Reklama

Reklama

Obsahy(1)

PRVEK ZLOČINU je spolu s dalšími filmy EPIDEMIE a EVROPA součástí tzv. evropské trilogie, kterou si Lars Von Trier otevřel bránu do světa uznávaného filmu.
Vyšetřovatel Fisher (Michael Elphick) žijící v Káhiře vypráví v hypnóze o svém návratu na starý kontinent. Byl povolán k případu brutálních vražd malých děvčátek prodávajících loterijní losy. Temný příběh se odehrává v apokalypticky vyhlížejícím Německu a vychází na povrch, že vrah zabíjí podle geometrického vzorce. Film mimo jiné obsahuje spousty odkazů na světovou literaturu. Narace si v tomto případě „vzala dovolenou“ a snímek se skládá především z působivých výtvarných obrazů, které podtrhují poutavou atmosféru. Debut tohoto oslavovaného i zatracovaného režiséra získal v roce 1984 v Cannes cenu za technické provedení. (Zrzunda)

(více)

Recenze (79)

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Lars je prostě magor :) v dobrém slova smyslu. Docelá jednoduchý příběh, lehce předvídatelný. ALE zabalený do filtrů, šílené kamery, psycho záběrů, nějaký týpek vás tam z Káhiry mate na pozadí, trošku Orwelovské ztvárnění pojetí světa, depresivní prostřdí bez špetky slunce a pořád jste v napětí co bude dál. Lars to dělá po svém a dělá to dobře (až na vyjímky typu Prolomit vlny). Doporučuju, zajímavý filmový zážitek. ()

lukasd 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptická atmosféra je sice zajímavá, ale je tvořena spíše vnějškově - barevnými filtry a neustálým deštěm. Obsah filmu mi zůstává trochu záhadou - nenašel jsem v něm totiž nic víc než trochu zdlouhavé a nudné pátrání po masovém vrahovi za pomoci ne zcela ověřené metody. A to, že člověk už dopředu tuší, jak to skončí na atraktivitě snímku také nepřidá. 50% ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Film doslova na bednu, jinak to říct ani nejde. Hypnóza, ponurá atmosféra, hledání vraha... Lars mě s tímhle filmem uspokojil tak nějak napůl a moje hodnocení nemůže být vyšší ani náhodou. Coby ne nějaký extra čtenář jsem moc odkazů nepochytil, tak si dám od Triera zase na nějaký čas pokoj. Jeho filmů už jsem viděl dost. ()

Merggie 

všechny recenze uživatele

V máloktorom filme máme možnosť vidieť neustály dážď. Nie žeby sa dej odhrával iba v exteriéroch, ale v Európe sú i také miesta, na ktorých zateká všade, kam sa pozriete. A ak rovno nezateká, tak aspoň kvapká. V kombinácii s topiacimi sa zvieratami vo vás môže tento film zanechať nebezpečne pochmúrny dojem. A to som na Triera naozaj zvyknutý. Konečné hodnotenie je možno pod úroveň, akou sa prvá časť európskej trilógie pýši. Dejová línia ma však vôbec nezaujala. Hviezdičky preto patria len obrazovému spracovaniu, zmyselnej kamere a originálnosti made by Trier. 50%. ()

NALBERTik 

všechny recenze uživatele

Velice nezvyklý kriminální příběh :) Viděl sem před tím Evropu a ta mi přišla mnohem přístupnější... todle bylo celkem psycho... Je vidět, že pan režisér si dal hoodně záležet, snad každý pohyb kamerou mi přišel nějak "zajímavý" ... a Esmond Knight zahrál uplně bezchybně... Čili pokud máte chuť na něco hodně zvláštního, hodně já ani nevím jak to nazvat, tak todle je ta ideální volba ;) ()

Galerie (52)

Zajímavosti (3)

  • První film von Trierovy trilogie "Europa", která zachycuje problémy Evropy v budoucnosti. Dalšími filmy trilogie jsou Epidemic a Evropa. (D3VIL)
  • Unikátní technologie natáčení vedla k téměř monochromatickému vizuálnímu podání, transformujícímu podobu světa do intenzivních sépiových tónů jen občas narušených kontrastní modrou nebo červenou barvou. Snímek pochází ještě z doby před digitálním colorgradingem, barevné řešení tedy vznikalo pomocí svícení a patřičné chemické úpravy filmového materiálu. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama