Reklama

Reklama

Modelka a Křováci

(TV film)
  • Rakousko Terra Mater: Das Model und die Buschmänner (více)
Rakousko, 2015, 52 min

Režie:

Harald Pokieser

Scénář:

Harald Pokieser

Hrají:

Aleksandra Orbeck-Nilssen, Hilde Dalik (vypravěč)

Obsahy(1)

Úchvatný příběh neuvěřitelného dobrodružství mladé modelky Aleksandry Orbeck-Nilssenové, která vymění svět módy za africkou divočinu. Zamíří do Namibie, kde se připojí k domorodému kmeni. Jejím cílem ale není zábava, ale aktivní pomoc při zachování životního stylu tamních posledních lovců a sběračů. Odhaluje jejich úžasnou schopnost přežít, nomádský životní styl i jejich kulturu, která téměř už vymizela. Mladá Norka během své mise poznává práci žen i loveckou výpravu s lovci kmene. Díky svým zkušenostem a cílům založila Aleksandra Orbeck-Nilssenová také „Akademii bosých nohou“, jejímž cílem je získávat zkušenosti domorodců a předávat je dalším generacím. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

radektejkal odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle není Ulrich Seidl; Harald Pokieser - absolutní poklesek. Ultra typický příklad korumpování jakékoli kultrury. Modelka - pro křováky, vhodná snad jen na výškové práce, tj. sběr ve vyšších patrech stromů; v lezení po stromech by s nimi asi nemohla soutěžit - a její štáb (kolik lidí je to? deset?) pečlivě skrytý ale všudepřítomný, nám popisuje život, jaký vedla rodová pospolitost Křovákůi do doby, než se mezi nimi objevila. Plastové láhve na vodu, to je jen začátek; nedali jí do ruky luk, ona jiim dá opakovačku - přece nenechá zvíře (přímorožce) umírat celý den, přestože se mu Křováci nakonec omluvili. I z jejich jazyka se něco (?) naučila, a předpokládám, že i ona je naučila říkat alespoň: "Paní Aleksandro Orbeck-Nilssenová." Tihle lidé naší nutkavou a vnucovanou "pomoc" určitě nepotřebují. Čím méně o nich budeme vědět, tím lépe pro ně! V úvodu vidíme modelku defilovat samotnou v módních časopisech, na závěr by měla mít kolem sebe pár Křováků. - Ulrichu, Ulrichu, podívej se, jakou to máš doma nekalou konkurenci. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Antropologický dokument na České televizi. Zdá se mi neuvěřitelné, že zde modelka žije pět let. Pamatuji si , že někteří nekorektní antropologové navrhovali Křováky se svými malými postavami a nafouklými břichy nepočítat do našeho druhu homo sapiens. "Věří, že pokud se o všechno podělí, budou mít všichni dostatek" popisuje modelka tento africký Kibuc. ()

Reklama

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Jak to ta holka dělá, že je furt jak ze škatulky? Nemá ona k disposici karavany se zázemím? Před časem jsem viděl něco podobného, kterak borec cestoval divočinou a využíval přírodních zdrojů. K oběma případům - prd leda! Chtěl bych je vidět kterak by vypadali po týdenním puťáku, kde si jeden nese vše na zádech... ____ Křováky ať nechají být! Jako jediní se rozhodli prdět na civilisaci a dobře dělají. Vidíme na indiánech kam to přivedli, když se jim dostalo nejdřív "božího slova", později "ohnivé vody", olova a rezervací... Je šílené propojit krasavici, která lítala po molech v modelových hadrech s nahatými domorodci, ale chápu - chroupače lupínků už málo co nadchne. Křovákům toto setkání opravdu nepřeju. Doufám, že to ustáli. ()

Wolfsmadchen 

všechny recenze uživatele

Křováci dodnes žijí v souladu s přírodou, bez kořistění a v symbióze. Berou si jen tolik, kolik potřebují k životu, nehromadí zbytečnosti. V naprostém protikladu jsou tu modelky na přehlídkových molech a vytváření poptávky po nesmyslech "úžasnými módními kreacemi", symbolizujícími úpadek naší západní civilizace, zdivočelé samým  konzumem a nadbytkem všeho. Alexandra Orbeck-Nilssenová je už jiná. Ona prozřela, založila nadaci a vrací se zpět k přírodnímu pojetí života. Fandím jí a její prozření a odvahu jí závidím. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nie každý dokument s Krovákmi je automaticky skvelý. Len preto, že poskytuje obrázky zo života fascinujúceho etnika, spätého s prírodou. Už koncept je zvláštny - urastená blond modelka po rokoch praxe sa rozhoduje čo ďalej. Ako sama vraví - strčila som prst do mapy. Náhodne ďobla do Namíbie. Prišla teda na pár mesiacov medzi kmeň Krovákov. Ostala 5 rokov. Každý deň sa naučila čosi nové. Prekvapivo, vzhľadom na dĺžku dokumentu, sa o zvykoch, skutočných problémoch a príčinách zániku pôvodného spôsobu života dozvie divák pomerne málo. Samozrejme, nejaké kulinárke, spoločenské a lovecké zvyklosti odznejú. Veď, čo už by to bolo za dokument. No pocitu, že predovšetkým išlo o charitatívnu seba prezentáciu nórskej krásky, som sa do konca nezbavil. Jasné, je skvelé, že sa vydala cestou pomoci pôvodným kmeňovým etnikám. Nuž, ale ako som napísal v úvode, automaticky dobrý dokument z tohto nevzniká. Napriek pohľadnicovo krásnym záberom na čriedy slonov, etnograficky zaujímavým pohľadom na úsporné ošatenie lovcov, či ich stopovanie antilop a dikobrazov. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama