Reklama

Reklama

KDO JINÉMU JÁMU Rudolf Slánský

(TV film)

Obsahy(1)

Patřil k nejmocnějším mužům komunistického aparátu až do večera 23. listopadu 1951, kdy si pro něj přišli. Ve vykonstruovaném politickém procesu se pak stal bezmocnou obětí teroru vlastní strany. Dramatický příběh vzestupu a pádu v dokumentárním portrétu M. Vadase... Celovečerní televizní dokument s využitím aktuálně nalezených audiovizuálních záznamů vypráví příběh vykonstruovaného politického procesu z listopadu 1952, příběh jeho obětí i strůjců. Na jeho konci bylo 11 popravených bývalých vysokých funkcionářů KSČ, straně oddaných komunistů, kteří před soudem na předem známé otázky žalobců a soudců mechanicky „recitovali“ naučená doznání a obvinění „spolupachatelů“, bývalých přátel a spolupracovníků. Hlavní dějovou linií je příběh Rudolfa Slánského, člověka oddaného komunistickému hnutí, straně, i přes únos jeho dcery v Moskvě v průběhu války, jenž se nikdy nevysvětlil. Slánský byl a zůstal obdivovatelem a přítelem Sovětského svazu, komunistických myšlenek a komunistické strany. Zapsal se do dějin jako podporovatel československé pomoci vznikajícímu státu Izrael, jako důsledný organizátor KSČ a nemilosrdný likvidátor opozice v Československu po roce 1945 a 1948. Spolu s Klementem Gottwaldem pozvali do Československa sovětské poradce, kterým dodali neformální autoritu až do té míry, že to byli oni, kteří určovali vývoj politických procesů, jež inscenovali. Rudolf Slánský, nejmocnější muž KSČ, se nakonec sám stal jejich obětí. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Croft

všechny recenze uživatele

Kde nakonec koncil Slansky a jeho obrezani kumpani, cert vi. Ale urcite ne na Pankraci 4. prosince 1952… V te dobe jiz existoval Izrael, a bez “pomoci” Slanskeho by tezko existoval. Dodnes existuje rada kontroverzi, ktere naznacuje, ze oficialni story presentovana gojimum byl humbug. Tento trik zidu nebyl unikat, podobne “skoncil” i Osama bin Ladin, Epstein, a jini.. “Smrt” bez dukazu. Jentak mimochodem obesenou Miladu Horakovou ma na svědomí právě Salzmann-Slansky, pod neho jako pdodrizena spadala, Reicin další odporná swine, ten ma zas krom jiného na triku smrt generála Piky, aneb přesně podle citace z PSM; "Ti nejlepší z gójů musi byt zabiti!", tady i jinde ve světě. Ze byla MH obesena jsou dukazy, vlastně i tam jsou velké pochybnosti ale...Proc vsak nikdy nebyly zadne dukazy o “veseni” Slanskeho a jeho zidovskych kumpanu? Protoze ti obeseni nebyli, ucel splnil poslani. Diky rozpoutane hysterii mezi gojimy ze “zide se spikli proti socialisticke republice” se zide oddelili (alespon pro sirokou delnickou verejnost gojimu) od faktu, ze to byli prave zide, kdo prisli s komunismem haha. Hezkou knihu o procesech napsal Arthur London, tehdy náměstek ministra zahraničí. Kniha se jmenuje Doznání. A. London byl také odsouzen k mnohaletému žaláři a také byl žid. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Humanistická ideologie - původní aspirace moderního komunismu - se rozplynula v kalu stalinismu a zločinnosti. Pořad vyčerpal prakticky všechno, co se k tomu dá říci. V r. 1955 byl arcivrahu Stalinovi na Letenské pláni odhalen pomník. Rok poté, kdy svůj historický projev pronesl Chruščov. Tragédie KSČ se tím dovršila. Na zločinnost ovšem komunisté nemají monopol. Je dobré o tom vědět v Evropě často totalitně se chovající imigrace přicházející ze Středomoří. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vykonštruované, Sovietskym zväzom režírované a československými komunistami oddane zohrané pokrytecké súdne divadlo. Slúžilo odhaleniu a potrestaniu najschopnejších komunistov, predstavujúcich potenciálnu hrozbu totálnej poslušnosti Stalinovi. Ten potreboval na vedúcich miestach v sovietskych satelitoch len priemerné, ale zato poslušné a ustráchané boľševické ovce. Zároveň potreboval vytvoriť obraz vnútorného nepriateľa, zodpovedného za všetky nedostatky budovania komunizmu. Šikovne a lišiacky vymyslené. Skvele odohrané. Dokonca aj časť antikomunistov mohla byť svojho času spokojná, že tyran Slánský spolu s Reicinom odvisli, sami zodpovední za tyranizovanie a smrť desiatok odporcov boľševizmu. Pozn.: Súvis so súčasnosťou. V úvodnej reči prokurátora Urválka je pár záchytných bodov, ktoré s penou na ústach vykrikujú proti dnešnej vláde slovenskí nacionalisti, komunisti "ľavičiari" a unisono s nimi "alternatívne" rádiá a proruské časopisy typu Zem a vek. Konkrétne ide o výčitky na napojenie sa na imperialistické kruhy, financované miliardárom Sorosom a propagáciu bezbrehého a antisociálneho kapitalizmu. Kritizujú aj vládne protiruské postoje, napojenie na sionisticko chazarské centrá, tajné protislovenské spiknutia, ktoré bežný človek nemá šancu odhaliť, ohrozenie nezávislosti, vlastizradu. A teraz si to porovnajte Urválkovým obžalobným úvodom z dokumentu: "Slova se ujímá státní prokurátor, doktor Jaroslav Urválek: "Státní prokurátor žaluje vedení protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským. Žaluji, že jako trockisticko titovští, sionictičtí, buržoázně nacionalističtí zrádci a nepřátelé československého lidu, lidově-demokratického zřízení a socializmu, vytvořili ve službách amerických imperialistů a řízeni nepřátelskými západními rozvědkami, protistátní spiklenecké centrum, podkopávali lidově demokratické zřízení, mařili v budování socializmu, poškozovali národní hospodářství, prováděli špionážní činnost, oslabovali jednotu československého lidu a obranyschopnost republiky aby ji odtrhli od pevného spojenectví a přátelství se Sovětským svazem a aby likvidovali v Československu lidově-demokratický řád, obnovili kapitalismus, znovu zavlekli naši republiku do tábora imperializmu a zničili její samostatnost a nezávislost.". ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Mám co jsem si zasloužil'' --- Proces se Slánským mne zajímal už dříve. Je krásným důkazem jak revoluce požírá své děti a naprosto ukázkovým příkladem v takovém našem lokálním měřítku co se dělo v Rusku za Stalina. Tam někteří neměli navíc ani ten zinsceovaný proces. Buď prostě těsně před svítáním zmizeli z domovů někam na Sibiř, nebo byli od výslechu odvedeni rovnou do sklepní místnůstky se žlábkem v podlaze a kohoutkem s hadicí na zdi. Já navíc četl knihu Hedy Margoliové - Kovályové - Na vlastní kůži. Nádherně tam popisuje tu upřímnou radost z poválečného budování i postupně se rozlézající stranický teror a strach. Její muž a zazní to i v dokumentu byl z těch, kteří byli opravdu obětováni a jeho jediným hříchem pokud se to tak dá říci bylo to, že byl v komunistické vládě. Což je ale logické, protože byl odborníkem na mezinárodní obchod. Tudíž jednak chtěl jistě vlasti prospět v poválečných časech svými znalostmi a pak o něj zcela jistě velmi stála sama strana. Kdo ví co v těch časech dělo, co se dělo zatčeným, plně na něj dolehne ta hnusná doba temna kultu osobností Stalina a Gottwalda. Když tak člověk kouká na Slánského, kterému asi muselo být jasné kam to všechno spěje, málem by ho bylo jednomu i líto. Ale to je ta chyba. A dobře, že to v závěru dokumentu zaznělo. On si takový konec zasloužil. Líto by mělo nám všem bt těm, kteří tam stáli obviněni nespravedlivě... Vojáků, letců, kněžích, sedláků, inteligence... Zkrátka všech kterých se komunisté báli, nebo které komunisté chtěli okrást a odstranit. Slánský byl jedním ze strůjců této nespravedlnosti. Stranické číslo 2, z hlediska vládnutí fakticky číslo 1. Jistě i on viděl rozsudky smrtí, žádosti o milost... jistě i on věděl, že dotyční nic neprovedli. Dalo by se to tedy nazvat božími mlýny ten jeho proces nebýt těch několika nevinných, které to semlelo s ním a pochopitelně i jejich rodin. Co mne hodně zaujalo byly výpovědi Josefy Slánské natáčené v roce 1993. Když člověk kouká na proces, je mu zle. Ne kvůli Slánskému, ale protože kouká na lidi od soudu, kteří vědí jak vše je a přesto se spravedlností v hubě sami odříkávají své řeči v tomto tyjátru. Co si asi říkali? Měli strach? Plnili povinnost vůči straně, která to nakázala? Naprosto, naprosto odporná doba. Dávám za 5 posledních větrníků. * * * * * ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

"Maskovat jste se mohl, a přece nakonec vaše cizí nitro bylo odhaleno!" Skvělý dokument popisující vykonstruovaný proces s (jinak masovým vrahem) Rudolfem Slánským. Měl bych však jednu výtku. Nalezené záběry z procesu mají několik hodin. Čekal jsem kvalitní seriál jako v případě Milady Horákové. Jeden film je prostě málo. Výslechy ostatních aktérů tu úplně chybí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Konecne se objevil nejaky dokument, ktery rozebira s mnoha zajimavymi detaily tento znamy politicky pripad, v nemz pravoverny Stalinista Gottwald zlikvidovat jeste vetsiho Stalinistu Stranskeho. Pobavila me jeho prezdivka Cistic podle jeho slov, ze nepratele odevsad vymete a vycisti. Na dokument velka stopaz mi nevadila. Dokument je ke shlednuti v archivu Ceske televize. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Príbeh Slánskeho je z kategórie "Keď revolúcia požiera svoje deti". Stalo sa do už za veľkej francúzskej, potom aj za októbrovej revolúcie, v noci dlhých nožov a neobišlo to ani stalinistické Československo. Dokument neponúka veľa nového, skôr je kvalitným zhrnutím zvukových a filmových záberov, celého toho procesu. Za najmrazivejšie niekto môže označiť vystúpenie Urválka presvedčeného, že skutočne odsudzuje zločincov. Avšak pre mňa mrazivejší je postoj verejnosti, ktorý sa dožadoval trestov smrti a týmto aj tlieskal. Manipulácia más nebola náročná v žiadnej dobe a už aj dnes v tzv. demokratickom zriadení vystupujú nový urválkovia a opäť sa to deje za všeobecnej mediálnej i spoločenskej podpory či dokonca aj bez povšimnutia. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý dokument, škoda že chybí dokumenty z nichž by bylo dobře vidět, kolik lidí poslal na šibenici. Pak by dojem o oběti režimu, který požírá své děti, byl smazán a Slánský by vypadal jen jako zločinec a prospěchář. Což byl. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Znovunalezené filmové záznamy z Procesu s vedením protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským tvoří část dokumentu. 1) Výpovědní hodnota filmových záznamů je obrovská. Diváka jímá hrůza, když vidí, jak vysocí mafiáni deklamují prohlášení o své vině a používají k tomu neživý jazyk útočných politických úvodníků. Celé divadlo běží hladce, všichni přesně znají své role a mají je pečlivě secvičené včetně hlasové intonace a používané gestikulace. Není divu, že film komunisté utajili s vyjímkou pečlivě vybraného asi šestiminutového výňatku, který pak šel v kinech. Co možná neslyšeli posluchači rozhlasu, to filmový divák vidí jasně._____ 2) Chybí mi rozsáhlejší rozbor Slánského činnosti dříve, jeho organizační práce pro stranu až do jeho zatčení (v nejvyšší stranické funkci působil od roku 1945 a ještě tři a půl roku po únorovém převratu), jeho účast na činnosti neoficiální tzv. bezpečnostní pětky a jeho podíl na předchozích politických procesech. Jenom malá poznámka na konci mě z tohoto pohledu neuspokojuje._____ 3) Rovněž mi v dokumentu chybí toto: Stalin svou roztržku s Titem a izraelským státem řešil podle svého osvědčeného způsobu - inscenováním politických procesů, které měly (a taky tak úspěšně činily) zastrašit skutečnou i potenciální opozici a zdůraznit všem, kdo je hlavní kmotr._____ 4) Uvítal bych "pokračování" dokumentu, které by ukázalo: a) další postavy tohoto procesu a jejich osudy, b) další procesy (pokračovaly ještě několik let po smrti Stalina), c) pokusy o (nedůslednou) rehabilitaci a její výsledky, d) trestní řízení proti pracovníkům StB a dalším tvůrcům politických procesů, jejich odsouzení, jejich propuštění a další osudy. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Mrazilo mě ze síly těch historických záběrů, ale režie dokumentu jim podle mě dělala medvědí službu. Bylo použito mnoho grafických efektů - greenscreeny s leteckými záběry za mluvícími hlavami, šipečky s popisy toho kdo bydlel v jaké vile, podivná fotomontáž obecního rozhlasu na různé dobové fotografie (huh?) nebo náhodně poletující stránky novin - a všechny byly pro mě rušivé nebo působily tak nějak poloprofesionálně, jako když někdo zkouší různé featury nového střihacího programu. Autor filmu se tam na chvíli sám ukázal, aby něco řekl, a působí jako milý pán, tak se mi ho tu nechce nějak shazovat, ale esteticky kvalitní dokument to podle mě teda není. Jakkoli je to záslužné téma. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Osud čtyř policistů státní bezpečnosti kteří byli klíčoví pracovníci v procesu se Slánským. Antonín Prchal byl roce 1963 za svou účast na nezákonných praktikách StB odsouzen k šesti letům vězení, ale již následujícího roku propuštěn. Pod pseudonymem Ivan Gariš se v období normalizace prosadil jako autor špionážních a detektivních próz a filmových scénářů. Bohumil Doubek  Jako vedoucí vyšetřování věděl o fyzickém i psychickém mučení a o porušování zákonů. Po skončení procesu se Slánským a spol. dostal odměnu 30 000 Kčs, Řád republiky a mimořádné povýšení na podplukovníka. 1957 byl odsouzen k 9 letům odnětí svobody, jeho bývalý spolu vyšetřovatel V. Kohoutek na 7 let za nezákonnosti při vyšetřování. Již několik měsíců po procesu byli oba propuštěni. B. Doubek poté nastoupil do kontrolního oddělení Čedoku. Zemřel v roce 1975. Karel Košťál V letech 1953-1956 zastával plukovník funkci náměstka ministra vnitra. V roce 1956 byl z funkce odvolán a přešel na ministerstvo těžkého strojírenství. V roce 1962 byl zatčen a v roce 1963 souzen a odsouzen, výše trestu není známá. Josef Čech se od roku 1966 stal náčelníkem 4. odboru Správy sledování a tam služebně přežil až do dubna 1968, kdy mu byly odňaty všechny vyznamenání. Je jasné, že jeho sesazení v roce 1966 na nižší pozici souviselo s vyšetřováním Hlavní vojenské prokuratury, která se zabývala nejkřiklavějšími případy násilí příslušníků Státní bezpečnosti v padesátých letech. Na jaře 1968 vojenská prokuratura opět zahájila vyšetřování těch nejbrutálnějších zločinů Státní bezpečnosti. Podle svědectví měl na svědomí životy minimálně čtyř lidí. Okupace v srpnu 1968 však znamenala definitivní konec nadějím, že budou tyto zločiny komunistickou justicí někdy rozkryty. Přestože byl Josef Čech na jaře 1968 z ministerstva vnitra vyhozen, nastupující normalizátoři na své nejvěrnější kádry nezapomněli. Od roku 1977 pracoval osm let jako noční hlídač v budově komunistické rozvědky. Zemřel v roce 1988, aniž byl za své zločiny jakkoli soudně potrestán. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Žiaľ, mimo nových audiovizuálnych záznamov nič nové. Nesúhlasím s dokumentaristom Martinom Šmokom že R. Slánsky nebol sionista. Vylučuje to už samotný dokumentárny film ktorý pri fotografii Slánskeho (21ročný) a Reicina títo navštevujú sionistický skautský oddiel Techelet Lavan. Čistky vo východnom bloku začali s Rajkom v Maďarsku.Tomu to našili ako titoistický zradca a špión a 15.10.1949 bol popravený. Prvá izrael.-arabská vojna 05/1947-07/1949 skončila víťazstvom Izraela, USA a ZSSR uznali štát Izrael. Ale socializmu a komunistická ideológia sa v Zasnúbenej zemi nechytili. Tak Stalin použil osvečenú metódu pomsty, likvidácie vnútorného nepriateľa a zároveň nahnať všetkým vodcom satelitov strach. V ČSR začal pohon na sionistov a popravde zámienok bolo dosť. Obrovské dodávky zbraní do Izraela, výcvik izraelských vojakov na území ČSR, masové transporty (cca 200.000) židov z Polska a ČSR cez Slovensko do Rakúska. Diplomaticky napr. let stíhačiak zo Žatca cez Juhosláviu do Izraela poskytol Clementis (manželka židovka). A tomu Stalin nezabudol na jeho nesúhlas s rozdelením Poľska (Molotov – Ribbentrop). V tom čase Stalin už nezaháľal ani v ZSSR a rozbehol antisemitskú kampaň tzv.aféra Biele plášte na základe udania doktorkv Lidii Timashukovej. Židovská autonómna oblasť Birobidžan čakala nových vysídlencov. Stalin však medzitým zomrel a akcia išla do stratena. Ale k procesu: 11 obvinených dostali mašlu, Vavro Hajdu, Eugen Löbl a Arthur London „len“ doživotie. Z archívnych záberov vidno že Slánsky bol na pokraji zrútenia. Vo filme Costa-Gavrasa z roku 1970 Doznání je scéna, ako sa celá súdna sieň smeje pri žartíku jedného z obvinených. Tak to asi ťažko. Zaujímavý je prípad Londona (autora predlohy filmu), ktorého manželka bola švagrina lídra Komunistické strany Francúzska Raymonda Guyota a ako inak silne lobovala. Vtedy pri silnej pozícii KS Francúzska ani Stalin nemohol Londona vešať. Dostal sa na liečenie do Švajčiarska a dožil si to nakoniec v Paríži. A na záver dalo sa aj inak-vydržať. Husák prežil beštiálne mučenie, vrátil sa bez zubov, naučené výpovede v priamom prenose sa ŠtB nedočkala a nikdy sa nepriznal. Ale to je iná kapitola dejín. ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Aby nedošlo k omylu, dokument Slánského nijak neomlouvá či neoslavuje jako mučedníka. Ne, ve finále se historici shodnou, že si svůj osud zasloužil a já si taky říkám že to pro ně muselo být hodně velký překvapení, když najednou dostali ochutnat vlastní medicínky. Co bychom si z toho ale měli vzít je to, že tomu zrůdnému režimu bylo jednoho koho sežere, když se to hodilo tak požíral vlastní děti. Ono i t útržky se soudružkou Slánskou jsou taky dobrý perly "proč bych jim nevěřila, my byli soudruzi a věřili jsme si navzájem, já jsem hrdá že jsem byla stranickou funkcionářkou". ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý dokument o životě a pádu bývalého gen tajemníka KSČ. Paradoxně ta jeho láska ke straně mu nasadila tak růžové brýle, že ho ani nenapadlo k čemu se schyluje. Přitom právě v tomhle Stalinovském obdodí si životem nemohl být jistý nikdo na žádné vedoucí pozici. Btw Urválek byl monstrum. Středověký inkvizitor hadr. 8.5/10 ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dokument o pánovi, na kterého se naprosto perfektně hodí rčení " do jinému jámu kopá " .... komunisti byli, jsou a vždycky budou jen zmrdi. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Klasické trojčení bolševických a jiných totalitářů. Když zcela logicky nevychází jejich slibované "ráje", musí se publiku předhodit "viníci" a zároveň ho řádně zastrašit. A zabijí se přitom i jiné mouchy jako je mocenský boj ve vládnoucích hordách, kde jak známo byl jeden zločinný grázl vedle druhého - včetně většiny odsouzených. V tomto případě hrála roli i pomstychtivost Stalina který očekával, že nově vznikající stát Izrael mu půjde na ruku. A ono to dopadlo jako s Titem. Dobrá záminka zabrnkat i na dementní antisemitismus... ()

Verzeus 

všechny recenze uživatele

Dokumentární tvorba Martina Vadase, dotýkající se především totalitních režimů, se právě rozšířila díky jeho novému snímku, KDO JINÉMU JÁMU Rudolf Slánský. Dokument pojednává o Rudolfu Slánském, generálním tajemníkovi ÚV KSČ a o inscenovaném soudním procesu, který mu měl udělit trest smrti. Příběh Slánského byl už zpracován například Robertem Sedláčkem v seriálu České století či ve filmu Doznání režiséra Costy-Gavrase, podle předlohy Artura Londona. Jako u těchto snímků, narativní forma je velmi důležitá i pro Vadasův střihový dokument, který je prokládaný mluvícími hlavami historiků. V úvodu je díky nim Slánský představen jako velmi mocný soudruh, kterého se všichni báli a postupně se dostaneme k procesu samotnému. Nově restaurované záběry z procesu dominují naraci, tedy i výpovědím historiků. Díky nim se dozvídáme o životě Slánského, a je možné lépe vypozorovat inscenovanost autentických záběrů. Také si ale uvědomujeme onu velkou zradu a trýzeň, kterou Slánský zažil, což k němu vyvolává jistý soucit, jako u zmíněných snímků. Proti tomuto soucitu se ale dokument na konci ostře vyhrazuje – Slánský si zasluhoval trest, ovšem za své zločiny. Proč tedy dokument soucit vyvolává, ačkoli přiznává, že není na místě? Nejspíš proto, že tento dokument, podobně jako zmíněné filmy, se nesnaží vypovědět o Slánském, ale spíše o obludnosti stalinismu. Díky naší nabyté vědomosti, že Slánský byl jedním z nejmocnějších soudruhů v ČSR a následně je na popud z Moskvy jeho život záhy ukončen, umíme si lépe představit, jak mocní musí být soudruzi v Moskvě, samotný Stalin a celý jeho režim. Soucit ke Slánskému, entymématicky podporovaný tím, že jeho zločiny v podstatě nejsou zmíněny, ještě více pomáhá k znázornění stalinismu jako hrůzného a podvodného režimu, což je na konci snímku symbolizováno juxtapozicí shnilých jablek s Písní o straně Stanislava Neumanna. Ačkoli je škoda, že je Slánský opět v roli prostředku k vyobrazení stalinismu, z hlediska formy je tento dokument vydařený, i přes své lehké a přiznané entymématické tendence. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Vadasem podané komunistické čistky (lépe řečeno justiční vraždy) mezi komunisty nepůsobí tak zvráceně jako dokument o Miladě Horákové, prostě z toho důvodu, že nad koncem Slánského asi většina diváků bez lítosti pokrčí rameny. Emočně má tohle sledování podobný dopad jako třeba konec Röhma - historický náhled na fungování zločninných organizací. Záběry ze soudní síně jsou samozřejmě zajímavé, uvítal bych ovšem větší ponor do Slánského minulosti, pro vnímání, tak řečeno, v hlubších souvislostech. Přesto, dobrý počin! ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Standardní dokument, dobové záznamy ve výjimečné kvalitě, mluvící hlavy, ale hlavně neskutečná vypovídací hodnota. O době, člověku a o odporným komunismu. Čtyři fér rozsudky smrti dávám se spravedlivým rozhořčením pracujícího člověka. ()

Reklama

Reklama