Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Učitel Majer (Tomáš Magnusek) je propuštěn z vězení na amnestii. K sobě do domu si ho bere jeho spolužák ze základní školy Ivan (Zdeněk Godla), jenž žije v romském ghettě. Majer nemá nikoho z rodiny. Nikdo mu nezbyl, a tak nabídku Ivana vítá. Ivan Majerovi sdělí, že se mu rozhodl pomoci především z důvodu, že potřebuje znovu otevřít školu, na které dříve Majer učil a chvíli ji vedl. Ivan žijící v ghettě zná problémy své komunity a ví, že zrušení jejich oblíbené školy jim neprospělo. Majer začíná oslovovat své bývalé kolegy a především žáky, aby mu pomohli. Řada jeho žáků má také svoje děti. S nimi zažívá řadu komických situací. Netuší ovšem, že ho stále sleduje Dostál (Jiří Krampol), nejstarší z mafiánské rodiny, který ví, že Majer byl propuštěn a rozhodne se pomstít svého syna i vnuka. (Tomáš Magnusek s.r.o.)

(více)

Zajímavosti (20)

  • Petr Reif zde ztvárnil dvojroli. V čase 6:03 je vidět jako člen vězeňské ostrahy a poté v čase 51:43, kde je jedním z bodyguardů šéfa mafie Viléma Dostála (Jiří Krampol). V čase 01:11:54 je zpětné okénko v průběhu výkonu trestu Tomáše Majera (Tomáš Magnusek), kde jej ještě jednou spatříme. (Arnyfe)
  • Film v ČR odmítla nasadit řada jednosálových kin včetně jedné z největších sítí multikin. Po distribuci filmu byly předmětem mediální diskuze o pozici kin jako možném subjektu cenzury před divákem. (ugugege)
  • Ota Jirák neměl dobrý pocit z natáčení ve věznici v Plzni na Borech. Když mu navíc kostymérky přidělily vězeňský mundúr a mříž se zaklapla, nebylo mu právě dobře. Byl to pro něj nejhorší natáčecí den. (TomasSlach)
  • Na české verzi Netflixu byl první tři dny po uvedení tento film tím nejsledovanějším. (ugugege)
  • Tomáš Magnusek se na plakátě k filmu objevuje v zeleném nátělníku. Jde o odkaz na omilostněného vraha Jiřího Kajínka, který se objevil ve stejném trikotu v den propuštění. (DanteZ)
  • Natáčení probíhalo od jara 2021 v minimálním štábu kvůli pandemii covid-19. Natáčelo se mj. na těchto místech: Základní škola Česká Skalice, Věznice Plzeň, Dům s pečovatelskou službou Penzion v Boskovicích, Základní škola T. G. Masaryka Náchod, Royal Music Club Náchod, Bazén/Sauna – Sport. zařízení města Náchod, Městský úřad Náchod a další. Film se po roční přestávce dotáčel v červnu 2022 na Letišti Vysokov, obci Zvole, Malé Poříčí a u obce Václavice. (Tomáš Magnusek s.r.o.)
  • Vedení školy v České Skalici, kde se příběh Bastardů odehrává, si odněkud z internetu vytisklo sadu informačních štítků na dveře, které označovaly učebny a místnosti. Kabinet uklízečky měl fotografii Jaroslavy Obermaierové z filmu Bastardi (2010) a tato škola je tak jediná, ke které se štítek autenticky váže. Jaroslava Obermaierová se při natáčení s nápisem vyfotila. Tato fotografie je v galerii filmu. (ugugege)
  • Natáčelo se ve stejné škole, kde se odehrával příběh trilogie Bastardi. Škola se nachází v České Skalici a před natáčením prošla částečnou rekonstrukcí. (ugugege)
  • Natáčení probíhalo na sídlišti Chanov u Mostu, v místních panelových domech a komunitním centru. (ugugege)

Reklama

Reklama