Reklama

Reklama

Pád letu A800

  • Česko Černá skříňka (více)
Trailer 1

Mathieu Vasseur je pracovníkem Úřadu pro vyšetřování leteckých nehod, označovaný jako (BEA). Jeho manželka Noémie také pracuje v letectví, v komisi pro udělování centrifikací novým strojům. Jednoho dne dojde k letecké katastrofě, kdy spadne letadlo European Airlines Atrian-800 a zahyne všech 300 cestujících a 16 členů posádky. Šlo o let z Dubaje do Paříže a stroj se zřítil za krásného denního počasí v Savojských Alpách. Příčiny katastrofy nejsou známy a BEA pečlivě analyzuje černé skříňky letounu ve svých prostorách na letišti Le Bourget. Mathieu je nejprve z vyšetřování odstaven svým přímým nadřízeným Victorem Pollockem, který si nepřeje, aby se toho účastnil, ale když se Pollock ztratí a je dokonce hledán policií, je osloven přímo šéfem celé BEA Reniérem, aby se do vyšetřování pustil. Poslech hlasového záznamníku z kokpitu (CVR) - který zaznamenává rádiovou komunikaci, hlasy a okolní hluk v kokpitu  - ho nejprve vede k závěru, že do kabiny vstoupil islámský terorista a ten způsobit pád letadla. Tento závěr ho ale neuspokojuje, má pochyby a určité zvukové detaily ho vedou k podrobnému hledání jiné příčiny nehody. Jeho žena Noémie zatím opouští státní instituci a nastupuje přímo k výrobci letadel do Atrianu. Je to pro ní významný kariérní postup. Mathieu začíná s hypotézou o technickém selhání automatického pilota MND. Také se sám vydává do Pollockova domu na venkově, aby zjistil, zda jeho šéf na něco nepřišel. Také se snaží kontaktovat pilota, který měl s MND nedobré zkušenosti. Ten mu sice naznačí, že projekt stroje A800 byl uspěchán a jeho schválení nebylo zrovna čisté, ale pak se s ním odmítá setkat a vůbec komunikovat. Dostává se do slepé uličky. Před vyšetřováním ho varuje i jeho přítel ze studií, nyní majitel firmy Pegas Security, která zabezpečuje software pro letecké stroje, Xavier Renaud. Mathieu se však nenechá odradit, zvláště poté, co zjistí, že je sledován černým Mercedesem. Potřebuje zkontrolovat MND, jenže aby tuto operaci šéf posvětil, chce pádné důkazy... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (100)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rysí sluch a krysí puch. Po Vlčím volání další francouzský specialista na akustiku, co hravě pozná, jestli měl druhý pilot ke snídani fazole. Tentokrát se jedná o zaměstnance úřadu, který má zachránit lidské životy tím, že se nebudou opakovat chyby. Jenže znáte to, některé koberce jsou k létaní a jiné zase slouží k překrytí zametených nečistot.. Expertizami přecpaný technothriller, který ztrácí vztlak opakováním vzorců a žánrovou čitelností. Předposledním koncem s převzetím kontroly motor zabral, ale pak do něj zbytečně vlétl opeřenec na křídlech zadostiučinění.. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Thriller, ako sa patri, ktorý dostal svojmu menu a napínal ma po celý čas. Neobyčajné prostredie analytikov čiernych skriniek až príliš úzko prepojených so schvaľovaním a certifikáciou nových lietadiel naznačuje, kam sa to má odvíjať, ale stále si zachováva moment prekvapenia z nasledujúcich udalostí. Nevýhodou takýchto filmov je, že je problém ich pozerať opakovane so znalosťou záveru. A ten bol tiež prvotriedny. –––– Ale prestaň, to sú halucinácie. Systém tam je, aby im pomáhal, nie ich nahradil. ()

Reklama

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Teraz pred režisérom/scenáristom Yannon Gozanom dávam klobúk dolu! Z minimum zdrojov sa mu podarilo natočiť, od začiatku až do konca, napínavý thriller. A to napriek tomu, že základ scenáru nie je nijak komplikovaný. Šikovne vedený a rozbalený príbeh. Pierre Niney v hlavnej roli je vynikajúci, a to tak, že viac-menej počas celého filmu zostane nenápadný. Záver z jedného pohľadu pomerne šokujúci, z druhého trochu prekračujúci pole sci-fi (ale je to v dnešnom svete ešte nereálne?). V danom žánru sa jedná o jeden z najlepších filmov, z pohľadu Francúzka asi najlepší, čo som za posledné obdobie videl. Príklad toho, že nie vždy sú potrebné veľkolepé akčné scény a „badass dialógy“  ako „nutné doplnky“. Po ďalších videní nevylučujem pridanie ďalšej hviezdičky. Osobné hodnotenie: 85% (****) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NEVYTVÁŘÍM TEORIE. ANALYZUJU FAKTA…“   Co se děje, když spadne letadlo? Najde se černá skříňka a … Matthieu je frajer, co slyší i trávu růst. A tak poslouchá … a poslouchá… a zjistí, že se tady děje něco nekalýho! Thriller. Víte, jak jsou takový ty komorní thrillery… třeba z dispečinku. Tak tady je to podobný, jen to je trošku víc nekomorní. Prostě film pro jednoho člověka, jednohubka, která baví zvukem i jednoduchostí.     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu makat pro BEA. 2.) Chystám se letět.  ///  Thx za titule „doummais“.                  PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Způsobem "coby, kdyby" tenhle thriller dosahuje takřka vrcholové úrovně, přitom nijak nepatří mezi známé filmy, a rozhodně si zaslouží větší obeznámení u diváků. A ani samotný pomalejší začátek filmu to nedá najevo. Pak se ale rozjede vyloženě konspirační peklo, které vrcholí těsně před koncem "u vody", což je pro mě i nejlepší část filmu. Závěrečná scéna už je trošku přepísknutá, to ale nemění nic na tom, že se dle mého jedná o jeden z nejlepších thrillerů za poslední roky, díky němuž jsem byl přitisknutý k obrazovce a měl u ní husinu jako prase. Francouzi to opět dokázali. 5* ()

Galerie (41)

Zajímavosti (6)

  • Natáčalo sa na viacerých miestach vo Francúzsku, predovšetkým v Paríži a okolí počas jesene 2017. (MikaelSVK)
  • Aby sa Pierre Niney lepšie pripravil na svoju rolu, niekoľko týždňov sa pohyboval medzi agentmi leteckého vyšetrovania (BEA): "Našiel som tam nakoniec vyšetrovateľa s podobným profilom ako Mathieu. Robil som tam istý druh novinárskej práce: Sledoval som ho, rozprával som sa s ním a žiadal som ho o povolenie nakrúcať ho, aby som sa mohol inšpirovať jeho gestami, jeho spôsobom práce, rýchlosťou práce. Práca s akustikou je veľmi technická, bolo dôležité vedieť túto činnosť celkom presne reprodukovať.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama