Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z královského paláce až do tenat afrického podsvětí! Na prostou osiřelou dívku Patriciu Kellyovou se poprvé v životě usměje štěstí a mladý šlechtic. Romance v paláci se změní v noční můru kvůli ženské žárlivosti, rodinným intrikám a mužské slabosti. Klasické drama s velkolepou výpravou, brilantními hereckými výkony a nečekaným vyústěním bylo pro hollywoodské producenty takovým oříškem, že bouřlivák Erich von Stroheim už žádnou další režijní příležitost v továrně na sny nedostal. (Visions of Light)

(více)

Recenze (5)

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Královna Kelly je nedokončený projekt Ericha von Stroheima, který film plánoval jako pětihodinový. Výsledek má jednu hodinu, která představí šílenou královnu zatíženou dědičnou duševní nemocí, jejího budoucího manžela prince Wolframa a Glorii Swanson v roli nevinné, ale temperamentní dívky Kelly, kterou princ unese z kláštera a stráví s ní večer. Vyhnání ze zámku je více než působivé. Další půlhodina je již tvořena fotografiemi a pár scénami, které přežily. Tradičně skvělá kamera a vedení příběhu dává tušit, že i zbytek mohl být dost dobrý, což se ale nikdy nedozvíme a je to škoda. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Tak jsem konečně viděl ten film, jehož úryvek mě zaujal v Sunset Boulevardu. Nikdy nepochopím, jak ve 20. letech mohly vznikat tak šílené filmy a o deset let později už jenom tuctové naivní příběhy s předvídatelným koncem. Gloria Swanson skvěle vypadá i hraje, královna je zvrácená mrcha, princ je nezodpovědný ňouma a výprava je velkolepá. Škoda proto, že příběh je zpočátku tuctový a v druhé části tak šílený, že jsem si v duchu říkal, jak je hlavní hrdinka naivní a hloupá. Navíc jsem viděl verzi, která je ke konci - pasáž v Africe - tvořena fotografiemi a popisky, protože některé scény nebyly nikdy natočeny a jiné se ztratily, což mi v orientaci moc nepomohlo. Každopádně ale tenhle němý film stojí za to vidět, jelikož je dodnes poměrně svižný. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Královna Kelly je vlastně drzou taškařicí s ukrouceným zakončením. Erich von Stroheim si vysnil jízlivou jízdu, ironicky karikaturní ve stereotypech (hierarchie a ješitnosti moci, bouřlivé lehkomyslnosti mužů i té nevinné nezkušenosti žen), navíc s provokující frivolností, s životní desilusí lidské tělesnosti a rovněž s romantickým fanfarónstvím. Avšak hvězda Gloria Swanson se proti africké "ponurosti" vzbouřila, Erich von Stroheim byl posléze vyhozen, "africký" materiál povětšinou zničen a k "důstojnému" ukončení osudu hvězdy v příběhu najat Richard Boleslawski. Erich von Stroheim zahořkl. Gloria později litovala a vydala světu ten skrovný zbytek z afrického "dobrodružství". Interiéry královského paláce jsou monumentální, charaktery postav dovedeny do extrémů, běh děje provokativní, chlípný a zběsilý, žárlivost pomstychtivá, zbytkový africký chtíč plasticky lačný. Hvězdou žádostivosti lidské existence je Patricia Kitty Kelly (Gloria Swanson), mladá, bezprostřední a životem nezkušená dívka z klášterního sirotčince. Nespoutaným, a přesto milovaným mužstvím je Wolfram (Walter Byron), kapitán královské gardy s bouřlivým pojetím života. Třebaže je krocen, svým vášním neumí odolat. Z dalších rolí zaujmou z toho lehkomyslného mužství nesmlouvavě tvrdá královna Regina V. (Seena Owen), zvědavě nápomocný Wolframův pobočník (Wilhelm von Brincken), k chování přísná klášterní matka představená (Madge Hunt) či vilný a po svatbě divý Jan Vryheid (Tully Marshall). Královna Kelly je poměrně dynamickou taškařicí. I díky cynickému nadhledu, nestydaté provokativnosti a animóznímu herectví němé éry. A navzdory násilnému zakončení. Nakonec, jak vidno, již před sto lety házely fanynky po svých idolech své spodní prádlo. Jde především o pozoruhodnost. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Dovolím si kacířskou myšlenku. Možná je lepší, když zamýšlený film skončí ve vývojovém pekle ještě před první klapkou, než když je divák konfrontován s fascinujícím uměleckým torzem, při jehož sledování může jen plakat zlostí nad tím, že nikdy neuvidí snímek v kompletní podobě. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Film se promítal v Evropě, ale v USA se nikdy nedočkal uvedení do distribuce. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama