Reklama

Reklama

Dogville

  • Dánsko Dogville (více)
Trailer

Další z variací na téma lidské dobroty a zla od kontroverzního dánského režiséra Larse von Triera s Nicole Kidman v hlavní roli. Děj se odehrává v Dogville, bohem zapomenutém městečku někde v americkém Coloradu. Sem přichází Grace hledat úkryt před gangstery, kteří ji pronásledují a chtějí zabít. Místní intelektuál a spisovatel jí poskytne ochranu a přesvědčí obyvatele městečka, aby uprchlici přijali. Za jejich pomoc se jim má odvděčit domácími pracemi. Situace se však pro Grace komplikuje, když gangsteři zachytí její stopu až v Dogville. S rostoucím nebezpečím začínají obyvatelé městečka klást stále vyšší nároky na Gracein dík. To, co se zpočátku jevilo jako velkodušná pomoc, se postupně mění na využívání. Trier se při tvorbě filmu nechal inspirovat Trojgrošovou operou Bertolta Brechta, celý děj zasadil do ateliéru s minimem kulis, kde vytvořil stylizovaný fiktivní svět na psychologické přesvědčivosti charakterů a jejich hereckém ztvárnění. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Prck4

Prck4 (hodnocení, recenze)

Sem sám nebo je úchlynost sama o sobě? nebo je to jenom úchyl co se vyplival na plátno? dotazovat se snad můžu

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

fmash

Jsem si našel ten tvůj "komentář" a povím ti jedno, hochu - sice tady povýšenecky vybízíš k pohledu pod první vrstvu, protože prej ono "lidi jsou svině" to nevystihuje ani omylem. A pak předevědeš hromadu řádků naprosto bezobsažnýho slovního průjmu grafomanova. Sorry jako, ale ten příběh vůbec není složitej a ani nemá milion vrstev. Je to jenom archetypální balada o využívání a zneužívaní toho, kdo je zrovna momentálně slabej a v nevýhodě, stejně tak o pokrytectví nejrůznějších hlasatelů "morálky" a "dobra". Nic víc v tom není. A bohatě to na těch pět hvězd stačí - i díky parádní katarzi v závěru. Musí to bejt těžkej život, bejt intelektuálem. ;D

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Já si dokonce myslím, s mnohaletým odstupem a po nejmíň 4 projekcích, že je to Larsův nejlepší film. Dokonalost sama.

lukasK1995

lukasK1995 (hodnocení, recenze)

prvy film ktoremu dal JASM 5hviedz a ja som ho nedokukal :D to sa fakt nedalo mali to spravit normalne a nie tym divadelnym stylom

fmash

fmash (hodnocení, recenze)

Tak mě napadlo, že by se to vlastně všechno dalo shrnout do prostého podtitulu "Balada o politické korektnosti".

na příspěvěk reagoval hippie2222

gazas

gazas (hodnocení, recenze)

a jak se jmenuje třetí díl té trilogie ? Wasigton nemůžu na CSFD najít .........

fmash

fmash (hodnocení, recenze)

Pickun: no konečně se někdo chytil, a hned s plnou parádou :). Jde samozřejmě o tu relativizaci pojmů. Trier není takový pako, aby mu tak dlouho trvalo, než podá tak jednoduchý sdělení, že lidi jsou svině. Přečti si můj komentář, zvláště jeho konec. Není důvod to tady opakovat.

fmash

fmash (hodnocení, recenze)

Proč jsem vůbec neměl pocit, že hlavním sdělením filmu je, že "lidi jsou svině"? To je tak málo diváků, který viděj aspoň pod první vrstvu (jako já), nedejbože dokonce někam hlouběji?

mendrit

mendrit (hodnocení, recenze)

Bude aj predstaveni v narodnim divadle, tak kdyby to nebylo z ruky, hned bych sel.

shisho

shisho (hodnocení, recenze)

nuda nuda nuda a nechapem preco tak dlhaa....druhy krat to pozerat by bol trest

Dudek

Dudek (hodnocení, recenze)

Kass: "protože v jakémkoliv reálnějším prostředí by debilita tohodle příběhu bila do očí ještě mnohonásobně víc." - to je ale irelavantní. Proč řešit, jak by film působil kdyby byl odlišný od toho jaký je teď?

murakamigirl

murakamigirl (hodnocení, recenze)

Kass: no tak to určite všetci nie sme :), Dogville samozrejme zobrazuje ľudí ako najväčšie svine, ale ide o taký príbeh, ktroý má svoje zámery...... toto bol môj prvý Trier a ja s ním problém nemám, netuším či je Trier príliš čiernobiely- raz to zistím určite- ale tu mi tá čiernobielosť ani trochu neprekážala :)

Kass

Kass (hodnocení, recenze)

Nechce se mi psát koment, protože vím že bych se tu v něm nejspíš dalekosáhle rozepsal, na což nemám čas... chtěl bych tady jen ve zkratce zmínit, že to mé nízké hodnocení (2*) není pro zvolenou formu filmu, která mi naopak přišla velmi zajímavá a cca po půlhodince mě již nijak nerušila. Přičilo se mi to citové vydírání a režisérova manipulace s divákem... zažil jsem to u Triera už dříve, ale tady jsem to už odmítal akceptovat. Že šel podobně do extrému v "Tanci v temnotách" jsem bral, protože šlo částečně o muzikál - a těm nejsou extrémy cizí. U tohodle filmu sehrála "berličku" právě zvolená forma, protože v jakémkoliv reálnějším prostředí by debilita tohodle příběhu bila do očí ještě mnohonásobně víc. PS: rozhodně si nemyslím, přestože o lidském stádu nemám kdovíjaké iluze, že jsme všichni beze zbytku také hovada...

Morien

Morien (hodnocení, recenze)

Nevím, proč mají lidé výhrady proti formě - tenhle film přece podává MYŠLENKU. Takhle se to může stát kdekoliv komukoliv a ukázat to snad ani nešlo líp a trefněji.

LPD

LPD (hodnocení, recenze)

Jako vždy úžasný. Po Evropě, Prolomit vlny, Království opět pořádná pecka a minimalisticky natočená.

jonny

jonny (hodnocení, recenze)

Abych rekl pravdu, zpocatku jsem si musel zvykat na formu, kterou je Dogville divakovi podavan. To ale trvalo prvnich cca 10 minut.
Potom jsem uz jen sledoval co mi Lars predklada a chvilemi jsem se nestacil divit. Film me pohltil, prestal jsem vnimat, ze se odehrava jen na plose 200x200m. Clovek alespon nepremysli o prekrasnych interierech, exterierech a muze plne vstrebavat pribeh.
Uzasne herecke vykony a scenar.
Po skonceni jsem nelitoval ani jedne minuty ze 177minut.

HAL

HAL (hodnocení, recenze)

Miluju když se podívám na skvělý film a přitom o něm předem nic nevím. O Dogville jsem znal jen mlhavé informace o jeho originální formě.... a obsah mě pak naprosto nadchnul.

forstec

forstec (hodnocení, recenze)

Miluju filmy, nad kterými přemýšlíte i následující den. Co dodat...

MaxipesFik

MaxipesFik (hodnocení, recenze)

Je to pervezní a geniální. Zároveň i pervezně geniální a geniálně perverzní.

Honziq

Honziq (hodnocení, recenze)

Po shlédnutí "Vln" a "Tanců" musím říci, že tenhle film se von Trierovi opravdu povedl, a to po stránce obsahové i formální. Díky ozvučení vám vůbec nepřijde, že tam ty budovy či dveře nevidíte. Ale jak jsem už na jiném místě řekl, být to o 1/2 hodiny kratší, budou ty **** ještě zaslouženější.

aDalbert2

aDalbert2 (hodnocení, recenze)

V tomhle filmu mě opravdu uchvátila Nicole a přesvědčila mě, že je paní herečka...

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Jestli kvůli nějakému filmu vznikl kinematograf, tak kvůli tomuhle.

DJether

DJether (hodnocení, recenze)

Výborný film. Není co dodat, snad jen, že na první pohled nedokonalá forma perfektně dokresluje skvělou atmosféru.

Dudek

Dudek (hodnocení, recenze)

Valentýna: Není se čemu divit, podařilo se Ti narazit právě na filmy o ženách, které jsou nuceny poprat se se zoufalou životní situací První dva popisované patří do trilogie o Zlatosrdečce a ten třetí do Americké trilogie, které mají schodou náhod toto téma velice podobné, ale věř, že všechny Trierovi filmy nejsou založeny na to samém

Valentýna

Valentýna (hodnocení, recenze)

Dogville se...mi... ehm, vůbec nelíbilo, ale zanechalo na mě velmi hluboké stopy. To znamená, že to je velmi silný film, který jsem prostě nezvládla. Ale nelituju, že jsem šla do kina. Mimochodem, od Triera jsem viděla Prolomit vlny, Tanec v temnotách a Dogville a nabyla jsem dojmu, že to není ani tak kritika společnosti, jako rozbor situace jedné ženy. Vždycky začíná ve stejném bodě (je poddajná, poslušná a drží se poctivě v mezích, které jsou jí určeny), pak tlak na ni vykonávaný zesílí. Každá z těch žen to vyřeší jinak. Jedna se s nadlidskou silou udrží ve svých kolejích a obětuje se za své ideály, ta druhá se také obětuje, ale zároveň je v tom kus vzpoury, a ta poslední se nejdřív obětuje a potom teprve vzbouří. :-)

Saishi

Saishi (hodnocení, recenze)

Dogville mě nadchlo. Byl to zážitek sledovat, jak se z prvu milých obyvatel Dogvillu stávají Graciini trýznitelé. A konec byl super. Hlavně jak dostala co proto ta babizna se sedmi děti. Stoicismus sem nikdy neměla v lásce ;)))

 (hodnocení, recenze)

Taku sprostost je umenie natoči . Tento film, ak sa to dá tak nazva , sa nevyrovná ani filmovému záznamu zo zasadania politbira Ústrdného výboru Komunistickej strany ČSSR v najsilnejších rokoch hlúposti.

 (hodnocení, recenze)

Tak takúto sprostos je umenie vytvori a pritom zaradi medzi filmy na DVD. Toto nemá ani úroven zázamu zo zasadnutia Zjazdu Komunisticke strany ČSSR v najsilnejsich rokou hlúposti.

Související novinky

Zemřel herec Philip Baker Hall

Zemřel herec Philip Baker Hall

13.06.2022

Smutná zpráva z filmového světa. V úctyhodném věku 90 let zemřel herec Philip Baker Hall, známý z jeho mnoha vedlejších rolí i jako jedna z nejvýraznějších tváří své generace. Diváci si jej mohou… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama