k Šílenému Maxovi. Děti přicházejí o zásoby jídla i pití, vše se pomalu začíná bortit a pochopitelně se objevují lidé, kteří se rozhodnou aktuální svět bez rodičů využít. Rozhodně zajímavý koncept, který má ohromný potenciál. Neznalci knižní předlohy se pochopitelně těžko hodnotí, zda jde o povedenou adaptaci, dá se ovšem říct, že je filmové Spící město rozhodně slušnou prací.   Jedná se dost pravděpodobně o ideální podívanou pro mladé diváky. Spící město se drží více při zemi než Harry Potter nebo Letopisy Narnie, i zde se ovšem dětští hrdinové vydávají na zajímavou výpravu. Dětští herci jsou navíc fajn a jsou o poznání zajímavější než dospělí herci. Sem tam se sice objeví zajímavý dospělý herec (Pavla Tomicová se na malém prostoru dokáže slušně vyřádit, Martina Babišová dokazuje, že je lokálním velkým hereckým objevem), jinak ovšem v rolích nepůsobí dvakrát zajímavě a působí přeci jen tak trochu navíc. Především když dojde k obsazení youtuberů se se vší úctou ukazuje, že tady někdo šlápl trochu vedle. Spící město má ovšem ve své vizuální stránce. Dan Svátek umí točit, což dokázal i právě například u Úsměvu smutných mužů. Sem tam se objeví zajímavý vizuální nápad či zajímavé kamerové úhly. Scény s vypuknutým chaosem působí reálně a občas při sledování tak trochu zamrzí, že Svátek pořád točí dětský film a nemůže se utrhnout více ze řetězů a naservírovat skutečně ryzího českého Šíleného Maxe. V pár momentech totiž naznačí, že by takový námět bez problémů utáhl.   Spící město je film, který určitě stojí za vidění. Nebál bych se označit za další z těch filmů, který to u nás v poslední době zkouší trochu jinak. Po vzoru Ubal a zmiz či Shoky a Morthy: Poslední velká akce dorazil další film, který se v lehkých náznacích dokáže přiblížit zahraniční produkci a dokázat, že i tady to jde. Ambice tvůrcům rozhodně nechybí, přesto Spícímu městu k dokonalosti chybí vlastně celkem dost. Přesto si ovšem tento film zaslouží šanci a dokážu si představit, že pro dětské diváky (na které cílí o poznání výrazněji) bude fungovat o poznání silněji...... ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavé. A trochu mě to zaskočilo, asi k tomu ani nemám slov. Zůstaly pouze rozporuplné pocity, nicméně výsledek hodnotím pozitivně. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

A to poselství na konci má být co? Mimořádně zajímavý námět mimořádně odfláknutý.  Panu režisérovi se podařily scény s dětmiy ale všichni dospělí do jednoho stojí za houby. Pavla Tomicová se vsadila, že do příštích narozenin praskne? Je to prostě zatraceně divný film ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Deti kričiace na policajtov, ktorí sú gumení ako čerstvo vyťažený kaučuk, to bol len začiatok filmu, ktorý nebol ani pre deti, ani pre dospelých. Deti to nebude zaujímať a dospelým budú vadiť zase tie neherecké deti, ale i dospelí, ktorí sú vo filme samí hajzli. Pointa filmu skončí niekde v stratene, prišlo mi to, že sa film natočil o epidémii len preto, že to bolo aktuálne in. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Půjdu se do kostela pomodlit, aby druhý díl nevznikl ani náhodou... Už začátek mě odradil neskutečnými střihy, blbou kamerou, přespříliš okatým product placementem, ale především neskutečně amatérskými výkony jak dospělých, tak dětských herců. A ti hráli mizerně celou dobu. Nevím, proč to celé připomínalo home video, jestli pokus o nějakou stylizaci, ale ani tak to nedávalo smysl. Po scéně v kostele jsem měl chuť to vypnout, jaké magořiny tam nechávají kněze pronášet (navíc autoři asi v životě neviděli katolického kněze, protože takhle vypadají protestanští kněží) a vůbec mi hodně vadilo celkové nikoli proticírkevní, ale proti víře obecně ladění tohoto filmu. Navíc se tam všichni chovali divně, nelogicky (btw, někteří dospělí usnuli a v TV vidíme, že kvůli tomu vyjíždějí tanky - jak ty by asi pomohly?) a hlavně jsem nepochopil, proč spí jen někteří dospělí? Jako ano, měli to být jako ti bezdětní, ale zas tolik bezdětných, aby zajistili chod televize, vojska apod., snad není. A když už je tolik dospělých vzhůru, proč nehlídají obchody proti rabování? A co je vlastně myšlenkou filmu? Když nebudete mít děti, neusnete? Většina dospělých jsou svině a psychopati a násilné kudlanky, s výjimkou rodičů? Ten negativismus z toho filmu tak kape - ne kape, řine se proudem -, že fakt nechápu, proč to vzniklo a proč to pro Boha někdo vydává za film pro děti a mládež? Málo je snad sebevražd mladistvých, je potřeba zvednout počty? ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

No námět je dobrý, ale to je tak všechno. Celou dobu jsem měl pocit, že se dívám na trošku dražší amatérský film a to od režiséra jako je Svátek rozhodně nečekám. Co asi nejvíc bije do očí jsou herci. Dětem sice někdo řekl co mají říkat, ale instrukce jak to mají říkat už se k nim nedostaly. Dobře, učený z nebe nespadl. Horší je, že podobně jako děti působí i dospělí herci a to už je na pováženou. Co se atmosféry na hraně postapa týče, tak ani tu se nepodařilo zachytit a všechno to působí strašně strojeně. A nakonec pohromadě nedrží ani příběh plný režijních a scénáristických bot. Pokud dojde na další díly, o čemž tak trochu pochybuji, tak se je nechám s klidným srdcem utéct. 10% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nápad jistě dobrý, provedení hrozivě amatérské. Slabé režijně, tragické i po stránce hereckých výkonů, ale ke dnu to posílá především dokonale jalový scénář zhruba někde na úrovni nepovedené středoškolské pololetní slohovky, který zůstává pouze u dobrého nápadu, ale absolutně tápe v tom, co chce vyprávět. Nic jiného, než ten ústřední nápad, tam prostě není. Je to naivní, je to nezáživné, je to bez pointy a navíc bez snahy o vysvětlení, protože se snad chystá i dvojka... Pls, jen to ne. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Filmy na podobná témata, kdy se děti musí o sebe postarat, už se natočily. A myslím, že lepší. Tady je spousta nelogičností a spíš z toho mám pocit, že šlo o to se pobavit při natáčení. Jisté poselství nebo spíš vzkaz však film nese. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

No, nevim na co tady někteří borci čuměli. Ale amatérsky to rozhodně nepůsobí. Ten potencionál mysteriózního filmu je naplněnej jen zčásti. Ale jinak panoptikum postaviček je pestrej, a hodí se i do světa kolem covidu. A přiznávám, že mi z některejch pasáží bylo i těžko. Film mě bavil, a to je důležitý. Pochvala pro všechny dětský tváře v hlavních rolích. 60%. ()

honajz2 odpad!

všechny recenze uživatele

Wtf, to co jsem právě viděl??? Ono to objektivně na odpad není, protože po filmařské stránce je to slušné a ať si to chci přiznat nebo ne, je to další pokus o něco, co se tady normálně netočí (a to dokonce několikanásobný - hraný film pro děti a mládež, mysteriózní film, fantasy/sci-fi...) a těch si vážím vždycky ať vypadají jakkoli. Jenže i moje tolerance má své meze a když mám pocit, že mi někdo jeden z mých oblíbených žánrů znásilňuje dlouhým ostnatým drátem do řitě, tak to se na mě nezlobte, ale v takovém případě budu nekompromisní. Ten film je totiž nechutně zvrácený a nebezpečný. Ne tolik tématy, která naznačuje (pedofilie, únosy dětí...), ale hlavně tím, co říká mezi řádky. Jako sorry - jestli to byl účel tvůrců, tak jsou hrozní omezenci a jestli nebyl, tak úplní pitomci - ale ze VŠECH bezdětných dospělých udělat psychopaty, úchyly, pedofily a delikventy? A všichni jsou taky alkoholici, samozřejmě. Co to sakra je za dementní názor? Co je tohle za šílené rozdělování společnosti? A rodič jako nemůže být taky takový, protože když má dítě, tak ho každý automaticky nadevše miluje a udělá pro něj všechno? Vždyť si sakra vezměte kolik dětí je v děcáku, protože jejich rodiče jsou alkoholici, násilníci nebo feťáci! Fakt bych podle tohohle filmu měl na každého bezdětného dospělého koukat skrze prsty a považovat ho za odpad společnosti? Tohle působí spíš jako nějaká prapodivná nebezpečná sekta (tak hlavně že se tu tvrdě ryje do křesťanů, jako vždycky...). Je mi z toho filmu zle. Tohle fakt nepíšu často, takhle se mnou nehnul ani pověstný Srbský film, ani Mariánek Dora, ani Malá Miss Sunshine (která sama o sobě není zvracená, jen mě osobně přijde zvrácené hlásit svoje malé holčičky do soutěží krásy, kde jsou zmalované jak prostitutky), snad naposledy Všechno bude mě takhle vytočilo. A už jen kvůli tomu nemůžu dát nic jiného než odpad. Nehledě na to, že svět po Usnutí upadne v podstatě okamžitě do naprosté anarchie, ačkoli hromadná doprava funguje úplně normálně a některé obchody taktéž. Vůbec celý ten scénář je naprosto katastrofální - úvod je neskutečně urychlení, dopad Usnutí na svět jakbysmet, putování děcek za nalezením uneseného brášky probíhá úplně nahodile a stejně tak úplně nahodile i naráží na nové lidi, kterým vždycky uvěří jejich sliby, ačkoli na to vždycky doplatili. Charaktery všech postav jsou nedůvěryhodné (což vyplývá i z té zvrácené myšlenky), stejně jako i vývin příběhu. Na posloupnost počasí evidentně sral pes. A ačkoli to má slibnou mysteriózní zápletku, SPOILER tak to ve finále vůbec nikam nedojde, nic se nevysvětlí a tvůrci asi očekávají, že natočí dvojku... No mě už na ni asi nic nenaláká, jestli vůbec vznikne. KONEC SPOILERU A herecké výkony nic moc, jak dětí, tak i dospělých a na sílu obsazených youtuberů (aby na to děcka šla do kina a mohla vidět pár Vidrailových minut slávy) - snad jediný, kdo tu něco hrál, byla Tomicová a pak ještě ta psychopatická stará ženská, co strašně chce mít vlastní dítě. Přitom by to vůbec nemuselo být špatné, atmosféru a zajímavý vizuál to má a kdyby Dan Svátek natočil regulérně normální postapo či českou verzi Mad Maxe, udělal by mnohem líp. Spící město je prostě průser, který by nemusel být až tak velkým průserem, kdyby nepřicházel s takovou myšlenkou jakou přichází. Takhle to pro mě není nic jiného než nechutný odpad, který bych si nejradši vymazal z hlavy a zapomněl na jeho existenci, tedy kdyby to šlo... A to na mě čeká ještě Gump, do kterého mě mladší bratr neustále nutí. A já si Spící město vybral dřív, protože jsem doufal, že to bude určitě lepší. No... zase jsem tvrdě narazil. odpad! () (méně) (více)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Nemám problém oceniť dobrý amatérsky film. Toto presne tak začalo. Zaujímavý začiatok, neočakavaný zvrat, proste hovorím si, fajn no, to asi bude pozerateľné. Potom ale príbeh skĺzol do takej roviny, ktorá stratila tempo, dych a nabrala niekoľko dier a chýb. Ale od amatérov sme asi nejaké brutálne sci-fi s kvalitnými VFX čakať nemohli. Záver je teda taký, že pozerateľné to je, nie je to otravné jak všetky novodobé drámy a námet je vskutku zaujímavý. 3 z 5 ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Tady je velká škoda, že tohle nepřišlo tak o 2 roky dříve v době kdy byla epidemie koronaviru takhle to zapadne do průměru. Z traileru jsem měl obavu o dětské herce jelikož mě byly nesympatičtí ve výsledku se , ale dají.  Má to dobrý příběh s poučkou nenasedat k cizím lidem do aut a jediný větší problém je v tom, že skoro všichni dospělí jsou zde prezentování jako úchyláci nebo vyčuranci na konci mě přijde, že to režisér chtěl vyvážit a dal tam jednu sympatickou dospělou postavu a jeho otce. Některé věci jsou nedořešené proč třeba z 4 děcek tam aspoň jedno nezůstalo s rodiči zvláště poté co se tam baví, že je neopustí a chvíli poté to neplatí chápu, že jim došlo jídlo, ale měly pokud se nepletu 50 000 mohly mu dat třeba  10 000 na týden ? Pokud ta epidemie končí návratem dětí  k rodičům jak to, že se ten chlápek v lese neprobudil dříve, když ho jeho syn navštěvoval denně jelikož tam bydlel? Proč má ze 4 dětí mobil jen jedno zvláště v době kdy má mobil snad i 7 leté dítě a pokud to ostatním nechtěly koupit rodiče proč jako jedna z prvních věcí, když spaly si ho nekoupily? Je možné, že na to ostatní dva díly odpoví tak, že to pak klidně upravím nicméně zatím je to nevyřešené. 80 procent ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Je docela zvláštní vidět film, který jakoby z oka vypadl mému slohu ze sekundy na gymnáziu (2000) a posléze dlouhodobé hře na táboře 2008. Proto jsem docela shovívavý a za 3*. Technicky dobře nasnímané, už méně lépe napsané a tím pádem občas velmi velmi dlouhé. Nebudu lhát, že třetí hvězdička není úplně jen za ty Budějce. 6/10 ()

j.anek odpad!

všechny recenze uživatele

Knížka se mi líbila, tak jsem byl zvědavý. Bohužel jsem se dočkal spousty mizerných hereckých výkonů - zejména dospělí v malých rolích hrají příšerně. Děti snaživě deklamují naučený text, šustí to papírem. Práce s dětskými herci veškerá žádná. Tak jsem se bavil alespoň záběry z centra Českých Budějovic nebo obrázky přírody. Film nezachrání ani Petr Vaněk jako fanatický kněz (církev dopadla hodně špatně), ani ožralá Pavla Tomicová (ta se chová úplně nesrozumitelně), ba ani Tomáš Měcháček, který hned usne… Přirozeně a sympaticky působí snad jen Oskar Hes. Snaha o akční závěry vyznívá úplně směšně. Film říká, že kdo nemá děti, je úchyl, idiot nebo šílenec. To jako vážně? Promarněná šance. Takhle pitomý film jsem neviděl roky. ()

Reklama

Reklama